Rytíř Sedmi království - Ice & Fire
Rytíř Sedmi království - Ice & Fire
16. října 2014 vydá nakladatelství Argo soubor tří povídek ze světa Písně ledu a ohně pod názvem Rytíř Sedmi království. Vyprávění o potulném rytíři Duncanu Vysokém a jeho panoši vychází uceleně vůbec poprvé, v České republice dokonce dřív než v … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
klasika
http://www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=705&pro=d
A teď hodnocení - určitě souhlasím s tím, že formát povídek GRRM svědčí, umí v tom chodit a tady je to hodně znát. Ta sevřenost svědčí i skvěle napsaným charakterům postav, což je asi Martinova největší devíza - vychází vždycky z postav a tím si získává srdce čtenářů. Jak už jsem trochu naznačoval výše, myslím, že ve vrcholné formě byl GRRM kolem roku 2002-3, kdy některé pasáže v "Přísežném meči" (třeba návrat Dunka a Egga na Nezlom a rozhovor se serem Eustácem) vyrovnávají svojí úrovní nejlepší pasáže "Hostiny pro vrány" (třeba Jaimeův přerod, Briennino pátrání po Sanse, monolog septona Merybalda o dezertérech) - tady je GRRM prostě na Nobelovku a třeba s Tolkienem si vyloženě "vytírá p.del".
Třeba mě až četba povídek přikovala ke světu ASOIAF natrvalo. Až v té chvíli jsem si uvědomil hloubku a propracovanost celého světa, hlavně jeho reálnost. Taky Dunk je snad největší kořen ze všech, na něj má snad jenom kovboj Woody z Příběhu hraček ...
Nevím, jestli se někdy dočkáme Zimohradské povídky, ale pro útěchu sdílím video Prestona Jacobse, který docela hezky vyfabuloval, jak by mohla vypadat. Vlčice ze Zimohradu:
youtube.com/watch?v=hfh-KiSc4uM
Akorát už mi to je prd platné, protože knihu už mám. Navíc z další jiné obálky bych měla opět psotník :)