Hra o trůny 5x05 - Zabij chlapce - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x05 - Zabij chlapce - Ice & Fire

Dany v Meereenu učiní těžké rozhodnutí. Jon nabírá posily u nečekaného spojence. Brienne hledá Sansu. Theon zůstává pod Ramsayho kontrolou.   Po minulém poněkud rozpačitém díle se tentokrát můžeme těšit na scénář z pera Bryana Cogmana, který je oblíbený i … celý článek

Read the full story here

13

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 13. května 2015
    Hele, proti čtyřce vůbec nic nemám (v seriálu), jen ten Theon se z toho chudák bude muset nějak vylízat!
    Já jsem třeba nějak nepochopil proč by Ramsey měl být tak pokakinkaný z toho, že se má taťuldovi narodit synátor, když dávno není Ramsey Sníh, ale Bolton, tzn. je dědic on. V tom seriálu to nějak zase blbě motaj...
    Představuje pro ně hrobzu. I když je Ramsay legitimní bastard, pořád je to bastard. Zatímco tohle dítě bude mít v sobě víc šlechtické krve i z matčiny strany. Vem si třeba Jindřicha VIII. Tudora, ten byl taky původem z linie, která se zrodila z bastardů a za své vlády, proti němu intrikival Edward Stafford Třetí vévoda z Buckinghamu, který si myslel, že má na trůn větší nárok protože nepochází z nemanželské linie. Ve středověku každý sourozenec navíc znamenal hrozbu. Svatý Václav by ti o tom možná povyprávěl. Nebo třeba Francis Walsingham. To dítě, kdyby se dožilo dospělosti by došlo k závěru, že nemusí poslouchat nějakýho bastarda, když on se narodil z manželského svazku, říct, že má víc urozené krve a mohl by Ramsaymu dělat potíže. Jenomže to dítě se dospoělosti nedožije. Ramsay ho odstraní, tak jako odstranil Domerica Boltona.

Ostatně tohle je středověká mentalita. Třeba Píseční hadi. Tady nejde tolik o Oberyna Martell, kdyby to byl jenom on a Cersei nebyla vypočítavá mrcha, zřejmě by to vzali s klidem. Jenže za posledních 20 let, každý Martell, co přišel do kontaktu s Lannistery zemřel. Elia a její děti, princ Lewyn a teď Oberyn. Cersei do teď nepotrestala Horu navdzory tomu, že se k tomuhle hrůznému činu přiznal(v knize se aspoň obtěžovala poslat nějakou hlavu a předstírat, že někoho potrestala). Tudíž nejde jen Oberyna, jde o víc. A hlavně Cersei je dost jendoduchý nenávidět i bez toho, aby zabila něčího příbuzného, jak dokazuje její krátké angažmá ve vládě. Jinými slovy Lannisterové si dělají spousty nepřátel a nedokáží si udržet přátele.

Jinak zde si můžete prohlédnout promo na Hru o Trůny série pátá, díl šestý: Neskloněni, neohnuti, nezlomeni. aneb Hyperbába Olenna the Debilslayer vrací úder

