Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

1161719212227

Komentáře

• No jak tady řešíte ty vejce vzhledem k jejich ceně, by to byl dost zbytečný a drahý dar, když jedno by mohlo zajistit armádu .. atd. Dát je dany musel s nějakým cílem a jestli věřil v proroctví, tak prakticky oživila kamenného draka (vejce byla zkamenělá a přivedla je k životu) a svoji lásku proto obětovala přišla o syna, aby mohl Drogo žít a následně zabila Droga, kterého milovala a na hranici ho upálila a došlo k líhnutí. Inak kdyby asi šla takto vejce oživit tak dráků bude létat daleko více, když víme, že draci po sobě zanechali docela dost vajec
  • Viserys a Dany byli určeni na odvedení pozornosti krále Roberta. Viserys byl takový blázen, že každému na potkání se představoval jako král sedmi království. S Dany nepočítal už vůbec nikdo, prostě jen maso na prodej. A jak po čase chcete dál udržet pozornost na Viserysovi? Dáte mu armádu, což byli Dothrakové. Viserys byl spokojený, rada krále Roberta vyplašená a přitom by Dothraky na lodě nikdo nedostal (Dany to dalo velkou práci). A aby se to náležitě rozkřiklo, tak Dany dostala jako svatební dar dračí vejce, což je obrovská vzácnost (kterou nikdo nikdy nevyseděl pár set let). Konec konspirace.
  • @skelet jo, tohle dava docela smysl
  • Jo, tak klidně dračí vejce nemusí mít velkou cenu, a tři jí mohl dát kvůli targeryenské posedlosti trojicí, protože jedno mu přišlo málo.
    Ale jak tu někdo psal o složitosti toho, co bylo třeba předpokládat, aby se uskutečnilo, aby se vejce vylíhla. Podle mě nebylo nutno nic předpokládat, kromě určení správné osoby u níž se dřív nebo později vylíhnou. Samotnou Dany vedly hlavně vize a sny, a to, že jí po cestě umřel Drogo a čarodějnice použila krvavou magii, jíž Dany okoukala, bylo spíš urychlení děje, k něemuž by podle mě stejně dospěla.
  • Neznalec napsal(a):

Podle mě nebylo nutno nic předpokládat, kromě určení správné osoby u níž se dřív nebo později vylíhnou.

Akorát o to vylíhnutí se pokoušelo mnoho lidí v průběhu mnoha a mnoha let. Prostě se to začalo brát jako nemožné. Takže to byl jen drahý a vzácný dar. Nic více, nic méně.
  • @skelet
    Ano, mnoho lidí v průběhu mnoha let, dalo by se skoro říct, že zkusili už vše.
    A přesto se to Daenerys povedlo, což vzhledem k předchozím pokusům, muselo být zapříčiněno hlavně tím, čím Dany je, tj. hlavně osobou na níž se vztahují proroctví, a tedy to někdo znalý možná předpokládat mohl.
  • Jaká proroctví, všechna proroctví v Písni jsou tak mlhavá a neurčitá, že se dají napasovat i na libovolného žebráka z Blešího zadku, nesnaž se to tam za každou cenu napasovat, i když to ve většině bodů nesedí :)
  • Nezdají se mi až tak neurčitá, nehledě na to, že ty útržky nejsou nic oproti tomu, čeho se mohou postavy hledající informace dozvědět.
    Ale celé tohle jsem zmínil kvůli tomu, že jsem se snažil vypátrat Varysovi pohnutky.
    To že jde jen o dosazení vhodného krále mi nepřijde pravděpodobné, koneckonců, jestli k tomu skutečně chtěl využít dothraky, jež by říši vyplundrovali, nebo to, že je na trůnu Tommen, jež není psychopat a přesto odstaní Kevana, jež by měl na něj dobrý vliv a celkově na vládu, jen aby dosadil Aegona, jako dobrého vladaře? Ani se mi nezdá, že by ho prohlásil za Targeryena, aby mohl získat trůn, i kdyby byl přitom černým drakem, ptž to by se za vítezství černých těžko dalo považovat, kdyby ho všichni považovali za pravého Targaryena.
  • @Neznalec Tak logicky pokud e inspiroval stoletou válkou, tak u ní byl výsledek, že dvě rozhádané věětve se spojili až sňatkem, kdy si Tudor (jež pocházel z původně nelegitimní větve) si vzal dceru krále (Alžbětu z Yorku) a teprve tehdy došlo k míru. Což tady odpovídá dany a aegonovi, kde se nemůžeme dohodnout zda je blackfire mebo targarien
  • Já teda nevím, pokud si dobře pamatuju, tak původní plán byl, že se Dothrakové (pod vedením) přidají ke Zlatému společenství a potáhnou na Západozemí, říkal to myslím Connigton, což vzalo za své, když Danny zůstala v Merru. :-)
  • Já souhlasím se @skelet, protože to mi jediné dává tak nějak smysl. :-)
  • Tak stejně od počátku měla vize co dělat s vejci. Možná jenom lidi špatně pochopili to jak vejce probudit. Ona je začala postupně udržovat v teple a zvyšovala teplotu ať už je měla mezi svíčkama, kde je tak kolem 100 stupnů, pak je dávala do rožhaveného koše s uhlím a nakonec vrchol nastal až s tou hranici. Navíc s vejci takhle blbla celé své těhotenství což bylo těch 9 měsíců, takže co když to spočívá právě, třeba aby došlo k vývoji draků ve vejci potřebují žár. Takže zkamenělé vejce řekněme je ve fázi hybernace a aby se zárodek vyvijel (nejdříve probudil z hybernace) musíme ho nějakou dobu udržovat v žáru a pak až se proklube. V tom může být výhoda na kterou ostatní zapomenuli
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 14. června 2015
    Téma už mockrát probrané ve vhodnějším vlákně, a přesto přitom pořád ignorujete skutečnosti z knih...
    Pokud byla Daenerys a její vysezení dračích vajec mistrovským plánem geniálního věštce Illyria a jeho jasnovideckého kolegy Varyse, tak jak vysvětlíte, že Aegona (a je jedno, jestli je to Targaryen nebo Blackfyre) vychovávali a pečovali o něj od malička? Conningtonovi ho svěřili v cca pěti letech, jestli si to dobře pamatuju. Zatímco Viseryse a Daenerys přijal a hostil Illyrio nějakého půl roku před dohodnutím svatby. Naprosto bez činění si nároků na cokoliv. Do té doby žili nuzně.
    Že by si malého Aegona schovali jen tak pro jistotu, kdyby náhodou v budoucnosti potřebovali náhradního krále, zatímco jasnozřivou myšlenku ohledně tří vylíhnutých draků dostali až o patnáct let později?
    Jay napsal(a):

