Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Monte Karstark Třeba Horáčka?
Edit:
Mimochodem, mohli by se v tom média začít trochu šťourat. Vím, že od lidí typu nepotřebuji-prověrku, ovečky a toho jejich pastýře nelze čekat téměř nic, ale vyhrožovat někomu, že jeho příbuzného (který přežil koncentrák) odeberou ze seznamu, když se sejde s Dalajlámou... no, Hrad klesá stále níže a níže. Jde to ještě vůbec?
Asi nemá cenu dokola rozebírat, že když se sejde ministr kultury (duchovně zaměřený) se světovou duchovní autoritou (bez ohledu na to co si myslíte o nobelově ceně míru, situaci v tibetu či čínských investicích) je to prostě v pořádku.
Co se příštího prezidenta týče, zrovna toho Hermana bych i volil. Celkově od prezidenta nemám velká očekávání, po tom zmrdským sráčovi co tam sedí teď už bude vše jen cesta vzhůru. Přál bych si aby tam byl někdo kdo nebude rozesírač všehomíra..
Edit: Mimochodem dneska se ta prolhaná hradní kreatůra Ovčáček omlouval do televize letovým dispečerům a bylo znát že omluvy mu moc nejdou a není na ně zvyklý ;)
Ale mýlíš se ty, já od začátku nemluvím o tom, že má POVINNOST se usnesením řídit, pouze říkám, že se jím řídil, zatímco dva další nikoli (všimni si, že v tomto případě vyjímám ty dva, kteří nepatří mezi PSP ČR). A co víc, ti dva, kteří se usnesením neřídili to pomáhali odhlasovat. nic víc nic méně. To, že by ministr ve funkci jednal v rozporu se svými kompetencemi je ovšem tvoje fabulace. Pro tebe znovu, Dalajláma není politický představitel, je to osoba na vysoce kulturně ceněná a mj. oceněná Nobelovou cenou míru... tj. někdo, komu ani ty ani já nesaháme po kotníky. O postoji vlády asi tolik - jistě mi umíš říct, který vládní předpis zavazuje (a teď opravdu zavazuje, když říkáš, že překročil kompetence) ministry nestýkat se s Dalajlámou...
@Mellien:
Popravdě, kdybych měl tipovat, tak je dost možný, že nejde o Hermana, ale že tím "nepotřebným" pamfletem ti čtyři pouze upevnili potenciálně rozkývanou židličku jistému ultra-giga-mega-manažerovi-obchodníkovi, kterého z důvodu utajení můžeme nazývat třeba LuftJarda...
Jinak v den schůzky v rádiu ministr kultury říkal, proč zrovna on - setkává se s ním jako s duchovním a církve patří k ministerstvu kultury. V té chvíli mi to znělo že se snad ve vládě o setkání poprali, s odstupem času to spíš vypadá, že tahali sirky :D
Uvedl jsem jasně, že nehodlám hájit morální integritu páně Sobotkovu, leč člen vlády se ŘÍDÍ (a má z toho odpovědnost) zcela jinou než z tebou předloženého dokumentu. Ono něco jiného je vydávat taková prohlášení v pozici poslance, který nic neřídí a nemá odpovědnost za chod zahraniční politiky země, a něco jiného je být ve funkci, ve které naopak za tyto věci odpovědnost nesu. Stejná výtka, jako ta, která zahájila mé zapojení zde. Uvádíš mne do souvislosti, do které já se necítím zapadat. Máš-i ty pocit osobní nedostatečnosti vůči jeho svatosti dalajlámovi, já ti to samozřejmě neberu, užij si to, ale mne z této souvislosti vynech, já mám v tomto ohledu zcela jiný žebříček (tzn. nemá pro mne hodnotu jak nobelova cena míru, tak samotný dalajláma a necítím se tak, že bych mu nesahal po kotníky ať už z hlediska jeho učení tak z hlediska jeho ocenění) a nemám příliš rád, když mi někdo nutí jeho vlastní. Je to dejme tomu tvůj názor, ale nikoli něco obecně platného. Osobně bych považoval za docela drzé až neomalené, kdybych někoho takto řadil dle svých vlastních priorit jinak, než čistě soukromě. Na člena vlády stejně jako na jakoukoli osobu nebo úřad státní moci se vztahuje zásada secundum et intra legem, tedy mohou dělat jen to, co jim zákon dovoluje. Nenajdeš tedy mnoho předpisů, jejichž obsahem bude, co veřejná osoba činit nesmí, protože logika je přesně opačná, tedy předpisy říkají, co dělat smí.
Čl. 77 ústavy říká, že "předseda vlády organizuje činnost vlády, řídí její schůze, vystupuje jejím jménem a vykonává další činnosti, které jsou mu svěřeny Ústavou nebo jinými zákony."
