Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1388390392393394

Komentáře

• Tak myslím, že kdyby narazil na ságu, která popisuje, jak jeden hrdina provedl špecl hrdinský výkon s reverzne chyteným mečom, tak povie "no a toto je ďalší odkaz na folklór, pekné, čo všetko si naštudovali a podarilo sa im to tam zahrnúť".
    On jemu sa asi častejšie stáva, že jeden film/seriál za druhým necháva postavy mávať mečmi takto a tvrdí, že je to regulérny postup.
    Proste to prvé je doložené presne v tom type materiálu, ktorý tento film adaptuje.
    To druhé nie je doložené nikde s výnimkou celkom iného druhu zbrane, ale v jeho skúsensoti je to premnožené a taká vadná common misconception, technická chyba a žiaden odkaz na nič.

Hehe, Shadiversity urobil veľmi dlhý rozbor súboja v Blavikene. Tuším sa tam vyjadril, že začiatok vyzerá veľmi dobre a je tam príklad manévru, kedy to s tým úchopom nie ej úplne odveci. A potom sú tam zas veci, nad ktorými sa dramaticky opúšťa, ausík jeden teatrálny. Má ešte pár takýchto "autopsií".

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    dropnout trailer na Gray Mana den po MI7? Netflix se toho nebojí :-o

Ale ten na MI je asi víc wow
  • @MonteKarstark Tom se mi líbil akorát v Interview s upírem, takže za mne jasně vede Ryan, i když v celém traileru demoluje naši matičku Prahu. I když... Tom si zahrál s vlakem na "Back to the future 3", takže mu asi také dám šanci :-).
  • @Lady Ašara No toto :D Lestat z Interview s upírem je role, kterou si užíval asi nejvíc a určitě nejvíc sexy (ta cynická scéna s prostitutkou je vůbec nejlepší), ale hodně se mi líbil i v Na hraně zítřka, Collateral a Minority Report.
  • @svoa00 Minority Report je to o tom, jak po něm jdou za zločin, který nespáchal? Snímek dobrý, ale... hraje tam Peter Stormare, pro kterého mám v roli úchylů slabost, takže... sorry, Tome :-D. (Stormaremu jsem dokonce kdysi sesmolila dopis s žádostí o autogram, kde jsem pracně oprašovala všechno, co jsem z hodin AJ zapomněla. O tom, že jsem fakt dobrá :-D, svědčí, že po půl roce podepsané fotky dorazily.)
    Sakra, budu si muset pustit Interview a mrknout na Lestata. Jak já svého času trpěla, že u nás nešel sehnat překlad zbylých knih od Anny Rice! :-D
    Na hraně zítřka se mi též líbilo, vcelku i ten filmek, kde hraje s Cameron Diaz, i když to byla hrozná békovina :). Collateral jsem neviděla, díky za tip ;-).

Jinak Gosling si mne získal ve filmu Bláznivá, zatracená láska, kde hraje hlavní roli Steve Carell. Oddychová komedie, ale není to blbost, doporučuji. A samozřejmě jako skoro ve všech Ryanových filmech nesmí chybět Emma Stone :-)).
  • upraveno 25. května 2022
    @Lady Ašara Tak pro vzpomínku :D

image
    image
    image
    image

image
    image
    image
    image
    image
    image

Ano, Minority Report je přesně ten film. Collateral už je taky snad z roku 2004, ale vůbec to nevadí, má obecné a ne politické téma. Tom tam hraje nájemného vraha, který si na jednu noc "zaplatí" neprůbojného taxikáře, který s ním progresivně ztrácí trpělivost.

Dneska mimochodem jdu na druhý Top Gun a překvapuje mě, jak pozitivní jsou recenze, tak zítra tu dám něco vědět.
  • @svoa00 Ty mi dáváš, to zas dneska v noci budou sny :-D.

Bohužel jsem svého času nejprve viděla Žhavé výstřely a teprve potom Top gun. Navždy to změnilo mé vidění toho filmu :-).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já jsem Top gun do teď neviděl. Udělal jsem dobře?
    svoa00 napsal(a):

Dneska mimochodem jdu na druhý Top Gun a překvapuje mě, jak pozitivní jsou recenze, tak zítra tu dám něco vědět.

