@Johnny Přiznávám, že jsem se podívala jen na českou wiki. A nepředpokládám, že po rozčtvrcení žil dlouho. :twisted: Jen to nemůžu pochopit z biologického hlediska, že něco takového lze přežít.
Já jsem si všimla, že u popisů mučení se v minulosti nejspíš dost přehánělo a stejně jako kronikám se jim nedá vždycky věřit. Člověk umře na vykrvácení, už když ztratí asi půl litru krve. A hodně rychle se taky umírá na tělesný šok. Odvážím se tvrdit, že Francois se odporoučel relativně rychle a že si pak úchyláčci hráli s mrtvolou. BTW Můžeme se plácat po rameni, jak moc jsme dneska civilizovaní, ale ty mučící nástroje, ze kterých má dneska leckdo erekci, se sice někdy používaly k danému učelu, ale byly používané zrovna tak jako odstrašující prostředek. Naši předci netrávili celé dny vymýšlením nástrojů, pomocí kterých by druhého efektivně ponížili/nechali umřít pomalu a s křikem.
@Omilis Souhlas, wiki říká: Podle závažnosti lze krevní ztrátu rozdělovat: 10 % (0,5 litru u dospělého) – mírná krevní ztráta, běžně odebírána dárcům krve 20 % (litr u dospělého) – závažná krevní ztráta, většinou neohrožuje život 40 % (2 litry u dospělého) – ohrožuje život rozvinutým šokem
Mi stačí už jen představa popravy Záviše stětím přiostřeným prknem a někteří si to následně nechávali zvěčnit na kachle, které jim zdobily v "obýváku" kamna.
@Gepeto Podle popisu bylo Damiensovo tělo velmi odolné, takže mu nakonec museli naříznout šlachy, aby se údy oddělily od trupu. Do detailů bych nechodil, stačí konstatování, že ještě ráno před popravou měl Damiens vlasy černé, kdž poprava skončila, byly prý šedivé (úsloví "zešedivět hrůzou" tak dostává nový rozměr...).
@Omilis8-O Ne, tak myslím, že na darování krve mě nikdo nedostane. Předpokládám ale, že za jiných okolností by člověk stejně už při půllitrové ztrátě kve ztratil vědomí.
@svoa00 Při darování plné krve se dává 450 ml, při darování plasmy dokonce 680 ml. Zvlášť povzbudivé je, jak tam mají přihrádku "odběry" a vedle ní "kolapsy" =D
Ale podle mě to není nic hroznýho, jen jsem pak vždycky ospalý.
@flanker.27 Při plazmě ale nejsou ztráty tak hrozné, člověk přijde o vodu a bílkoviny, krvinky se vrací.
Ale je určitě rozdíl když člověk přijde o půl litru krve při odběru, kde klidně sedí a doplňuje tekutiny a pak se pomalu a opatrně zvedá, aby to s ním nešvihlo a něco jiného bude, když člověk ztratí tolik krve při zranění. To je pak otázka jestli člověk v šoku ztratí vědomí nebo ho naopak probere adrenalin.
Zdravím, jsem tu nová, ale už mě úplně svrbí prsty vás sem někdy něco napsat:) Mám rozečteno(jsem u Hostiny). Spoilerům se nebráním. Teorie miluju a doma o tom diskutujeme v jednom kuse...takže mě napadla jedna věc. Je to asi mimo mísu, ale budu ráda když mě když tak vyvedete z omylu, protože já o tom přemýšlím pořád:) Napadají mě převážně už nelogické věci a tahle může být jedna z nich....ale jednou jsem doma při čtení hodila do placu větu: ,,Hele a nemůžou ta Šae bejt z dvojčat?,,...no, většinou jsou moje teorie smeteny ze stolu, ale tohle bylo odměněno zpytavým pohledem a slibným ,,Hmmmm....,,:D...no je to možná blbost, k čemu by to asi bylo, ale mě prostě nesedí, že by ,,Tajvin,, vědomě chrápal s holkou, která se byť jen dotkla jeho zmršenýho syna, kterýho nesnese(já to teda zbožňuju). Prostě si tak říkám, že Tyrion jí potkal přece, když se odehrávala bitka a ona tam ,,pracovala,, u vojska jeho pantáty. A taky si říkám, že třeba i ten Varys to mohl mít nějak posichrovaný...jako vesměs všechno co dělá....a vědomě Tyriona poslal za papínkem, aby jí sejmul. ...
