Hra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x09 - Tanec draků - Ice & Fire

Stannis stojí před těžkým rozhodnutím. Jon se vrací na Zeď. Mace navštěvuje Železnou banku. Arya narazí na někoho z minulosti. Dany neochotně přihlíží tradičním atletickým oslavám. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

12345679»

Komentáře

• upraveno 9. června 2015
    @Gepeto Teď nevím jak to myslíš, jako film místo seriálu? Tam byl problém tuším žánrový, že to je moc komplexní na film. Ale mám pocit že to asi nemyslíš.. :D sakra už se do toho motám :)
    Ak to moderátorom nevadí, prosím, spoilerujte...
    Já mám pocit, že už tu moderátoři nic nečtou, aby si něco náhodou nevyspoilerovali. =D

Knižní vs. seriálové vlákno - je důležité to oddělovat to je pravda, a když je topic pojmenovaný "pouze knihy" tak se to snažím respektovat co to jde, a u některých dalších diskuzí vím že jsou přímo ke knize, ale lidi volí cestu nejmenšího odporu, takže to prostě plesknou kamkoliv, kde nemají před očima "pouze knihy". Protože tlačítko "kategorie" rozklikne taky málokdo aby si udělal přehled o rozdělení vláken do sekcí (nehledě na subkategorie, na který teda seru i já). A i když to udělá, tak nemusí být jasný jestli se trefíš do seriálu či knih. Existují kategorie seriál (tam je to doufám jasný), epizody jsou v "ostatní" (proč ne v seriálu??), pak jsou tu "píseň ledu a ohně" - kde je třeba topic obrázky, odkazy, to bych čekal že se týká knih, ale lehko tam někdo může postnout obrázek, jak Shireen vedou na hranici a problém je na světě. Co je teda knižní vlákno a co seriálový? Je někde seznam?

Ideální by byly tři kategorie: seriál - pouze knihy - ostatní (pokec atp.), jinak se tu nikdo nedomluví. Takže bych z toho vyvodil, že rozlišit knižní vlákna dokáže i jedinec po lobotomii není úplně pravda. Kdokoliv může tvrdit, že takový jsou pravidla a když je nedokážeš respektovat tak sem nepiš, ale tohle je jaksi internet a může sem psát bez ovlivnění takřka kdokoliv (viz. trotl který chtěl mlátit flankera někde v brně na zvonařce), takže tu lidi budou vědomě i nevědomě spoilerovat, protože.. shit happens..

EDIT: Teď zrovna čumím do jednoho vlákna Komu fandíte? Jak si myslíte, že dopadnou postavy ze ságy? v kategorii "Postavy a bytosti" vážně, z toho vůbec nejde poznat, jestli je to seriál nebo kniha, protože postavy a bytosti jsou v seriálu a knize taky..
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @sfik Ach, ja uz se nechci opakovat porad dokola, takze tady znova pro tebe:
    Ty mozna uplne nechapes, na co narazim. Nevadi mi, kdyz D&D v serialu prozradi, kdo jsou Jonovi rodice, jak to dopadne s Jinymi apod. Mne vadi, kdyz zacnou prohlasovat, ze to udelali podle nevydane knizky, a tim nektere veci, kterych si ctenari nejsou vedomi, vyspoiluji. Divaci a ctenari jsou v podste dve oddelene skupiny (byt se prekryvaji). D&D by se meli starat jenom o divaky, ne o ctenare, oni tu knizku nepisou.
  • upraveno 9. června 2015
    Ale oni se o čtenáře nestarají. Oni natočili průvodní video k seriálu nikoliv průvodní video ke knize. Pokud jsi čtenář, kterého rozhodilo to že scénáristé řekli, že to co udělali sice nebylo v knihách, ale autor jim řekl, že tam bude, a pokud se chceš dál dívat na seriál z jakýchkoliv důvodů, tak si to zkus odůvodnit tím, že jim třeba Martin lhal a teď se jim za rohem směje... @Vena
  • Pokud jde o to video, myslím, že to chápete špatně. Na vině není Martin ani tvůrci seriálu, ale střihač, který to krátké video dal dohromady. Jediným problémem je právě ta mini větička "...když nám to Martin řekl..." která toho říká spoustu mezi řádky a ve výsledku zase nic konkrétního. Očividně tam neseděli a nepovídali si pár vteřin, musel to být delší rozhovor a pak to někdo vzal a sestříhal... takhle. :roll:
    Střihač je možná nečtenář a bylo mu to jedno, co je a co ještě není (vůbec není) v knize.

