Hra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

Stannis stojí před těžkým rozhodnutím. Jon se vrací na Zeď. Mace navštěvuje Železnou banku. Arya narazí na někoho z minulosti. Dany neochotně přihlíží tradičním atletickým oslavám. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

1234568

Komentáře

• VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 9. června 2015
    @panama46 Serial a kniha jsou uz prece ale dve oddelene veci. Sam GRRM to opakovane pise na svem blogu. Takze cokoliv se stane v serialu se vubec nemusi stat v knizce.
  • sfik napsal(a):

@Crocuta Oni ty Leniny kozy budou nadublovaný? chjóóó :other: :D

8-O Coto? Tak na to se dívat teda nebudu! Kecám, budu! Kdy je další díl? :-D Já tipuji, že si Arya podá jenom Tranta a bude tvrdit, že zabila pojišťováka, možná ji to Jaquen uvěří, ale tomu nevěřím.
    Oliho škaredý kukuč je víc než výmluvný. :roll:
  • @Rybba no jo, ten rozdíl mezi "dead eyes" a "just smelt poop face", spadající také do výrazového rejstříku Kristen Stewart, mě přímo mlátí do očí :D tolik nevyjádřitelných emocí ve stovce variací jednoho prázdného všeříkajícího pohledu.
  • @Vena Ano, ale to hlavní bude stejný respektive výsledek a nejenom konec knihy, ale i spousta dalších věcí. Nejde se odchýlit od všeho. Osobně bych byl nejradši kdyby R+L=J použili jen v seriálu a v knížce to udělali jinak. Prostě mít dvá různé konce.
  • Vena napsal(a):

@Mellien Rekneme teda ze se na serial nepodivam a nepodivam se ani na video pro nej urcene. Jak se mam vyhnout spoilerum? Hodne lidi to same neudela a pujde o tom diskutovat do diskuzi. Ja se potom mam X let vyhybat diskuzim, protoze nekdo nebyl schopen udrzet neco v tajnosti? To ti opravdu prijde normalni? Sorry ale kdyz nekdo nekomu zacne spoilovat nejaky pribeh, tak je podle me pitomec.
    Podle tebe by tedy GRRM klidne mel na svem blogu napsat jak skonci cela knizni serie? Vzdy mas prece moznost volby to necist a neucastnit se pro jistotu zadnych diskuzi, ze...

Pro čistě seriálového diváka je to jedna z cest, jak získávat nové informace.
    Ciste serialovy divak nepotrebuje vedet, co se stane v knizce.
    A jak se měli doteďka vyhnout nečtenáři spoilerům od čtenářů knih? To je to samé akorát z opačné strany. Pokud to zvládli oni, zvládneš to i ty. Pokud máš v okolí lidi, co ti budou spoilerovat dění seriálu, když si to přát nebudeš a budeš čekat na knihu, tak to jsou ti lidé (blbci), o kterých si také psal. Buď přijmi možnost, že se někde nějaký spoilerek objeví, úplně se tomu vyhnout nedá. Nebo se na seriál dál dívéj a neber ho tak vážně. Jiná možnost není.
    Vena napsal(a):

@panama46 Serial a kniha jsou uz prece ale dve oddelene veci. Sam GRRM to opakovane pise na svem blogu. Takze cokoliv se stane v serialu se vubec nemusi stat v knizce.

Mno vidíš, a odpověděl sis na to sám... To co vidíš v seriálu nejsou spoilery, protože to může (nemusí) dopadnout úplně jinak. :king:
    @Mellien Martin jim rekl nektere detaily, ktere se stanou v knizce, ano, ale urcite nechtel, aby to potom sli vyslepicit verejne. Ty mozna uplne nechapes, na co narazim. Nevadi mi, kdyz D&D v serialu prozradi, kdo jsou Jonovi rodice, jak to dopadne s Jinymi apod. Mne vadi, kdyz zacnou prohlasovat, ze to udelali podle nevydane knizky, a tim nektere veci, kterych si ctenari nejsou vedomi, vyspoiluji. Divaci a ctenari jsou v podste dve oddelene skupiny (byt se prekryvaji). D&D by se meli starat jenom o divaky, ne o ctenare, oni tu knizku nepisou.

