Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1341342344346347581

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 18. prosince 2015
    Kuřáci mi nevadí, vadí mi blbci, kteří kouří na zastávkách (v těch boudičkách), před vchodem kamkoli pod stříškou, na závodech mezi DĚTMA a házej vajgly po zemi.
    To ale nemá se samotným kouřením téměř nic společného (je mi jasné, že kdyby nekouřili, tak to dělat nemůžou), ale s tím, že daný jednotlivec je blb.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mellien Keď vidím čosi také, tak mi napadne:

image
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @paulcz To je zase jiná záležitost, kouřit se nesmí do 18 let a jestli jde o soukromou nebo veřejnou školu není podstatné, zkrátka existuje plošný zákaz. Stejně jako existují ještě aspoň rámcové osnovy, co mají školy na které úrovni vyučovat, aby ještě splňovaly požadavky na školské zařízení. Může se variovat eventuálně "jak se učí", ne ale "co se učí".
    Naproti tomu stravování, i když se mu říká "veřejné", je na jiné úrovni. Při splnění nějakých hygienických norem (a nezapomeňme, do jakých absurdit mohou zabíhat, jako před časem nařízené plastové podklady pro porcování masa místo dřevěných, kdysi navrhované povinné balení každé koblihy atd.) je volba co a jak na provozovateli.

Jo, možná ze mě mluví zastydlý Pražák, který má velkou volnost volby. Smutné je, že moje nejoblíbenější restaurace, kde nejlépe vaří, jsou kuřácké.
  • @Mellien: Hlasitá hudba ti zase odrovná uši, ano to je fakt dobrý příklad.
    @paulcz: Ty ale volbu máš už nyní - s kamarády je to vždy o domluvě: Do nekuřácká hospody můžou jít už nyní, pokud ví, že ti to kouření vadí tak, že se přes to nepřeneseš. Takže buď se omezíš ty, nebo se omezí oni, nebo se dohodnete, že se nechcete omezovat, pak ale nepůjdete do hospy společně... Co se změní zavedením plošného zákazu? Gratuluji, budou se VŽDY při návštěvě hospody omezovat oni! (Sorry, tohle beru jako sobecký postoj). Ona je samozřejmě "kuřácká" a kuřácká,... do té echt kuřácké bych nevlezl... a popravdě, mám kamaráda, který je tak zapřísáhlý nekuřák, že klidně "nechá ve štychu" dalších 30, protože "jen do stavebně oddělené nekuřácké nepůjde" (i když to byla rezervovaná hospa po nějaké kulturní akci).
    @flanker.27: Hlasitou hudbu jsi zmínil první a mě to prostě přišlo jako mnohem lepší přirovnání než zmíněný tučný sýr. Jaké má co výhody jsem nerozebíral, na to téma jsi diskutoval s jiným... ale ano, pro konzumenty to zjevně minimálně pocitově přínos má. U kouření - stejně jako u hlasité hudby - si myslím, že absolutní zákazy jsou hovadina, a že hospody (které bych sobecky jako nekuřák chtěl co nejvíc nekuřácké)/hospodští by mohli být spíše motivování opustit nevhodný segment (demotivováni v něj setrvávat), než jim jej striktně zakazovat.
  • @Jay Sobecký postoj, možná? Co potom ti tři kamarádi co by mu kouřili pod nosem, to nejsou sobci?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. prosince 2015
    @Jay Fajn, jenom jsem musel uvést, v reakci na co jsem tu hudbu zmínil. Nešlo mi zkrátka v danou chvíli o přirovnání z hlediska dopadu na okolí, ale o "subjektivní benefit", který může někdo pociťovat i z věci, která jemu osobně zdravotně neprospívá, a to za situace, kdy vliv na okolí je eliminován.
  • paulczpaulcz zima se blíží
    @flanker.27 Taky znám v Brně asi 2 restaurace, do kterých rád chodím, jelikož tam mají dobré jídlo a přitom je tam kouření povoleno.