Anebo to udělal schválně - aneb jak nasrat miliony lidí méně než pěti slovy :twisted:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Já bych moc neřešil, jestli to je nebo není spoiler, protože na to bychom potřebovali tu knihu. Co se týče prozrazování děje v knižních vláknech, tak bych zavedl pravidlo Sheldona Coopera. Každý bude mít tři striky a kdo si je vyčerpá dostane BAN. :twisted:
  • upraveno 10. června 2015
    @Stannis_Baratheon Jenomže ty bany nikdo nedá, protože moderátoři už radši nic nečtou :D
  • sfik napsal(a):

Já mám pocit, že už tu moderátoři nic nečtou, aby si něco náhodou nevyspoilerovali. =D

Já mám momentálně čas číst jen seriálová vlákna, ale snad se to časem zlepší. Knižní vlákna má teď na starost Nevada, ale taky na tom není časově úplně ideálně.
    V současný době vymýšlíme, jak ten problém seriál (spoilery) vs. kniha vyřešit. Určitě by tu měla být jasně daná pravidla a možnost, jak je vymáhat (bany apod.). S postupem natáčení šesté řady to bude čím dál palčivější problém...
    sfik napsal(a):

Existují kategorie seriál (tam je to doufám jasný), epizody jsou v "ostatní" (proč ne v seriálu??),

Moje chyba, články k epizodám jsou v kategorii Seriál, ale zapomněla jsem, že diskuze se automaticky řadí pod "Ostatní" a je třeba je přeřadit ručně. Díky za upozornění.
  • Podle mě bude vždycky záležet na komunitě. Tady se mi to zdá mega v pohodě. Žádný větší problém ani hádky atd. Spoilerům se člověk nevyhne. Někdo tu zminoval zavedení rozdělení, což je podle mě dobrý nápad. Tak jsem upravil téma vytvořené mou "malíčkovostí". Jak si myslíte, že dopadnou,... a napsal za to pouze Knihy (myslím že sfík to zmínil). Budu doufat, že se tam budou lidé bavit jen o postavách z knihy. Jak jsem říkal, zaleží na komunitě a na respektu k danému tématu, zatím se tu naštěstí neobjevil nějaký "Troll" (Bolton), protože nemá co spojlovat snad to vydrží i v následujících řadách. Zkrátka, bych viděl rozdělení témat už v nadpise nebo popř. rozdělení do kategorií. :-)
    Jak řešit Spoilery, to je těžké. Jestli třeba pravidlo 3x a dost. Škoda bude stejně napáchána. Možná by se hodilo, vytvořit na to nějaké téma, aby jsme se nějak shodli, přijde mi stejně, že tu přispívá zatím tak 3 tucty lidí, i když to nijak moc nepozoruji. :-)
    Záleží na adminech, popř. pokud někdo dostanete dobrý nápad. :-) Pěkný den.
  • JayJay
    upraveno 10. června 2015
    Na stranu druhou je myslím sakra rozdíl mezi tím, co je v seriálu, co si kdo myslí, že bude v seriálu (vyjma D'n'D a to jen u nejbližších natáčených dílů), co si kdo myslí, že bude v knihách (vyjma Martina a korektorky u toho co sepsat z Vichrů), mezi tím, cov těch knihách nakonec bude... a tak vůbec. O tom, že Martin řekne, že nikde neřekl, že to tak bude třeba nelze pochybovat, ale teorii to nevyvyrací. O tom, že D'n'D řeknou, že Martin jim řekl... no OK, ale jako v tomto případě to asi bude těžko v knize za stejné situace jako v seriálu, a vůbec, to, že jim Martin něco řekne neznamená, že to ti borci pochopí tak jak to myslel a lze mít i pochybnosti o tom, jestli některé příběhy dokončí tak jak je plánoval dokončit před rokem... Já nevím, třeba stačí mít pár blbých dotazů a vyvraždí Starčata do posledního... :o)
  • @Kamilkazi Mega v pohodě se ti to zdá, protože sleduješ i seriál, ale ti co se jasně rozhodli v seriálu nepokračovat jsou chudáci. Včetně moderátorů, kteří to tu musí uhlídat. Viz Nevada v knižních vláknech. Sice může trestat, ale sama přijde o moment překvapení. Samotný tvůj topic jsi přejmenoval pozdě :D vím že jsem tam stopro psal něco k seriálu a teď jsem tedy za blbce :D :D :D

