Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1385386388390391394

Komentáře

• Takže jsem se teď vrátila z kina z Duny a jsem ráda, že jsem za velké plátno ty peníze dala. Je to přesně ten typ filmu, který se na plátně umí prodat. Široké záběry, scenérie, barevné palety... zkrátka vizuálně je to úchvatný film. Musím pochválit svělý timing, v Duně je přesný poměr akce a dialogů a každá scéná jako by trvala tak akorát dlouho. Příběhově je to čisté a na rozdíl od spousty jiných nových filmů se tu emoce a epický rozměr neschovávají za sto nátěrů sarkasmu. Timothého jsem už viděla v několika filmech a mám ho čím dál tím radši. Je super jak v těch klukovských momentech, tak ve chvílích, které naznačují, že Paul nebude Luke Skywalker ale spíš Michael Corleone. Mimochodem, Lynchova Duna se mi jako dítěti nelíbila a vybavím si, že kdysi dávno jsem skoukla rozplyzlou televizní verzi s Jamesem McAvoyem. Tahle nová Duna - a mám spoustu důvodů tvůrcům věřit, že se povede i pokračování - nechá ostatní adaptace daleko za sebou.
  • Já se na to pokračování už teď moc těším :D
    Mimochodem, Dunu jsem četla, ale do srovnávání se pouštět nebudu. Četla jsem to anglicky a nevím, jestli to bylo tím, ale docela jsem se v tom ztrácela (kvůli pár zaměnitelným postavám či neznámému prostředí?) :D Sice jsem se tím prokousala, ale víc než dojmy mi z ní neutkvělo.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 25. listopadu 2021
    8-O
    Hayao Miyazaki returns for one last new studio Ghibli movie
    https://www.nytimes.com/2021/11/23/t-magazine/hayao-miyazaki-studio-ghibli.html
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. listopadu 2021
  • svoa00 napsal(a):

Takže jsem se teď vrátila z kina z Duny a jsem ráda, že jsem za velké plátno ty peníze dala. Je to přesně ten typ filmu, který se na plátně umí prodat. Široké záběry, scenérie, barevné palety... zkrátka vizuálně je to úchvatný film. Musím pochválit svělý timing, v Duně je přesný poměr akce a dialogů a každá scéná jako by trvala tak akorát dlouho. Příběhově je to čisté a na rozdíl od spousty jiných nových filmů se tu emoce a epický rozměr neschovávají za sto nátěrů sarkasmu. Timothého jsem už viděla v několika filmech a mám ho čím dál tím radši. Je super jak v těch klukovských momentech, tak ve chvílích, které naznačují, že Paul nebude Luke Skywalker ale spíš Michael Corleone. Mimochodem, Lynchova Duna se mi jako dítěti nelíbila a vybavím si, že kdysi dávno jsem skoukla rozplyzlou televizní verzi s Jamesem McAvoyem. Tahle nová Duna - a mám spoustu důvodů tvůrcům věřit, že se povede i pokračování - nechá ostatní adaptace daleko za sebou.