@Jay Jasně, že je to sobecký postoj, jaký jiný bych měl mít? A altruistický postoj je snad lepší? Proč? Jestli teda lze u kouření o něčem takovém mluvit, vzhledem k tomu, že si tím ostatní ničí své zdraví a zdraví ostatních účastníků. Pokud chodím rád do nějaké restaurace, třeba kvůli jídla, nemám na výběr, než to kouření akceptovat. To nic nemění na tom, že mi to vadí a už jen z čistě osobního sobeckého důvodu bych raději, aby tam to kouření zakázali. Prostě to kouření nedokážu brát stejně, jako nezdravé jídlo, které mi osobně nijak nepřekáží.
  • Jay napsal(a):

@Mellien: Hlasitá hudba ti zase odrovná uši, ano to je fakt dobrý příklad.

Hlasitá hudba? Jako vážně? V životě jsem se nesetkal, že by mé zdraví ohrožovala hlasitá hudba (na ulici, v restauraci, ve výtahu, pod stříškou, v parku... atd), tam kde ti zdraví naopak ohrožují kuřáci, jelikož to dýcháš i ty. Hlasitá hudba je navíc široký pojem a pokud nepřekročí jistý práh, tak rozhodně nelze porovnávat její účinky na zdraví s karcinomy, dušností, neadekvátním plněním tkání kyslíkem, atd.. navíc si takový jedinec ničí zdraví jen sobě (neberu v potaz kluby, koncerty atd... to už jsme opět někde úplně jinde).

Zkrátka pokud se budeme bavit čistě o restauracích, tak tam by se kouření zakázat plošně mělo, jelikož ohrožuje zdraví nejen zákazníků, ale i personálu.

Rád bych si přečetl názor kuřáka na jednu moji otázku, pokud by to pro mě někdo udělal :)

Víte, že kouření prokazatelně ničí zdraví, nemá smysl vypisovat všechny jeho účinky na lidskou tkáň (snad jen, že jich je daleko více, než jen karcinom)... hůře se vám bude dýchat (i ve stáří se to pocítí, věřte tomu), souvisí to s problémy krevního oběhu atp. Zkrátka, proč kouříte, když tohle všechno víte? Já si to neumím představit... je pravda, že celkově žiji zdravě a tak mám odlišný pohled i na jídlo atp. Ale... Jen mě to zajímá, nechci nikoho kritizovat, přemlouvat, nai mu nic nařizovat... jen bych znal rád názor kuřáka, proč tedy vlastně kouří :)
  • kdyby radši zavedli zákaz žraní v kinech...
  • Já těmi benefity myslela, že v sýru je kupříkladu vápník a v masu železo a tak. Tuk ako taký nie je jed, ale stáva sa problémom, keď sa ho prijme viac, než je telo schopné spracovať. Je v cigaretách nejaká výživná látka? Ja neviem o žiadnej.
  • Mě osobně vadí, že tohoto zákazu spadají i vodní dýmky, které si toto vůbec nezaslouží. Já sama jsem nekuřák, ale mám dost přátel, co kouří, ale je to jejich boj, mě to nijak zásadně nevadí. Ale chodíme si se sestrou čas od času posedět do čajovny, dáme si dýmku a čaje a je z toho moc příjemný rituál, během kterého si vyměňujeme zážitky a novinky. Tak jako to dělá každý, kdo má vodní dýmky rád. Ačkoli jedna dávka dýmky je možná o něco škodlivější než jedna cigareta, jedná se o občasný zvyk, který se dá srovnat s tím, že někdo zajde občas do vinárny a vypije flašku. V porovnání s klasickým kuřákem cigaret je to téměř neškodné. A navíc nesmrdí, a pokuřuje se pouze v místech, kam lidé chodí právě kvůli tomu. Tenhle zákon je kvůli tomu zbytečně pranýřuje.
  • U nas je zakazane fajcenie na zastavkach a ak chce podnik podavat jedlo, tak bud zakaze pristup fajciarom alebo spravi oddelenu miestnost pre fajciarov. A funguje to celkom dobre.
  • @denebola Mě to například v čajovnách vadí, slzí mi z toho oči (kontaktní čočky) a občas ten dým i překáží, nemluvě o tom, co tam dýcháme... Ale beru to jako svůj problém a proto tam nechodím často. Koneckonců tam lidé za dýmkami chodí, což se o těch, kteří navštěvují restaurace říci (primárně) nedá.

