Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
16465676970126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. února 2016
    Možná se tím realizuje to, o čem se spekuluje už týden, tedy že Rusko a USA se údajně měly dohodnout na budoucím rozdělení země podle etnického a náboženského složení obyvatelstva.

Překlad článku z Boston Globe o americkém mediálním pokrytí války v Sýrii:
    http://www.aktualnikonflikty.eu/viewtopic.php?pid=44006#p44006
    Je tam link na původní článek, ten je ovšem součástí placeného obsahu, takže odkrývá jen asi pětinu textu.

• demokracié pičooooo a komu se to nelíbí tak je upa nejvíc diktátor
    upraveno 20. února 2016
    Ta se do jisté míry hodí každému, kdo má zájem rozhrabávat místní záležitosti :twisted:
    Rozdíl je v tom, že za dva roky kampaně "koalice" se moc IS ani trochu nezmenšila, naopak. Zbraně dodávané tzv. umírněné opozici (stejně jako vycvičení bojovníci), pravidelně končily v rukou IS. Kromě toho, IS nevznikl jako nějaká další síla zvenčí, ale část povstalců jak z řad An-Nusry, tak z řad FSA, se prostě za IS prohlásila.
    Jesgtli se někde začalo do území IS ovládané zmenšovat, tak to bylo až nyní.
    A znovu připomínám, jestli např. v Jemenu Saúdská Arábie s něklým bojuje, rozhodně to není ISIL ani Al-Kajda, ale Hútíové, kteří s obojím docela úspěšně bojují. Takže představa zapojení SA v Sýrii (stejně jako Turecka) ve mně fakt nebudí pocit, že teď to bude to správné ořechové.
    upraveno 20. února 2016
    Jen tak pro zajímavost, jak dneska vojáci jedí. Tohle je zrovna denní dávka Francouzů, na tom kanále můžete ovšem najít balení z různých armád:

• nejvíc mě na tom zajímá proč to má tolik disliků :D
    @DanielSvatoš Asi nedokáže patřičně předat všechny chuťové vjemy :)
    upraveno 20. února 2016
  • jinak k těm denním dávkám tak nejlíp asi vypadá americkej, ruskej a japonskej i když ten je hodně střídmý :) třeba ten francouzskej vypadá dost nechutně :D
  • jeden starší dokument o válce v Sýrii

je to samozřejmě ruská propaganda, černá magie a fotomontáž
  • tak to bylo docela rychlý v tom kotli bylo udájda přes 800 bojovníků ISIS
    Je docela možný, že jich alespoň část zdrhla, ta fronta určitě není neprodyšná. Ale rozhodně je to dosud největší porážka, jakou ISIL za dobu své existence utrpěl.
    upraveno 22. února 2016
    Je to skutečně diskutabilní, leč z hlediska strategické situace to považuju za významnější z toho důvodu, že jde o porážku přímo na sunnitském území, ne na území Kurdistánu nebo v sunnitské enklávě, jako v případě Ramádí. Navíc nyní situace umožňuje rozvíjení ofenzívy přímo do provincie Rakká, případně spojení s YPG na severovýchodě země.
    Třeba to přeceňuju, jižně od Aleppa se ISIL pokouší o protiútok (přerušení jediné vládní zásobovací trasy k Aleppu), uvidíme, jak to půjde dál.
    Update:
    Tak údajně mělo být cca 10 km silnice jižně od Aleppa obsazeno společným útokem jak ze západu (FSA), tak z východu (ISIL). SAA už silnici dobyla zpět, ale útočníci stihli obsazený kus částečně zaminovat, takže probíhá odminování.
  • po dlouhé době koukám na http://militarymaps.info/ a zdá se mi to nebo rusové na Ukrajině hodně ztratili ? si pamatuju že Mariupol byl obležen a teď už to tak nevypadá
    @DanielSvatoš Nepletu-li se, tak stažení za určitou hranici bylo jednou z podmínek příměří. Oficiálně se už skoro rok nebojuje, i když k menším přestřelkám (i použití děl a raketometů) stále občas dochází, tak výrazně se hranice neměnily.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Tak Ukrajina si může zatím oddechnout, vzhledem k tomu, že Rusko je zaměstnáno v Sýrii, tak podpora separatistům poklesla, kdoví jestli je Putin nenechá padnout....
  • pochybuju až moc snahy a materiálu rusové vynaložili na to aby to tam nechali ladem
    @DanielSvatoš Tak Krym získali, Donbas by byl v současném stavu spíše ztráta, do obnovy se budou muset v horizontu let nalítnalít stovky miliard, které Rusko aktuálně nemá. Mám dojem, že současný stav vyhovuje oběma stranám. Kyjev je rád, že tam je aktuálně klid a Moskva má pořádnou páku na Kyjev

