Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
15152545657126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. března 2015
    BTW znovu opakuju, aby bylo jasno - mně nevadí, když média ryjí do aktivit Ruska na Ukrajině, teď do vraždy Němcova a podobně. Ale vadí mi ta zásadní jednostrannost, se ktarou to činí, naprostá nekritičnost vůči těm, co jsou "na naší straně" i vůči té "naší straně samotné". A taky to, že kdokoli, jakýkoli web, hnutí, osoba, které se pokouší o vlastní závěry, přináší informace i z druhé strany či jen není dostatečně aktivní proti "druhé straně", je hned onálepkován jako propaganda Moskvy, buď placená nebo "iracionálně rusofilní". Taková "demokracie ano, když budeš říkat a hlasovbat pro to, co chceme my" (aneb Fordovo "dodáme vám jakou barvu chcete, pokud je to černá"). Jo, možná že jsem v důsledku toho někdy neobjektivní. Ale troufám si říct, že o mnoho míň neobjektivní, než ti, co mají objektivitu v popisu práce.
  • 1) na formalitách stojí svět. A když se někdo ostře vymezí proti jedné vládě a podporuje opozici je jiné, než když jiný stát uznává tamní vládu, podporuje povstalce, a řekne "ani Babičku jsem nečetl" (tady lépe řečeno "ani Píseň jsem nečetl"). Navíc USa otevřeně deklarovalo, že chce proti Asadovi vojensky působit. Tedy je to zcela nesrovnatelná situace.
    2) fotek čečenských a ruských dobrovolníků jsou tuny jak na palba.cz, tak v současnosti na aktuálních konfliktech. Je pokrytecké tvrdit opak. Ostatně ti nejslavnější jako jsou Strelkov a Motorola jsou Rusové jak poleno. Žádní Ukrajinci.
  • @skelet Jen bych tě chtěl upozornit že po konfliktu by určitě nebylo, nejsilnější protiruskou vojenskou organizací na Ukrajině je v současnosti Pravé křídlo, a až (pokud vůbec) ukrajinská vláda nějak zvládne separatisty, bude se muset nějakým způsobem vypořádat právě s Pravým křídlem, které se své nově nabyté moci jen tak nevzdá, a určitě mu nejde o mír, či snad o ochranu nebohých nevinných občanů Ukrajiny.
    upraveno 1. března 2015
    @skelet Ad 1) Ano, já se formalitami živím. jenže formality jsou opakovaně porušované všemi hlavními hráči a nevidím v nich rozdílu. Deklarovat, že chci proti někomu vojensky působit a vyhlásit výálku rozhodně není totéž, i když to první zní lépe (nevedu válku s lidmi, ale s představiteli státu, to zní pěkně, ale je to demagogie, protože tou válkou vždycky v první řade trpí ti lidé).
    Ad 2) Ano, palbu (kde to BTW zavřeli s dosti pochybným odůvodněním) i následné nové fórum aktualnikonflikty.eu jsem sem konec konců postoval já jako jeden z mála dobrých zdrojů dění . Ale "tisíce" ruských vojáků z toho fakt nevyčtu :) Stačí si vzpomenout, jak rádi Ukrajinci okamžitě zveřejnili zadržení jednoho obrněného vozu s 12 ruskými vojáky, kteří "údajně zabloudili" (což jsem jim nesežral :) ). Ti byli kupodivu bez prodlení propuštěni zpět do Ruska. Vzhledem k intenzitě bojů, které jsou otevřenou válkou cca od května 2014, je to trochu málo. Znovu, nepopírám existenci cvičitelů a některých velitelů a pravděpodobně i některých speciálních jednotek z řad ruské armády (na to prostě opolčenci bojují příliš dobře a kompetentně, aby jim v tom nikdo z Ruska nepomáhal), což je ostatně v podobných případech běžné.
    Jo, u Motoroly ohlásily síly ATO už asi pětkrát, že ho dostaly a furt nic, tolik asi k tomu, jak moc se dá věřit straně ukrajinské - o nic víc než opolčenské.
  • ad1) nejde o to jak to lépe zní. Vojenstvím se "živím", takže si nehraju na pokrytecké řeči, kterak se nikomu nic nestane. Ale je prostě rozdíl, když USA řekne, že syrský režim je nepřítel nebo když Rusko řekne, že vládu Ukrajiny uznává. Sýrie tedy není dobrý příklad ""zákeřného" chování. Lepším příkladem je Kosovo, když už ;)
    ad2) hlavním moderátorem palby jsem já, takže ti klidně řeknu, že to zavření je dílem mého lobby. Důvod byl jednoduchý, místo o vojenství se začalo na palbě kecat "politicky". Bylo to totéž jako by do každého vlákna zde někdo vstupoval a řekl "Freyové jsou nejlepší". Hrozil tam masivní odsun lidí, kteří dělají jádro palby, tedy článkařů. Majitel webu se rozhodl kudy povede další cesta, a světe div se .. počet trollů, hádek a vulgarit klesl na minimum. Ale k věci.. fotky čečenců napostoval Mepu dost a dost. Stačí se jen koukat. Jestli jsou to členové OS RF ? netuším, ale občané RF jsou, a k tomu tam dorazili s technikou. Můžeme se o tom přít, můžeme o tom debatovat, ale ti lidé a technika tam je.