A druhá moje teorie je...Brienn na cestě za Sansou byla u těch mlčenlivých bratrů(nebo jak si říkají) a byl tam Cizinec a podle někoho i Ohař...ale mě prostě pořád leze na mysl, že ten jejich starší bratr, tan hlavní bratr nebo jak to nazvat, nevím jak se jmenoval...by mohl bejt Rhaegar. Nemám přesný vysvětlení,ale prostě...mě to napadlo:)
@flanker.27 A to ani nejsou lidi při odběru krve v šoku. Prostě těm popisům brutálních poprav a mučení moc nevěřím (teda tomu, že dejme tomu v půlce je dotyčný ještě živý).
@EmJé: Jako Shae s Tyrionem a tatínek brousit její dvojče? Hmm, hodně divné,... podle toho, jak Tyriona potopila u soudu, tak jej znala dost dobře... A Rhaegar naživu? No, tomu fakt nevěřím - jednak myslím, že na něj Bobby byl sakra vysazenej (takže by furt neopakoval, jak je mu líto, že jej mohl zabít jen jednou), jednak by případně byl u Lyanny (a tří rytířů KG),... a hlavně, to by se fakt neutajilo...
to je fakt:) jako jsem ráda že mi to někdo rozmetal:) protože se pak dycky na něco upnu a nevidim neslyšim:) ... je fakt že to nečtu v jednom kuse, tka mi asi dost věcí uniká:) jediný co mi fakt nesedí je to, že Tywin brousí holku současně s jeho synkem....to je mi jediný divný,ale to víš, jsem holka...mě přije divnejch věcí... =D
@svoa00 Ja tie odbery vzdy znasam normalne nic sa netoci podomnou a este som si to odsoferoval domov, ale zas nejdem tam zjedneho dna na druhy 2dni predtym vzdy pijem viac vody a po odbere vlastne tiez. Mysim, ze kazdy tie odbery zansa inac ale odpadnut som este nikoho nevidel(a vlastne ani nepocul, ale varuju ta vzdy) a to som daroval v 2rozlicnych mestach.
Teorie s žijícím Rheagarem už tady byla několikrát.
Robert se utkal s Rhaegarem v osobně. Vážně si myslíte, že by si neověřil, že jeho nenáviděný soupeř nežije? Na Trojzubci byli navíc i Ned a Jon Arryn. Že by se ani oni nechtěli přesvědčit o smrti korunního prince? Vždyť pokud by náhodou žil, byl by cenným rukojmím.
A nakonec zjistíme že všechny údajně mrtvé postavy jsou živé a zdravé a žijí si poklidným životem na Bahamách. Jděte s tímhle přehnaným oživováním postav někam.
Komentáře
Podle závažnosti lze krevní ztrátu rozdělovat:
10 % (0,5 litru u dospělého) – mírná krevní ztráta, běžně odebírána dárcům krve
20 % (litr u dospělého) – závažná krevní ztráta, většinou neohrožuje život
40 % (2 litry u dospělého) – ohrožuje život rozvinutým šokem
Ale podle mě to není nic hroznýho, jen jsem pak vždycky ospalý.
Ale je určitě rozdíl když člověk přijde o půl litru krve při odběru, kde klidně sedí a doplňuje tekutiny a pak se pomalu a opatrně zvedá, aby to s ním nešvihlo a něco jiného bude, když člověk ztratí tolik krve při zranění. To je pak otázka jestli člověk v šoku ztratí vědomí nebo ho naopak probere adrenalin.
A druhá moje teorie je...Brienn na cestě za Sansou byla u těch mlčenlivých bratrů(nebo jak si říkají) a byl tam Cizinec a podle někoho i Ohař...ale mě prostě pořád leze na mysl, že ten jejich starší bratr, tan hlavní bratr nebo jak to nazvat, nevím jak se jmenoval...by mohl bejt Rhaegar. Nemám přesný vysvětlení,ale prostě...mě to napadlo:)
Tak jen do mě..... :onfire:
A Rhaegar naživu? No, tomu fakt nevěřím - jednak myslím, že na něj Bobby byl sakra vysazenej (takže by furt neopakoval, jak je mu líto, že jej mohl zabít jen jednou), jednak by případně byl u Lyanny (a tří rytířů KG),... a hlavně, to by se fakt neutajilo...
Robert se utkal s Rhaegarem v osobně. Vážně si myslíte, že by si neověřil, že jeho nenáviděný soupeř nežije? Na Trojzubci byli navíc i Ned a Jon Arryn. Že by se ani oni nechtěli přesvědčit o smrti korunního prince? Vždyť pokud by náhodou žil, byl by cenným rukojmím.