Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

1141517192027

Komentáře

• Jak to je vlastně s tím Conningtonem, když je "nakažený", tak za jak dlouho bude přenašečem? Nebo už je? Aby nám Aegon ještě nezkameněl, než dosedne na trůn :-D
  • suertuda napsal(a):

Jak to je vlastně s tím Conningtonem, když je "nakažený", tak za jak dlouho bude přenašečem? Nebo už je? Aby nám Aegon ještě nezkameněl, než dosedne na trůn :-D

Já jsem pochopil, že se to přenáší pouze dotykem, tedy pokud bude mít rukavice a nikdo se ho nedotkne na postižené místo, mělo by to být v cajku :-D :-D
  • To sice jo, ale spíš mě zajímalo, jestli se to přenáší ihned po nakažení (jestli je nebezpečný už teď), nebo až po delší době (až se mu to víc rozleze).
  • Myslím, že je nakažlivý už teď. Krom toho jsou asi i nakažlivé předměty, kterých se dotkne nakaženou částí těla.
  • To sice jo, ale i tyriona se nakažený dotkl a je v pořádku a nevíme jak do má dcera stanise jakým způsobem se nakazila. Spíš to napadne jen nějaký vzorek populace. Jo a k těm targarienům Daenerys říkala, že Targarieni jsou odolní proti běžným chorobám a že to je jejich dědictví ze staré valirie. Proto se nenakazí bledou klisnou a mohla ošetřovat nemocné.
  • p1e9t9r2 napsal(a):

Jo a nevím jestli se to řešilo tady v tom vlákně, ale v případě sansy ji může rozvést jen nejvyšší septon, protože manželství nebylo naplněno, ale Sansa je ze severu a tam nevěří v 7, ale ve staré bohy, takže otázka jak rozloučit manželství tam co k tomu jest potřeba krom smrti jednoho z manželů

Tak Sansa se několikrát v knize modlí v septu. Tedy dá se říci, že u Sansy, ale i určité skupiny na Severu je to synkretismus. Tedy asi nebudou námitky proti tomu, aby ji Nejvyšší septon rozvedl.
  • Jay napsal(a):

Nazval bych to poslušností, ale ta nemá s rytířstvím či morálkou nic společného.

• upraveno 30. května 2015
    @šedostín
    loyalté bych to nazval dle jedné z ctností středověkého rytíře :-) Ono je to právě s těma ctnostma dost na hraně. Protože v určité chvíli začnou různý aspekty rytířství mezi sebou kolidovat.
  • @p1e9t9r2 tak brali se v septu pred zraky sedmi, takze by i pred zraky sedmi melo bejt to manzelstvi zneplatneny
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    p1e9t9r2 napsal(a):

Daenerys říkala, že Targarieni jsou odolní proti běžným chorobám a že to je jejich dědictví ze staré valirie. Proto se nenakazí bledou klisnou a mohla ošetřovat nemocné.

Jo, a někteří z nás doufají/doufali, že na tohle přesvědčení dojede (nepravděpodobné, já vím, ale naděje umírá poslední). Protože i v minulosti se některé choroby přece jen Targaryenům nevyhnuly, i když vyšší imunitu mají.

• biggris napsal(a):

@p1e9t9r2 tak brali se v septu pred zraky sedmi, takze by i pred zraky sedmi melo bejt to manzelstvi zneplatneny

To chápu, ale kdyby další sňatek uzavřela pod čarostromem před zraky starých bohů, tak je zajímavá otázka jak na něj je nahlíženo a jestli ten sňatek jde zrušit. Ten před sedmi může zrušit nejvyšší septon, ale staří bohové nemají na zemi zástupce krom snad dětí lesa, kteří jsou už no spíš nejsou než jsou
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Nevada Tak pred Epilógom Tanca dosť hnačkovala. Môže to byť tým zlým prostredím a vyhladovaním alebo teplom, ale ten opis ako čím viac pila tým viac hnačkovala pripomínal bielu klisnu.
  • Nevada napsal(a):

p1e9t9r2 napsal(a):

Daenerys říkala, že Targarieni jsou odolní proti běžným chorobám a že to je jejich dědictví ze staré valirie. Proto se nenakazí bledou klisnou a mohla ošetřovat nemocné.

Jo, a někteří z nás doufají/doufali, že na tohle přesvědčení dojede (nepravděpodobné, já vím, ale naděje umírá poslední). Protože i v minulosti se některé choroby přece jen Targaryenům nevyhnuly, i když vyšší imunitu mají.

No hele nikde nemáme potvrzené, že ty choroby opravdu měly. Víme, že mistři jim otrávili draky a proto o ně přišli a nikde nemáme zaručeno, že taky rod Targaryenů sem tam nezůžili o pár jedinců, aby jich nikdy nebylo hodně moc. Citadely bojuje proti magii a jak víme zrovna Targarieni ji mají.

