Hra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

Stannis stojí před těžkým rozhodnutím. Jon se vrací na Zeď. Mace navštěvuje Železnou banku. Arya narazí na někoho z minulosti. Dany neochotně přihlíží tradičním atletickým oslavám. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

1234689

Komentáře

• Je jedno co nám to ukázalo. Mě to ukázalo, že DD nepřemýšlí, to že je omlouvám (i když vím že jsou to čuríni) je jedna věc, ale tohle byla prostě píčovina.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Rybba napsal(a):

p1e9t9r2 napsal(a):

@Rybba jenom 10 měsíců co to je oproti už 4 rokům na vichry zimy :D

No to je vlastně taky pravda, já měl to "štěstí", že mě čtení Tance tak v polovině přestalo bavit. :oops: Nechávám si to na potom. :-P
    @sfik Z toho hněvu se mu to opravdu nějak nepovedlo! Ale to se stává! :king:
    Opraveno
  • Rybba napsal(a):

Co se týče Zdi, tak to bylo asi důležitý v tom smyslu, že nám ukázali, že Divocí byli vpuštěni přes Zeď, tedy, že prošli a mohou žít na jihu a možná nám to také ukázalo, že Alyser je na Jonově straně. Tím, že je vpustil, i když nemusel, tím uznal Jona jako Lorda velitele a část zodpovědnosti za divoké na jihu převzal i na svá bedra :).

Jo, to má logiku, i když jinak je to nesmysl, s tou stranou Zdi.
    Zapálení Stannisova ležení je jakýsi zázrak, zřejmě Ramsayho komando ovládá kouzla a čáry.
    Zato upálení Shireen jsem očekával - dost se tu o tom už předem mluvilo a po náznacích a Melisandřině naléhání v minulých dílech to k tomu spělo. Hlavně aby to k něčemu bylo - jestli to teď Stannis projede, tak mne DaD opravdu totálně naserou.
    Dorne - celé tamní dění mne irituje od samého začátku snad vším a tenhle díl v tom jen pokračuje.
    Mereen - celkem dobrý, ale všimli jste si jedné věci? Synů Harpyje jako by neustále přibívalo, každopádně to vypadá, že je jich víc než otroků a Neposkvrněných dohromady a navíc tak skvěle ovládají všemožné bojové techniky, že údajné elitní zabijáky zvládají levou zadní. Ona jich tedy Dany stejně moc nemá - eunuchů je tam jak do marijáše a Daario zřejmě velí leda tak armádě jednoho muže, já tam tedy žádného jeho spolubojovníka neviděl. Potěšil mne killer Tyrion :twisted:.
  • Mno s takovým tempem mám obavu, aby ještě v budoucnu nějací neposkvrnění vůbec byli, ti je v tom seriálu řežou jak prasata na porážce, kolik jich už tak asi zbývá? :-k

Hlavně, aby to upálení k něčemu bylo, že vyjde Slunce a bude všem tepleji je sice fajn, ale kdyby jen Shireen "pustili žilou", tak molo být po celé rodové línii Boltonů a vůbec po všech. Já bych si chytře Shireen nechal jako takovou lidskou živou zásobárnu královské krve, vždycky bych ji nějaký ten půl litřík - litřík odpustil (ráda by pomohla tatínkovi) a po týdnu zase, no a bylo by po všech nepřátelích jediného pravého krále Stanise Baratheona. :king:
  • ad Jon Snow a jeho osud

někteří si tu myslí, že jeho kuchnutí bude už v příštím díle, knihy jsem nečetl jen o tom něco vím z různých spoilerů, ale i tak mi to přijde jako dost brzo, musí tam být nějaký build up, Bowen Marsh se teprve pořádně objevil v záběru, počítám že uvidíme jak se formují jeho neřátelé, IMHO dojde k nějakému konfliktu mez divokými a hlídkou která to spustí (Wun Wun?)... jako cliffhanger mezi např 3. a 4 dílem další serie to zase nebude mít takovej efekt, ovšem na druhou stranu, pokud by J neumřel, a byl by v další sezóně důležitou postavou, byl by problém to utajit, fotky z natáčení, trailery, proma...v knize je lehčí udělat takový cliffhanger :) podle mě se to stane někdy v příští sezóně s tím, že se pak několik dílů ke zdi vůbec nepodíváme.