Nezapomeň si kapesníčky. Prý je to plné erektivních záběrů na stíhačky ze všech možných úhlů.
  • Takže... nový Top Gun skutečně připomíná zábavnou osmdesátkovou kinematografii. Žádné trapné politické deklamace, žádné řešení minorit všeho druhu, žádná přeplácaná marvelizace. V dnešní době k neuvěření. Je to takový přímočarý feel good movie, při kterém se dobře zrelaxujete, a ne, nebere se zbytečně vážně. Přesně tak, jak jsem čekala, a je to dobře.

@MonteKarstark Jsou to hlavně legendární F18 a těch širokých leteckých záběru je habaděj :D
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Collateral je perfektní film - od Manna už mám radši jenom Posledního Mohykána.

Stormare je boží - má zajímavý polohy - třeba Big Lebowski (magor), Fargo (ještě větší magor), Tanec v temnotách (citlivý vidlák), Constantine (Lucifer řečený Lu :) ...
  • @Oakenfist Na Posledního mohykána se musím dívat a vytěsnit u toho předlohu, protože s tou to mnoho společného nemá. Když jsem nejprve četla knihu, a pak viděla film, byla jsem z něj nešťastná. Ale izolovaně bez knihy je to slušný snímek s krásnou hudbou.
    Oakenfist napsal(a):

Stormare je boží - má zajímavý polohy - třeba Big Lebowski (magor), Fargo (ještě větší magor), Tanec v temnotách (citlivý vidlák), Constantine (Lucifer řečený Lu :) ...

Ve Fargu je to TOTÁLNÍ magor (scénka s drtičkou odpadu nebo co to bylo, ta je nezapomenutelná), Constantin měl pro mne pozitivní vyznění, neb jako Ďábel zde léčil rakovinu plic :D, a docela fuj byl v pokračování Jurského parku. Za mne měl nejhnusnější roli ve Falešné stopě. Z těch lepších rolí nesmíme opomenout Lva Andropova v Armageddonu nebo Johna Abruzziho v Útěku z vězení. A roky se snažím sehnat Filmového hrdinu, jen abych Stormareho viděla v roli dalšího magora :).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    MonteKarstark napsal(a):

dropnout trailer na Gray Mana den po MI7? Netflix se toho nebojí :-o

Možná nebojí, ale na M:I nemají ani náhodou.
    Lady Ašara napsal(a):

Minority Report je to o tom, jak po něm jdou za zločin, který nespáchal? Snímek dobrý, ale... hraje tam Peter Stormare, pro kterého mám v roli úchylů slabost, takže... sorry, Tome :-D. (Stormaremu jsem dokonce kdysi sesmolila dopis s žádostí o autogram, kde jsem pracně oprašovala všechno, co jsem z hodin AJ zapomněla. O tom, že jsem fakt dobrá :-D, svědčí, že po půl roce podepsané fotky dorazily.)
    Sakra, budu si muset pustit Interview a mrknout na Lestata. Jak já svého času trpěla, že u nás nešel sehnat překlad zbylých knih od Anny Rice! :-D
    Na hraně zítřka se mi též líbilo, vcelku i ten filmek, kde hraje s Cameron Diaz, i když to byla hrozná békovina :). Collateral jsem neviděla, díky za tip ;-).

Collateral je skvělý film, jeden z mých nejoblíbenějších. Též doporučuji.
    Film s Diazovou je Knight and Day (u nás trochu debilně Zatím spolu, zatím živi). Ten mám taky hodně ráda, hlavně v prodloužené verzi. Moje oblíbená letní oddechovka. A i když jsem ho viděla už mockrát, tak mě nepřestává fascinovat, že o 10 let mladší Diazová tam vypadá naopak o 10 let straší než Cruise.
    Kromě ostatních zmíněných "cruisovek" bych doporučila i prvního Jacka Reachera. Když člověk odhlédne od fyzických parametrů knižního hrdiny, dostane kvalitní thriller dobře namíchaný s akcí.

