Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1426427429431432581

Komentáře

• @Magister_Peditum Možná by sis měl přečíst některé výroky britských politiků. Jak na adresu polských imigrantů, tak ty věčné kecy o tom, jak "východoevropské" země pořád žijí ve stínu postkomunismu a podobně, kterými si Zápaďáci honí ego. Poláci byli velké téma pro včechny brexitáře. My možná nechápeme, co na nich Britům vadí, ale oni prostě mají mnohem radši imigranty z Commonwealthu. Zajímalo by mě, kolik z nich by Polsko nebo Česko dokázalo najít na mapě. Spíš na mě vždycky působili stylem, že jim stačí zařadit tě někam za bývalou Železnou oponu a fakt, že tvoje jméno neumí vyslovit.
  • @Mellien Pak by měli v Británii změnit systém, který nezneužívají zdaleka jenom Poláci nebo Rumuni. Měli by se víc vztekat na ty, co takový systém zavedli.
  • @svoa00 Ano, o tom, že mají spadeno na Poláky, a přistěhovalce ze zemí bývalého Východního bloku obecně, vím. A dovedu to pochopit. My taky neskáčeme nadšením na Rusy, Ukrajinci a Bělorusy. Mě spíš zarazily ty výrazy.
  • upraveno 27. června 2016
    @svoa00 O tom žádná. Ale to nic nemění na tom, že VB nemohla tolik ovlivnit imigraci Poláků kvůli EU.

• Teď jsem na to koukal.

Asi neúsměvnější je ale poslední dny sledovat, jak se rojí články/reportáže o tom, kde všude a jakým tempem se sepisují petice pro opětovné hlasování/nerespektování hlasování atd. aneb když ti, kteří se nejvíce ohání demokracií, pošlapávají její základní principy :D
    @Mellien Netvrdím, že to není pro Británii problém. To, že celé městské části Britové už nepoznávají a nelíbí se jim, úplně chápu. Část Poláků tam zneužívá dávky, stejně jako Indové, Pákistánci, Afričani. Celkově mi ale přijdou přínosnější a stejně jako Lotyši nebo Litevci často dělají práci, nad kterou britská mládež ohrnuje nos. Ten hejt a být tváří pro odporůce Unie si prostě nezaslouží. Tím, že se zbaví Poláků, Britové přistěhovalecký problém nevyřeší, s tím musejí tlačít na svoje představitele.
  • @Mellien To je právě problém referend. Nebývají právně závazná, ale v tak důležité věci je politická sebevražda jejich výsledky nerespektovat. Asi ještě úsměvnější je sledovat ty reakce různých politiků z obou táborů. Jako by ten výsledek snad vážně nikdo nečekal.
  • @svoa00 S tím samozřejmě souhlasím, taky se mi nelíbí stavění Poláků do této role.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Čistě spekulace, možná je to zástupný cíl. Navážet se do muslimů a podobně, to si jen tak někdo netroufne, pak se okamžitě vyrojí ochránci práv a zastánci PK, zatímco bílých Poláků se zastane málokdo.
  • @svoa00 Není, také to můžeme sledovat, když koukneme na proběhlá referenda. Právě jsem říkal, že si osobně myslím, že demokracie v GB je o něco dále, než naše kontinentální (s výjimkou Švýcarska, ale to je téma samo o sobě) a bude výsledek respektovat.

Obecně se čekalo, že GB v unii zůstane, takže je to do jisté míry logické. Takový Cameron jistě nečekal, když referendum slíbil, že mu zajistí konec kariéry. Na druhou stranu mi bylo sympatické jeho prohlášení po boji.

• @flanker.27 S tím souhlasím a je to hnus. Ten odpor vůči Polákům je čístá xenofobie, stejně jako vnímat cikány jako tvář "Východoevropanů".
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    A sakra, omylem jsem klikl tlacitko zpet a ted je cely muj prispevek fuc :(
    Tak znovua jenom strucne.

