Malíček a další intrikáři
Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.
Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.
Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...
Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).
Komentáře
loyalté bych to nazval dle jedné z ctností středověkého rytíře :-) Ono je to právě s těma ctnostma dost na hraně. Protože v určité chvíli začnou různý aspekty rytířství mezi sebou kolidovat.
Jo a zajímavý postřeh nepříjde Vám divné, že velké vládnoucí rody mají tak málo potomků? Většinou odklepou dva syny a víc se jim už nic nerodí výmečně mají 3 syny a pak najednou konec.
Tak částečně to vychází z toho, že je svět Písně je hodně ovlivněn současnými reáliemi; a pak tam hraje roli to, že většina hlav velkých rodů je překvapivě mladých, to společně s tím, že je tam faktor dětské úmrtnosti (úplně třeba nevíme jestli Tyrrelům či Martelům několik dětí nezemřelo), tak i ve středověku bylo obvyklé, že se podobného věku dožívalo tak okolo 3 dětí.
Nic takového jsem já nečetla. Naopak , v citadele se magie vyučuje, jen dokud nebyli draci, tak jim moc nefungovala (viz citace mistra Luwina ze Zimohradu a pak arcimistra Marwyna ze Starýho města)
Draci nevymřeli jen tak, většinou se pozabíjeli mezi sebou
Targaryeni mají skutečně velkou imunitu, občas asi byl nějakej otrávenej, ale spíš výjimečně. Nevada asi narážela na tu velkou jarní epidemii, která zabila půlku království včetně pár Targaryenských nástupců na trůn, o které se píše v Dunkovi a Eggovi.
Daenerys má dle mého stopro hnačku bílé klisny.
@p1e9t9r2 Nu, v RSK časť targaryenov zomrela na tú jarnú chrípku či čo to bolo.
Otázka je jestli ten kroužek za magii není za studium toho jak magii neutralizovat a likvidovat. Abych použil školní předmět Harryho Pottera, tak Citadela může učit "obranu proti (černé) magii" a za to pak dostaneš bludišťáka v podobě dalšího kroužku do sbírky.
„Opravdu?“ Arcimistr Marwyn pokrčil rameny. „Možná je
dobře, že zemřel dřív, než se dostal do Starého města. Jinak by
ho šedé ovce zřejmě musely zabít.“
„Zabít ho?“ řekl Sam šokované. „Proč?“
„Kdybych ti to řekl, mohly by zabít i tebe.“ Marwyn se usmál
příšerným rudým úsměvem. „Kdo si myslíš, že posledně
pozabíjel všechny draky? Stateční drakobijci vyzbrojení meči?“
Odplivl si. „Ve světě, který buduje Citadela, není místo pro
magii, proroctví a skleněné svíce, tím méně pak pro draky.
Zeptej se sám sebe, proč bylo Aemonu Targaryenovi umožněno
promarnit svůj život na Zdi, když měl být podle všech práv
povýšen na arcimistra. To jeho krev byla příčinou. Nemohli mu
důvěřovat. O nic víc, než mohu já.“
„Co uděláš?“ zeptal se ho Alleras Sfinga.