Jo a zajímavý postřeh nepříjde Vám divné, že velké vládnoucí rody mají tak málo potomků? Většinou odklepou dva syny a víc se jim už nic nerodí výmečně mají 3 syny a pak najednou konec.
  • Jo a zajímavý postřeh nepříjde Vám divné, že velké vládnoucí rody mají tak málo potomků? Většinou odklepou dva syny a víc se jim už nic nerodí výmečně mají 3 syny a pak najednou konec.
    Tak částečně to vychází z toho, že je svět Písně je hodně ovlivněn současnými reáliemi; a pak tam hraje roli to, že většina hlav velkých rodů je překvapivě mladých, to společně s tím, že je tam faktor dětské úmrtnosti (úplně třeba nevíme jestli Tyrrelům či Martelům několik dětí nezemřelo), tak i ve středověku bylo obvyklé, že se podobného věku dožívalo tak okolo 3 dětí.
    p1e9t9r2 napsal(a):

Nevada napsal(a):

p1e9t9r2 napsal(a):

No hele nikde nemáme potvrzené, že ty choroby opravdu měly. Víme, že mistři jim otrávili draky a proto o ně přišli a nikde nemáme zaručeno, že taky rod Targaryenů sem tam nezůžili o pár jedinců, aby jich nikdy nebylo hodně moc. Citadely bojuje proti magii a jak víme zrovna Targarieni ji mají.
    Je to psané přímo od Martina v knížkách.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 30. května 2015
    @p1e9t9r2 Kde jsi vzal, že citadela bojuje proti magii ???
    Nic takového jsem já nečetla. Naopak , v citadele se magie vyučuje, jen dokud nebyli draci, tak jim moc nefungovala (viz citace mistra Luwina ze Zimohradu a pak arcimistra Marwyna ze Starýho města)

Draci nevymřeli jen tak, většinou se pozabíjeli mezi sebou

Targaryeni mají skutečně velkou imunitu, občas asi byl nějakej otrávenej, ale spíš výjimečně. Nevada asi narážela na tu velkou jarní epidemii, která zabila půlku království včetně pár Targaryenských nástupců na trůn, o které se píše v Dunkovi a Eggovi.
    Daenerys má dle mého stopro hnačku bílé klisny.

@Phoebea Učenie mágie je tam tuším mierne ututlané, samotný Marwyn je trocha outsider a Sfinga preto Sama zaviedol rovno za Marwynom. Tam padla tuším aj teória, že majstri mohli stáť za pádom drakov, lebo im mágia nevonia (tuším).

@p1e9t9r2 Nu, v RSK časť targaryenov zomrela na tú jarnú chrípku či čo to bolo.
  • @Gepeto Ale Mistr Luwin na zimohradě má taky kroužek z Valyrijské oceli, který znamená studium magie, tak to nemohlo být tak ututlané.
    @Phoebea Myslel som, že ich tam mohli učiť nejakú zoškrtanú verziu, teoretickú.
  • Kroužek za magii je za studium teorie ne? V knížkách bylo, že kdo začal magii studovat, tak bůhvíjaký pokrok neudělal. To že máš kroužek neznamená že musíš praktikovat magii.

Otázka je jestli ten kroužek za magii není za studium toho jak magii neutralizovat a likvidovat. Abych použil školní předmět Harryho Pottera, tak Citadela může učit "obranu proti (černé) magii" a za to pak dostaneš bludišťáka v podobě dalšího kroužku do sbírky.
    Mistři magii studují, ale nepraktikují. Studují jako předmět (druhy, historii, způsob využití, atd.), ne že by se učili magii používat.
  • upraveno 31. května 2015
    Phoebea napsal(a):

@p1e9t9r2 Kde jsi vzal, že citadela bojuje proti magii ???
    Nic takového jsem já nečetla. Naopak , v citadele se magie vyučuje, jen dokud nebyli draci, tak jim moc nefungovala (viz citace mistra Luwina ze Zimohradu a pak arcimistra Marwyna ze Starýho města)

Draci nevymřeli jen tak, většinou se pozabíjeli mezi sebou

Targaryeni mají skutečně velkou imunitu, občas asi byl nějakej otrávenej, ale spíš výjimečně. Nevada asi narážela na tu velkou jarní epidemii, která zabila půlku království včetně pár Targaryenských nástupců na trůn, o které se píše v Dunkovi a Eggovi.
    Daenerys má dle mého stopro hnačku bílé klisny.

