Rytíř Sedmi království - Ice & Fire

upraveno 16. října 2014 v Překlady
imageRytíř Sedmi království - Ice & Fire

16. října 2014 vydá nakladatelství Argo soubor tří povídek ze světa Písně ledu a ohně pod názvem Rytíř Sedmi království. Vyprávění o potulném rytíři Duncanu Vysokém a jeho panoši vychází uceleně vůbec poprvé, v České republice dokonce dřív než v … celý článek

Read the full story here

1356

Komentáře

• Nemáte to někdo v Praze na půjčení, až to dočtete?:)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    duny napsal(a):

asi som to necital 1005 pozorne ale neviete ci

alyn cockshaw bol alebo nebol blackfyre? tusim to tam hovoril, ale potom to zda sa mi bloodraven poprel. ci?
    Nebyl.
    Jen s Daemonem II. vyrůstal, dokud ho Bittersteel neodvezl do zámoří.

• Tak dočteno. Řek bych, že na pokračování, hlavně prozrazující, jak se mohl Dunk stát lordem velitelem Královské gardy, se budu těšit stejně jak na Vichry? Nevíte někdo něco o té tragédii v Létohradě (co se tam stalo). V knihách o tom byly jen kusé zmínky.

P. S: taky vám Dunk v Tajemném rytíři přišel jako Geralt (v tom, jak se náhodou dostane do sítě intrik, jak nic nechápe a každý si oněm myslí jakej neni intrikán) ?
  • @Mikjan Nevím, jak je to s "oficiálními" informacemi o Létohradě, ale tady mu bylo věnováno jedno povídkové kolo (šesté), tak si můžeš jakous takous představu udělat tam :)
  • Tak, taky dočteno,... předchozí bylo z rychlého prolistování.
    - Překlad v běžném textu a v termínech v podstatě perfektní... Klobouk dolů
    - U jmen a míst jako ano, změna tym jsou, ale číší z toho snaha jít místy zbytečně proti původnímu překladu - Lordem Potokem počínaje, přes nepřeložení Gulltownu, Ashfordu či Bitterbridge (proč, vždyť všechny mají krásný český ekvivalent) a konče změnou Řekotočí na... eh, cosi divného - něco jako Řekyproud, ale rovnou jsem to vytěsnil z hlavy (Jen pro sichr Řekotočí není od "točit", ale od "téci", stejně jako soutok mohu archaicky označit za soutočí).

Jinak dotaz na čtenáře AJ... jak jste si překládali "Tanselle Too-Tall" (jde o to slovíčko "too") zde se používá "Moc-vysoká", já to z toho představování chápal jako: "Jsem Duncan Vysoký." "Já jsem Tanselle... taky vysoká." (těžko bude nekomu vyššímu než ona říkat, že je MOC vysoká, že?)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Řekyproud :other:
    @Mikjan
    Není o tom zmáno skoro nic. Dokonce ani přesný výčet osob, které tam zemřely. Jen dohady.

@Jay Jo, Řekoproud. Jedna z věcí, které se měnily až v závěru a tak jsme se k tomu nemohli vyjádřit (stejně tak ten lord Potok). Ale sranda je, že v první povídce je tam lord Tully z Řekotočí.
  • @Jay Souhlasím s tím co píšeš o překladu. Jen k tvé představě s Tanselle. Jestli si dobře pamatuju tak ona mu přímo sama neřekla že je Mocvysoká. Dunk říká že jí tak říkají, ale že na něj teda rozhodně moc vysoká není.
  • @Zlord_Antiježíš: To se mýlíš, vzájemně se představí, a tam to too-tall zazní poprvé. Já mám neopak spíše pochybnosti, jestli toto přízvisko ona používá, nebo jestli to zrovna plácla, protože to sedlo. Jinak ano, Dunk už dále o ní přemýšlí s tímto přízvyskem... Ačkoli, kdokoli jiný než Martin neví, jestli k tomu posunu "také" -> "moc" nedochází záměrně v povídce... v rámci komunikačního šumu...)
  • re Letohrad,
  • Jay napsal(a):

@Zlord_Antiježíš: To se mýlíš, vzájemně se představí, a tam to too-tall zazní poprvé. Já mám neopak spíše pochybnosti, jestli toto přízvisko ona používá, nebo jestli to zrovna plácla, protože to sedlo. Jinak ano, Dunk už dále o ní přemýšlí s tímto přízvyskem... Ačkoli, kdokoli jiný než Martin neví, jestli k tomu posunu "také" -> "moc" nedochází záměrně v povídce... v rámci komunikačního šumu...)

Ja osobne si to prekladam jako Tanselle (až)Moc Vysoká.
    Ale je to zřejmě na názoru při prvním čtení :-)

Muzu se jeste zeptat kde presne tam zminuji Freye?