    3) je mi celkem jedno co hlásí Ukrajina nebo Opolčenci. Lžou všichni, ale je cool se hlásit k té druhé straně a lidé od nich nekriticky přejímají kde co.
    EY: ano, pravičáci budou dělat bordel, ale pro Ukrajinskou vládu je furt lepší, aby dělali bordel na frontě, a tam se jich zbavili, než aby vláda řešila Opolčence a vzádech měli další magory.

Já se už těším až se odněkud vynoří Nasťa a v klidu si o tom s ní popovídám. Doufám, že holce nic není.
    ad 1) Znovu, já v tom rozdíl nevidím, protože vidím jen země rozvrácené válkou, možná byly zbaveny diktátorů, kteří sice patří na šibenici, vedle toho ale došlo k vyzbrojení sil (kmenů), které se posléze nově nabyté moci nechtějí vzdát, a země jsou od té doby v totálním chaosu. V tomhle porovnání aspoň Rusové bojují "za svoje". A co se Sýrie týče, tak do určité doby se s Assadem Američani relativně bavili (ostatně Sýrie byla jejich spojencem v první válce proti Saddámovi), podobně krátce před občanskou válkou v Lybii se třeba Francouzi tvářili, že Sarkozy se s Kaddáfím kamarádí). Tohle otáčení ze dne na den mě nepřestane udivovat a považuju ho za "zákeřné" chování. Konečně - tzv. Arabské jaro se objevilo ve stejné době i v Bahrajnu, kde došlo ke střílení do demonstrantů, kteří ani ozbrojení nebyli, jenže Bahrajn je na "správné straně", takže morální kompas držel hubu.
    ad 2) Neznám pozadí palby, lidí apod, viděl jsem čistě to vlákno a co lidi povídali v něm. Pokud byl důsledně uplatňován přístup moderátorů, byla diskuse vyvážená. Na mě jako na neregistrovaného uživatele to působilo ale opravdu těžce pokrytecky, když třeba pátrač se zrovna právě do Mepua (skloňuju to dobře?) navážel stylem "ty nám už jenom pověz, v koho žoldu jsi" a moderátoři ticho, zatímco jsem si neustále četl nářky dzina a spol., jak je fórum nevyvážené. Prostě pokrytectví, nic jiného.
    Ad 3) Já se nehodlám hlásit k jedné nebo ke druhé straně, jenže co říká Kyjev nebo Obama nebo Merkelová, to naprosto nekriticky přejímají a bez jakéhokoli rozboru přejímá mainstream, tak co mi zbývá než tzv. "propagandou zasažené" weby, kde lze najít zajímavé linky a to v žádném případě ne jen na opolčence nebo ruský první kanál. Viz i mnou před chvílí uveřejněný rozhovor v německé televizi, nic co by se dalo považovat za "z dílny Moskvy", přesto o tomhle - nebo o nedávném rozhovoru BBC s mužem, který přiznal, že na majdanu střílel do protestujících i policie - v našem mainstreamu prakticky mlčí. Tak proč bych zprávy v něm uvedené měl respektovat, když je zřejmé, že je osobně zainteresován v tom podávat zprávy jednostranně. A tím uzamčením fóra palba jen podpořila dojem, že se tu neměří každému stejně.

BTW toto je k tématu poslední, protože bychom se opravdu dostali na politiku a to nechci. Ono ač to nevypadá tak mě ve skutečnosti vůbec nebaví vést podobné převážně politické spory a na internetu už vůbec ne (když už tak v hospodě :) ).
  • @flanker.27
    Věci, které vydáváš za argumenty, jsou jenom tvrzením a propagandou jedné zainteresované strany. Hlas lidu skutečných normálních lidi se neprojevuje vojenským převratem.
    Než se to pokusíš použít proti mně, chci tě upozornit, že střelce na Majdanu, kteří se tvářily za součást Majdanského protestu považuji za provokatéry a Majdan vnímám v celé své mnohaměsíční délce.