@sveva Děláte trochu nevděčnou práci a nic za to nemáte, nikdo nemá důvod vám cokoliv vyčítat. Pravděpodobně nejideálnější způsob je zpřehlednit kategorie a možná zrušit subkategorie (nebo je tam nechat jenom pro info), jenomže to říkám já a vůbec nevím jestli je to technicky možné. Čím jednodušší ta pravidla budou, tím jednodušší bude jejich vymáhání (resp. nic se nebude muset vymáhat, když budou pravidla tak jednoduchá že i člověk po lobotomii je bude schopen dodržet :)
  • sfik napsal(a):

@Kamilkazi Mega v pohodě se ti to zdá, protože sleduješ i seriál, ale ti co se jasně rozhodli v seriálu nepokračovat jsou chudáci. Včetně moderátorů, kteří to tu musí uhlídat. Viz Nevada v knižních vláknech. Sice může trestat, ale sama přijde o moment překvapení. Samotný tvůj topic jsi přejmenoval pozdě :D vím že jsem tam stopro psal něco k seriálu a teď jsem tedy za blbce :D :D :D

:-D to nebyl úmysl :-D
    Já jsem se rozhodl se seriál skončit po této sérii, která pro mě zatím neudělala nějaký větší spoil. Spíš změnila něco co v knize není atd. Jediný v čem je napřed je s

s Tyrionem a Danny (kdyby náhodou :-D :-D)
    jinak se to dá, spíš se bojím až začne 6.série. Na druhou stranu jsem někde četl, že GRRM říkal, že 6.kniha vyjde právě před 6.sérií. Ovšem za tohle neručím (myslím, že ani GRRM ne) a doufám, že neudělám plané naděje. :-D Pro nás ze srdce Evropy, je to asi stejně jedno. :-D Asi se začnu učit ajinu pořádně, pro jistotu :-D, na čekání překladu bych umřel :-D.
  • No minimálně česky se to určitě nestihne.. :) a já v angličtině zvládnu seriál, ale na čtení knížky v originále nervy nemám :)
  • sfik napsal(a):

No minimálně česky se to určitě nestihne.. :) a já v angličtině zvládnu seriál, ale na čtení knížky v originále nervy nemám :)

No já taky ne, ale .... :-D
  • @sfik já zkoušel tu knížku číst v Aj a to je něco šíleného některá slovíčka ani slovník neznal :D
  • Něco jinýho totiž je rozumět anglicky na nějaký komunikativní úrovni a druhá věc je porozumět jazyku, protože je škoda, když ti nedochází souvislosti například místních názvů. Takže anglická literatura u mě skončila s tenkým vydáním Mauglího :D
  • @sfik zkus harryho pottra já začínam na kameni mudrců, ten se čte dobře a většině tomu jde rozumět a postupně jak jdeš nahoru je to lepší a lepší
  • Hele, zatím se diskuze alespoň točila kolem seriálu, ale na překlady apod. tu jsou jiný vlákna. ;-)
  • upraveno 12. června 2015
    Koukal jsem, že vyšly údajné spoilery 10.epizody. Pokud je to pravda, tak tam budou velký spoilery knih.
  • Nikdy jsem si nemyslela, že přijde den, kdy budu mít radši stannisovu ženu, než Stannise samotného ..
    Jinak docela ukecaná a zdlouhavá epizoda, poprvé co mě Arya moc nebavila, Dorne úplný propadák.
    Ale docela překvápko, že Hizdahr zo loraq není harpyje.
  • @BZ01 Jeho žena chtěla upálit Shireen narozdíl od Stannise. Ta komedie na konci od ní, to byly mateřské pudy, otcové se tak nechovají, ale na Stannisovi bylo vidět, jak trpí.
  • @BZ01 Jojo přesně, mě vlastně ani nikdy nenapadlo, že by Hizdahr zo Lorag nebyl harpyje... Ale když je mrtvej tak je alespoň Dany zase svobodná... Snad si najde někoho lepšího... třeba Tyriona :3
  • (povzdech) Předpokládám, že se to tu mohutně řešilo, takže jenom podotknu, že ta vražda postavy Stannise byla fakt brutální. Nedivím se, že dost diváků tvrdí, že je to hajzl, co obětoval dceru kvůli vlastním ambicím. Vidíme, že lidi v táboře hladovějí, ale byla to jeho žena, kdo aspoň zmínil, že jinak by umřeli všichni. Ono nešlo ukázat pár umrzlých mrtvol a naplno říct, že to bude buď Shireen nebo Shireen a všichni ostatní, ne, to by nestíralo morální rozdíl mezi postavami. Část diváků teď bude fandit Ramsaymu a nedivím se, protože Ramsay je pro ně sice taky hajzl, ale je víc cool. Asi na hlubší vysvětlení motivace něčeho takového nezbyla stopáž, protože důležitější bylo to blábolení na tribuně v Meereenu. Tak závěrečná scéna s Drogonem by byla fajn zakončení, ale po upálení milé holčičky to zrovna moc důležitě nepůsobí, kromě toho, že Daenerys po tom všem, co udělala a je pořád prezentovaná jako kladná postava, teď navíc nechala své přátele v prekérní situaci. Tuhle sérii by fakt mohli korunovat bodnutím v příštím díle, bravo, bude to skvělý tah. Ale nebojte se, Jaime je na tom dobře, luxusně si hřeje zadek v Dorne a dostal schválení incestu se sestrou královnou :roll: P.S. Ten blbec vládce Dorne posílá svého dědice do hnízda zmijí, kde už umřeli jeho bratr a sestra, opět skvělý scénáristický tah. Předpokládám, že princátko vydrží tak příští tři díly.
  • upraveno 14. června 2015
    panama46 napsal(a):