Knihy byly skvele,ted si musim vychutnat celou pisen (teprve jsem zacal cist Hru :-)),jako navnada to bylo skvele pocteni!
    TheWhiteWalker napsal(a):

Ve třetí povídce.
    Je to ten malý protivný harant, upištěný bratr nevěsty.
  • Nevada napsal(a):

TheWhiteWalker napsal(a):

Ve třetí povídce.
    Je to ten malý protivný harant, upištěný bratr nevěsty.
    Diky moc.
  • Která povídka vás nejvíc bavila? :D
  • upraveno 1. listopadu 2014
    Posledni, protoze pokazi nekomu plany ...
    u prvni me moc mrzela
    Baelorova smrt
    a ta druha pro me byla jalova...krome intrakce se zhavou vdovou
  • Mě ta Poslední bavila nejmíň. Druhá a První tak na stejno :D Ale celkově byly všechny super :D
    Proč ta velká písmena?

Mě taky bavila nejvíc ta třetí. Druhá byla sice nejslabší dějově, ale zato jsme se tam dozvěděli něco o Černožárově rebelii. Doufám, že podobně bude Martin pokračovat. Že vždycky odhalí kousek historie, která dá postupně celkový obraz.
    Mimochodem, jak to, že tady ještě nikdo nezmínil, že na přebalu je informace o vydání sbírky, kde bude další Martinova povídka ze Západozemí (zřejmě The Rogue Prince)?
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 1. listopadu 2014
    @Nevada Asi všichni dychtivě otevřeli knihu a začali hltat povídky a takové menší (ne)podstatné informace si nikdo nevšiml. :-D
    Mimochodem, kolik těch povídek vůbec Martin napsal? Tyto 3, Princezna a královna, The Rogue prince (o té skoro nic nevím :-( ) a... (je li nějaká)?
  • @Nevada Já píšu občas těch velkých písmen moc :D Všiml sem si toho už když sem to dopsal, ale nechtělo se mi to opravit.
  • upraveno 2. listopadu 2014
    @Riokai ...a to je všechno, pokud jdeme po novelách Písně ledu a ohně. Samozřejmě pak napsal soustu výborných povídek které rozhodně stojí za přečtení. Novel rozšiřujících Píseň prý plánuje až kolem dvanácti. Ale teď se chce plně věnovat uzavření ságy. Pokud to dobře dopadne a příští rok opravdu vyjdou vichry, tak si myslím že v roce 2023 by mohl vyjít poslední román a 2024 první další novela tohoto typu. ;-)
  • ta první, rozhodně. asi jako jediná byla skutečně v duchu Západozemí, ta druhá byla vcelku o ničem a ta třetí byl opsanej Sapkowski
    Žebříček nejprodávanějších eknih za měsíc říjen

1.) Jo Nesbø: Přízrak
    2.) Peter May: Šachové figurky
    3.) Miroslav Žamboch: In Nomine Sanguinis
    4.) Evžen Boček: Aristokratka ve varu
    5.) G. R. R. Martin: Rytíř Sedmi království

Slušný start :)
  • @Nevada To je slušný. Jsem zvědav jak se to bude vyvíjet dále. A zajímalo by mě jak si kniha stojí v papírové podobě.
  • Je to v téhle souborné podobě dostupné i v AJ? Nějak jsem si u Písně na ten překlad nedokázal zvyknout.
  • Možno je to blbosť, ale pri čítaní druhej poviedky som si pri každom opise Lady Rohanne spomenula na Brienne, aj u nej Martin vždy zdôrazňoval pehy na tvári aj na rukách. Možno sa ešte s Dunkom stretnú a keď najbližšie ovdovie, môže sa vydať za niekoho z Tarthu :-)
    upraveno 4. listopadu 2014
    @James Ne, v angličtině se souhrnné vydání odložilo až na příští rok (prodejní servery uvádějí různá data od června až do října).
    Ale zkus dát šanci i české verzi. Tenhle překlad je o moc lepší než ten od Talpressu.
  • mne sa najviac pacila posledna az na ten podla mna trosku nelogicky koniec - preco nikto nehladal cockshawa, preco sa vsetci dobrovolne vzdali ked vedeli ze vacsinu caka smrt. druha potesila hlavne kvoli kope detailov o Redgrasse a prva je fakt super (inak cital som predtym vsetky v AJ a preklad je az na par detailov velmi podareny)
  • Já mám nejradši tu první povídku... ostatní v sobě mají něco divného... u třetí to je přehnaný sled náhod, u dvojky je to ta divná podmínka v té smlouvě, že když on zemře bez dědiců, že ona ztratí práva na užívání pozemků (to, že ona měla podmínku být vdaná do nějaké doby je OK).
    upraveno 4. listopadu 2014
    duny napsal(a):

mne sa najviac pacila posledna az na ten podla mna trosku nelogicky koniec - preco nikto nehladal cockshawa, preco sa vsetci dobrovolne vzdali ked vedeli ze vacsinu caka smrt.

Nu, nahrává to teorii,
    že Maynard Plumm byl (převtělený) Bloodraven, takže o jeho osudu vědět a tudíž se neobtěžoval hledáním
    ;)
    A že se vzdali - co jim taky jiného zbylo, když jejich vojáci odmítli bojovat
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.