@flanker.27
    Obchodnik bude vyrabet podle toho, kde jsou penize. Kdyz lidi chteji X, vyrobi X. Jednotny trh tomuto nebrani. Inovace neodchazeji s rozrustanim trhu, prave naopak.
    Co si dela studentska pecet prece neni chybou EU.
    Zemedelstvi je dotovane ve vsech vyspelych statech, v USA, Svycarsku, Kanade.. vsude. Nejde to jinak. I kdyz to zabiji konkurenci, je to lepsi, nez alternativa.
    Jahody nekupuju. Co je s nima spatne?
    Mame hodne spolecneho s Nemci, Polaky, Slovaky, Rakusaky, Madary atd. Ne s Portugalci nebo Reky.
    Referendum je destruktivni reseni. Lepsi je proste jit k volbam a zvolit stranu, ktera snizi EU pravomoce.

@Jay
    Evropska komise musi byt schvalena Evropskou radou a Evropskym parlamentem. Podobne jako vlada CR nebo Nemecka.
    Pokud bude chtit VB bezbarierovy pristup k evropskemu trhu, bude muset zustat v EEA jako Norsko. Coz by bylo naprosto hloupe, protoze porad by se muselii ridit imigracni politikou a porad by museli dodrzovat evropske regulace. Dokonce i platit by museli. Rozdil by byl v tom, ze by nemohli legislativu EU ovlivnit.

@Mellien
    Svoa ma pravdu. Britove jsou v naprosto nezavidenihodne vyjednavaci pozici. Pokud je EU k bezbarierovemu obchodu s ni nepusti, tak zadny takovy obchod nebude. A EU je k tomu jen tak nepusti. Svoboda je iluze.
  • Pro mě za mě, ať si Británie odejde, zbytek Evropy to přežije. Ale ať pak nefňukaj, až se na ně sesypou problémy tím způsobené. Chápu, že by si taky rádi zachovali výhody spojené s evropským volným pohybem zboží, ale to je taky něco za něco. Když máš rád broskve, musíš se vyrovnat s chlupama.
    Ani nikdo z Bruselu se jich nebude doprošovat. Jednoduché, "Chcete jít? Tak jděte a neprodlužujte to." Nevyjádřila bych to líp.
    upraveno 27. června 2016
    https://goo.gl/2HjwSu
    http://news.sky.com/video/1717859/islam-there-is-no-brexit-plan
    https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/747178341514489856

Oni ti Briti nakonec nevystoupi a bude :D
    To by me ve skutecnosti na jednu stranu dost stvalo, protoze by to akorad jeste vic Brity nastvalo a dalsich X let bychom museli poslouchat jejich narky. Radej at vystoupi, aspon se uvidi, co to s VB udela.
    upraveno 27. června 2016
  • @Vena Nemá a ty také nemáš pravdu. Vidíš to naprosto jednostranně a černobíle, to není pravda. Půjde o vyjednávání podmínek obchodu mezi dvěma rovnocenými partnery. Nikdo z nás zatím neví, jak to bude ta 2-3 roky vypadat. Každopádně, EU nemá patent na obchod, obchodovalo se před ní a bude i po ní. Británie vyváží více mimo EU, jak do ní. A obchod mezi VB a EU je oboustranně výhodný, takže ne. Opravdu nepůjde jen o to, že jim Brusel řekne ne. Ani náhodou... Naopak jsou Britové v pozici, která je nová a teprve se ukáže v horizontu pěti, deseti let, jestli bylo jejich rozhodnutí dobré, či nikoliv. Jakékoliv "prognózy" pět minut po výsledku referenda, jsou jen strašákem pro lidi a zcela nepodloženým strašákem.

Shrnuto, bezproblémový obchod mezi EU a VB si bude přát jak VB, tak EU, takže k němu také dojde. Ty kecy Junkera (kterej je zralej na psychiatra) nemůžeme brát vážně, je to dítě, kterému se bere hračka...