Podpora separatistů Rusko spíš poškodila. V očích Západu je teď Rusko agresor, válečný štváč a kdoví co všechno ještě, s tím se pochopitelně pojí odpovídající následky. Sankce ze strany USA a EU a machinace OPEC, nevím jestli to Moskvě stálo za to, kdyby se spokojili s Krymem, tak nikdo neřekne ani popel
    Uvidíme. Je celkem pravděpodobné, že při příštím hlasování sankce skončí. Je třeba mít na paměti, že Rusové moc neuvažují o tom, co bude za půl roku či rok, spíš co bude za deset či dvacet let.
    Třeba roztržka s Tureckem. V poslední době se docela slušně rozvíjela ekonomická spolupráce, plánoval se plynovod (mimo jiné díky neschopnosti EU se nějak rozhodnout, jak že to bude s vyústěním v Bulharsku), Rusko mělo stavět v Turecku jadernou elektrárnu, dokonce dodávalo Turecku zbraně v nemalém množství. Turecko nepochybně čekalo, že Rusko o tohle všechno nebude chtít přijít. Jenže Rusko není Francie, kde zemědělci každýho půl roku zablokují dálnice kvůli snížení dotací. Ať už tomu člověk řekne odevzdanost, zkostnatělost, hloupost nebo hrdost, než je něco složí, to chce podstatně víc. To platilo za samoděržaví, svazu i teď.
    P. S. Autor uvádí, že předcházející stať vyjadřuje pouze jeho názory a není v nijakém smyslu agitační =D
  • @Achileus: pointa je v tom, že je nějaký názor Západu moc nezajímá. Současné angažmá v Sýrii sice vytěžuje VKS a logistiku, ale pozemní síly asi tak z 1%. To, že se Rusko od začátku angažuje na Ukrajině právě v tomto rozsahu, má hlubší důvody.

Nejde jen o to investovat tam peníze (byť i ty by byly enormní). Změnit zásadním způsobem myšlení a postoje lidí samotné peníze nedokážou. A především - tohle si musí ujasnit místní a nikdo jiný to za ně neudělá. A nutit druhého k nějaké sebereflexi? Tím si nikdy neposloužíš.
    Hledání umírněného povstalce :)

@Ugla Sice vytěžuje 1% pěchoty, ale náklady musí být obrovské.
    Proč se Rusko angažuje na Ukrajině? Protože nechce v této oblasti ztratit vliv, obzvlášť když je u vesla klika, která sní o obnově SSSR, nebo alespoň území obývané etnickými Rusy, svoje imperiální zájmy maskuje tvrzením, že chrání zájmy etnických Rusů, stejný scénář použilo nacistické Německo na Československou republiku v roce 1938.

Peníze nemění myšlení lidí? To bych neřekl, znám spoustu lidí, kteří by za kufřík plný pěti tisícovek prodali vlastní matku, zradili svoje ideály a popřeli svoje názory. Takových bylo, je a bude spousta.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • @Krisa: Dobře ty, a to jsem měl za to, že největší rejpal jsem já... :o)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Jay Já se snažím držet, ale tohle si o to prostě říkalo :)
    @Krisa To je ta magická schopnost tabletu, Autocoreckt tomu říkají
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.