Nedalo mi to a pustila jsem si verzi z roku 1984. Předně jsem zjistila, kolik jsem toho zapomněla, a to jsem to viděla jako relativně odrostlé dítě. Film má svoje kouzlo, ale z pohledu dnešního diváka už ledasco působí úsměvně, ať jde o pojetí některých postav (krásný Wade; totožnost jeho herce jsem rozklíčovala až díky titulkům), "triumfální" hudbu Fremenů, anebo explicitní vyjadřování myšlenek hlavních postav. (Knihu jsem nečetla, ale kamarád říkal, že je hodně filozofická a hodně o myšlení hrdinů, takže Lynch si s tím poradil tímhle způsobem.) Od druhé poloviny, kterou nový film už dějově nezahrnuje, mi to přišlo zrychlené, Fremeni takoví nemrcouchové, Alia vyloženě divná a konec useknutý. Některé věci zůstaly zcela nedořešené nebo nedovysvětlené. (Proč byla vypravěčem imperátorova dcera? Co se s imperátorem pak stalo? Jak dopadl atreideský mentat? Co se vlastně stalo s Jessicou, jako roli sehrála u Fremenů, něco víc o její dceři? Jak se zrodil vztah mezi Paulem a Chani. Celá legenda kolem spasitele Fremenů...) Oproti tomu, u nové adaptace, i když vlastně šlo jen o polovinu knihy, se mi to líbilo celé a vyloženě mě to namlsalo na druhou část. Co ale musím u Lynchova filmu vyzdvihnout je skutečnost, že jsem poprvé viděla Patrika Stewarta s dlouhými vlasy! Sice jen vzadu, ale i tak pro mne kapitán Picard dostal zpětně nový rozměr :-D. (Mimochodem, Gurneyho moje hlava pořád přezdívá na Grumpyho :-).)
  • Tretí diel trilógie o Márii Terézii je za mňa najlepší. A fakt sa podaril. Dynamika medzi manželmi, ich deťmi, priženenými... Do toho perličky typu ako Jozef II oral, kópia dedinky vybudovaná pre Antoinettu, vynález vakcíny, galéria Albertina... A vydarený filmový jazyk v porovnaní dvoch sobášov a prechodu od inštrukcií k zobrazeniu pohrebov. Rezervovanejšie, chvíľami dosť smutné, nie že by nebolo z čoho žmýkať pri všetkých tých úmrtiach a niečom smoliarstve. Kaunitz z toho vyšiel zle, ale nerobia z neho hlavného záporáka ako zo Savojského. Trocha haluz je, ako v každom diely hrá Máriu iná žena, len Lotrinského furt Kotek, ale plynutie času aj na ňom vidieť dobre.

Ak má niekto výhrady, som samé ucho.

https://www.csfd.sk/film/1004317-maria-terezia-iii/hraju/
  • Tak to vypadá že kulturně filmová válka USA-Čína už začala. Japonce v roli nepřátel v čínských velkofimech nahradili Amíci. Tento film Snipers má jít příští rok. Natočil ho uznávaný Yimou Zhang ( Hrdina, klan Letajích dýk i částečně hollywoodská Velká čínská zeď) A tento film The Battle at Lake Changjin celosvětově vydělal přes 905 milionů dolarů. Nebýt Spider-mana vydělal by nejvíce za rok 2021.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Trailer na tu hitovku už jsem viděl. Podle něj to tak co by člověk čekal, vlastenecko-heroický náborářský výplach. Na druhou stranu tolik oblíbená korejská Pouta války jsou asi na stejné úrovni :)

Nicméně mi to připomnělo to porovnání nedávných náborových videí z Číny/Ruska/US

Líbí se mi ty reakce typu:
    The Chinese ad makes me want to join the Chinese army.
    The Russian ad makes me want to join the Russian army.
    The USA ad makes me want to join the Chinese or the Russian army.
    :twisted:
  • Pouta války jsem myslím viděl už před nějakou dobou, jestli to je o dvou bratrech. A tak jednostranný mě to nepřišlo. Byla tam i pasáž o brutálním honu na komunisty v Jižní Koreji. Tak byly i popravy bez soudu čistky. Je to ale už delší dobu co jsem to viděl. S Čínou beru, že už do sebe docela jdou s USA. To ještě ve roce 2019 byla koprodukce ve filmu bitva u Midway.
    To jsem tím ani nemyslel (ostatně třeba i ve starém sovětském Osvobození byla zobrazena, byť okrajově, i zbabělost sovětských vojáků a střelba do vlastních, to se tu a tam objevit musí). Myslel jsem spíš styl, celkový patriotismus, okázalost a přepatetizovanost (ta je u asijských filmů hodně častá a pro mě tvoří problém na ně koukat).
  • Mě teď docela zaujalo, jak se zemrel-americko-bahamsky-herec-sidney-poitier slovíčkaří. Třeba tady to je prostě blbě. V článku je Ve věku 94 let zemřel slavný americko-bahamský herec Sidney Poitier, který roku 1964 jako první člověk tmavé pleti získal cenu Oscar za film Polní lilie . První nebyl, první byla Hattie McDaniel už v roce 1940 za film Jih proti Severu. Asi je nekorektní uvádět ji když hrála služku nebo to bylo moc brzy a zase to kazí představu tehdejšího rasismu. Tím ho nijak nezpochybňuji Hádej kdo příjde k večeři je dobrý film a když se něco dostane třeba do Přátel tak to je v známé.
    @derfel To nic, to je jen demence českých novinářů. Poitier byl prvním černošským hercem, který ho získal za hlavní roli.
  • Jo já už vím. Je to dost smutný dneska jsem měl při uklízení bytu trochu času, tak jsem napsal ČTK od který to všichni přebírají, že to je špatně. Tohle je komunikace:
    Já: V článku V 94 letech zemřel legendární americko-bahamský herec Sidney Poitier máte chybu. Sidney Poitier, který v roce 1964 jako první člověk tmavé pleti získal Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Polní lilie - to není přesné. První byla herečka Hattie McDaniel už v roce 1940 za film Jih proti Severu. Píšu to i s ohledem k tomu, že to po Vás převzala téměř všechna známější media v zemi. Třeba ČT, Český rozhlas, Idnes, Respekt, Aktuálně. Dobrá ukázka toho, jak se dnes nic neověřuje a tupě od Vás přebírá. Docela smutný obrázek českých medií.
    odpověď ČTK: Dobrý večer, Hattie McDanielová získala Oscara za výkon ve vedlejší roli. Poitier byl první člověk tmavé pleti, který dostal Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli.