Dohledal jsem si to v hostině pro vrány poslední kapitola sama, kde mu je řečeno, že mistři bojují s magii a u postupně trávili targarienské draky a poslali někoho zabít dany a pro jistotu sem hodím text, z kterého jsem to pochopil. Spíš, že taková informace je tam tak lehce zmíněná a člověk to lehce přehlédne. No a mistra z citadely má každý lord na svém dvoře, což může řícit, že citadela taky intrikuje.

„Opravdu?“ Arcimistr Marwyn pokrčil rameny. „Možná je
    dobře, že zemřel dřív, než se dostal do Starého města. Jinak by
    ho šedé ovce zřejmě musely zabít.“
    „Zabít ho?“ řekl Sam šokované. „Proč?“
    „Kdybych ti to řekl, mohly by zabít i tebe.“ Marwyn se usmál
    příšerným rudým úsměvem. „Kdo si myslíš, že posledně
    pozabíjel všechny draky? Stateční drakobijci vyzbrojení meči?“
    Odplivl si. „Ve světě, který buduje Citadela, není místo pro
    magii, proroctví a skleněné svíce, tím méně pak pro draky.
    Zeptej se sám sebe, proč bylo Aemonu Targaryenovi umožněno
    promarnit svůj život na Zdi, když měl být podle všech práv
    povýšen na arcimistra. To jeho krev byla příčinou. Nemohli mu
    důvěřovat. O nic víc, než mohu já.“
    „Co uděláš?“ zeptal se ho Alleras Sfinga.
    „Vypravím se do Otrokářského zálivu místo Aemona. Ta
    labutí loď, která přivezla Zabijáka, by měla být pro moje potřeby
    vyhovující. Šedé ovce pošlou svého muže na galéře, o tom není
    pochyb. S dobrým větrem bych se k ní měl dostat jako první.“
    Marwyn znovu pohlédl na Sama a zamračil se. „Ty… ty bys měl
    zůstat zde a kovat svůj řetěz. Na tvém místě bych se snažil
    stihnout to co nejrychleji. Přijde čas, kdy tě budou na Zdi
    potřebovat.“ Otočil se k novici s těstovitou tváří. „Najdi
    Zabijákovi suchou celu. Bude tam spát a pomůže ti krmit
    havrany.“
    „A-a-ale,“ vyhrkl Sam, „ostatní arcimistři… Senešal… co jim
    mám říct?“
    „Pověz jim, jak jsi chytrý a dobrý. Pověz jim, že ti Aemon
    nařídil, aby ses vydal do jejich rukou. Pověz jim, že jsi vždycky
    snil o tom, že ti jednoho dne bude umožněno nosit řetěz a sloužit
    vyššímu dobru, že služba je ta nejvyšší čest a poslušnost nejvyšší
    ctnost. Neříkej ale nic o proroctvích nebo dracích, pokud
    nechceš, aby ti dali do ovesné kaše jed.“ Marwyn popadl z
    kolíčku vedle dveří špinavý kožený plášť a uvázal si jej pod
    krkem. „Sfingo, postarej se o něj.“
  • @sfik: Souhlas - ohledně rytířlých mravů:
    statečnost (prouesse), věrnost (loyaulté) - asi moc nejde zpochybnit ani u jedné gardy
    zdvořilost (courtoisie) - no, Aerysova boduje (udeřit ženu by si nedovolili, myslím, že kdyby to dostali přímým příkazem, tak by zdvořile odkázali na povinnosti člena KG, jehož úkolem není plnit co králi uvidí na očích, ale strážit život krále a členů dynastie
    čest (honneur) - rád bych připsal Aerysovým další bod, ale nemám jasný důkaz
    štědrost (largesse) - tady vidím problém v "úplatnosti" Černokotlů, Aerysovci vedou o druhý bod.
  • @AchileusUvědomuji si, jaký Stannis je a vím, že mnoho důvodů k lásce není,... ale ani to neznamená, že v případě, kdy by Stannis zvítězil u Černovody díky tomu, že by se Tyrellové nezapojili a kdy by i tak byl Stannis ve svízelné situaci, že by si dovolil ignorovat Rovinu jako možného mocného spojence, natož aby si z ní udělal rovnou mocného nepřítele...
  • Mimochodem, už vím, jak nejlépe přirovnat můj vztah k Malíčkovi - zdaleka nejlepší přirovnání je zřejmě Al Capone (obchod s akoholem, prostituce,... a ostatně si taky vytvořil stát ve státě a využíval celkem bezskrupulózní metody - teda jediný rozdíl je v tom, že Al byl celkem ranař,... ve srovnání s Malíčkem určitě), případně částečně Frank William Abagnale mladší (navíc geniálně zahraný Di Capriem). A ano, jakkoli jsou obě postavy na té špatné straně zákona, nutno říct, že inteligenci jim upřít nejde a není divu, že svým příběhem fasinují. Ani u Malíčka nemůžu říct "takový machr bych si přál být", ale jako fiktivní postava je prostě supr a nebýt tam, asi by chyběl.
  • @Jay Králové bývají rytíři taky (nevím jak v písni), ale mnohdy král označoval svoje rytíře za své "děti", a kdyby jim dal příkaz uhodit ženu, tak by ho podle mě uposlechnout nemuseli, protože kdo jiný než král se má řídit nějakým kodexem rytíře. Ale to asi Joffreyho trápilo nejmíň :D
  • @sfik: Joff nebyl, Tommen není, Robert a Aerys nejspíše byli rytíři... A samozřejmě by takový rozkaz dát primárně neměli, ale v žádném případě to neomlouvá fakt, že ten dotyčný jej vykonal. Jasně, nevím, jak by se zachovatl Bílý býk, jestli by jen nevykonal, ale přihlížel by, kdyby to král svěřil některému ze svých pochopů, nebo jestli by takového pochopa zastavil,... ale ve své podstatě je to jiná úroveň než uděřit sám.
    Mimochodem, jak je to s povinností bránit/neohrozit nikoho z královské rodiny (jak známe z D&E)? Patří do rodiny králův strýc z matčiny strany? (Joff-Tyrion)
  • Jay napsal(a):

