Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
To ale nemá se samotným kouřením téměř nic společného (je mi jasné, že kdyby nekouřili, tak to dělat nemůžou), ale s tím, že daný jednotlivec je blb.
Naproti tomu stravování, i když se mu říká "veřejné", je na jiné úrovni. Při splnění nějakých hygienických norem (a nezapomeňme, do jakých absurdit mohou zabíhat, jako před časem nařízené plastové podklady pro porcování masa místo dřevěných, kdysi navrhované povinné balení každé koblihy atd.) je volba co a jak na provozovateli.
Jo, možná ze mě mluví zastydlý Pražák, který má velkou volnost volby. Smutné je, že moje nejoblíbenější restaurace, kde nejlépe vaří, jsou kuřácké.
@paulcz: Ty ale volbu máš už nyní - s kamarády je to vždy o domluvě: Do nekuřácká hospody můžou jít už nyní, pokud ví, že ti to kouření vadí tak, že se přes to nepřeneseš. Takže buď se omezíš ty, nebo se omezí oni, nebo se dohodnete, že se nechcete omezovat, pak ale nepůjdete do hospy společně... Co se změní zavedením plošného zákazu? Gratuluji, budou se VŽDY při návštěvě hospody omezovat oni! (Sorry, tohle beru jako sobecký postoj). Ona je samozřejmě "kuřácká" a kuřácká,... do té echt kuřácké bych nevlezl... a popravdě, mám kamaráda, který je tak zapřísáhlý nekuřák, že klidně "nechá ve štychu" dalších 30, protože "jen do stavebně oddělené nekuřácké nepůjde" (i když to byla rezervovaná hospa po nějaké kulturní akci).
@flanker.27: Hlasitou hudbu jsi zmínil první a mě to prostě přišlo jako mnohem lepší přirovnání než zmíněný tučný sýr. Jaké má co výhody jsem nerozebíral, na to téma jsi diskutoval s jiným... ale ano, pro konzumenty to zjevně minimálně pocitově přínos má. U kouření - stejně jako u hlasité hudby - si myslím, že absolutní zákazy jsou hovadina, a že hospody (které bych sobecky jako nekuřák chtěl co nejvíc nekuřácké)/hospodští by mohli být spíše motivování opustit nevhodný segment (demotivováni v něj setrvávat), než jim jej striktně zakazovat.
@Jay Jasně, že je to sobecký postoj, jaký jiný bych měl mít? A altruistický postoj je snad lepší? Proč? Jestli teda lze u kouření o něčem takovém mluvit, vzhledem k tomu, že si tím ostatní ničí své zdraví a zdraví ostatních účastníků. Pokud chodím rád do nějaké restaurace, třeba kvůli jídla, nemám na výběr, než to kouření akceptovat. To nic nemění na tom, že mi to vadí a už jen z čistě osobního sobeckého důvodu bych raději, aby tam to kouření zakázali. Prostě to kouření nedokážu brát stejně, jako nezdravé jídlo, které mi osobně nijak nepřekáží.
Zkrátka pokud se budeme bavit čistě o restauracích, tak tam by se kouření zakázat plošně mělo, jelikož ohrožuje zdraví nejen zákazníků, ale i personálu.
Rád bych si přečetl názor kuřáka na jednu moji otázku, pokud by to pro mě někdo udělal :)
Víte, že kouření prokazatelně ničí zdraví, nemá smysl vypisovat všechny jeho účinky na lidskou tkáň (snad jen, že jich je daleko více, než jen karcinom)... hůře se vám bude dýchat (i ve stáří se to pocítí, věřte tomu), souvisí to s problémy krevního oběhu atp. Zkrátka, proč kouříte, když tohle všechno víte? Já si to neumím představit... je pravda, že celkově žiji zdravě a tak mám odlišný pohled i na jídlo atp. Ale... Jen mě to zajímá, nechci nikoho kritizovat, přemlouvat, nai mu nic nařizovat... jen bych znal rád názor kuřáka, proč tedy vlastně kouří :)
A nevěděl jsem, že do toho zapadají i dýmky.
@Mellien: Myslíš karcinogen, nikoli karcinom... A ano, myslím, HLASITOU hudbu, a když dávám jako paralelu kouření a hlasitou hudbu, tak samozřejmě paralelou k hospodám jsou hudební kluby... ostatně, když stojíš venku, tak je otázkou, zda tě víc ohrožují karcinogeny z cigaret, nebo z aut... nejlepší je vyrazit s partou do lesa... :o)
Jo, spadá to toho komplet všechno, včetně e-cigaret (tam to snad vypadá, že by je mohli vyjmout,.. ale jak říkám, na ně nemám vyhraněný názor).
Jinak vyhnání kouření (nikoli kuřáků, ti samozřejmě svou dávku mohou omezit) z divadelních foyer, kulturních akcí a podobně mi připadá dostatečné (ano i v tom je sobeckost, protože raději vyrazím na ples než do zaplivané špeluňky)...
Jak říkám, to že si někteří lidé huntují zdraví (bůček, cigareta, hlasitá hudba, alkohol) je jejich volba do té doby, než tím začnou ohrožovat nedobrovolné "konzumenty" jejich libůstky, v čemž cigareta nepochybně vede, ale absolutní zákazy nejsou dobré řešení. Jak si umím představit omezení hladiny hlučnosti v hudebních klubech, tak si neumím představit, že by se řeklo "Konec, hlasitá hudba škodí, každý hudební klub je postaven mimo zákon (přesto, že do "takových hudebních klubů" nejspíš nepolezu, protože mám radši "jemnější" hudbu).