@BZ01 Jeho žena chtěla upálit Shireen narozdíl od Stannise. Ta komedie na konci od ní, to byly mateřské pudy, otcové se tak nechovají, ale na Stannisovi bylo vidět, jak trpí.

Já osobně jsem ji to teda "nežral". Nejdřív mele jak je to potřeba udělat, že si to bůh tak žádá, a blablabla. Vzápětí z ničeho nic, když už má být vykonáno, co bylo dávno projednáno a rozhodnuto, tak otočí o 180°, no ta byla žhavá na facku, fakt. :roll:
    @Rybba
    Rybba napsal(a):

panama46 napsal(a):

@BZ01 Jeho žena chtěla upálit Shireen narozdíl od Stannise. Ta komedie na konci od ní, to byly mateřské pudy, otcové se tak nechovají, ale na Stannisovi bylo vidět, jak trpí.

Já osobně jsem ji to teda "nežral". Nejdřív mele jak je to potřeba udělat, že si to bůh tak žádá, a blablabla. Vzápětí z ničeho nic, když už má být vykonáno, co bylo dávno projednáno a rozhodnuto, tak otočí o 180°, no ta byla žhavá na facku, fakt. :roll:
    Takhle by se zachovala každá matka, ale je pravda, že si na to mohla vzpomenout dřív. Ale to víš, bylo by o jedno upálený dítě méně, tak proto.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Rybba Keď vravela, že je to potrebné, už vtedy mi prišlo, že sa skôr snaží presvedčiť seba než Stannisa.
  • @Rybba

Rybba napsal(a):

panama46 napsal(a):

Takhle by se zachovala každá matka, ale je pravda, že si na to mohla vzpomenout dřív. Ale to víš, bylo by o jedno upálený dítě méně, tak proto.
    No právě, že by to každá matka neudělala, jsou i takové "mrchy", co zabijou svoje dítě, případně takové, které mateřský pud nemají/nezískají. Mě Selyse připadala právě taková, takovou jsem ji bral, tak byla prezentována, proto jsem ji ten konec neuvěřil, za mě teda to byla taková divná blbost. :roll:
    Stannis_Baratheon napsal(a):
    @Rybba

» zobrazit předchozí citace
    No právě, že by to každá matka neudělala, jsou i takové "mrchy", co zabijou svoje dítě, případně takové, které mateřský pud nemají/nezískají. Mě Selyse připadala právě taková, takovou jsem ji bral, tak byla prezentována, proto jsem ji ten konec neuvěřil, za mě teda to byla taková divná blbost.
    Až takové "mrchy" jsou opravdu hodně vzácné. Dokonce i Cersei, která by mohla dělat mrchám královnu, miluje svoje děti(což se samozřejmě s tím, že je to svině nevylučuje). Ber to tak, že myšlení Selyse je mimo naše chápaní a není moc, jak bych to řekl ehm... racionální. Vem si, že dělá poskoka ženský, která ji svedla manžela, a ještě říká, že to je v pořádku. :-D Lidi si většinou své chyby uvědomí, až když je pozdě.
    Jistou podobnost můžeme vidět i u Cersei. V poslední části 4. série pošle Tywina do háje, řekne mu bez obalu pravdu o incestu s Jaimem a že jeho odkaz je lež, vědoma si bolesti, kterou mu provede a pak i vypráví Jaimemu, jak nemiluje a jak si nevybrala Tywina Lannistera. V prvním dílu 5. série pak smutní nad člověkem, kterého neměla ráda a vyčítá Jaimemu jeho smrt. To považuji zasá já za otočku.
  • :-k Prostě scénáristi...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.