• @Denebola Takhle to právě fungovat nebude. To jsou názory zhrzených EU zastánců. A daleko od pravdy, uvidíme ;)

Podle toho, kdo zatím víc fňuká, bych byl opatrný na podobná prohlášení :)

Já samozřejmě nedokážu předpovědět konkrétní dopady, podobu vzájemných smluv a tak dále, ale už dlouho vidím jako jeden z hlavních problémů (vlastně nikoli jen) EU přístup: půjdeme takhle, protože se nám na tom sice spousta věcí nemusí zamlouvat, ale bojíme zkusit něco dělat jinak. Už jen ta likvidace jakékoli různorodosti, vlastních přístupů a variant je jedna z věcí, která mě na blocích jako EU vadí.
  • @Vena: Proč píšeš o EK? Myslím, že o ní jsem nezmínil ani slovo.
    - Ohledně regulací dost záleží - obchodní regulace zřejmě ano, ale nejspíš se jim EK nebude s*át do takových pitomostí, jako jaké mohou na vlastním trhu prodávat žárovky, jaký příkon mají mít rychlovarné konvice atd. To, že ty exportní bude muset legislativě přizpůsobit div není.
    - Jakou formu spolupráce zvolí nechme na Britech - v podstatě nám do toho nic není. My můžeme jen pozorovat jak si s tím poradí a sbírat poučení z dopadů jejich volby.
  • @Vena no nevím, pokud u nás budou dotovaní zemědělci s půdou hospodařit jako dosud, nevidím to jako dlouhodobě udržitelné a ošklivé GMO plodiny se možná stanou nevyhnutelnými. U nás by se to také dalo nazývat "dotovaná likvidace půdy a přírodního bohatství státu".
  • @Mellien Když sám říkáš, že se neví, jak to bude vypadat za pět let, tak tvůj optimismus ohledně pozice Británie opravdu nechápu, leda opravdu jako satisfakci protiunijních pocitů. Jestli odchod někdo zvládne, tak Británie je ze členů ten nejvhodnější kandidát. Silnější ale nebude, ani víc "britská", to je jenom iluze. Pravděpodobně se víc zaměří na obchodování a politické styky s Čínou, Spojenými státy a svými bývalými koloniemi. Otázka je, kolik jim toho můžou za svoje ceny nabídnout. Samozřejmě že Unie s Británii bude dál obchodovat, ale v tomhle směru Británie víc potřebuje Unii než naopak a od toho se bude odvíjet vyjednávání.
    Podíval jsem se pro zajímavost na nějaká čísla ohledně obchodní bilance mezi UK a EU:
    https://www.uktradeinfo.com/Statistics/OverseasTradeStatistics/Pages/OTS.aspx

Británie více z EU dováží než vyváží (za duben 25 mld./41 mld. liber), ale zhruba stejný poměr má i se zeměmi mimo EU (13 mld./21 mld. liber).
  • @svoa00 já si jen myslím, že se GB a EU potřebují stejně a podle toho bude vyjednávání probíhat. Takže tady se neshodneme. Obchod má před politikou navrch a to se také ukáže...
    Ještě je třeba připomenout, že EU nemusí být do budoucna žádná pevná jednotná entita, ať už tlak nacionalistů, uprchlíků, Turecka nebo čehokoli může udělat svoje.
    Každopádně si myslím, že EU ve stávající podobě nemuze a nebude dlouhodobě fungovat. Jestli se nezmění, nevrátí ke kořenům, neupustí od sociálních experimentu, tak v ní časem bude jen Turecko nemecké Turecko.

Edit: a to bych rád dodal, že základní myšlenka eU se mi líbí... Ale těžko se mohou tak rozdílné státy začít více integrovat, když jsou mezi námi tak propastné rozdíly v platech a kupní sile
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.