  • ad1) já v tom nic zákeřného nevidím. Sýrie byla vždy brána jako stát, který pro USA stojí na špatné straně. Krátká spolupráce během Iráku na tom nic nemění. Pokud nevidíš rozdíl mezi otevřeným nepřátelstvím a zástupným působením v cizím státu.. to je každého věc.
    ad2) ano, skutečně do toho nevidíš. Vlákno o ukrajině nebylo korektním, vyváženým a nefungovalo celou dobu. Fungovalo jen na sílu, a že jsem jarl a já jeli na doraz. Všichni moderátoři byli za fašisty a nedejbože, aby udělali něco co se jim nelíbilo. To bylo šťavnatých soukromých zpráv. Takže chu´t udržovat to vlákno byla stále menší a menší, a v okamžiku, kdy začali hlásit odchod členové, kteří palbu dělají palbou, tak se holt muselo začít jednat.
    ad3) palba skutečně neměřila všem stejně. Lidé, kteří si v diskuzi (ve skryté Hospodě) dovolili nesouhlasit s opolčenci byli ihned napadáni a dehonestováni. A to vše za mlčení tamního moderátora (pro neznalé musím podotknout, že žádný běžný moderátor nebyl členem oné Hospody, takže nevěděl co se tam děje). Jinak byla sranda pozorovat, když se do Hospody po onom zjištění dosadil zcela nový "nezkažený" moderátor. Z člověka s kterým si tito lidé rozumněli, se v jejich očích stal zaprodanec ;)
    Takže ano, pro člověka neznalého nebo člověka, který fandí opolčencům to byl pokrytecký krok nebo dokonce zaprodání západu (já jsem dokonce za to uzavření dostal peníze ;) ). Ale ve skutečnosti to bylo o tom zachovat Palbu. Abych to blíže přiblížil, bylo by to stejné jako by se zde začalo diskutovat o 50odstínech šedi. Fanoušci šedi by zde začali diskutovat, rostli by na síle a do "klasických" vláken by vstupovali svými prupovídkami, že šeď je lepší. Chvilku se to tolerovat dá, chvilku to jde korigovat, ale časem se musíš rozhodnout jak dál..
  • @flanker.27 Takže Izraelské útoky v Sýrii řídil Pentagon, když nechtěli zaútočit přímo, použili Izraelce ? To se mi nezdá. Co jsem četl, útočili na konvoje s raketami určenými pro libanonský Hizballáh. Že by se Izrael, který má svých starostí dost, chtěl zapojit do nepřehlé války v Sýrii si nemyslím. Že zničil raketové systémy, které směřovali k jeho tradičnímu nepříteli se pochopit dá.
    @derfel Čistě k tomuto, těch útoků bylo více:
    http://en.wikipedia.org/wiki/January_2013_Rif_Dimashq_airstrike
    http://en.wikipedia.org/wiki/May_2013_Rif_Dimashq_airstrikes
    http://en.wikipedia.org/wiki/July_2013_Latakia_explosion (v textu vypsáno několik dalších útoků)
    http://en.wikipedia.org/wiki/December_2014_Rif_Dimashq_airstrikes
    (nepočítaje lednové pravděpodobné zabití íránského generála)

Ano, (ne)ofciální (Izrael se k útokům přímo nepřihlásil) zdůvodnění je, že šlo o útok na dodávky zbraní Hizballáhu. Což je samozřejmě možné. Hizballáh je ovšem taky spojencem Sýrie proti islámskému státu. Skoro tipuju, že pokud to bylo opravdu tak, to zásobování je výměnou ve stylu vy nám pomůžete proti IS, my vám za to dodáme zbraně. Hodnotit to nebudu, to bychom se dostali do slepé uličky.
  • upraveno 1. března 2015
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    kludne to mohli urobit aj americania aby vytvorili rusku jar, ved oni to robia radi uz par rokov.
    Len iny uhol pohladu boh vie kde je pravda a ja sa za arbitra nepovazujem.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Gepeto =D
  • Tak to, že by za tím stál Putin o tom pochybuju. Vzhledem k momentální náladě v Rusku to mohl být kdokoli, kdo neměl rád opozici a nebyl moc inteligentní.
  • upraveno 2. března 2015
  • Ugla: hospoda nefungovala, proč nefungovala jsem popsal výše. A bylo vážně srandovní jak "jeden z nich" se pro ně stal "jeden z onich". Jaké mají pravidla na aktuálních konfliktech je jejich věc. Mě jen potěšilo, že jsem je kdysi nastavil dobře. Ale jsem rád, že už to na Palbě není.
  • Já nesoulasím s odtržením Kosova a bombardováním Jugoslávie. Příjde mě, ale že dneska s odstupem se třeba bombardování Jugoslávie jednoznačně kritizovat lépe než v době, kdy se něm rozhodovalo. Četl jsem, že při operaci Podkova bylo vyhnáno 360 000 kosovských Albánců. Takže nevím jestli obavy, za toho aby tam nebyla další Bosna byly tak neopodstatněný. O tom, že útoky začala UCK není sporu. Nebo už někdo prošetřil a jsou nějaký počty kolik vyhnali Srbové Albanců jestli tam docházelo k etnickým čistkám ?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Hildegarda Tak okatě, na kamery, blízko Kremlu... Tak, aby hned první věc, která veřejnost napadne byla: "To byl Putin!".
  • @Krisa Nejsem si jista, že to napadne ruskou veřejnost.
  • @Krisa Da sa na to pozriet aj z druhej strany - prave tak okato a na kamery, lebo, ak je Putin v tom, tak mozu
  • upraveno 2. března 2015
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.