P.S.: Vypadá to, že Rybba bude slintat jako pes, protože v dalším díle nejspíš je ta svatba. :-P :-P :-P
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 13. května 2015
    @Stannis_Baratheon Hlavu poslal Tywin, ne Cersei. Cersei je blbka kterou by to ani nenapadlo. Tywin poslal hlavu Hory aby si tak usmířil Dorana. A princ Lewyn nezemřel v boji s Lannistery ale s Baratheony. Zabil ho Lynn Corbey (možná napsáno špatně, nehledal jsem) - lord z údolí s mečem z Valyrijské oceli.
    Uznávám, ale zemrrl az po Jaimehi příchodu do královský gardy. :-D
  • Osobně sem nejvíce zvědavý na to, jak bude vypadat dějová linie Sansy Stark. Přijde mi, že Martin má tendenci stírat morální rozdíly mezi jednotlivými postavami, když většina postav se chová podle situace do které se dostala. Samozřejmě, že má několik postav, které jsou za každých okolností morálně zavrženíhodné a nebo se naopak vždy chovají čestně. Zdá se mi tak, že rod Starku byl zatím v knize i seriálu vykreslen v příliš dobrém světle a že bude snaha ho morálně ušpinit. Očekávám tedy, že Sansa Stark obnoví moc svého rodu, ale bude to za cenu nečestného jednání a pomocí intrik.
    Nemyslím si, že zrovna nečestné jednání, ale Sansa to bude mít podobné jako Alžběta I. Z naivní holčičky se stane jedna z nejmocnějších žen své doby. Navíc ji ještě čeká její osudový střet s Malíčkem až se dozví, jak to vlastně tenkrát bylo s Nedem.
    upraveno 13. května 2015
    Máš pravdu, vyrazit scénáristy a dát to někomu schopnýmu. Riziko je, že jsou určitě nějak jištěni smlouvama atd. Blbý je, že pokud HBO na ně bude tlačit, ať napíší další série a oni to prostě nebudou chtít psát, tak to ještě víc natruc domrví, zkrátí a bude to. Jinak v dnešní době si každý hýčká tituly co vydělávají a snaží se rýžovat co to jde a u Hry o trůny, to prostě asi nějak neplatí. Zase výhodu to má v tom, že z toho není nekonečný seriál, který vyšumí do ztracena, respektive z toho nebude telenovela, což by bylo opravdu ještě horší, než sedm sérií! ))

Nebo se dočkáme nějakýho jinýho zfilmování, třeba za pár let, přece jenom prachy nesmrdí...
    Ta smlouva určitě nebude neprůstřelná, vzhledem k tomu, že to neustále plánují za pochodu s improvizací. Jen se podívej na to, jak často se mění obsazení některých herců (Daario, Hora, Beric). Za normálních okolností, bych souhlasil s tím, že je to potřeba ukončit rychle, jenže tady je snad jediný případ, kdybych podpořil pokračování. Ono by se to smysluplně po šesti řadách povést mohlo, ale to by naši milovaní přátelé z HBO si to nesměli představovat jak hurvínek válku. Vystřihněte 90% všech souložícíh scéna a máte další sérii, sestřihejte 4 a 3 do jedné a opět máte další. To, že si nedokáží vystačit se šesti sériemi, je prostě způsobený tím, že 40% všech epizod vyplnili zbytečnou a nudnou vatou.

Za to všechno může neustálé ustupování hamburgery zdegenerovaným mozkům, které nejsou schopny pojmout víc než pět postav na jednou. A je to škoda, protože seriál by pak neměl chybu.
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!

Za to všechno může neustálé ustupování hamburgery zdegenerovaným mozkům, které nejsou schopny pojmout víc než pět postav na jednou. A je to škoda, protože seriál by pak neměl chybu.

Já jsem se na první sérii koukal bez toho, aniž bych znal knižní předlohu, a na každej díl jsem se musel dívat 4x, než jsem pochopil všechny souvislosti... proč ten udělal to, a kdo byl vlastně tohle.. etc... 4x!! .. nemůžeš po běžnym seriálovym divákovi chtít, aby si musel nějakej díl pustit tolikrát, aby pochopil děj... to se potom nerovná hlouposti diváku, ale nekvalitě tvůrců... K čemu je seriál, kterýmu nikdo nerozumí? Zároveň nemůžeš po všech divácích chtít, aby měli povinnost si přečíst knížku před sledováním seriálu, bez ní totiž pochopit z tolika maličkostí (jako třeba narážky na šedý lupus od Shereen, to by mi na poprví taky určitě uniklo a musel bych si díl pouštěť znova, aby mi došla souvislost s tim, kdo že vlastně jsou ty kamenní muži) význam děje, prostě neni lehký a podle mě ani možný, pokud si ten seriál chceš skutečně užít, a ne kokat na něj vyloženě jenom analyticky, aby ti došli všechny spojistoti...

Game of Thrones pracuje už teď snad s nejvíc dějovíma linkama, jaký kdy běžěli souběžně v jednom seriálu... (+ pro doplnění, postelový scény nejsou dějová linka, jsou to jenom scény obohacující dějovou linku.. takže jejich odebrání by nijak nezvýšilo prostor pro jiné dějové linie, pořád by tu byl problém v jejich počtu) ...

