!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1131132134136137243

Komentáře

• @JoffreyWater Když jsem tu věštbu četla, hned mě napadla Daenerys. Cersei o ní neví, takže si vsugerovala, že jde o Marge. Ale po přečtení zdejších spekulací už si vůbec nejsem jistá - kdo ví, jestli se Dany do Západozemí vůbec dostane atp.
    Někde se tu snad řešilo i jestli nejde o nějakou úplně jinou královnu, ale kde to bylo... Možná tady: http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/100740/#Comment_100740
  • @CervenKa Já si myslím že se do západozemí nakonec dostane, ona a její draci budou mít něco společného s bojem proti jiným, tím jsem si jistý. Ale možná už bude trochu šílenější, on totiž každý čeká že když se dostane do westerosu tak začne spravedlivá a nekrvavá vláda protože je tak hrozně dobrosrdečná a milá, jenže určitě trochu zešílí. Ale každopádně, pokud se do westerosu dostane, tak při jejím návratu určitě zařve pár postav.
  • Upřímně doufám že o ní nečtu 5 knížek jenom proto aby se do westerosu nakonec nedostala a usadila se nebo zařvala kdesi v řiti.
  • Valar morghulis.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @JoffreyWater Prečo by mal byť koniec v Essose premrhanie jej linky. Ja stále verím, že napokon si uvedomí, že vie o zvykoch Essosu možno viac nežo zvykoch Westerosu, tu porodila svoje deti, tu sa naučila ako-tak vládnuť, tu ju oslavujú a tu má domov - Valýriu. Bolo by pekné, keby toskončilo s tým, že sa rozhodne do nej vycestovať a obnoviť ju a tak by skončil jej príbeh. Zostala by v Essose a pre mňa byto nebolo premrhanie.

AD Cersei

Cersei: When will I wed the prince?
    Maggy: Never. You will wed the king.
    Cersei: I will be queen, though?
    Maggy: Aye. Queen you shall be... until there comes another, younger and more beautiful, to cast you down and take all that you hold dear.
    Tu by sme pod Anoter mohli rozumieť queen. Teda nebude to princezná, ktorá sa stane kráľovnou, ale rovno kráľovná, iná kráľovná, ktorá ju zosadí. Jedinými kráľovnami boli Marg a Dany. Dany IMHO do Westerosu nedôjde. Teda je tu Marg. Tá už ju v podstate zosadila, vzala si kráľovstvo, vzala si Joffreyho (ak vedela o babičkinom počine), berie si Tommena. Možno veštba nemusela byť nič prevratné, hoci potom ju mohol GRRM nejako predhodiť pred koncom Stretu a udalosťami Búrky.

Na druhú stranu by som ešte nevylúčil ani Sansu. Páčilo by sa mi, ak by si Sansa začala Malíčka omotávať okolo prsta a ten zaslepený by saani nenazdal a robil by hlúposti a vžne kiksy, len aby ju potešil. To by mohlo viesť k jej korunovácií. Je jediná preživšia, takže sa stane kráľovnou Severu. A ak by sa po tom všetkom pomstila Cersei tým, že bez obáv sa stane niečím viac. Možno si doknca vezme Tommena. Joffreyho smrť prakticky tiež spôsobila, pretož ho Malíček zabil z drobnej časti pre ňu.

Cersei: Will the king and I have children?
    Maggy: Oh, aye. Six-and-ten for him, and three for you. Gold shall be their crowns and gold their shrouds. And when your tears have drowned you, the valonqar shall wrap his hands about your pale white throat and choke the life from you.
    Nie som profesionálny prekladateľ, ale je tu zaujímavá vec v preklade. To, že zlato bude ich korunami, stále chápem tak, že nemusia byť presne korunovaní, ale proste majú zlaté vlasy. Shround ujo Google prekladá ako kryt/zahaliť/rubáš. Teda to by ešte mohlo znamenať, že všetky deti zahynú a budú zabalené v zlatom rubáši, teda zomrú kráľovsky. Shrouds aleprekladá len ako laná. Možno je tam množné číslo kvôli their, možno to nemusí znamenať ich smrť, ale nejaké spútanie, trest (strata ucha). Ale toskôr tá prvá možnosť.

Podľa toho to vyzerá, že najskôr sa stane nejaká tragédia, ktorou príde o tie deti a ktorá ju úplne položí, až sa budetopiť v slzách. Vtedy príde valonquar. Nie je tam ale striktne povedané TVOJ, takže tomôže byť aj iný malý braček.

