Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1419420422424425581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. června 2016
  • @Magister_Peditum jak to jen říct, když jsi mě roznesl historickými fakty :D co se toho vzhlížení týče, takový pocit mám z lidí kolem sebe, když začnou nahlas vzdychat nad Rakouskem-Uherskem. Já jsem i přesto ráda, že nejsme součástí Rakouska-Uherska a jsem ráda, že jsme samostatní.
  • @flanker.27 Ono to R-U už za války znamenalo hodně, když na Františka Josefa sraly i mouchy :)
    @sfik Tak jsem ho dal na půdu... =D
  • @Dreamer Za to, že z nás měli Rakusaci srandu, si ale mohli jen Češi sami. Když nedrželi pri sobě a nevyjednali si stejně podmínky jako Maďaři. Radši na sebe porvavali a handrkovali se o blbostech. To je krásná ukázka mentality našeho národa. Na ničem se nedohodneme ani mezi sebou, natož s třetí stranou.

Osobně bych byl jako Brňák daleko raději předměstím Vídně, než Prahy. Máme k nim blíže, většina zakladatelů našeho města měla německé jméno... a mohli jsme tu mít taky jinou životní úroveň a ne ceny jako na západě a prácovni sílu jako na východě.

• @Mellien to "mohli jsme tu mít jinou životní úroveň" je hodně velká spekulace a vůbec by to nemusela být pravda, že by nás Rakousko zachránilo před rozpínajícím se Ruskem, vždyť to přeci byli "bratři slované" na rozdíl od nácků v Rakousku :D to, že bychom zůstali pod Rakouskem, by nepředělalo mentalitu národa takové to "joo mohli jsme se mít jak v Rakousku" řadím do říše snů a pohádek a nevěřím, že by to tak bylo a já bych se momentálně nechtěla mít jak v Rakousku :)
  • @Dreamer proto jsem napsal 'mohli'. Nevidím to jako velkou spekulací, ale jako možnost. Napriklad Stredocechum to asi nic říkat nebude, ale my tu bereme rakusaky fakt jinak. KZdoupadne co se stalo, stalo se. Teď už tu samostatnost máme, tak je potřeba se ohanet, aby nám k něčemu byla.
  • @Dreamer A to já si zase myslím, že ta mentalita Čechů a Rakušanů zas tak rozdílná není. Bohužel, u nás 40 let vládl bolševník, takže to tu šlo do kopru.
  • @Magister_Peditum: Však také čím více se blížilo krásně zapamatovatelné datum 1.1.1900, tím více to vypadalo, že se nic významného nestane. Proto už tehdy Cimrman prozíravě apeloval na Františka Josefa, aby k tomuto datu buď abdikoval nebo zemřel.
  • @Mellien Já jsem ze Zlína, a fakt nevím, kdo tu bere rakušany jinak. Máme pořád blíž k Čechům, případně Slovákům než k Rakousku. Já rakušany moc nemusím. Takže asi mluvíš za sebe ;)

Chyby, nechyby, bylo, nebylo. Reálných historickým událostem předcházely předchozí historické události. Všechno je důsledek něčeho. Rakouskou-Uhersko by nezůstalo pohromadě, protože vývojem událostí se rozpadlo. Tečka. Je, jak je, a naším úkolem je se s tím vypořádat.
    upraveno 17. června 2016
  • upraveno 17. června 2016
    @Denebola tak Zlín není Brno. Asi tak bych to řekl.

Edit: ale uznávám,ze přicházím do kontaktu s více lidmi,kteri ovládají němčinu,takze mohu mít trochu zkresleny pohled. Každopádně, máme to blíž docVidne, než do Prahy, to je fakt. A my třeba jezdíme do Rakouska nakupovat.