Nutno dodat, ze tato diskuze ohledne spoilovani vyeskalovala do zbytecne velkych rozmeru, puvodne jsem proste jenom narazel na to, ze uplne zbytecne spoiluji ctenarum nevydanou knizku, coz mi prijde docela hnusne. Ale ze bych z toho dnes nemohl spat, to urcite ne.
  • Co se týče Stannise, tak v knížce jasně říká, že ho nezajímá trůn a že by klidně obětoval dítě pro záchranu světa, takže to co udělal by udělal i knižní. Vemte si Martinovu oblibu v historii a tohle je přesně Agamemnon, který obětuje dceru. To, že není na Zdi, se klidně může změnit. A nebo to Martin napíše jinak.
    Vemte si že Melisandra není na Zdi, tak kdo zachrání Jona a nebo to bude jinak?
  • @vena Tak vidíš, zdálo se mi, že to bereš moc vážně. Asi jen zdání :) Každopádně tady platí to, co se psalo výš. Pokud by ti informace, co občas vypustí ze svých videí, opravdu vadily, tak se na zmíněná videa nedívej a za blbce měj ty, kteří ti to i tak vyslepičí :D Ale asi bych to tak nehrotil :) Myslím, že nejlepší přístup je to prostě brát jako dvě rozdílné adaptace jednoho světa. Pak nebudeš smutnit :)
  • @Mellien možná by se lidi neměli s diskusí k SERIÁLU pořád cpát do KNIŽNÍCH vláken. Poslední dobou se to děje pořád.
  • @Vena Možná to řekli kvůli hněvu, že nechali Stannise zabít dceru, že to není podle knih, tak se tím bráněj. To je problém, že někteří čtenáři to berou moc vážně a nedokážou oddělit seriál a knihy. Ale i kdyby to neřekli, tak smrt Shireen v knize většina očekává a díky seriálu by to očekával i ten zbytek. Pokud by zabili Daeny, myslíš, že by si každý řekl, ne v knize to bude jinak?
    @panama46 Moznost o tom pochybovat je ale krasna vec. Diky tomu me to muze nejaka cast knihy (i presto ze byla v serialu) prekvapit.

@Rybba
    Mno vidíš, a odpověděl sis na to sám... To co vidíš v seriálu nejsou spoilery, protože to může (nemusí) dopadnout úplně jinak.
    No ano, to je super. Ja to nekritizuji, ja kritizuji, ze nam D&D prozrazuji, ze se neco ze serialu stane i v knizce.
  • Everett_Young napsal(a):

@Mellien možná by se lidi neměli s diskusí k SERIÁLU pořád cpát do KNIŽNÍCH vláken. Poslední dobou se to děje pořád.

Problém je jak rozlišíš, že to má někdo ze seriálu s tím, že je to teorie. Chodit na fóra a nechtít by spoilován? To nejde k sobě. Už jen ty teorie jsou spoilery, které kazí zážitek.
  • @panama46 Pravidlo je jednoduché - netahej seriál do knižních vláken. To snad dokáže pochopit i člověk po lobotomii. Přesto tady poslední dobou čím dál víc lidí v knižních topicích argumentuje stylem "ale v seriálu říkali".... Takže evidentně ta lobotomie někde probíhá dvojitě.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @panama46 Eh... Lenže asi tisíckrát bolo povedané, že máme knižné vlákna pre knižné diskusie a seriálové pre seriály. Ak máš s takými pravidlami problém asi by si si mal založiť vlastné fórum alebo čo, ale znižovať váhu pravidiel takýmto spôsobom. Nu, neviem... Ak to moderátorom nevadí, prosím, spoilerujte...
    @panama46
    Co se týče Stannise, tak v knížce jasně říká, že ho nezajímá trůn a že by klidně obětoval dítě pro záchranu světa
    Takhle to rozhodne nerika. Sam rika, ze se mu to vubec nelibi, ale argumentuje co je jedno dite oproti celemu svetu. Musis si navic uvedomit, ze rozdil mezi upalenim nejakeho ditete a sveho ditete je obrovsky.
    Možná to řekli kvůli hněvu, že nechali Stannise zabít dceru, že to není podle knih, tak se tím bráněj.
    To podle me neni v poradku, pokud se chteji branit, tak at se brani, ale ne na ukor knizek.
    tak smrt Shireen v knize většina očekává a díky seriálu by to očekával i ten zbytek.
    Tady mas jeden exemplar cloveka, ktery to neocekaval a neocekaval by to ani po shlednuti serialu. Me.

@Mellien To je ale proste blbost, pokud nejaky detail z nevydanych knizek unikne na verejnost, tak se tomu prece nemuzu vyhnout, nekdo to nekde kde nema zmini aniz by to dal do spoileru. Navic jak pise Everett, strasne casto se do diskuzi o knihach taha serial.
  • upraveno 9. června 2015
    Everett_Young napsal(a):

@panama46 Pravidlo je jednoduché - netahej seriál do knižních vláken. To snad dokáže pochopit i člověk po lobotomii. Přesto tady poslední dobou čím dál víc lidí v knižních topicích argumentuje stylem "ale v seriálu říkali".... Takže evidentně ta lobotomie někde probíhá dvojitě.