Zaujímavé je použitie člena THE. Na jednu stranu akcia udusenia môže konkretizovať (činí ho teda konkrétnym podtstaným menom) a takisto už len to,že je to veštba tomôže konkretizovať. Na druhú stranu by satam, ale stále mohol hodiť člen A. Takže to môže značiť nie hocijakého malého bračeka, ale niekoho, kto je takto konkretizovaný. Čiže TEN JEDEN MALÝ BRAT.
    Mellien napsal(a):

Valar morghulis.

Valar laggis
  • @Gepeto To že by mohla obnovit Valyrii mě taky napadlo, ale stejně doufám že se do westerosu podívá, už jenom kvůli tomu že od začátku očekávám že bude hrát nějakou roli v boji proti jiným. A kdyby Cersei zabil někdo jiný než Jaime nebo Tyrion tak by to nebyla tak ironická smrt kdyby jí zabil někdo jiný. Já osobně bych jí přál Jaimemu, to by teprve byla ironie, ten její Jaime, její dokonalé dvojče, její životní láska jí nakonec zabije. Ale nepohrdl bych ani tím kdyby Tyrion zabil jí a Jaimeho. A Cerseiným dětěm také nevěštím nějaký pozitivní osud, podle mě umřou dřív než Cersei. Ale valonqar je buď Jaime nebo Tyrion, tím jsem si jistý. Kdo je tou krásnější a mladší královnou, to už je těžké odhadnout, klidně by to mohla být Margaery, klidně to může být někdo jiný. Ale fakt doufám že se Daenerys v západozemí ukáže, nebo alespoň její draci. Sehraje tam úlohu v boji jinými a pak ať si klidně umře nebo jede obnovovat Valyrii.
    @JoffreyWater

1) Už Jon v roli záchrancu ma štve. Nechcem, aby nakoniec cel Westeros zachraňovali len deti. To bude ako z rodinného filmu Super osmička alebo ako sa to volalo. Jon a Bran je môj zaujatý limit :D

2) Mohl by to byť někdo Jiný? :D Žeby The Night Queen.
  • @Gepeto Mě to napadlo protože draci jsou stvoření ohně, Jiní jsou nějaká stvoření ledu, sága se jmenuje "píseň ledu a ohně" a já čekám na chvíli kdy se tam konečně objeví nějaké střetnutí ledu a ohně. A s těmi dětmi, těch je tam požehnaně, takže kolik je jaké postavě let mě moc netrápí.
  • Teoreticky by valonquar mohl být Tommen, pokud nebude mrtvý (což podle běžného výkladu proroctví bude, ale víte co), to by bylo též ironické.
    Jaimemu a Tyrionovi přeju happy end, tj. aby si to vyříkali, usmířili se a byli bratři jak se patří. Aspoň nějaký zdravý rodinný vztah u Lannisterů :)
    Jak by Dany obnovila Valyrii, když se tam nedá žít? Teda šlo by to, ale ne na původním místě.
    @JoffreyWater Aj Melisandra je ohňová. Tá je dokonca shadowbinder, takže sa viac hodí ako tie živé flambovacie pištole.
  • @Gepeto Stejně doufám že tam Dany sehraje roli :D
    @CervenKa I don't know, I don' care.
    Povedal som, že chcem, aby to skončilo tým, že s tým začne. Možno Valýriu idú obnovovať postupne a skončí s tým neaké dvadsiate pokolenie. A kto vie, že sa tam nedá žiť, keď sa odtiaľ nikto živý nevrátil? Možno tam zostal. A možno sa tam nikto neodvážil (Až na Eurona :P ) To je ako ,,Nikto živý sa ztej paluby nevrátil." ,,A kto potom šíriltielegendy?"
  • @CervenKa Jak je možné že dokázala vylíhnout draky když vymřeli? Jak je možné že existují draci? Jak je možné že Bran dokáže ovládat zvířata? Jak je možné že Melisandre dokáže povolávat zabijácké stíny? Jak je možné že muži bez tváře dokáží měnit podobu? Jak je možné že tam je magie? Jak je možné že mrtvoly ožívají? Je to FANTASY, tam je možné všechno :D tak by klidně mohla z území staré Valyrie udělat znovu obyvatelnou zemi :D
  • @Gepeto @JoffreyWater :D Dobře, ukecali jste mě, nějaký způsob se určitě najde :D
    Ostatně jsem to vůbec nechtěla vyvracet, spíš jsem přemýšlela, jak by to udělala, protože Valyrie podle mojí představy je samá průtrž a lávová řeka atp., což jaksi není v lidských silách "spravit", nicméně v jiných než lidských to být může, pravda.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 20. června 2014
    Valonqar by mohl být třeba i Aegon. Je mladší ze dvou manželských dětí Rhaegara, k tomu valyrijské krve - což by odpovídalo výrazu z věštby (samozřejmě za předpokladu, že je to skutečně Aegon).
  • @CervenKa V lidských ne, v dračích třeba ano.
  • @CervenKa Nebo v silách magie.
  • @Nevada Ale bylo by přijatelnější (aspoň pro mě) kdyby byl valonqar někdo ke komu má Cersei blízký vztah, ať už pozitivní nebo negativní. Aegon pro ní nic neznamená.
    Valyrie se v době slávy a zkázy nerozprostírala jen na původním poloostrově, ale zabírala většinu kontinentu.
    upraveno 20. června 2014
    @Nevada Akosi sa mi to splietlo a chvíľu somsimyslel, že Aegon má byť tá mladšia a krajšia kráľovná =D Potom mi trklo, že tam je valoqar...
    JoffreyWater napsal(a):