A nevěděl jsem, že do toho zapadají i dýmky.
  • Pozor jedna náplň vodní dýmky je srovnatelná se 100 cigaretama, jen se to nezdá, když je ten kouř chladnější a voňavý. Pro okolí je to teda nesrovnatelně míň obtěžující, ale málokdo ví, že pro kuřáka je to příjem mnohem více škodlivých látek ;-) To jen pro zajímavost. Je mi jasný, že v tom zákonu jde o ochranu nekuřáků (nucených pasivních kuřáků)
  • @Gorgloj @paulcz: Jak říkám, TEĎ je to o domluvě - jestli se domluvíte, že půjdete do nekuřácké, je to vyše svobodná volba, jestli se dohodnete, že do kuřácké, opět. V tom sobectví nevidím - u mě je to tak, že hodnotím, jestli pozitiva (ta parta kamarádů, program setkání, prostředí) převyšují negativa (zakouřené prostředí, cena,...). A světe div se, mám kamarády mezi nekuřáky i kuřáky (a jelikož nemají touhu mi dýchat hnus do ksichtu, tak většinou chodíme do nekuřáckých a oni si tu hodinku cigaretu odpustí, a mě nevadí, když si odskočí na jednu). Sobecké mi přijde chtít to zakázat plošně a sebrat mi možnost akceptovat druhou stranu.
    @Mellien: Myslíš karcinogen, nikoli karcinom... A ano, myslím, HLASITOU hudbu, a když dávám jako paralelu kouření a hlasitou hudbu, tak samozřejmě paralelou k hospodám jsou hudební kluby... ostatně, když stojíš venku, tak je otázkou, zda tě víc ohrožují karcinogeny z cigaret, nebo z aut... nejlepší je vyrazit s partou do lesa... :o)
    Jo, spadá to toho komplet všechno, včetně e-cigaret (tam to snad vypadá, že by je mohli vyjmout,.. ale jak říkám, na ně nemám vyhraněný názor).
    Jinak vyhnání kouření (nikoli kuřáků, ti samozřejmě svou dávku mohou omezit) z divadelních foyer, kulturních akcí a podobně mi připadá dostatečné (ano i v tom je sobeckost, protože raději vyrazím na ples než do zaplivané špeluňky)...
  • @Jay Ne, nemyslím karcinogen, ale přímo karcinom, tedy k čemu kouření může vést... k rakovině.
  • @Mellien: Sorry, nečetl jsem pořádně... Pak ale platí, že zatímco cigareta vypouští karcinogeny zcela prokazatelně, pak už tak prokazatelné není, který karcinom vznikl kvůli kouření a který např. kvůli znečištění vzduchu automobily (a to zvláště u pasivních kuřáků).
    Jak říkám, to že si někteří lidé huntují zdraví (bůček, cigareta, hlasitá hudba, alkohol) je jejich volba do té doby, než tím začnou ohrožovat nedobrovolné "konzumenty" jejich libůstky, v čemž cigareta nepochybně vede, ale absolutní zákazy nejsou dobré řešení. Jak si umím představit omezení hladiny hlučnosti v hudebních klubech, tak si neumím představit, že by se řeklo "Konec, hlasitá hudba škodí, každý hudební klub je postaven mimo zákon (přesto, že do "takových hudebních klubů" nejspíš nepolezu, protože mám radši "jemnější" hudbu).
  • @Jay To máš pravdu. Ale je dokázaný nárůst tohoto typu onemocnění u kuřáků, což už prokazatelné je... A jinak zastávám stejný názor, ať si každý ničí zdraví, jak uzná za vhodné (přestože to nechápu), ale pouze do doby, než tím ohrožuje ostatní... Jenže do klubu jdeš s tím, že tam hudbu uslyšíš... to se o restauraci říci nedá. Kouření k jídlu nepatří, za tím si stojím.