Celkově jsem rád, že už tu ta diskuze probíhá v daleko přívětivějším duchu.. konečně se začíná hodnotit primárně seriál, a ne jenom rozdíli oproti knihám... no pochopení tohodle tvrzení by myslim mohlo tu diskuzi posunout ještě o kousek výš :weirwood:

tak nebo tak, dík většině diskutérů za zvyšující se kvalitu těch příspěvků, už se to čte daleko líp :applause:
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    Ještě co se týče Daenerys, v knížce sem k ní začínal postupem času cítit víc a víc antipatie s krokama, který dělá... připadalo mi, že se z ní obrazně stává druhá Cersei (né kvůli povaze, ale náplni práce v jejích kapitolách).. oproti tomu seriálový Daenerys žeru každej její krok.. vypadá to že jedná rozumně, v souladu s jejím charakterem a motivací, což mi v knížkách nepřišlo (tam sem jí hnal každou kapitolu, ať už se přibližuje Západozemí).. tady úplně chápu, že zatim ještě zůstává v Meerenu... Když už je tu tolik "nelogičnosti" seriálu... v tomhle případě je pro mě kniha nelogická a naopak seriál logický... to jenom pro náhled z druhý strany... nikomu to samozřejmě nevnucuju :)
  • @Wanic Protože házet lidi drakům bez soudu je tak logické a rozumné...
  • Everett_Young napsal(a):

@Wanic Protože házet lidi drakům bez soudu je tak logické a rozumné...

Zvlášť když v některém z minulých dílů prohlašovala že se zavedou nové pořádky, žádné zabíjení bez soudu.

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Wanic napsal(a):

Já jsem se na první sérii koukal bez toho, aniž bych znal knižní předlohu, a na každej díl jsem se musel dívat 4x, než jsem pochopil všechny souvislosti... proč ten udělal to, a kdo byl vlastně tohle.. etc... 4x!! .. nemůžeš po běžnym seriálovym divákovi chtít, aby si musel nějakej díl pustit tolikrát, aby pochopil děj... to se potom nerovná hlouposti diváku, ale nekvalitě tvůrců...

Nechcem byť sprostý, ale ja som tiež sledoval prvú sériu bez znalosti knihy a nepotreboval som si diely pozerať 4x O_o
  • upraveno 13. května 2015
    @Djokovic Obávám se, že se na Starky díváš tunelovým viděním. Ned a Robb byli čestní až za hrob, Jon se takový taky pokouší být, ale chápe, že to prostě v zájmu jeho i ostatních vždycky tímhle způsobem nejde. Ale na Arye nic čestného není, Sansa od první knížky lže s klidnou tváří a zradila otce. Brandon Stark taky ctí moc nevynikal. O Nedově otci nic nevíme (čili klidně mohl praktikovat právo první noci, ale ještě to nikdo nezmínil... no tak dobře, dělám si srandu, tohle by nám Martin určitě nezapomněl říct =D ), ale zdá se, že tu čest Ned pochytil spíš z výchovy u Arryna.

O Rickonovi a Branovi se nezmiňuju, protože jsou ještě malí.
  • rickon vždit od vypálení zimohradu o něm nikdo nic neví klidně z něj může být barbar vzhledm k místu, kde ted žije na ostrově kde jsou kanibalové
    upraveno 13. května 2015
    Wanic napsal(a):
    Já jsem se na první sérii koukal bez toho, aniž bych znal knižní předlohu, a na každej díl jsem se musel dívat 4x, než jsem pochopil všechny souvislosti... proč ten udělal to, a kdo byl vlastně tohle.. etc... 4x!! .. nemůžeš po běžnym seriálovym divákovi chtít, aby si musel nějakej díl pustit tolikrát, aby pochopil děj... to se potom nerovná hlouposti diváku, ale nekvalitě tvůrců...
    Nechcem byť sprostý, ale ja som tiež sledoval prvú sériu bez znalosti knihy a nepotreboval som si diely pozerať 4x O_o

