Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
A závěr je: Obě strany se zatím neumějí shodnout ani na tom, kudy letoun letěl, ale (na základě zpráv se domnívám, že tohle jsou fakta):
1) Ruská média už svojí pravdu mají (viník je Turecko)
2) Putin se dožaduje omluvy a odškodnění a tváří se jako ten nejvíc ublížený bez skvrnky viny
3) Duma na Medvěděvovo přání vymýšlí protiturecké sankce
4) Zdivočelý dav napadl tureckou ambasádu v Moskvě, policie nezasáhla.
Neříkám, že sestřel nemůže být "chyba" Turecka, ale Rusové jasně ukazují, jak jsou civilizovaní oni... pro mě hlavně ta čtyřka je dost silný kafe.
http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/research-paper-isis-turke_b_6128950.html
A ano, Turkům fakt nemá být "nic po tom", co se děje na druhé straně hranice... proto je trochu liché vyčítat Turecku smrt pilota - to že s někým turci sympatizují na ně těžko přenáší zodpovědnost za jejich činy,...
No, ona svoboda názoru a hlavně možnost jej svobodně šířit je tak nešťastně formulovaná, že jestliže pokrývá vajíčkové útoky, tak pokrývá i pařížské teroristy... :o( (Ale ono je to vlastně dobře, protože ani jedno není správné,... na rozdíl od možnosti přinést si červené/zelené karty, rudé trenky, nebo třeba maketu šibenice (pokud s ní nezačnu někoho mlátit :o)))
No, nechci to rozmazávat, ale útok na ambasádu je výrazně silnější kafe než vajíčka jak z pohledu dopadů (už třeba jen proto, že území ambasády je -pokud se nemýlím- výsostným územím toho státu, jehož ambasáda to je), tak z pohledu příčiny (ač s vajíčky nesouhlasím, nemůžu opominout, že zatímco jedna strana reagovala na jednostrannou prezentaci jednorázového mezinárodního incidentu, který nemohl být v tu dobu uzavřen, v druhém případě šlo o dlouhodobý názor na konkrétního politika - a ano, německý prezident měl plné právo situaci hrotit,... ale pravděpodobně to považoval za nedůstojné).
A ano, pevně doufám, že NATO je schopno určit trasu letounu a že má morální sílu dát případně (v případě, že SU nenarušil jejich vzdušný prostor) jednomu ze svých členů jasně najevo, že to má urovnat a dotlačit jej k tomu.
Kurs 20 pořád nechápu, to je severovýchod, protože 0° je nahoře, a ani v jedný verzi letadlo tím směrem neletí. V obou letadlo letělo ze západu na východ, tedy kolem 270°. dokonce i podle turecké verze musela být raketa vypuštěná až v době, kdy bylo letadlo zpět v syrském prostoru. A opakuju po třítisící. NATO porušuje syrský prostor dnes a denně.
Šibenice se musely analyzovat, jestli to něco porušuje nebo nikoli :) Ani nevím, k čemu dospěli, abych řekl pravdu.
Nicméně, pokud jde o vytlučené okno, pořád je to škoda na majetku, zatímco vajíčko na někom, komu nebylo určené, to kromě toho, že jde už o fyzický útok na osobu, vypovídá především o břídilství vrhače :)
Červené trenky jsou zhruba jako zakrytí srdíčka a urobení otazníku z něj. I tehdy byli strůjci prověřovaní policií, nakonec tuším se to vyřešilo domluvou, ale je třeba nezapomenout, že sundání prezidentské zástavy je už zásah do státních symbolů (na rozdíl od zásahu do nightclubu :) ).
Kurz je z té nahrávky (resp. z jejího přepisu, na který jsi mě odkázal). U ruské verze (tebou dodané) ten kurz nevidím a vidím tam zásadní rozpor, což jsem říkal. Tureckou verzi jsem neviděl (ne, já jej nemám), ale předpokládám, že se od Ruské bude zásadně lišit (jinak by kurz 20 od nich byl dost nevěrohodný). Ani jedno z toho nemusí nutně vypovídat o "koncovém manévrování" (viz kostrbatý oblouček okolo v "ruské verzi"). Zatím mě nepřesvědčila ani jedna strana a pochybnosti zůstávají. Vina je na straně Turecka, pokud jejich prostor narušen nebyl, na straně Ruska, pokud narušen byl.
A jakou má "narušování syrského prostoru Aliancí" souvislost? Buď to mají "dovolené", nebo budou tahat za kratší provaz, pokud jim Syřani pošlou letadlo k zemi. Stejně tak Rusové. V čem vidíš paralelu?
Šibenice - nějak nedávno proběhlo, že státní zástupce je chce stíhat. A ministr Chovanec chtěl vědět, proč policie nezasáhla. Popravdě nechápu - šibenice byla vždy symbol práva, "soudce Lynč" to řešil spíše smyčkou přes větev. Proč je maketa šibenice horší než ta vajíčka,... Ale možná je požadavek na dodržování práva chápán jako diskriminace, proti které by policie měla zasáhnout...
... eh, co je to "zásah do státních symbolů"? U standarty (jako ten fyzický kus hadru - to není nic proti standartě, jen aby bylo zřejmé o čem mluvím), ani vlajkoklády nad hradem jsem nenašel, čím by byla chráněna - našel jsem "zneužití státního symbolu" ale to by hypoteticky nastalo, kdyby si ji (ať už tu konkrétní ztracenou, nebo kopii) někdo vyvěsil nad chatu a vydával se za prezidenta ČR (a už je krom jiného stejně nějaké to zneužití cizích práv, či jak se to jmenuje, ne?).
Chráněným státním symbolem není to fyzické provedení, ale její podoba. Já v tom krom "podivného uměleckého vystoupení" nevidím nic jiného než útok proti majetku... a ten je ještě celkem paradoxní, protože ty trenky získaly větší "uměleckou hodnotu" než napáchané škody.
http://zpravy.idnes.cz/nezahravejte-si-s-ohnem-varoval-erdogan-rusko-fo9-/zahranicni.aspx?c=A151127_141436_zahranicni_ert
never go full retard
No jo, jenže jaký státní symbol měli znevážit... standardu tím že ji sundali? Hrubé znevážení je spíše něco jako pomazání hovny, demonstrativní spálení a tak... Uvědomme si že ten stožár na hradě (jakkoli byl hrubě znevážen) státní symbol není. Proto říkám, že tam nevidím nic než že zapříčinili ztrátu standarty... (kterážto je myslím oceněna asi na 40t,... na druhou stranu za "TY trenky" už prý bylo nabídnuto asi 100t).
http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/387621-nase-tajna-sluzba-podporovala-is-tvrdi-turecky-tisk.html
Turecko je hodně plné extrémů, síly prosazující poměrně tvrdou islamizaci stejně jako velmi světské. Vlastně už od Ataturka.
http://www.presstv.ir/Detail/2015/11/28/439432/US-Turkey-troops-Syria-border
to bude turecký prezident asi soptit
http://ca.reuters.com/article/topNews/idCAKBN0TQ0SS20151207?sp=true
Popravdě to není zas tak nepodobné naší vlastní aféře kolem konkurzního soudce Berky, akorát u nás u toho neasistoval dav ozbrojených gaunerů.