Cruise obecně mám ráda. Resp. jeho filmy. Herce bych určitě nezařadila do svého top žebříčku, ale jeho filmy sleduju pečlivě a drtivá většina z nich mě baví. Pečlivě si vybírá role a jde do nich naplno, s posedlostí perfekcionisty.

MonteKarstark napsal(a):

Já jsem Top gun do teď neviděl. Udělal jsem dobře?

ne :)
    Oakenfist napsal(a):

Collateral je perfektní film - od Manna už mám radši jenom Posledního Mohykána.

U mě je Mohykán až po trojici Collateral, Insider a Nelítostný souboj.
    upraveno 26. května 2022
  • Poslední mohykán je vyborný film. Ono takto drsných indiánek tolik nevzniklo. V době vzniku ještě míra násilí ve filmech bylo výrazně menší skalpující Huroni krvavé scény nebyly běžné. Ta závěrečná scéna je jedna z nejlepších. Má vzniknout seriál. U filmu Collateral hodně expertu chválí přestřelky. U jedný scény uvádí, že je to nejlepší zobrazení Mosambického drillu. Mann má ještě dobrý film Nelítostný souboj. Tom Cruise mě příjde zajímavý i tím, že si některý projekty vydupe. Třeba Na hraně zítřka podle japonský novely All You Need Is Kill. Manga vznikla až zároveň s filmem. A viděl jsem pár stran z české verze a zobrazení Mimiků je divný jsou to takový velký zubatý koule. Mě se líbil i Poslední samuraj. S historii to nemá moc společnýho, ale to většina historických velkofilmů filmů. I demýtizace Custera mě ve filmu přišla dobrá. Třeba scéna útoku ninju na samurajskou vesnici výborná.
  • Pravě jsem zjistil, že Ridley Scott točí Napoleona a ztvárnit ho má Joaquin Phoenix.
    image
    Tuhle uniformu co je na obrázku měl Napoleon na sobě naposledy když mu bylo tak třicet let. Joaquin má 47 let. Jsem zvědav co film obsáhne.
  • @DanielSvatoš Tak Scott se ve svých adaptacích příliš reality nedrží. Nevěřím že by se zabýval něčím jako dobovou uniformou. :)
    Každopádně - já mám rád Jak Scottova Robina tak i Baliana :) Napoleona budu mít rád taky.
  • Jú, tak to budu vyhlížet.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. června 2022
    To přiměje člověka se ozvat...

Už v základu, Josefínu hraje herečka o 14 let mladší než Phoenix ačkoli v reálu byla o 6 let starší (ale třeba to bude s flashbacky, co já vím). Otázka je, jestli to má zabírat celý Bonapartův život, jak se o to pokoušel Kubrick, nebo se to soustředí jen na krátký úsek. Tak nebo tak se děsím, že zrovna moje oblíbené období má být zase hollywoodsky "převyprávěno" (s největší pravděpodobností rovná se zprzněno).

A Scott koukám toho nemá v kalendáři málo, Gladiátor 2, Bitva o Británii...

P. S. Scottův Robin Hood se mi vlastně docela líbil, i když to historii doslova znásilnilo.
  • upraveno 7. června 2022
    @flanker.27 Já právě myslel, že kdyby měl film obsáhnout třeba jenom Napoleonův vzestup k moci (dejme tomu tedy někdy 1799 - 1800), tak moc nechápu výběr herce.
    našel jsem ještě pár fotek z natáčení. Tady je třeba uniformě prvního konzula.
    image

jestli to tak nějak počítam z hlavy dobře, tak Phoenix má tolik, kolik měl Napoleon u Waterloo. A to už byl docela nemocný.
    Já to samozřejmě ještě neodsuzuji ale je téma mému srdíčku velmi blizké :)

edit: tak nic, film bude asi obsahovat vetšinu Napoleonova života.
    image
    @DanielSvatoš Problém je, že dneska často ty filmy, které zabírají třeba 20 let, točí jako kdyby se to odehrávalo během roku či prostě velmi krátké doby, třeba holandský film o de Ruyterovi:
    https://www.csfd.cz/film/375698-admiral/recenze/