Tak já už jsem se smířila s tím, že tomu se asi nedá moc zabránit. Já se proti tomu obrnila tak, že jakékoliv informace ze seriálu beru jako nepodstatné, popřípadě jako fanfikce scénáristů, dokud nevyjde kniha, jsou to jen nepotvrzené informace a spekulace. I když je pravda, že spoilery mi většinou příliš nevadí.
    Ale na druhou stranu, někoho by mohlo dosti mrzet, pokud najede na diskuzi k Tanci s dovětkem "POUZE KNIHY" a tam mu někdo bez varování střelí megaspoiler ve stylu: "Tak a je to potvrzené, Tyriona sežere drak." Mohlo by se pak lehce stát, že sem pro jistotu fanoušci ságy přestanou chodit, aby si nic nevyzradili. Trocha ohleduplnosti by neuškodila, čtenáři se taky snažili v seriálových vláknech nespoilerovat a byli za to vždycky pokárání pokud se náhodou prokecli a myslím, že si na to většina fakt dávala pozor. Nevzpomínám si, že by někdo do diskuze k seriálu hodil nějaký brutální spoiler, třeba o smrti Catelyn nebo tak něco.

EDIT: navíc je tu už vlákno ohledně mixování seriálu a knih, takže myslím, že není problém osnovat teorie, pracující s informacemi ze seriálu i z knih tam a nechat prostor lidem, které to nezajímá, nechtějí to vědět, je to opravdu jen o troše ohleduplnosti.

• Kdysi v práci mi jeden kolega povídá, že čte "Vítězný oblouk" od Remarquea a já na to: "A už jsi u toho, jak zabil toho gestapáka?" a on se na mne vztekle obořil: "Tak teď už to nemusím číst, ty vole!" :wall: No jo, no, spoiler je tu dřív, než se člověk naděje a pak už je pozdě bycha honit :-D .
    @Dreamer Náhodou, na tom posledním obrázku Dany kouká úplně jinak, tak jako tvrdějc, hotová domina :-D . Ale sympatická je na všech, na rozdíl od té Stewartovic slepice, z jejíž unylosti se mi otevírá kudla v kapse!
  • @Dreamer Ano, trochu ohleduplnosti.... při třetí lobotomii narvat tu vrtačku o kousek dál :twisted: =D
  • Crocuta napsal(a):

Kdysi v práci mi jeden kolega povídá, že čte "Vítězný oblouk" od Remarquea a já na to: "A už jsi u toho, jak zabil toho gestapáka?" a on se na mne vztekle obořil: "Tak teď už to nemusím číst, ty vole!" :wall: No jo, no, spoiler je tu dřív, než se člověk naděje a pak už je pozdě bycha honit :-D .
    @Dreamer Náhodou, na tom posledním obrázku Dany kouká úplně jinak, tak jako tvrdějc, hotová domina :-D . Ale sympatická je na všech, na rozdíl od té Stewartovic slepice, z jejíž unylosti se mi otevírá kudla v kapse!

No to by bylo, aby se po šesti letech nenaučila něco uhrát! :P Ale já vidím na těch fotkách opravdu různé výrazy a emoce, vy ne? :-k
  • @Dreamer Jde o to, že pokud seriál skončí dřív než knihy, tak pak do knižního vlákna někdo napíše, že tohle můźe skončit takhle aniž by uvedl seriál. Ale ten kdo to čte nepozná, jestli to má z hlavy a nebo ze seriálu. A ta šance, že to bude ze seriálu je to dost velká. Jediným řešením pro ty co nechtějí být spoilováni je to, nechodit na diskuse. Někdo napíše teorii jak to vidí, ale kdo pozná, jestli to nemá ze seriálu? A pokud nějaká teorie bude převažovat výrazně, tak je to celkem jasný.
  • @panama46 jsou tu vlákna týkající se seriálu a nová se dají založit, není třeba to psát do knižních vláken, nebo dokonce na těch, která mají v názvu "POUZE KNIHY", předpokládám, že zdejší přispěvatelé umí číst. Seriál není středobodem tohoto fóra, i když sem přitáhl spoustu lidí včetně mě.
  • @Dreamer Nevěř tomu, teorie budou plná spoilerů ze seriálu a to na každým fóru a ohlídat to nepůjde, protože to nikdo nepozná, jestli někdo viděl i seriál. Lidi by se na to měli připravit. Tohle je teď nejlepší období. Spousta lidí bude mít potřebu ukázat, že uhádne co nastane v knížkách, jako teď čtenáři knih všude spoilerují seriál.
  • Já osobně si myslím, že než vyjdou knihy, tak už dávno zapomenu, co v seriálu bylo.
  • @panama46 tohle sem tady tedy nikdy nezažila, že by někdo měl potřebu se dělat chytřejším v tom smyslu, že ví, jak to dopadne. Myslím, že tady to nebude tak horké. A každý spoiler začíná obvykle slovy "seriál potvrdil..." Spekulací je tu spousta některé se mohli i trefit, to nepovažuji za spoiler, pochybuji, že by někdo postupoval natolik sofistikovaně, aby spoilery zaobalil do pavučiny tajemna a teorií, většina lidí to prostě napráská bez obalu, kdekoliv u čehokoliv, zkušenosti z diskusí i o jiných dílech než je Píseň :D
    Ohledně Jona...
    Byla by sranda a dokonce by mi to ani nevadilo, kdyby zůstal mrtvý...Sice Martin údajně "potvrdil" že mrtvý není, ale vemte si to... bez něj by Hlídka byla už totálně v háji, pravděpodobně by se začali rvát s divokými...no pro Jiné chaos krásně dělaný, téměř bez námahy by si je podali :D