Edit2: já zase nemám rad Pražáky :-D
    @Denebola Amen! :)
    Kristepane, já fakt nemůžu uvěřit, že by někdo chtěl, aby zaprděné Rakousko-Uhersko zůstalo :D Životní úroveň jako v Rakousku, no jasně, protože císař pán dbal na rovnost regionů a národů, že jo. Jsem si jistá, že Morava by vzkvétala a čeština by se tam vůbec nestala podobně chcípajícím jazykem jako lužická srbština, eh. Ráda bych taky upozornila, že tehdy mohli vidláci z Rakousko ekonomickou úroveň českým zemím závidět, tak nevím, co by jako v případě zachování R-U měli zajišťovat. Rakousko-Uhersko nebylo záruka vůbec ničeho, císař by se dohodl s Rakušákem Hitlerem stejně jako králové Dánska a Švédska. Případně by Německu odpadla další území české koruny, jako by snad ohledně toho nebyl precedens. A Brňáci vidí Rakousko jinak, že je to poprvé, co to slyším.
    @Mellien Chápu odvěkou řevnivost mezi Brnem a Prahou a jako Jihočech nemající lufťáky z Práglu taky moc v oblibě si myslím že ta tvoje náklonnost k Vídni je už trochu moc. Echt Brňáků znám dost a nikdo z nich teda pokud vím k Vídni nějak moc nevzhlíží. Jasně.. mají Sacher, řízek, lepší galerie a brňáci budou radši lítat na dovču z Vídně než z Prahy protože to mají blíž, ale nevím kde se bere to souznění. Brno bylo dost rakouský to je fakt, ale stejně tak byla i Jihlava německá. V dnešní době bych na to už moc nebral ohled, stejně jako neberu ohled na to že spousta českých děvčat chodila sloužit do Vídně a vracela se s outěžkem :) Dneska má prostě Vídeň a Rakousko jenom náskok v délce co u nás byli bolšáni a jak bylo psáno výše, moc jim jinak nezávidím. Uprchlíky sice nechtějí ale bojí se i prdnout aby nepopudili Andělu. Takový z toho mám dojem. Nepřijdou mi moc suverénním státem. Takže je otázka jak by fungovalo soustátí (v rámci kontextu dnešní doby), kde by ještě byli psychotičtí Maďaři, Češi (který z těch všech hodnotím nejlíp protože sice remcáme ale vesměs máme všechno na salámu) a především ten balkánskej multi-kulti-koktejl.. To by bylo vážně zábava sledovat.
    @sfik Rakousko drží ekonomicky nad vodou nejspíš bankovní sektor. Bohužel, Česko v tomhle nuzně tápe a zákazníci se tu pořád ještě nechají odírat formou různých poplatků. Budoucnost Rakouska taky nevidím extra růžově. Na rozdíl od Čechů v nich moc nevidím ten drive a vůli na něčem pracovat a zlepšovat, i když Mellien si zjevně o "naší národní povaze" myslí jenom to nejhorší :D
    @sfik zase at nevznikne mylka, to není žádná echt velká náklonost. Jen říkám, že se cítím mít blíže k Vídni, nez Praze. To je celé... je to subjektivní postoj, daný školou, výchovou a názory. Ne že bych chtěl zítra začít překopávat hranice. A češtinu mám moc rád...
  • @Mellien No právě že to dost vyznělo, jak přesně to bys rád. Já osobně žádné extra symaptie vůči Rakousku nemám a to jsem vyrostla v jihočeském městečku pár kilometrů od rakouských hranic.
  • @svoa00 přesně tak :D Jinak já tedy u Brňáků taky nepozoruji žádnou extra náklonnost k Vídni, potažmo Rakousku, jo, na vánoční trhy je to kousek, to je asi tak vše, co se řeší.
  • @svoa00 tak to vyznělo zle. Ale přiznávám, nejsem žádný zatvrzelý vlastenec, hranice pro mě jsou vedlejší... proto by mě i zajímalo, jaké by to bylo, kdyby... to je celé. Mám svůj pohled na svět.
  • @Magister_Peditum Kdyby císař dbal na rovnost všech národů, především by nikdy neznikla duální monarchie. Kdyby nedošlo k poněmčování (i kdyby jinými prostředky než v Lužici), tak by vůbec nebylo třeba češtinu vykopat z mluvy negramotných děveček. Kdo pozvedl ekonomickou úroveň? Nech mě hádat - že s tím často začali bilingví Němci z království, ne Rakušáci? A co by se stalo, kdyby Marie Terezie neprohrála Slezko... asi nic horšího, než co už se stalo někdy předtím a potom.
  • @Mellien Já to respektuju. Mám svůj pohled taky a ten spíš vypadá tak, že české země by pokračovaly v tradici dodávání zedníků a kozatých služek do Vidně a císař pán by jednou za pár let dal diplom nějakému spisovateli nebo skladateli.
  • Hele, už toho nechejme. Řeknu to asi takhle. Z hlediska historie žádné "kdyby" neexistuje. V tom s Denebolou souhlasím. Ale pro sebe si vyhrazuju skromný názor, že rozpad Rakouska-Uherska problémy jeho národů nevyřešil a naopak otevřel cestu ke všem těm krvavým občanským válkám a handrkování se o území. Dnes po všech těch letech a mrtvých je situace ve střední Evropě už stabilizovaná, tak OK. Prostě si ale říkám, zda tomu nešlo zabránit. Tím za sebe tuhle debatu končím, protože by stejně nikam nevedla. Už Vás s tím nebudu otravovat a nechtěl bych, aby to přerostlo v nějaký rozepře.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.