A jako statistik tě musím upozornit na hnusný fakt (celkem školometský statistický příklad, k němuž nelze říct ani slovo), že i když napozoruješ 100% závislost mezi rakovinou plic a kuřáctvím, formálně na těch datech nemůžeš usoudit, že kouření způsobuje rakovinu,... co když je to tak, že rozbíhající se rakovina působí, že ti chutnají cigarety?
K druhému odstavci... Nezajímal jsem se o tuhle problematiku více a v prvním semestru na škole jsem stěží viděl něco z kliniky... každopádně žiji v přesvědčení, že přímé důkazy (studie?) jsou k dispozici. A ve vší úctě ke statistice, tohle je medicína, tam si nemůžeš napasovat tabulku a říct, co je a není pravda. Možná až budu mít po zkouškách, zkusím si o tom něco zjistit
@Mellien: Ne, (a sám jsi to uvedl) do klubu i do hospody jdu primárně kvůli společnosti,... kdyby šlo primárně o pivo, tak si jej můžu koupit za půlku v supermarketu a hudbu si můžu pustit doma...
Mimochodem, na téma nadměrného hluku,... jako by mi četli myšlenky... :o)
@Mellien: V daném případě vás ovšem nemůže nic neodbytně táhnout do kuřácké hospody už nyní... :o) Každopádně já si myslím, že nejlepší je oboustranná tolerance - (předně neodsuzuji člověka za to že kouří, to je jeho boj) toleruji, že si kamarádi odskočí na "rauchpauzu" do kuřácké části restaurace, a oni tolerují to, že já do kuřáckých částí nevlezu. Ale důvod, proč ZAKAZOVAT v tom nevidím (ve stylu, možná s tvou pravdou nesouhlasím, ale budu se bít do poslední kapky krve za tvé právo ji říkat).
Za sebe jsem rád, že mě minula doba, kdy bylo běžné kouřit na pracovišti - asi bych si býval musel najít práci někde, kde se to z bezpečnostních důvodů nesmělo (jako třeba v muničáku). Dobře si pamatuji, jak to vypadalo v kanclech v době, kdy jsem ještě coby děcko občas přišel za mámou do práce. Na zajištění "příjemného" pracovního prostředí bohatě stačí jediný kuřák, přičemž občasné otevření okna věc nezachrání.
Moje osobní zkušenosti s kuřáky vesměs špatné, vymáhání stávajících zákonů veškeré žádné. Konkrétně:
1. nikdy se mi nestalo, že by někdy kuřák po upozornění, že kouří na místě, kde je to výslovně zakázáno, toho zanechal a neměl ještě navrch blbé kecy, případně nezačal rovnou vyhrožovat. Občas pomohla pohrůžka policií, většinou až její příjezd. Naopak vždy pomohlo narušitele fyzicky zpacifikovat, a poté ještě zavolat policii. I když časově nejefektivnější by to bylo naopak..
2. nikdy jsem neviděl, že by porušení zákazu kouření policie trestala jinak než domluvou (pokud vůbec). No a uvážíme-li, že policista je náhodou poblíž v jednom případě ze sta a pravděpodobnost, že stejná hlídka přistihne jednoho a toho samého delikventa dvakrát za sebou, je takřka nulová, bude tento příště samozřejmě kouřit znovu.
A tím se dostáváme ke druhé stránce věci. V současné době není systém schopen zajistit ani vymáhání zákonů již platných. A ačkoliv třeba v případě nehody zaviněné člověkem již 6-krát přistiženým bez řidičáku je příčinná souvislost mnohem zřejmější (a hrozba mnohem konkrétnější) než u následků pasivního kouření, odpovídající reakce je stále dosti vlažná.
Je-li zákonů mnoho, lidé začínají mít dojem, že si mohou vybírat, které dodržovat budou, a které ne. S každým dalším zákonem, který zůstavá pouze na papíře a není v praxi vymáhán, klesá respekt k zákonu jako celku. Je tudíž vcelku zbytečné přijímat další zákon na ochranu před kouřením, když nebyl doposud vymáhán jediný. Stavebně oddělené prostory? Tak jedna hospoda z pěti, pokud vůbec..
O co je horší varianta, aby si to (kuřácký/nekuřácký) rozhodl sám majitel, s tím, že by kuřácký podnik měl "jen" vyšší požadavky (např. mnou navržené vyšší odvod ZP za zaměstnance, zajistit zákaz vstupu osob pod 18 let - alibisticky, musíme přece chránit mládež, že?).
Zatímco by komíni mohli být zalezlé ve špeluňce, do které bych nevlezl, takto si budou chodit na cígo ven před hospodu a já jako nekuřák se jim nevyhnu...
@Achileus: No, s tím spolufinancováním mi už kolikrát bylo tvrzeno, že na spotřební dani odvedou kuřáci taky slušný balík... a doporučovali film "Děkujeme, že kouříte". Film jsem neviděl a nevím, jak si ta bilance z hlediska příjmů a nákladů stojí.