• sfik napsal(a):

Je jedno co nám to ukázalo. Mě to ukázalo, že DD nepřemýšlí, to že je omlouvám (i když vím že jsou to čuríni) je jedna věc, ale tohle byla prostě píčovina.

Ale oni přemýšlí, proto to tak udělali, oni věděli, že je to nesmysl, ale z pohledu diváka to bude lepší. To máš jako proč tam mluví anglicky nebo platí stejný fyzikální zákony jako na Zemi apod. Jsou věci, které je prostě lepší udělat jinak. Obyčejný divák si toho stejně nevšimne.
  • @Fawkens
    Bowen Marsh je tam celou sezonu a je vždy proti Jonovi, podle mě by byla chyba to vynechat, podle mě se to stane, ale jak řekl Sam v předešlé epizodě, Jon always comes back, stejně nikdo nebude věřit, že je mrtvej kvůli "spoilerům"
  • @Crocuta Harpyje můžou být najatí zápasníci z Areny nebo vojáci. A neposkvrněný já nevím jak jsou dobrý v bitce 1 na 1, možná to je jejich slabina, ale pokud jsou tým tak kvalitu mají.
  • Mě docela postavy z Dornu zajímají, tím, že mají jiné úkoly než v knížce jsou takové divoké karty a docela mě zajímá jejich nový vliv na příběh. Uvidíme. Ty charaktery potřebují delší čas než se rozvinou.
  • @panama46
    já si taky myslím, že se to stane, jen si nemyslím že to bude už v příštím díle, ale až příští rok.
  • Mno, tak očekávaný Dance of Dragons je tady :)

Stannisovo ležení - jako nevím, tohle byla ta Ramsayho partyzánská válka? Takové čáry máry s ohníčkama spíš. Opět se potvrzuje Davosův dobrý instinkt, Stannis není hlupák, když ho poslal pryč před svým zamýšleným činem. Davosovo loučení se Shireen jenom prozrazuje další děj.
    Oni to fakt udělali. Jakože fakt. No konec. Aspoň se herečka Shireen rozloučila v rámci možností důstojně (z hereckého hlediska) - její zoufalý pláč mě mrazil ještě dlouho. :-# To teda Stannis není moc dobrej král, když je tak zoufalý, že musí upalovat vlastní potomky. A jediné, které má, ještě k tomu. A to, že je AA, prostě nežeru. Copak na to jeho armáda? :-k
    Možná by nebylo na škodu doporučit tuhle epizodu pracovníkům z Barnevernetu. Třeba by je z toho kleplo a byl by od nich pokoj.
    Jinak třikrát hurá - Selyse si vzpomněla, že je taky matka :-D :dance: Trošku pozdě, ale co už.

Divocí za Zdí - tohle ani nemá smysl komentovat, ztotožňuji se tu s většinou názorů. Holt diváci-Amíci zbaští cokoli.
    Dokonce i sestra si myslí, že
    Jona kuchne Olly
    , no uvidíme, pak mě také zajímá budoucí úloha Thorneho. Na malou chvíli to i vypadalo, že začal Jona respektovat. Co ta jeho narážka ...you will get us killed... že by věděl něco víc?
    Možná ho chtěli spiklenci zapojit do plánů a on to odmítl?

Arya - děěěěsně zdlouhavé. To ho nemohla kuchnout rovnou? Bylo opravdu nutné nám zdůrazňovat, jaké hovado je Meryn f*cking Trant? Má ho na seznamu, nepotřebuje další důvod. Celá scéna v bordelu úplně zbytečná. Jinak souhlasím, taky jsem si v jednu chvíli myslela, že mu přehodí Aryu - kdyby ho přitom zabila, to by teprv mělo grády =D Pokud ale příště nezabije určený cíl a soustředí se jenom na Tranta, tak mě to tedy pěkně zklame. :wall:
    Nevěřím, že jí to Jaquen zbaštil, ale proč ji teda hned nepotrestal?
    Mace Tyrell zobrazen jako kolosální hňup - jakého si ho představuji i v knihách =D - ovšem měl pár zajímavých myšlenek, když přirovnal Braavosské bankéře k hazardérům.