Možná trochu kacířská myšlenka - víme, že Varys a Mopatis jsou si opravdu tak oddáni? To, že o Aegonovi věděl Varys je skoro jisté, ale máme potvrzeno, že se o tomtéž rozhodl informovat i Illyria

Jako myslíš, že si Illyrio jako nevšiml, že Varys schovává maličkého Aegona několik let u něj doma? A že Tyrionovi dal na cestu sladkosti, kdyby náhodou potkal úplně jiného kluka, který má rád to samé, co mladý Aegon?
    Dreamer napsal(a):

Jay napsal(a):

@Edem: protiargument: To, že to bude mít 7 knih tvrdí už poměrně hodně dlouho... a myslím, že zrovna Aegona nedopasovával nijak zpětně, což lze usuzovat (ano hypotéza) z toho, že o tom děťátku s rozflákanou hlavičkou k nepoznání mluvil již poměrně záhy (skoro bych věřil že již v první knize)...

V tom případě se mu to tedy vůbec nepovedlo, protože jistě ne jen na mě to působí tak, že je tam Aegon procpaný na sílu. Za celé čtyři knihy mě ani jednou nenapadlo, že by se náhle zjevil někdo, kdo byl celé roky považován za mrtvého, aby to celé rozseknul a zachránil svět. Tohle mi nepřijde ani jako Martinův styl, takže věřím spíš tomu, že Aegon má s Targaryeny společný maximálně vzhled.
    Na druhou stranu... To, že by se Aegon někde objevit mohl, se předpokládalo taky dost dlouho. Viz spekulace o třetí hlavě draka, kdy byl jedním z favoritů Quentyn Martell, o kterém si dost fanoušků myslelo, že je to ve skutečnosti právě Aegon. Ta rozmáznutá hlava kojence o stěnu je v sáze zmiňovaná až moc často a okatě.
    p1e9t9r2 napsal(a):

když víme, že draci po sobě zanechali docela dost vajec

Moc dračích vajec nezbylo. Proto jsou tak vzácná a hlavně cenná.
    skelet napsal(a):

Viserys a Dany byli určeni na odvedení pozornosti krále Roberta. Viserys byl takový blázen, že každému na potkání se představoval jako král sedmi království. S Dany nepočítal už vůbec nikdo, prostě jen maso na prodej. A jak po čase chcete dál udržet pozornost na Viserysovi? Dáte mu armádu, což byli Dothrakové. Viserys byl spokojený, rada krále Roberta vyplašená a přitom by Dothraky na lodě nikdo nedostal (Dany to dalo velkou práci). A aby se to náležitě rozkřiklo, tak Dany dostala jako svatební dar dračí vejce, což je obrovská vzácnost (kterou nikdo nikdy nevyseděl pár set let). Konec konspirace.

