Rytíř Sedmi království - Ice & Fire
Rytíř Sedmi království - Ice & Fire
16. října 2014 vydá nakladatelství Argo soubor tří povídek ze světa Písně ledu a ohně pod názvem Rytíř Sedmi království. Vyprávění o potulném rytíři Duncanu Vysokém a jeho panoši vychází uceleně vůbec poprvé, v České republice dokonce dřív než v … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
P. S: taky vám Dunk v Tajemném rytíři přišel jako Geralt (v tom, jak se náhodou dostane do sítě intrik, jak nic nechápe a každý si oněm myslí jakej neni intrikán) ?
- Překlad v běžném textu a v termínech v podstatě perfektní... Klobouk dolů
- U jmen a míst jako ano, změna tym jsou, ale číší z toho snaha jít místy zbytečně proti původnímu překladu - Lordem Potokem počínaje, přes nepřeložení Gulltownu, Ashfordu či Bitterbridge (proč, vždyť všechny mají krásný český ekvivalent) a konče změnou Řekotočí na... eh, cosi divného - něco jako Řekyproud, ale rovnou jsem to vytěsnil z hlavy (Jen pro sichr Řekotočí není od "točit", ale od "téci", stejně jako soutok mohu archaicky označit za soutočí).
Jinak dotaz na čtenáře AJ... jak jste si překládali "Tanselle Too-Tall" (jde o to slovíčko "too") zde se používá "Moc-vysoká", já to z toho představování chápal jako: "Jsem Duncan Vysoký." "Já jsem Tanselle... taky vysoká." (těžko bude nekomu vyššímu než ona říkat, že je MOC vysoká, že?)
Není o tom zmáno skoro nic. Dokonce ani přesný výčet osob, které tam zemřely. Jen dohady.
@Jay Jo, Řekoproud. Jedna z věcí, které se měnily až v závěru a tak jsme se k tomu nemohli vyjádřit (stejně tak ten lord Potok). Ale sranda je, že v první povídce je tam lord Tully z Řekotočí.
Ale je to zřejmě na názoru při prvním čtení :-)
Muzu se jeste zeptat kde presne tam zminuji Freye?
Knihy byly skvele,ted si musim vychutnat celou pisen (teprve jsem zacal cist Hru :-)),jako navnada to bylo skvele pocteni!
u prvni me moc mrzela
Mě taky bavila nejvíc ta třetí. Druhá byla sice nejslabší dějově, ale zato jsme se tam dozvěděli něco o Černožárově rebelii. Doufám, že podobně bude Martin pokračovat. Že vždycky odhalí kousek historie, která dá postupně celkový obraz.
Mimochodem, kolik těch povídek vůbec Martin napsal? Tyto 3, Princezna a královna, The Rogue prince (o té skoro nic nevím :-( ) a... (je li nějaká)?
1.) Jo Nesbø: Přízrak
2.) Peter May: Šachové figurky
3.) Miroslav Žamboch: In Nomine Sanguinis
4.) Evžen Boček: Aristokratka ve varu
5.) G. R. R. Martin: Rytíř Sedmi království
Slušný start :)
Ale zkus dát šanci i české verzi. Tenhle překlad je o moc lepší než ten od Talpressu.
A že se vzdali - co jim taky jiného zbylo, když jejich vojáci odmítli bojovat