Předseda vlády, kdo jménem vlády vystupuje navenek, případně může pochopitelně někoho (zpravidla jiného člena vlády) k takovému kroku pověřit. Pověření jsou buď generální (zákon a jiné předpisy) nebo předseda vlády pověří jiného člena vlády nějakým aktem a kdybych chtěl být hodně důsledný, bez výslovného zmocnění v zákoně nebo od premiéra by neměl člen vlády činit vůbec nic.
Ne, řízení se něčím není nutně spojeno s povinností, můžu se řídit i doporučením... a taky nemusím a nikdo proti tomu nemůže říct ani zbla.
... asi mi uniká souvislost - Ano, Sobotka vystupuje jménem vlády, to zpochybňuju? Vidíš tam někde, že bych tvrdil, že Sobotka nesmí vystupovat jménem vlády? A nebo ještě jinak, jakou souvislost se snažíš vymyslet mezi tím, že Sobotka vystupuje jménem vlády a tím, že by Herman nesměl přijmout Dalajlámu?
Já v tom pořád nevidím důvod myslet si, že Herman při setkání vystupoval jménem vlády (máš-li někde důkaz o opaku, sem s ním). Vystupoval na setkání jako ministr kultury (a jakkoli jsem původně byl částečně nakloněn názoru, že to od něj byla chyba a měl se s Dalajlámou setkat jako fyzická osoba, díky i zdejší diskuzi jsem si naprosto jist, že konal správně), což spadá navýsost do jeho kompetencí viz 2/1969 Sb. (naopak zmíněné setkání s papežem už by kompetence tříštilo a bylo by tak mnohem méně "čisté", jelikož papež nereprezentuje pouze církev, ale i stát.)
@Jay no nevím jestli je dobrá obhajoba, že to prohlášení vzniklo na základě strachu. Co by asi reálně Čína udělala, když se ministr nějaké České republiky, sejde s Dalajlámou a vrchní představitelé nepadnou s omluvou na kolena...že by něco jako "tytyty, to se nedělá"? :-D
Zmínil jsi mne v naprosto nekorektní, logicky nedostatečné souvislosti, proto jsem do hovoru vstoupil. V tomto případě jsi to jedině ty, kdo se pokouší slovíčkařit a odvést tak téma hovoru od nedostatků na vlastní straně. Ale abys neřekl, jsem ochoten výrok:
"jestliže se ti vyřčené skutečnosti nelíbí, nemáš mě oslovovat"
změnit na:
"jestliže se ti vyřčené skutečnosti nelíbí, nemáš o mně mluvit v nesmyslných souvislostech"
Jinak řečeno, neber jména flankerova nadarmo =D Nedostatek logiky svěřuji zásadně tobě :) Co přesně ti uniká ve větě: Řídit se mohu příkazem, ev. doporučením. Onen dokument však není ani jedno Ou, jayi, dneska těmi logickými fauly jen hýříš. Tentokrát klasický, přímo ukázkový strawman. Vytvořil sis vlastní výrok, který jsem neřekl, a vůči kterému se vyhrazuješ, namísto toho, co bylo skutečně řečeno. Nikde jsem ti nevytýkal něco takového, mluvil jsem pouze a jedině o ministrovi, který provedl krok, k němuž neměl dle mého nejlepšího vědomí žádné pověření, ani zákonné, ani jiné.
K zákonu č. 2/1969:
Ministerstvo kultury je ústředním orgánem státní správy pro umění, kulturně výchovnou činnost, kulturní památky, pro věci církví a náboženských společností.
Prováděcím předpisem je v této oblasti zákon č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech. ten zná jedinou pravomoc ministra, a to prodloužení lhůty správního řízení v případě, že nelze o žádosti na registraci rozhodnout ve lhůtě pro klasické správní řízení. je to procesní, nikoli hmotná pravomoc. Stále se tu bavíme o základní politice země, kterou určuje vláda a navenek vyjadřuje premiér resp. ten člen vlády, kterého k tomu premiér pověří (jak říká sir Humphrey: "Pan premiér dává, pan premiér rovněž béře. Jméno premiérovo budiž pochváleno."). jak jsem zmínil v komentáři výše, pokud by dejme tomu byl rozhovor s dalajlámou nezbytný pro účely řízení, pak dejme tomu ano, byl by tu důvod, pokud by to vyžadovalo část samotné jeho svatosti. Ale nevím, že by takové řízení probíhalo. Takže pokud se Herman nevytasí s nějakým dokumentem od Sobotky, který mu jako členu Sobotkovy vlády dává takovou kompetenci (což vůbec nevylučuju, může něco takového existovat, dosud skryté veřejnosti, u Sobotky bych se tomu nedivil - leč onen omílaný dokument vzniklý ve sněmovně nemá absolutně žádnou takovou moc), tak ano, musím jeho jednání považovat za vybočení z kompetencí ministra.
Aras Bacho an 18-year-old Syrian migrant, in Der Freitag, October 2016
ZelnéZelené říkat, že je dobrá věc, že Němci budou v německých městech minoritou, je možné vše...