Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
To je snad poprve, co souhlasim s diskuzi na idnes :)
Než se do mě pustíte skautíci ( :D ) tak by mi vůbec nevadil zákaz kouření v restauracích, ale třeba někde ve čtyřkových hospodách a nálevnách a především na venkově to bude podle mého problém. Resp. nebude pokud budou zákaz všichni ignorovat. Protože ožrala si zapálí kdekoliv, v hospodě, na nádraží, v aule a bude mu to jedno. Pokud chtějí zakázat kouření, tak ať vytvoří i místa pro kuřáky. Navíc to jejich "lidi přestanou kouřit" je v tomto případě absolutní nesmysl.
Stejne tak nenechas na restauraci, jestli muze v jidle podavat jed. Urcita regulace je obcas treba. Tvoje pravo konci tam, kde moje zacina, koureni me omezuje, tudiz si myslim, ze je treba regulovat.
Ja jsem od "socana" pomerne daleko, presto bych tento zakon uvital.
Kdyz zavedou mista pro kuraky, tak se automaticky vsechny restaurace zmeni na mista pro kuraky :)
Problematika škodlivosti něčeho se vždycky dá rozšířit na spoustu věcí. Kolik lidí umře na infarkt kvůli nezdravýmu tučnýmu jídlu? Možná víc než na nemoci spojený s kouřením. Máme proto kriminalizovat tučný sejry, vepřový maso a tak dále? Já tvrdím, že nikoli, že to si musí každý rozmyslet sám, že není možná neustále vymýšlet dokonalá pravidla ochraňující lidi před životem, pravidla, která do nekonečna vymýšlejí, co se smí a nesmí ve sférách osobní volby.
zakázat kouření na zastávkách, v práci, na veřejných místech? Ano, tam, kde to může zasáhnout další. Ale proč by si někdo nemohl vymezit svůj soukromý podnik jako kuřácký a tam mít klientelu, která to vyhledává? Já tam pravděpodobně nepůjdu, ale proč bych já měl někomu nařizovat, co má dělat na místě kam nechodím.
Aby bylo jasno, to co jsem psal výše jsem nepsal jako kuřák bojící se o své guilty pleasure.. Čistě z logiky věci, jako mě to připadá. Pokud cigára zakážou (bez ohledu na následky těchto prohibicí), tak ať. Já se zmáčknu k výkonu a kouřit přestanu. Nebo začnu hulit trávu, stejně je to levnější :D
Jo a ti restauratéři, kteří byli tak blbí že byli poctiví a pořídili do svých podniků nenávratnou investici v podobě třeba vzduchotechniky (a znám takové) musí být velmi nadšení že jejich už takhle velmi bídně vratná investice je jim teď naprosto naprosto naprosto k hovnu. To mi přijde jako maximální vrchol arogance státní moci (no dobře umí to i lépe, ale je to k nasrání, ne?).
Další lidi co zastávají tohle to extrémistický řešení totálním zákazem, mi tvrdí "no jo, ale mi když jdeme s kamarády do hospody, tak oni tam kouří a já jsem jedinej nekuřák a musím sedět s nima, protože do nekuřáckého nejdou". V tom případě, pokud tohle někomu vadí doporučuji změnu přátel na tolerantnější, kteří ten bordel nebudou foukat.
- z hlediska zaměstnanců: Vyšší odvod zaměstnavatele na ZP, rizikové zaměstnání -> více dovolené
- z hlediska hostů: Zákaz vstupu osobám mladším 18ti let, za jehož dodržování ručí majitel restaurace (tedy trest za nezabránění vstupu podobně jako je nyní za nalití alkoholu nezletilému).
Myslím, že by to mohlo být "silně motivační", přesto naprosto umožňující vést si "kuřácký klub" dle libovůle majitele.
A s tím jedem jsi jako přirovnání dost mimo (když paradoxně odhlédnu od všech sajrajtů, které je dnes skoro v každém jídle) - přirovnání by bylo OK, pokud by byla legální asistovaná sebevražda a pokud by jsi měl jasně prezentováno "ZDE PRODÁVÁME JÍDLA PRO ASISTOVANOU SEBEVRAŽDU".
Klasičtější přirovnání bývá k bazénu, (u stavebně rozdělených N/K: ...kde se v půlce močit smí a v druhé půlce ne ) - Mám pocit, že pokud si majitel myslí, že o daný segment bude zájem a bude jasně prezentovat oč jde, tak by mělo být na jeho libovůli, jestli nabídne chlorovanou vodu, bahenní koupele, čokoládové, pivní, nebo v moči. Myslím, že zákazník by mu měl být správnou zpětnou vazbou...