@Gepeto
    Mě spíš zaráží, že má někdo tolik volného času. A co se týče knih mohli bychom polemizovat, každopádně ano, myslím si, že scéna s draky je první příznak začínajícího Targaryenského šílenství. @Gepeto
  • No já sázím své dva týdny nošené fusekle na nemrtvé, co se převalí přes Zeď jako vodopad přes okraj a konečně bude na Severu nějaký pořádný vzrůšo. To tipuji vzhledem k tomu, že Stannis na Zdi nikoho nenechává a bere všechny ssebou na jih. Na Zdi to bude asi pěkný masakr :/. Jinak v seriálu se mluví o tom, že Stannis chce dobít Zimohrad, a pak táhnout na jih do Králova přístaviště, aby ovládl Železný trůn, přitom v tom samém seriálu mluví o tom, jak je potřeba bojovat proti nemrtvým u Zdi, tak teďka jako nevím, kam teda jako chce vlastně táhnout (s pár tisícovkama věrný-zmrzlých vojáků/koníků). To vypadá spíš, že dotáhne na Zimohrad a ende.
    No chlapče, co bys chtěl aby udělal. Jestli se Zeď zřítí, čemuž Stannis nemůže nijak zabránit, tak být v její blízkosti, je sebevražda, pakliže člověk nechce být rozdrcen velkými kusy ledu. Naopak on chce rozšířit svoje síly u Zimohradu, kde se může opevnit. A problém Jiných může začít řešit, až se Jiní objeví. Ostatně Melisandra přes ohnivou TV pozorně sleduje špionážní záznamy za Zdí. Hlavně, ale moct sázíš na to, že Jiní překročí Zeď(pořád je může stopnout Brandon s Bryndenem). Martin to stále může zaonačit tak, že Jiní zůstanou za Zdí a draci se nikdy nedostnaou do Západozemí. Předno proto, že veškeré plány Malíčka a dalších intrikánů vvyletí do povětří, jestli že na jih potáhne armáda nemrtvých. V takovém případě, už asi těžko někoho bude zajímat nějaký Železný trůn. Nemluvě o tom, že něco jako pád Zdi, či draci útočící na Královo přístaviště je absolutně mimo trikové schopnosti seriálu. A Stannis by na Zdi zůstat nemohl tak jako tak. Myslíš, že by ho Boltonové nechali na pokoji a sázeli se mezi sebou jestli se mu ty nemrtvé porazit povede? Ne zlikvidovali by ho a při tom odstranili Jona Snowa. Stannis tuhle válku může řešit až ta válka začne. A buď v klidu jak řekla Melisandra v knize, stíny které přivede na svět budou silnější než jakýkoliv služebník Velkého Jiného.
    A jak to bude probíhat, všichni stateční ochránci Zdi se postaví do řady a budou s Melisandrou... To budou orgie teda, to se do seriálu určitě bude hodit, už se na to těším!
    :-P
    Těžko Melisandra v seriálu odjela, tak bude muset odmakat Stannis sám. :-P
  • CervenKa napsal(a):

Rybba napsal(a):

Já jsem třeba nějak nepochopil proč by Ramsey měl být tak pokakinkaný z toho, že se má taťuldovi narodit synátor, když dávno není Ramsey Sníh, ale Bolton, tzn. je dědic on. V tom seriálu to nějak zase blbě motaj... :wall:

Roose by si po narození syna mohl říct: "On ten Ramsey je tak trochu magor/teď už vlastně není můj/znelíbil se mi po té příhodě, co mu napsali scénáristi, to mi nevyhovuje." A tak ho nechá odstranit.
    No nebo taky to co napsal Stannis Baratheon níže. :)
  • Wanic napsal(a):

Ještě co se týče Daenerys, v knížce sem k ní začínal postupem času cítit víc a víc antipatie s krokama, který dělá... připadalo mi, že se z ní obrazně stává druhá Cersei (né kvůli povaze, ale náplni práce v jejích kapitolách).. oproti tomu seriálový Daenerys žeru každej její krok.. vypadá to že jedná rozumně, v souladu s jejím charakterem a motivací, což mi v knížkách nepřišlo (tam sem jí hnal každou kapitolu, ať už se přibližuje Západozemí).. tady úplně chápu, že zatim ještě zůstává v Meerenu... Když už je tu tolik "nelogičnosti" seriálu... v tomhle případě je pro mě kniha nelogická a naopak seriál logický... to jenom pro náhled z druhý strany... nikomu to samozřejmě nevnucuju :)