@sfik: Mimochodem, jak je to s povinností bránit/neohrozit nikoho z královské rodiny (jak známe z D&E)? Patří do rodiny králův strýc z matčiny strany? (Joff-Tyrion)

V knize se na několika místech píše, že to záleží na rozkazech krále. Ten určuje, koho Královská garda stráží. Tedy může bránit pouze krále, ale třeba i královnu či členy královy rodiny.
  • Přidám svůj názor.

Malíček je jistě dobrý intrikán, ale dle mě nakonec dojede na to, s čím nepočítá - živí mužští dědici Zimohradu, "živá" Cat, příchod draků, hlavně Aegona, u Daenerys spíše podcenění hrozby, nebo něco dalšího podobného.
    Sansa, myslím, že nikdy nebude mít na to, aby Malíčka dostala, dle mě vždy naivní hloupá holka, což nemůže být jen výchovou, v KP sice prošla tvrdým prozřením, ale po té, co podrazila Tyriona a utekla s Malíčkem, jsem v jejích kapitolách zaznamenal jen mírné "zlepšení", tedy stále mi přijde, že je to příliš emocemi unášená dívka, ale pomalu směřující k Cersei roztažnožce. Jestli takto bude pokračovat a pokusí se hrát, tak dle mého skončí hodně špatně, ani bych se nedivil, kdyby jí odstranil některý z navrátivších se Starků.

Nejvíc mě fascinuje Varys, u něhož si nejsem jist, kam ho zařadit.
    Dle mého je všechno, co dělá ovlivněno zážitkem z dětství, jeho vyprávění věřím, že ho "zneužil" čaroděj při rituálu, který se povedl. Nedivil bych se, kdyby To, co čaroděj vyvolával byl někdo z dvojice Rohlík/Velký Jiný, případně, že Varys něčemu z toho, co zaznělo rozuměl, i kdyby ani jedno neplatilo, tak tento zážitek musel ovlivnit jeho názor na svět. Tedy minimálně to, že začal věřit na magii, proto zájem o Západozemí, kde tehdy potomci Targaryenů pokoušeli přivést draky. Dále kvůli tomu zážitku z dětství musí věřit zprávám od zdi a tomu, že se Jiní vracejí. A z toho vycházejí i další věci, tedy nemyslím si, že darování tří dračích vajec byla náhoda, je posedlý informacemi, takže pročetl dost proroctví na to, aby usoudil, že se vejce dřív nebo později vylíhnou.
    Zajímavý vztah je vzhledem k Illiryovi, jehož pohnutky jsou zastřenější, ačkoliv by Aegon mohl být skutečný, tak dle mého je to Mopatisův syn, což je hlavní důvod, proč Varyse podporuje.
    Jenom si neodhaduju tipnout konečný Varysův plán, jestli všechno dělal, aby se Targaryeni s draky vrátili do Západozemí/světa a přispěli k porážce zimy, nebo jestli se chce pomstít za mládí, případně může cokoliv, klidně Dany zneužívat, aby získal důvěru, kdy ji následně odstraní, aby vše přešlo na Aegona, nebo aby odstranil draky, jejichž návrat očekával, tedy chtěl mít pod kontrolou jejich comeback, aby je navždy odstranil a tím oslabil magii. No jsem na něj zvědav, ačkoliv nakonec to je pravděpodobně všechno jinak :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.