@flanker.27: S podstatou souhlasím, s přirovnáním k tučným sejrům nikoli - těmi konzument ubližuje jen sám sobě, u cigaret nikoli.
@Dreamer: Souhlasím s tím, že spousta majitelů si to maluje černěji, než jak by to dopadlo, ale plošný zákaz se mi z podstaty věci nelíbí... Eeeh, jak to vidíš s elektronickýma cigaretama? (já jsem pár lidí potkal, necítil jsem nic, ale tak extrémní pokus jako naordinoval Kalousek ministru zdravotnictví jsem neabsolvoval, takže je to víc pocit, než jistota).
Tradičně nedomýšlíš. Co třeba pouštět si hudbu do sluchátek?
A zase. Sám nejsi proti tomu, aby si kuřáci vyhradili svoje vlastní podniky (kam to také směřuji, takže ovlivňování okolí je v tomhle případě lichý argument - ty bys řekl mimo), ale když se o tom zmíním já, začneš se vůči tomu okamžitě vymezovat. Ty jsi mnou fakt posedlý, to se nedá brát jinak :)
Pokud sis nevšiml, já s tebou v podstatě souhlasím, až na to přirovnání k sýrům (a chválím tvůj druhý příklad je lepší). Sluchátka - upřímně myslím, že i ty víš, že "decibely", na které soused zavolá policii nebude to co ti jde do sluchátek, ale to co ta sluchátka propustí jako odpadní zvuk "mimo" a co omezuje tvého souseda v právu na klid A pokud máš na mysli sluchátka, která rozvibrují stěnu, když je máš na uších, pak to to, že máš "sluchátka" neovlivní. Jinými slovy - do svých sluchátek, nebo lépe ve svým hudebním klubu jsem pro to, ať si klidně cokoli majitel pouští tak, že to jedním uchem mozek z hlavy vyrazí a nosem jej natáhne zpátky, POKUD to má zvukově odstíněné tak dobře, že to nebude nikoho rušit. Ale v případě hudebního klubu nechť tam je upozornění, že takto hlasitá hudba může způsobit hluchotu, nechť je tam třeba zákaz vstupu osob do 18let a nechť zaměstnanci mají povinnost užívat ochranné pomůcky nebo nechť je za tyto zaměstnance odváděn vyšší poplatek do společné zdravotní kasy.
Hmm, plynové masky u číšníků by byly cool,... to už by rovnou mohli zavést nekuřácké provozovny povinně :o))
PS: Domnívám se, že "čichátka" na cigarety, která udrží smrad a karcinogenní látky tak, aby působily v zásadě pouze na kuřáka vynalezeny nebyly... a nebo nejsou v praxi používány - pokud by je kuřáci nosili, asi by s nimi nikdo neměl problém stejně jako nemívají lidé problém s posluchači hudby přes sluchátka... (jak říkám, hlasitá hudba je lepší příklad, ten se to povedl víc než sýry).
Konkrétně v tomto případě to rozvádíš do naprosto zbytečných situací, které vůbec nevplývají z čehokoli co říkám a nemám je na mysli, naprosto ani nebereš v potaz, v jakém kontextu říkám co říkám.
Pokud jsem napsal větu "jaký je benefit poslechu příliš hlasité hudby", bylo to čistě v reakci na jiný komentář, konkrétně na tuto jeho část: "Narozdíl od cigaret, tlustý sýr a vepřové maj i benefity". Jediné, co jsem tím myslel, je, že benefit může být klidně subjektivní věc a nedá se posuzovat podle dejme tomu "objektivních zdravotních dopadů" na organismus. Prostě se to někomu líbí. A věcí, které jsem řekl ke kouření, též vyplývá, že nejsem proti němu, dokud nějak neomezuje okolí. To samé platí pochopitelně pro jiné věci, např. tu hudbu (a proto zase v tomhle kontextu je jedno, jestli to má potenciálně dopad na okolí, protože od počátku počítám s takovým užitím, které ho nemá), takže rozebírat decibely je fakt zase naprosto zbytečný posunutí debaty z tvojí strany někam, kde nebyla ni být neměla. A protože si nedokážu představit, že by ti nedošlo, že ta poznámka byla jen v kontextu toho, na co reagovala, tak to musím brát tak, že máš potřebu za každou cenu se vyjádřit/oponovat/dodávat něco k čemukoli co napíšu i za cenu, že to nebude v kontextu smyslu toho, co jsem napsal.