Dorne - pobavila výměna názorů na téma teenagerka a šaty =D
    Doran asi něco chystá. Trystan v Malé radě? Ale no to se podívejme! :-k Tu jeho šarádu s věrností Lannisterům mu snad někdo věří? Jo, vlastně - Ellaria a Hadi. Kteří tam byli zase navíc, nudně a zbytečně, pobavila mě akorát Tyenina facka.
    Chudák Bronn - ale on se zas oklepe :)
    Ellariin slib věrnosti byl dot zajímavý - buď je Ellaria výborná herečka, nebo se dočkáme odhalení nějakého Doranova masterplanu...?

A konečně Meereen - kupodivu Tyrion mluvil nějak málo, což se mu nepodobá a je to škoda. Pobavil mě Daenyin výraz, když zase uviděla Joraha. (a nezbaví se ho a nezbaví =D) A pozor - dotkl se jí, to si snad všimli všichni. Co z toho bude plynout, pokud vůbec?
    Neposkvrnění se zase projevili jako žabaři. Zaujalo mě, že očividně mezi harpyje patří i někteří otroci (nebo tak někteří aspoň vypadali).
    Hizdahrova smrt mě překvapila. Stejně jako ségra jsem byla na základě knihy přesvědčená, že Hizdahr je proti Daenerys, případně
    je spolčený se Zelenou milostí, která je Harpyje
    . Takže tohle byl pro nás docela WTF moment. Jak se s tím tvůrci poperou? Moje odhadované scénáře

a) Synové harpyje vedl Hizdahr a nechal se naoko pobodat a pak se ukáže, že mu nic není
    b) Synové harpyje jsou svévolným anarchistickým uskupením, které nevede nikdo
    c) Harpyje vede někdo, kdo nám bude teprve představen
    Ani jedno mi nesedí na seriál typu "intriky a WTF scény", takže typuji ještě jeden scénář
    d) Syny harpyje vede někdo z okolí Daenerys, tedy někdo, koho už známe. Takže snad
    Daario
    nebo nedej bože
    Missandrei a Šedý červ
    ? Jakože dost možná spoiler i pro knihy, i když opět je zde pravděpodobný odklon příběhu - ale až takový? :-k
    Jinak jestli jste někdo viděli trailer k dalšímu dílu, zaujala mě věta pronesená přesně mezi ukázkou Aryi a Brienne: "You betrayed her!" Kontextem nesedí ani k jedné z těch dvou ukázek a hlas zní jako Tyrionův. Ke komu to asi mluví? :anxious:
    Jinak odlet na drakovi samotný byl docela pěkný, třeba ten záběr z boku s pyramidou v pozadí, ale to co se dělo předtím mě celkem zklamalo. Ty Daeniny pohledy typu "chudáčku malý" mě teda moc nenadchly. Knižní verze nabízela ke zpracování mnohem víc.

Takže tedy, čekala jsem ještě něco navíc v téhle epizodě. Ségra dokonce očkekávala i
    vypuštění ostatních draků
    . Protože na poslední epizodu toho zbývá hodně:
    bitva o Winterfell
    útěk Sansy za pomoci Brienne a možná Theona
    převratné události na Zdi zahrnující Jona
    prozrazení/nastínění Doranových plánů
    Meereen aftermath
    Arya a doublekill - a trest
    Cerseina cesta k vykoupení
    návrat Varyse a Kevana