A podle toho to vypadá i se stářím/mládím herců v nich.
  • de Ruyter se mi líbil ale já si prostě nemyslím, že jde natočit film, který může obsáhnout Napoleonův život. Na to je třeba několik filmů nebo seriál. Třeba opak je Waterloo, jenom o 100 denním císařství. Už jsem trochu koukal na unifromy ale počkám na trailer abych začal hodnotit :)

Jinak tady je téma o spracovaní Bonaparta ve filmech od Kovaříka.
    http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/09/nepoleon-ve-filmu-1.html
    http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/09/napoleon-ve-filmu-2.html
    http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/10/napoleon-ve-filmu-3.html
    http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/10/napoleon-ve-filmu-4.html
    upraveno 7. června 2022
    To si přečtu. Kdysi už totálně sepsul ten francouzský 4dílný pokus s Clavierem (ten tam určitě je zmíněn taky):
    http://napoleon-knihy.blogspot.com/2016/08/televizni-serial-napoleon-francie-2002.html
    https://www.austerlitz.org/cz/tv-serial-napoleon-aneb-waterloo-francouzske-televize/
  • Ono tam je vždy jen pár řádků, není to velké čtení jen takový seznam. Díky němu jsem ale objevil spoustu zajímavých kousků jako je němy film Napoleon z roku 1927 nebo Vzhůru po Champs-Elysées u roku 1938.

Kdysi jsem ten film našel s eng titulky.
    Zajímavý přehled, dobře že nebyli opomenuti ani naši herci. Mimochodem Postránecký kromě Muže v pozadí hrál Napoleona ještě v Hubačově Generálce jeho veličenstva (což je skvělá konverzačka mezi ním a Bohdalovou a mimochodem prý nejhranější česká divadelní hra v zahraničí). Hrušínský ve Waterloo z roku 1967 byl jak se dá očekávat skvělý, i když ta hra samotná je kompletní fikce.

Jo, ještě co se týče zpodobnění věku ve filmu zahrnujícím dlouhé období, zajímavě k tomu přistoupili tvůrci amerického (tuším čtyřdílného, celé to trvá šest hodin) filmu o Petru Velikém z 80. let, kde Petra velikého hrají hned čtyři různí herci.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @flanker - to mě napadlo jako první, ta konverzačka s Hrušínským - on je skvělej, ale přesně - ten děj je fikce (ani nevím, jestli jsou tam s ním ti správní maršálové) a taková, no, očekávaná, silná témata, pacifismus vs diktátorství atd.

https://csfd.cz/film/197187-waterloo/prehled/
    upraveno 9. června 2022
    Amaroun napsal(a):

Malý offtopic... Koukám, že kremrole přece jenom vylezli z díry hanby :D

Tohle si nech(te) do pošty, nebo aspoň do vojenského klubu. Všude jinde to budu mazat.
  • @DanielSvatoš Robina Hooda od Scotta se mi povedlo úspěšně vytěstit. Bůhví proč, nejvíc pod kůží mám verzi s Costnerem, a pak ještě jednu starší, kde hraje Uma Thurman (1991). Zrovna včera jsem si četla Tajný deník šerifa z Nottinghamu a říkala si, že se na to budu muset znovu podívat :-D.
    Jsem ráda, že jsi zmínil Kovaříka, od toho jsem si teď koupila nějaké knihy s vazbou na 17. století. Hrozně moc bych toho pána pozvala na pokec, ale nemám facebook a na svém blogu nereaguje.
  • Toto mne dnes rozesmálo nahlas, i když to samozřejmě považuji za ohavné prznění kánonu:

(Existuje i verze, v níž účinkuje Severus Snape.)
  • Svatá nebesa! Protože ono je to zostříhano fakt dobře.

"That must be boring." - škubání okem :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.