No nějak mě to její zaseknutí v Meerenu taky pěkně nakrklo, to to nemohla vzít tou Valyrijskou cestou, ta dějová linka by byla zajimavá, od té doby se mi Kapitoly s Daenerys zhnusily. Nevím kdo četl Harryho Pottera, ale zažíval jsem podobné pocity i u jeho čtení, kdy jsem tři knihy čekal, kdy už se jako konečně začne učit nějaké pořádné kouzla a vono prd. Od třetího dílu si vystačil jen s jedním zaklínadlem! Proti nejmocnějšímu černokněžníkovi všech dob! Kterého porazí "třeťák s nějakou blbou jizvou" na čele! :D
    Jako poslední kniha byla dost mimo, ale jinak všechny díly super, kdo nečetl, vřele doporučuji, ty knížky se čtou samy a jedna báseň! :)
  • Everett_Young napsal(a):

@Wanic Protože házet lidi drakům bez soudu je tak logické a rozumné...

Zvlášť když ti draci na ni hážou bobek a úplně ji ignorují, taky dost dobře z nich všech mohli udělat doutnající uhlíky! :) Ale jak říká Daenerys, já nejsem soudce, já jsem diktátor! :P
  • upraveno 13. května 2015
    Gepeto napsal(a):

Wanic napsal(a):

Jde spíš o to, zda jsi je sledoval jeden díl týdně, nebo jsi je slétl všechny za sebou, to je rozdíl. Tam ten týdenní odstup udělá svoje. Většinou takový nějaký narážky a nebo jen zmínky moc lidem (zvlášť nečtenářům) nedocvakne hned napoprvé. Mě třeba v předposledním díle to povídání Stannise se Shireen a tý panence. Jako, kdo co proč? Jo aha, ta panenka měla na sobě šedý lupus, hm, a proč se jako nenakazil i Stannis, když ji měl v ruce? Myslím, že ani v knize mi to nějak hned nedocvaklo a četl jsem to několikrát. :oops:
  • Pak ještě plan B rybbo, v pripadě, že Jini prolomí Zeď Stannis Baratheon obetuje Smraďocha a probudí kamenného draka. :twisted: :twisted: :twisted: :-P

image

Tak to jsem už vklidku, ať se Zima klidně blíží, co blíží, UŽ AŤ JE TU!! :-D
    upraveno 14. května 2015
    Jak říkají Baratheoni: Naše je zuřivost a moje zuřivost rozdrtí Jiné a Lannistery :twisted:
  • Nevím, jestli fakt, že něco určité skupině lidí nedojde, je ospravedlňující k zjednodušování. Kvalitní dílo se pozná tím, že nabízí různým skupinám něco jiného. Pokud by první série byla neúspěšná, nenabídla by nic nečtenářům, další by asi následovali dost těžko. První série tak nabízela něco jak nečtenářům, kteří v daném světě našli zalíbení, tak čtenářům, kteří mohli objevovat ony detaily.
    Čas na pomstu hoši. :twisted:
    image
    :twisted:
    image
  • Co si myslíte o smrti Selmyho? Není to trochu spoiler k bitvě o Mereen? =D
  • @OslicekCZ to je otázka :-) jim evidentně na vedlejších postavách tolik nezáleží, můžou si jít svou cestou a jakž takž se s Martinem držet jen v tom nejdůležitějším. 'Ostatně Martin se už třeba nechal slyšet, že ho u jedné postavy napadl skvělý zvrat, ale v seriálu už nastat nemůže, protože ji zabili :-)
  • Tak nějak tuším, že to není v téhle sérii poslední smrt mého oblíbeného rytíře. Bronn bude již brzy funět do písku :spike:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Miya Myslím, že nepovedal explicitne, že tá postava zomrela (hoci aj ja som si to tak vyložil), len, že "sa s ňou tvorcovia vybrali iným smerom". Pokojne to môže byť napríklad Sansa (iná štruktúra príbehu), Stoneheart (jej číra neexistencia).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.