Zrovna ve středu jsem o tom diskutoval s kámošem kuřákem. On je hezký argument, že můžu jednoduše chodit do nekuřáckých hospod. Mám přece svobodu se rozhodnout kam budu chodit. Ne, nemám, nemám ji vždy, respektive je to jen taková iluze svobody. Pokud chci zajít na pivo s kámošem kuřákem, můžeme se spolu domluvit. Pokud půjdou 3 kuřáci a já jsem jediný nekuřák, mám smůlu. Argument typu "tak na to pivo nechoď" je samozřejmě mimo. Když to přeženu, tak pak můžu říct "pokud se obsluze nelíbí, že pracuje v kuřácké hospodě, mají jít pracovat jinam, mohou se svobodně rozhodnout". Jasně, práce roste na stromě, stejně jako kamarádi.
Další typický argument je, že kouření je legální, tedy by nikdo neměl přikazovat majitelům hospod, co u nich bude a nebude povoleno. Nechápu, kde na to lidi chodí, jasně, že na to má stát právo. Proč by taky neměl? U cigaret je problém, že to okolí právě omezuje, navíc je to nezdravé. To jsou hned dvě negativa, nezdravé jídlo se dotýká pouze mě, nikoho dalšího. Takže asi záleží na hranici tolerance, já kuřáky toleruju, ale zároveň budu raději, když hospody nebudou zakouřené -- klidně s nimi ven na vzduch zajdu, sice si nezakouřím, ale aspoň se projdu.
Ale jelikož i u nás se najdou lidé, kteří kouří... tak se nedivím ničemu.
http://www.demografie.info/?cz_detail_clanku&artclID=463
Nemoci oběhové soustavy (ischemická choroba srdce, infarkt) jsou zdaleka nejčastější příčinou předčasných úmrtí, vše způsobené především ukládáním tuku v oběhové soustavě. Kouření vedle toho vyloženě paběrkuje. Čímž neschvaluji kouření, pro jistotu to opakuji, protože jak se zdá, lidé si v množství větším než malém odnášejí z obsahu textu ne to co tam, je, ale co chtějí, aby tam bylo. Tam znovu opakuji, když si někdo založí hospodu s tím, že bude kuřácká, pak je to jen jeho vlastní rozhodnutí. Ať je jako taková zřetelně označena a nechť je stavebně a technickým vybavením povinně zajištěno, aby tím nebylo ovlivněno okolí, nechť je to investice provozovatele, ať je na jeho uvážení, zda se mu taková investice vyplatí nebo nikoli. Jinak nemůže podle mne stát klást podmínky, kdo si pro jakou klientelu bude svůj soukromý podnik provozovat.
Jediná druhá varianta je postavit kouření mimo zákon úplně (resp. dát cigarety někam na roveň většímu než malému množství marihuany, hašiše a pod.), což by nebylo tak schizofrenní jako současný stav. Jenže vzdát se spotřební daně státy nechtějí, takže na jednu stranu vyvíjejí jakoby činnost k ochraně zdraví, na druhé straně neudělají to, co by měly udělat, pokud to opravdu myslí s ochranou zdraví vážně.
No ale o tom jsem se bavit nechtěl. Rozdíl, který bych tu rád zdůraznil a nezacházel do širších diskuzí, je následující: Obezitou a zdravotními komplikacemi s ní spojenými neohrožuje dotyčný i mé vlastní zdraví (na ulici, v restauraci...), narozdíl od kouření. Zvláštní je, že většina zastánců názoru, že by o tomhle měli rozhodovat provozovatelé, už pak nebere argument, který hovoří docela jasně. V zemích, kde bych zaveden plošný zákaz, rozhodně nedošlo k úbytku/ztrátám zákazníků...
Zakaz koureni by nebyla zdaleka jedina vec, ktera by byla restauracim zakazana.
@sfik Dejme tomu, zas tak by mi to asi nevadilo. Co mi vadi je, ze by byla obsluha nucena pracovat v nezdravem prostredi. Takze bychom tyto kuracke podniky mohli treba znevyhodnit ekonomicky, jak rika Jay.
@Jay To by asi slo. Stejne bych to ale radej videl zakazane uplne. No mas pravdu, ze to neni uplne dobry priklad, ja jsem ale spis chtel demonstrovat, ze nektere veci jsou restauracim zakazane, a je to dobre. Tedy ze argument typu "stat mi do toho nema co kecat" je nevalidni.
Stejne tak je zakazane diskriminovat mensiny (nepustit je do restaurace), a je to dobre.