Zapomněla jsem něco? (ok, ti dva poslední tam možná přece jen nebudou)
    A tohle se má narvat do jedné hodiny? 8-O A to předpokládám, že samotnou Daenerys jsme viděli naposled a lokaci jejího doletu si nechají na další sérii. A s LS už vůbec nepočítám.
    No, asi se máme na co těšit... nebo netěšit...
  • Já už jsem se smířil s tím, kam směřuje seriál. Všechny dějové linky, už jsou nějak ustálené. Dorne mělo pro seriál tu nevýhodu, že v knize se objevilo až v pozdějších fázích a nakupilo se tam hodně postav. Zmenšení obsazení atd celkem chápu, ale prostě "píseční hadi" v seriálu nic moc spíš nic než moc. Trystan je mi jako herec nepříjemný, jediný vozíčkář to zachranuje.
    Ostatní lokace dobrý, když si představím, že na Zimáku by měla být celá šlechta Severu, tak by se z toho divák musel po....t, to by bylo nepřehledné stejně jako v ostatních částech, pokud by se drželi knihy.
    Asi největší chyba, je vytvoření Stannise jako upalující zrůdy. Nebudu tu spekulovat co by udělla knižní Stannis nebo ne. Jen jedno, mluvil (v seriálu) důležitosti zachování říše, co je pro lid dobrý atd. Pochybuji, že pro týpka z Dorne, Roviny, Údolí je důležité, že někdo upálil holku, jediný komu to prospěje je Stannis a to pro jednu bitvu, která bude stejně důležitá jako další bitvy pokud bude chtít získat trůn. Navíc jak tu někdo říkal, zachoval se zcela nelogicky. Stannis si zabil jedinou dědičku, která by mohla pokračovat v jeho rodu tím pádem, i když y se Stannis stal králem, stejně budou boje po jeho smrti. Tohle mi prostě přijde nedomyšlený a nelogický.
    A další moje kritika je směrem k Neposkrvěným.
    Ano Khalesi, tohle je elitní armáda, která dokázala zastavit nájezd hordy dothraků.
    Baristan: Tohle jsou nejelitnější vojáci na světe.
    Mormont: Získej Neposkrvěné, získáš Západozemí.
    (Berte ty výroky z rezervou jsou pouze pro dokreslení)
    A nějaký civil vezme dýku nahodí napolo Dartha Vaidera na hlavu a vykosí půl armády, protože zaskrvění "vlastní krví" jsou elita mezi jelity a samozřejmě tato elita, která se učí od mala bojovat, získala první lekci: at se děje co se děje, at budete kdekoliv na světe, na poli, na hradbě, v úzké uličce, za žádných okolností nepoužívejte jinou zbran než kopí. Taky at vás nikdy nenapadne se držet pohromadě, protože vaše síla je jeden proti 5 s kopím v ruce. Taky si pamatujte, pokud budete chránit svého pána, ne aby vás tam bylo víc jak 10.
    Tolik k mému názoru :-D :-D ano je to zbytečná blbost a je to úplně nepodstatné, ale tohle mě absolutně irituje. Nechcí, aby jeden pobil 10, ale aby prostě neměli to KOPÍÍÍÍÍÍÍ.
  • upraveno 9. června 2015
    @Denebola Daenerys příští díl asi uvidíme. Naopak Dorne už asi ne. A Kevan už v Králově přístavišti vládne od zavření Cersei. Škoda, že jsme ho víc neviděli, ale chápu to, nejde všechno nacpat do 10 epizod. Synové Harpyje jsou podle mě jen odbojová organizace a nemaj lídra, spíš klasické kolektivní vedení. Hizdahr byl pro ně zrádce, tak ho píchli. Tipnul bych si že se Arya příští díl nechá předhodit sama Merynu. Stannis těžko bude AA, ale hlavní, že on tomu podle mě věří, že je.