„Vypravím se do Otrokářského zálivu místo Aemona. Ta
labutí loď, která přivezla Zabijáka, by měla být pro moje potřeby
vyhovující. Šedé ovce pošlou svého muže na galéře, o tom není
pochyb. S dobrým větrem bych se k ní měl dostat jako první.“
Marwyn znovu pohlédl na Sama a zamračil se. „Ty… ty bys měl
zůstat zde a kovat svůj řetěz. Na tvém místě bych se snažil
stihnout to co nejrychleji. Přijde čas, kdy tě budou na Zdi
potřebovat.“ Otočil se k novici s těstovitou tváří. „Najdi
Zabijákovi suchou celu. Bude tam spát a pomůže ti krmit
havrany.“
„A-a-ale,“ vyhrkl Sam, „ostatní arcimistři… Senešal… co jim
mám říct?“
„Pověz jim, jak jsi chytrý a dobrý. Pověz jim, že ti Aemon
nařídil, aby ses vydal do jejich rukou. Pověz jim, že jsi vždycky
snil o tom, že ti jednoho dne bude umožněno nosit řetěz a sloužit
vyššímu dobru, že služba je ta nejvyšší čest a poslušnost nejvyšší
ctnost. Neříkej ale nic o proroctvích nebo dracích, pokud
nechceš, aby ti dali do ovesné kaše jed.“ Marwyn popadl z
kolíčku vedle dveří špinavý kožený plášť a uvázal si jej pod
krkem. „Sfingo, postarej se o něj.“
statečnost (prouesse), věrnost (loyaulté) - asi moc nejde zpochybnit ani u jedné gardy
zdvořilost (courtoisie) - no, Aerysova boduje (udeřit ženu by si nedovolili, myslím, že kdyby to dostali přímým příkazem, tak by zdvořile odkázali na povinnosti člena KG, jehož úkolem není plnit co králi uvidí na očích, ale strážit život krále a členů dynastie
čest (honneur) - rád bych připsal Aerysovým další bod, ale nemám jasný důkaz
štědrost (largesse) - tady vidím problém v "úplatnosti" Černokotlů, Aerysovci vedou o druhý bod.
Mimochodem, jak je to s povinností bránit/neohrozit nikoho z královské rodiny (jak známe z D&E)? Patří do rodiny králův strýc z matčiny strany? (Joff-Tyrion)
Malíček je jistě dobrý intrikán, ale dle mě nakonec dojede na to, s čím nepočítá - živí mužští dědici Zimohradu, "živá" Cat, příchod draků, hlavně Aegona, u Daenerys spíše podcenění hrozby, nebo něco dalšího podobného.
Sansa, myslím, že nikdy nebude mít na to, aby Malíčka dostala, dle mě vždy naivní hloupá holka, což nemůže být jen výchovou, v KP sice prošla tvrdým prozřením, ale po té, co podrazila Tyriona a utekla s Malíčkem, jsem v jejích kapitolách zaznamenal jen mírné "zlepšení", tedy stále mi přijde, že je to příliš emocemi unášená dívka, ale pomalu směřující k Cersei roztažnožce. Jestli takto bude pokračovat a pokusí se hrát, tak dle mého skončí hodně špatně, ani bych se nedivil, kdyby jí odstranil některý z navrátivších se Starků.
Nejvíc mě fascinuje Varys, u něhož si nejsem jist, kam ho zařadit.
Dle mého je všechno, co dělá ovlivněno zážitkem z dětství, jeho vyprávění věřím, že ho "zneužil" čaroděj při rituálu, který se povedl. Nedivil bych se, kdyby To, co čaroděj vyvolával byl někdo z dvojice Rohlík/Velký Jiný, případně, že Varys něčemu z toho, co zaznělo rozuměl, i kdyby ani jedno neplatilo, tak tento zážitek musel ovlivnit jeho názor na svět. Tedy minimálně to, že začal věřit na magii, proto zájem o Západozemí, kde tehdy potomci Targaryenů pokoušeli přivést draky. Dále kvůli tomu zážitku z dětství musí věřit zprávám od zdi a tomu, že se Jiní vracejí. A z toho vycházejí i další věci, tedy nemyslím si, že darování tří dračích vajec byla náhoda, je posedlý informacemi, takže pročetl dost proroctví na to, aby usoudil, že se vejce dřív nebo později vylíhnou.
Zajímavý vztah je vzhledem k Illiryovi, jehož pohnutky jsou zastřenější, ačkoliv by Aegon mohl být skutečný, tak dle mého je to Mopatisův syn, což je hlavní důvod, proč Varyse podporuje.
Jenom si neodhaduju tipnout konečný Varysův plán, jestli všechno dělal, aby se Targaryeni s draky vrátili do Západozemí/světa a přispěli k porážce zimy, nebo jestli se chce pomstít za mládí, případně může cokoliv, klidně Dany zneužívat, aby získal důvěru, kdy ji následně odstraní, aby vše přešlo na Aegona, nebo aby odstranil draky, jejichž návrat očekával, tedy chtěl mít pod kontrolou jejich comeback, aby je navždy odstranil a tím oslabil magii. No jsem na něj zvědav, ačkoliv nakonec to je pravděpodobně všechno jinak :D