Ale bylo by přijatelnější (aspoň pro mě) kdyby byl valonqar někdo ke komu má Cersei blízký vztah, ať už pozitivní nebo negativní. Aegon pro ní nic neznamená.

Na přání fanoušků Martin moc nedbá.
    Mě by se taky líbilo, kdyby ji zabil Jaime. Naopak bych nechtěla, aby ji zabil Tyrion.
    Ale do stylu ságy by spíš zapadlo, kdyby Cersei zabil někdo, kdo k ní bližší vztah nemá. Nebo přímo někdo bezvýznamný, kdo se ve správnou chvíli ocitl nečekaně na správném místě. Například bratr té holky, kterou Cersei hodila do studny. To by spíš odpovídalo tomu, jak Martin zachází se svými postavami. Královna, která zapříčinila spoustu zlého a smrti, by zemřela úplně mimo pozornost ostatních někde ve stodole na útěku z Králova přístaviště, jen na dohled Casterlyovy skály, z důvodu, který vůbec nesouvisí s jejím panováním.
  • mne by sa pacilo - aj ked je to zrejme nerealne - aby bola Valonquarom Arya :-)
    Nevada napsal(a):

To by spíš odpovídalo tomu, jak Martin zachází se svými postavami. Královna, která zapříčinila spoustu zlého a smrti, by zemřela úplně mimo pozornost ostatních někde ve stodole na útěku z Králova přístaviště, jen na dohled Casterlyovy skály, z důvodu, který vůbec nesouvisí s jejím panováním.

Pripomína mi to toho francúzskeho panovníka, ktorého meno som už zabudol (ak sa nemýlim, bol to prvý Bourbonec, Hugenotský príchodec).

Celý čas sa chystali rôzne náboženské atentáty, žiaden neuspel. Napokon ho nabodol nejaký nepripravený náhodný okoloidúci, ktorý dostal záchvat hnevu. Ani mu neverili, že nie je spiklenec, len nasraný občan.

Ak by sa Cersei paranoidne bála a nakoniec ju nabodne naštvaný okoloidúci, bolo by to naozaj ironické.
  • @Gepeto Král byl Jindřích IV. a ten vrah byl Francois Ravaillac. Neboj, toho atentátníka nemám z vlastní hlavy :-). Mimochodem na wikipedii je popis jeho smrti, brrr.
    @brbr Tuším roztrhnutie koňom ak si dobre pamätám? :D Alebo doňho bodali tie rozžeravené koly.
    Skoro akoby tá smrť bola trestom za "lož" (ohľadomspiknutia), než za vraždu pranovníka :D
  • @brbr Rozčtvrcení koňmi bylo ve Francii "standartní" způsob popravy pro královrahy či pro lidi, kteří se pokusili zabít krále. Dopadl tak nejenom Francois Ravaillac, ale i Robert-François Damiens, který se pokusil zabít Ludvíka XV. Jacques Clément, který zavraždil Jindřicha III., byl sice hned na místě zabit královými strážci, ale jeho tělo bylo později rovněž rozčtvrceno :-D
  • @Johnny Oni ho nejenom rozčtvrtili, ale dělali mu i jiné škaredé věci, za které by se Ramsay nemusel stydět. Spíš mne udivuje, že to všechno, i to rozčtvrcování, přežil.
  • @brbr Ano ano. Moc dobře o nich vím. Moc ale nevěřím tomu, že přežil to rozčtvrcení. Píše se o o tom na české wiki, ale na anglické či německé nikoliv. Docela podrobně o tom píšou na francouzské, ale tenhle jazyk neovládám. Že by přežil i rozčtvrcení, to už mi přijde opravdu až moc.
  • Tak mě napadlo, spousta lidí věří věří tomu že Jon Snow je syn Rhaegara a Lyanny, i já tomu věřím, ale přeci jenom tomu nevěřím úplně na 100%, možná je to jenom vsugesce, třeba to nakonec opravdu je nějaký Nedův bastard, a možná nakonec byl ubodán nižšími veliteli NW. Ale ne, prostě věřím tomu že je Targaryen a že žije.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.