• JayJay
    upraveno 21. prosince 2015
    @Mellien: Jako nekuřák samozřejmě souhlasím, že to k jídlu nepatří, ale proč by se to mělo zakazovat všem, když jsou nepochybně tací, co se jim to líbí? A navíc nemyslím, že bodem sporu jsou restaurace, kam jdeš v poledne na jídlo, ale spíše špeluňky, kam jdeš v podvečer s kamarády na pivo. A když do klubu jdu s tím, že tam hudbu uslyším, tak se to moc neliší od toho, že když lezu do kuřácké hospody, tak nějak musím počítat s tím, že tam bude nahuleno a že se tam bude kouřit...
    A jako statistik tě musím upozornit na hnusný fakt (celkem školometský statistický příklad, k němuž nelze říct ani slovo), že i když napozoruješ 100% závislost mezi rakovinou plic a kuřáctvím, formálně na těch datech nemůžeš usoudit, že kouření způsobuje rakovinu,... co když je to tak, že rozbíhající se rakovina působí, že ti chutnají cigarety?
  • upraveno 21. prosince 2015
    @Jay hlavně mi přijde jako velmi špatný přístup, kdy nekuřácký prostor je v restauraci něco extra, nejvíc mě pobavily čtyři stoly někde u záchodků naproti tomu kuřáci, ač netvoří většinu zákazníků, se mohli pohodlně rozvalit v prostorné místnosti, nekuřáci drželi ústa a krok a zachovali tolerantní přístup :D uvědomují si vůbec kuřáci, jaké mají štěstí, že je tolik tolerantních nekuřáků? Měli bychom se víc ozývat, že vyžadujeme nekuřácké prostory, já už si do restaurace, kde se hulí nesednu.
  • @Jay S tím nemohu souhlasit. Do klubu jdeš s cílem poslouchat hudbu a bavit se jí. Primárně. Do hospody (ne restaurace, tam je jasné za jakým účelem...) jdeš za pivkem, ne kouřením. Tento bod vidíme odlišně.

K druhému odstavci... Nezajímal jsem se o tuhle problematiku více a v prvním semestru na škole jsem stěží viděl něco z kliniky... každopádně žiji v přesvědčení, že přímé důkazy (studie?) jsou k dispozici. A ve vší úctě ke statistice, tohle je medicína, tam si nemůžeš napasovat tabulku a říct, co je a není pravda. Možná až budu mít po zkouškách, zkusím si o tom něco zjistit
  • JayJay
    upraveno 21. prosince 2015
    @Dreamer: Zas tak militantně to neberu - jsou takové, že udělám obrat na patě a odcházím, jsou takové, kde nemám problém (oddělený salonek, dobrá vzduchotechnika)... a popravdě v Praze je nekuřáckých podniků dost a i menší města dochází k tomu, že v nekuřácích je významný segment o který přicházejí... Ale opět,... proč ZAKAZOVAT, proč raději nemotivovat na bázi dobrovolnosti (povinnost zamezit vstup osob mladších 18 let, za obsluhu povinně vyšší odvod do ZP), podnikatel se podle toho zařídí.
    @Mellien: Ne, (a sám jsi to uvedl) do klubu i do hospody jdu primárně kvůli společnosti,... kdyby šlo primárně o pivo, tak si jej můžu koupit za půlku v supermarketu a hudbu si můžu pustit doma...
    Mimochodem, na téma nadměrného hluku,... jako by mi četli myšlenky... :o)
  • @Jay já to beru militantně od té doby, co si vedle vedle mě zapaluji na zastávkách :D ještě párkrát a začnu si to brát osobně.
  • @Jay Zle jsem se vyjádřil; tedy kvůli společnosti. Ale to mi dává za pravdu. Kouření a dobrá společnost? To přece nemůže jít dohromady.
  • Ale môže. Dobrou spoločnosťou zveme tú, s ktorou sa cítime fajn a to cigarety nevylučuje ani nepotvrdzuje.
  • @Dreamer: V tomto ohledu nemám problém dotyčného (n)asertivně požádat, jestli by si neodstoupil stranou, že mu místo ve frontě rád pohlídám (a nutno říct, že zatím to všichni vzali a hubu mi nikdo nerozbil...). Ostatně ani nevím, jestli zákaz na zastávce teď platí nebo ne (a proti němu bych rozhodně nebyl, protože tam (až možná na pár výjimek) nejde o soukromého majitele)
    @Mellien: V daném případě vás ovšem nemůže nic neodbytně táhnout do kuřácké hospody už nyní... :o) Každopádně já si myslím, že nejlepší je oboustranná tolerance - (předně neodsuzuji člověka za to že kouří, to je jeho boj) toleruji, že si kamarádi odskočí na "rauchpauzu" do kuřácké části restaurace, a oni tolerují to, že já do kuřáckých částí nevlezu. Ale důvod, proč ZAKAZOVAT v tom nevidím (ve stylu, možná s tvou pravdou nesouhlasím, ale budu se bít do poslední kapky krve za tvé právo ji říkat).
  • Myslím, že súhlasím s Jayom.
  • upraveno 22. prosince 2015
    Z osobního pohledu souhlasím s tím, co napsali @paulcz a @Mellien. Zatímco obžerství a mnohé další nectnosti lze provozovat až do úplného sebezničení, aniž by se to okolí jakkoli dotýkalo, u kouření to zkrátka možné není. Vzhledem k tomu, že většina lidí bere své okolí v potaz až z donucení, přístup na bázi dobrovolnosti fungovat nebude. Nefungoval nikdy, nejen v souvislosti s kouřením.