Amen.
    p1e9t9r2 napsal(a):

Tak logicky pokud e inspiroval stoletou válkou,

Válkou růží. Nebo válkou bratranců, jak se tomu původně říkalo v době průběhu.
    Stoletá válka byla válka mezi Anglií a Francií o korunu francouzského krále, a ta skončila víceméně v počátcích války růží.
  • upraveno 14. června 2015
    @Nevada přesto mi přijde jako chyba, že ho představil čtenářům až v páté knize. I když je tam zmínka o Aegonovi několikrát a okatě, musím přiznat, že já si toho vůbec nevšímala, nebo jsem to nejspíš ignorovala jako nedůležité :) Jsem z těch čtenářů, kterým by to tam musel napsat pětkrát na každé stránce a následně omlátit o hlavu, jinak by mi to nedošlo :D Hlavně, když veškerá (moje) pozornost, co se Targaryenů týče byla upřena na Daenerys, Aegona beru jako podraz a nezajímá mě, doufám, že jeho úloha v ději rychle a efektně skončí.
    @Dreamer Já z něj taky nebyla nadšená, když se objevil. A tak trochu škodolibě doufám, že Varysovi a Illyriovi zkazí plány sám Connington. To až se jednou na toho mladého namachrovance naštve tolik, že ho ve vzteku zabije a pak se dá k černým (nereálné, já vím, ale snít snad můžu) :)
    Resp. Aegon mi děsně vadí jako Targaryen. Pokud to bude Blackfyre, tak beru výhrady zpět. Ale tak jako tak - nutno říct, že je to zásah, který v celkovém příběhu dává smysl. A taky odpovídá Martinově postupu vyprávění.
    A ano, čekám, že ve Vichrech nebo spíš až ve Snu o jaru budou taky podobné momenty.
  • @Nevada podobné momenty? Jaké? Návrat/odhalení Benjena, Ashary 8-O ...no to jsem zvědavá, já vážně doufám (a věřím), že Vichry zimy budou odsýpat a na konci budu hledat dolní čelist někde na zemi, tak jako u Bouře.
  • upraveno 14. června 2015
    Nevada napsal(a):

@Dreamer ... že Varysovi a Illyriovi zkazí plány sám Connington. To až se jednou na toho mladého namachrovance naštve tolik, že ho ve vzteku zabije a pak se dá k černým (nereálné, já vím, ale snít snad můžu) :)

Ten ho zbožňuje jako syna, takže o tom pochybuju. Dle mého názoru si malý Griff přivodí konec sám, když tak hrozně touží být v první linii, a umře v první větší bitvě =D
    @Dreamer Jo, třeba ta Ašara. Nebo Gerion Lannister.
    Denebola napsal(a):

Nevada napsal(a):

@Dreamer ... že Varysovi a Illyriovi zkazí plány sám Connington. To až se jednou na toho mladého namachrovance naštve tolik, že ho ve vzteku zabije a pak se dá k černým (nereálné, já vím, ale snít snad můžu) :)

Ten ho zbožňuje jako syna, takže o tom pochybuju. Dle mého názoru si malý Griff přivodí konec sám, když tak hrozně touží být v první linii, a umře v první větší bitvě =D
    Já vím. Ale je to Píseň... Co za věci to dělám pro lásku? :)
    Já doufám, že smrt v první bitvě si Martin odpustí. Trapně by tím kopíroval osud Quentyna.
  • Podle mě bude mít Aegon velkou roli v příběhu a nezemře jen tak bokem. Jeho pozice se ještě posílí pokud se k němu přidá Doran.
    Já dost silně pochybuju, že by postava, která zamíchala hrou o trůny hodně, by zemřela někde ze začátku bitvy, podle mě vydrží až do 7. knihy. :-)
  • @Nevada
    Jako myslíš, že si Illyrio jako nevšiml, že Varys schovává maličkého Aegona několik let u něj doma? A že Tyrionovi dal na cestu sladkosti, kdyby náhodou potkal úplně jiného kluka, který má rád to samé, co mladý Aegon?
    Tak samozřejmě, že by si všiml, že má od Varyse nakvartýrovaný doma dítě, jen říkám, že Varysova vědomost, kdo to je, Varysovy plány, co s ním a tak podobně nemusely být nutně sděleny i Illyriovi. Stejně jako je to podle jedné teorie BF a bylo kecáno Conningtonovi. Proč by Varys nemohl lhát i Illyriovi?
  • upraveno 15. června 2015
    @Jay No každopádně dost mi vrtá hlavou, kde by toho blackfire vzal, jestli nějaký utajený potomek či co a proč je tak varis oddaný říši, když zní nepochází. To je mi taky jedna velká záhada (možná bude skutečnost v tom, že je plešeatý a nevidíme jeho vlasy)
  • p1e9t9r2 napsal(a):