Co se týče Olliho, tak může být víc řešení. Buď může nějak zabít Jona, jak se naznačuje, ale znáte to, je to schválně ukazovaný, že to může být i naopak, bude ho chtít zachránit. Nebo ho třeba jen zradí, kdy vyslechne něco u Jona v pokoji a předá tu informaci dál. A nebo bude ten kdo dá tu poslední ránu. Variant je hodně. Ale myslím, že ho zabije Bowen Marsh, jinak by v seriálu nebyl celou sezónu, asi tam bude i Yarwick s ním.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 9. června 2015
    Jako myslím že ve 3.sérii jsme viděli počty Neposkvrněních, je jich fakt hromada.
    image
    Tak kde furt všichni jsou? To jako Daenerys jde na Hry v městě plným nepřátel téměř bez ochranky? Já bych jich kolem sebe měla aspoň 100 a dalších 1000 rozmístěných po aréně. Taky mě sere, že nepoužívaj krátkej meč, kterej by jim udělal větší službu.
  • @Denebola Teda tvoje teorie o tom, kdo by mohl být šéf Harpijí jsou dost střelený. A nevede je třeba na dálku Cersei?
  • Proč by to nemohl být Daario? Nezapomeňte, že by jí furt ještě měla čekat nějaká ta zrada ne?
  • @Phoebea Tak oni tam někde jsou, ale nebyli všichni zrovna v tu chvílí hned vedle Daeny, ale v momentě jejího odletu pravděpodobně přiběhli posily a zachránili Tyriona a spol. Zřejmě byli v okolí Areny, na tribunách u vchodů apod. ale jejich počet byl limitovanej prostorem.
  • Myslíte, že by Ned obětoval svého syna ve prospěch záchrany Zdi, Severu a světa od Bílých chodců?
  • @panama46 Ne, Ned by se jím nechal zradit a následně by Nedův syn obětoval jeho.
    @Denebola
    Jinak jestli jste někdo viděli trailer k dalšímu dílu, zaujala mě věta pronesená přesně mezi ukázkou Aryi a Brienne: "You betrayed her!" Kontextem nesedí ani k jedné z těch dvou ukázek a hlas zní jako Tyrionův. Ke komu to asi mluví?
    Je na snadě že k Jorahovi. Tyrion je teď něco jako pobočník Daenerys (nevím jestli přímo má tu funkci, ale pokud chce Daenerys pomoci a posloužit, tak se této role sám ujme). Takže 1.musí vyřešit, jestli nechat Joraha ve městě nebo ho znovu vyhnat i když Dany možná opět zachránil život. Pak je jasné, že bude potřebovat úctyhodného protivníka. K tomu že by harpyje vedla Misandei a šedý červ se nebudu vyjadřovat ani, Daario by mě napadl v knížkách, v seriálu je moc velký sympaťák, ne úplně nejchytřejší, ale těžko bude jejich vůdce, když je pak v aréně kosí, hlava nehlava. Navíc, když neustále radil Daenerys, aby všechny urozený nechala popravit.
    Budou potřebovat někoho, kdo bude Tyrionovi úctyhodným protivníkem (jako když ošálil Varyse, Malíčka a Pycella - to bylo mistrovský dílo), navíc z knížek víme, že tam je nějaká Zelená Milost a že působí velmi seriozně aby tím napálili televizní diváky...

@Phoebea Tak nebudu řešit ten obrázek. (slunce západ, polohu moře), tohle může fakt vymyslet jenom člověk, kterej se hodně nudí. Neposkvrněných má kolik? 8000? V té aréně jich bylo docela dost, v podstatě po obvodu arény stáli vyrovnaní, je to vidět v jednom tom záběru. Zbytek supluje městskou stráž (jako zlaté pláště v KL), určitě tam je něco jako směnný provoz, aby si někteří odpočali. Navíc ty hry byli pro lidi, těžko zabrat třetinu sedaček neposkvrněnými. Když už chtěli neposkvrněným naložit, tak spíš způsobem, že se vrhne vždycky na jednoho deset harpyjí stylem "hit and hide" útoky do zad, zepředu by neměli mít šanci.