Za sebe jsem rád, že mě minula doba, kdy bylo běžné kouřit na pracovišti - asi bych si býval musel najít práci někde, kde se to z bezpečnostních důvodů nesmělo (jako třeba v muničáku). Dobře si pamatuji, jak to vypadalo v kanclech v době, kdy jsem ještě coby děcko občas přišel za mámou do práce. Na zajištění "příjemného" pracovního prostředí bohatě stačí jediný kuřák, přičemž občasné otevření okna věc nezachrání.

Moje osobní zkušenosti s kuřáky vesměs špatné, vymáhání stávajících zákonů veškeré žádné. Konkrétně:
    1. nikdy se mi nestalo, že by někdy kuřák po upozornění, že kouří na místě, kde je to výslovně zakázáno, toho zanechal a neměl ještě navrch blbé kecy, případně nezačal rovnou vyhrožovat. Občas pomohla pohrůžka policií, většinou až její příjezd. Naopak vždy pomohlo narušitele fyzicky zpacifikovat, a poté ještě zavolat policii. I když časově nejefektivnější by to bylo naopak..
    2. nikdy jsem neviděl, že by porušení zákazu kouření policie trestala jinak než domluvou (pokud vůbec). No a uvážíme-li, že policista je náhodou poblíž v jednom případě ze sta a pravděpodobnost, že stejná hlídka přistihne jednoho a toho samého delikventa dvakrát za sebou, je takřka nulová, bude tento příště samozřejmě kouřit znovu.

A tím se dostáváme ke druhé stránce věci. V současné době není systém schopen zajistit ani vymáhání zákonů již platných. A ačkoliv třeba v případě nehody zaviněné člověkem již 6-krát přistiženým bez řidičáku je příčinná souvislost mnohem zřejmější (a hrozba mnohem konkrétnější) než u následků pasivního kouření, odpovídající reakce je stále dosti vlažná.

Je-li zákonů mnoho, lidé začínají mít dojem, že si mohou vybírat, které dodržovat budou, a které ne. S každým dalším zákonem, který zůstavá pouze na papíře a není v praxi vymáhán, klesá respekt k zákonu jako celku. Je tudíž vcelku zbytečné přijímat další zákon na ochranu před kouřením, když nebyl doposud vymáhán jediný. Stavebně oddělené prostory? Tak jedna hospoda z pěti, pokud vůbec..
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Mellien Jistě, ale léčbu jim budeš jako plátce pojištění částečně spolufinancovat
  • @Ugla: Což o to, s tím, co jsi napsal celkem souhlasím, ale pořád v tom nevidím důvod, proč by podle tebe měl být plošný zákaz kouření v restauracích, což je vesměs soukromé zařízení sloužící pro tvoje pobavení... a funguje to jednoduše - pokud ti to které nevyhovuje přístupem k nekuřákům / cenou / kvalitou jídla půjdeš jinam. Když tam nepůjde nikdo zkrachují. Konec a šáteček. Jsme tu snad všichni svéprávný, abychom se uměli rozhodnout, kde chceme utratit svoje prachy, ne?
    O co je horší varianta, aby si to (kuřácký/nekuřácký) rozhodl sám majitel, s tím, že by kuřácký podnik měl "jen" vyšší požadavky (např. mnou navržené vyšší odvod ZP za zaměstnance, zajistit zákaz vstupu osob pod 18 let - alibisticky, musíme přece chránit mládež, že?).
    Zatímco by komíni mohli být zalezlé ve špeluňce, do které bych nevlezl, takto si budou chodit na cígo ven před hospodu a já jako nekuřák se jim nevyhnu...
    @Achileus: No, s tím spolufinancováním mi už kolikrát bylo tvrzeno, že na spotřební dani odvedou kuřáci taky slušný balík... a doporučovali film "Děkujeme, že kouříte". Film jsem neviděl a nevím, jak si ta bilance z hlediska příjmů a nákladů stojí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.