A ohledně seriálu... Tam už je celkem dost změn na to aby to bylo jako v knize...Jasně, konec pravděpodobně skončí stejně, ale postavy budou mít rozdílný konec i vzhledem k tomu že v knize jich je víc a vzájemně na sebe působí...A nebo prostě na ten seriál nečumte a máte o spoilery ke knize méně... Zbytečné řešit takovouhle kravinu, stejně to nezměníte a seriál dotočí :D
  • Já osobně si myslím, že než vyjdou knihy, tak už dávno zapomenu, co v seriálu bylo.

To asi my všichni! :D
    panama46 napsal(a):

@Dreamer Jde o to, že pokud seriál skončí dřív než knihy, tak pak do knižního vlákna někdo napíše, že tohle můźe skončit takhle aniž by uvedl seriál. Ale ten kdo to čte nepozná, jestli to má z hlavy a nebo ze seriálu. A ta šance, že to bude ze seriálu je to dost velká. Jediným řešením pro ty co nechtějí být spoilováni je to, nechodit na diskuse. Někdo napíše teorii jak to vidí, ale kdo pozná, jestli to nemá ze seriálu? A pokud nějaká teorie bude převažovat výrazně, tak je to celkem jasný.

Iným riešením by bola zlepšená gramotnosť. Just sayin'
    @Vena
    Rekneme teda ze se na serial nepodivam a nepodivam se ani na video pro nej urcene. Jak se mam vyhnout spoilerum?
    Spoilerům se nevyhneš a pro člověka, který chce zůstat jenom čtenářem, aby se pomalu odpojil od internetu (a možná ani to nepomůže), když dávají GoT v TV a lidi o tom neustále mluví. Potom je ale otázka komu za to dávat vinu. Jestli to někdo nezvládá je to Martin. Scénáristi si jedou svoje a na nějaké knihy kašlou (už jenom proto že čtenáři jsou banda zatrpklých nevděčníků :D a že potřebují udržet většinovou skupinu diváků (=pro které je seriál jediný zdroj světa Písně) ). Když už chtěl GRRM seriál, tak měl líp naplánovat, kdy jim prodá práva, aby se nestalo to předběhnutí knih. Ono je sice pravda, že seriál jede rozhodně v rychlejším tempu, ale když vezmete že seriál odstartoval +/- s vydáním Tance, tak mu dvě knihy pořád chyběly. A jak dlouho píše jednu knihu cca (?) Evidentně by seriál předběhl knihy i kdyby se 1.série vysílala v roce 2015.
  • panama46 napsal(a):

@Vena Ano, ale to hlavní bude stejný respektive výsledek a nejenom konec knihy, ale i spousta dalších věcí. Nejde se odchýlit od všeho. Osobně bych byl nejradši kdyby R+L=J použili jen v seriálu a v knížce to udělali jinak. Prostě mít dvá různé konce.

Stejný výsledek můžou očekávat, ale dokud nejsou knihy napsané, tak tomu nějak nevěřím. Nebo nevěřím. Ono tohle tvrzení "víme jak to dopadne" nejde moc dobře uchopit. Vědí kdo umře a kdo přežije? Nebo mají k dispozici nějaké materiály ze Snu? Nebo vědí že Jiní prohrajou a dostaňte se tam jak chcete..? NEBO je další varianta, protože co je psáno je dáno a existují nějaké smlouvy, ve kterých je jasně stanoveno, co a jak, a třeba i zavazují Martina k tomu aby to dopadlo víceméně stejně. Pokud to není zaručený smlouvama, tak nemůže nikdo říct "scénáristi vědí jak to dopadne" a nemůžou to říct ani oni, ani Martin, když jednu knížku nevydal a další ještě ani nezačal psát (nebo sbírá materiály zatím)..
    Nie som si istý, či to chápem správne, ale problém môže byť aj, že Martin by preferoval tuším filmovú/seriálovú verziu Hry, len v dobe písania na to neboli prostriedky. Alebo sa mi v hlave prekrútili informácie. Opravte ak treba.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.