@Henky já si nejsem ani jistej, jestli jí ty zrady v seriálu čekají. Tam se tomu asi vyhli, nejsem si jistý co říkala tenkrát Quaithe Jorahovi, jenom se tam mihla.
  • jj ten záběr na ochozy ukazuje jen v jednom prstenci kupu Neposkvrněných. Stojí zhruba co tři metry od sebe, další jsou na schodech a taky mezi diváky jsem jich pár zahlídl. Dany spíš zařízlo to otevřené lože. Naprostý nesmysl v takové situaci, jaká panuje ve městě
  • @Henky on byl celý boj v aréně dost nesmyslný, už jsem jen čekal kdy na tribuně vyskočí Mace Windu a vrhne se s dalšími rytíři Jedi na pomoc Daenerys :roll:
  • @Denebola
    furt je tu moznost e) že
    v seriálu žádná Zelená milost v seriálu nebude, tudíž knižní Hizdahr jí klidně mohl být - prostě jej už nepotřebují a v knize jej vykuchne někdo v bitvě o Meereen
    , která v seriálu nebude

nedivil bych se - a priklanim se k teto variante

jinak peknej seznam toho co se musi vlezt do s05e010 - ale Varys tam imho nebude (ač bych byl rád)
  • Jo no, těch chyb tam byla spousta. Neposkvrnění jsou s těma kopíma k smíchu. Jeden týpek se tam s ním nemohl ani vytočit mezi tou spoustou komparzu. Taky před Drogonovou záchranou Harpyje nesmyslně útočí po jednom - dvou, místo aby se na ně sesypali jak na med atd., atd.....ale ten průlet kolem pyramidy se mi fakt líbil, to byla krása. Jinak fakt díky Bohu za tu výměnu herce u Daaria
  • Tak v knížce myslím bylo, že Neposkvrnění jsou v zakladní výbavě s kopim... to že si je Daeneris nepřezbrojila je její blbost xD. A já si myslim, že je jedno jak moc jsou vycvičeni, když jsou tak krásně strategicky rozmístění po jednom po tribunách s nekrytýma zádama. A jak bylo v jednom Zaklínači: šermíř na hovno, když nepřátel nerovno.
  • @Henky Já právě si s tím přeobsazením nejsem moc jistej, tenhle Daario je vážně sympaťák. V knížce jsem tu postavu vyloženě nesnášel, stylem "kam dala mozek proboha", a stejnej exibicionista byl ten první. Ale asi je lepší tenhle i když je to opět trochu změna od knižní předlohy, vzhledem k tomu, že už tam není Barristan, tak by asi nešlo aby byla Dany obklopená jenom kretény..
  • @SkotR ještě mají nějaký krátký meč či co, ale nechápu proč ho tady nemají asi je kopí levnější :D
    Daario jako velitel Synu harpyje je zajimava myslenka.Prece jen tam zatim jeden draci jezdec jaksi prebyva:-). Sedy lupus nereste.Draci ohen,plivanec ci cokoliv z draka vse vyleci!:-)
  • JjagoJjago Sever nezapomíná
    upraveno 9. června 2015
    Tyrion král Meerenu
  • Mimochodem.. V Inside the episode (s titulkama zde)

http://www.edna.cz/game-of-thrones/videa/ve-videu-z-nataceni-epizody-the-dance-of-dragons-tvurci-mluvi-o-stannisove-rozhodnuti-a-drogonovi/

tvůrci mluví o upálení Shireen ve smyslu ...když nám o tom George řekl, byl to jeden z těch momentů, kdy jsme se na sebe podívali a řekli si "božínku to je tak strašné"...

Vím nakolik je trendy plivat na DaD a i já si občas některé situace vychutnám (příchod Divokých a Jona na zeď, Dorne,..), ale když otevřeně řeknou že jim to řekl Martin, tak to buď Martin má v plánu i v knížce a nebo si chce užít trošku mučeníčka v seroši. Minimálně pokud je tímhle zásobuje, tak by jste mohli trochu té kritiky snést i na jeho hlavu (obzvlášť, pokud jim lže).

No, ono mi GRRM trochu připomíná Ladislava Fukse (autora Spalovače mrtvol, pokud někdo neví), kterého se ptali proč píše takový saďárny a on odpověděl "Pokud bych to nepsal, tak bych to musel dělat", trochu mi přijde, že se Martin z něčeho potřebuje vypsat.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.