@Jay No každopádně dost mi vrtá hlavou, kde by toho blackfire vzal, jestli nějaký utajený potomek či co a proč je tak varis oddaný říši, když zní nepochází. To je mi taky jedna velká záhada (možná bude skutečnost v tom, že je plešeatý a nevidíme jeho vlasy)

Varys je právě oddaný Říši, té idei, která má nějaký řád, nějaký smysl a nevznikne chaos, kde bude každý zabíjet každého. Myšlenka nějakého uspořádání společnosti a systému. Takto jeho motivy chápu já, protože to vidím stejně.
    Samozřejmě vedlejší je, že spousta lidí toho zneužívá ve svůj prospěch at už jako svoje postavení atd. Varys si chce samozřejmě zachovat i svůj život, tak dělá podle mě věci ,která třeba s tím rovnou nesouvisí.
    Podle mě dojde ještě k odhalení jeho životního příběhu, protože o něm moc nevím, třeba se dozvíme, že má se Západozemím společného víc. :-)
  • @p1e9t9r2 : Bittersteel společně s Blackfyrovými syny uprchl do Tyroše, sloužil u Druhých synů a založil Zlaté společenstvo (a to nikdy neporušilo žádnou smlouvu - "některé smlouvy jsou psané krví" - proč jsou asi s Aegonem?) Navíc Bittersteel slíbil, že jednoho dne Blackfyra dosadí, zmiňuje to i Stannis. Z toho všeho mi prostě logicky vychází, že Varys jako potomek Bittersteela plní jeho slib.
    upraveno 15. června 2015
    Jay napsal(a):

Tak samozřejmě, že by si všiml, že má od Varyse nakvartýrovaný doma dítě, jen říkám, že Varysova vědomost, kdo to je, Varysovy plány, co s ním a tak podobně nemusely být nutně sděleny i Illyriovi. Stejně jako je to podle jedné teorie BF a bylo kecáno Conningtonovi. Proč by Varys nemohl lhát i Illyriovi?
    Ach tak, vyloženě divoká spekulace, které nic z knih nenasvědčuje. Tak to jsem Tě jen nepochopila.
    Jak si potom Illyriovo zapojení vysvětluješ? Proč by investoval do všech těch Targaryenů, když by v tom neměl osobní zájem? Proč by vychovával Aegona, proč by půl roku hostil Viseryse a Daenerys, které navíc daroval extrémně drahé šperky (dračí vejce), proč by platil Zlaté společenstvo?
    p1e9t9r2 napsal(a):

No každopádně dost mi vrtá hlavou, kde by toho blackfire vzal, jestli nějaký utajený potomek či co

Illyriova druhá manželka - ta bývalá otrokyně - byla z Lysu a měla valyrijské rysy. Mohla být potomkem Blackfyreů po přeslici. Mladý Aegon by mohl být její a Illyriův syn. Dávalo by to smysl ohledně Mopatisovy motivace.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Jenom poslední věc k těm vajíčkům. Kdyby Mopatis reálně věřil, že je Dany probudí, tak si myslím, že by ji předně neposílal k Dothrakům, ale spolu s dračími vejci by ji držel hezky u sebe. Toť vše.
  • @Nevada : taky mi přijde, že má k němu Mopatis až moc pěkný vztah - poslal mu sladkosti, které má rád, sám ho chtěl vidět a byl smutný, že nemůže jít s nimi, vyptával se na něj. A Connington se divil, že nepřišel sám Illirio, ale poslal trpaslíka. Navíc Illirio řekl, že všechni Blackfyrovi synové zemřeli - což nemění nic na tom, že dcery mohli žít, takže jedna z potomků by mohla být jeho manželka. Navíc pokud si dobře pamatuju, jmenovala se Serra (nebo tak nějak :-D ), což je docela podobné na Shiera, do které byl Bittersteel zamilovaný. Třeba se zrovna přes ni seznámil s Varysem...
  • Tak smrtí všech Blackfyrů, skončili jejich pokusy dobýt Západozemí, Těch válek proběhlo několik, a byly dosti krvavé, takže Targaryeni si určitě dali záležet, aby věděli o všech, alespoň trochu legitimních potomcích.
    U Zlatého společenství může jít o kombinaci peněz, pomsty a chuti získat moc. Aegon je nejlepší možností, jak všechny získat: finanční zajištění od Illiria, nepřátelské rody stojící proti nim a docela legitimní nárok na trůn a velká šance ho získat. Západozemí je totiž, nejslabší za hodně dlouhou dobu, teď se proti vám nepostaví skoro celá říše.
  • @šedostín : akorát ti do toho nezapadá ona zmíněná věta o tom, proč jde Zlaté společenstvo s Aegonem - "některé smlouvy jsou psány ingoustem, jiné KRVÍ"! A Zlaté společenstvo bylo vytvořeno za účelem dosazení Blackfyra.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.