Já: Dobrý večer, ano, ale takto to tam u vedeno nebylo. Následně to po upozornění změnit dokáže každý, ale uznat chybu to už je horší. Původně to nebylo přesné. Toto jsem kopíroval z původního článku Sidney Poitier, který v roce 1964 jako první člověk tmavé pleti získal Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Polní lilie.

ČTK: I z původní formulace bylo zřejmé, že jde o ocenění za hlavní roli. Větu jsme nicméně po Vašem upozornění ještě upravili. Takže díky za něj.

Já: Z původní informace to zjevné nebylo. Pokud se kategorie ( kterou získala) jmenuje Oscar za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, tak to z původního textu zřejmé nebylo, že by se tam nepočítala.To upřesnění, tam prostě třeba je. Vždy to je hereckých kategoriích udělené za nejlepší herecký výkon. Díky ale za upřímnost.

Jde o toto https://ceskenoviny.cz/zpravy/v-94-letech-zemrel-legendarni-americko-bahamsky-herec-sidney-poitier. Přidali tam, získal Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu Polní lilie.
    ČTK něco napíše a všichni to bez jakéhokoliv ověření přeberou. Taky jsem napsal Železnýmu z ČT ale ten mě ještě neodpověděl, jestli vůbec odpoví.

• Díki za náhled. Tak alespoň, že to opravili.
  • Viděl jsem Wind River. A musím říct opravdu dobrý. Takový mix skoro severský detektivky s něčím jako téměř neowestern.Bezútěšné prostředí odlehlé indiánské rezervace Wind River nálezené tělo indiánské dívky. Lovec/stopař a agentka FBI kteří to začnou vyšetřovat. Herci z Márvelovek, kteří dokazují, že v pohodě zvládnou i jiný žánr. Zajímavá struktura vyprávění s jedním zlomovým bodem.
    Aktuálně to i v iVysílaní ČT wind-river.
    Když máme dnes výročí 80 let od naplánování jednoho z největších zločinů v lidských dějinách, tak si zaslouží připomenout i jeho výborné filmové zpracování.
    https://www.csfd.cz/film/10947-konference-ve-wannsee/recenze/

Kdo neviděl, doporučuji.
  • upraveno 21. ledna 2022
    Díky za připomenutí tohohle filmu. Taky můžu jenom doporučit. Ano, je to konverzačka a ne válečná akce, ale stojí zatraceně za to. Na začátku mezi elitou Třetí říše vládne taková přátelská atmosféra, pak přijde na řadu třeba téma, co to známená být poloviční Žid. A ke slovu se dostane i právník Colin Firth, který chce Židy vyhladit... ale jedině podle zákona.

Jedním z hlavních aktérů je samozřejmě "náš" Heydrich (Kenneth Branagh).

image

Abych odlehčila atmosféru - nikdy mě nepřestanou fascinovat ty slušivé uniformy of Huga Bosse :D
  • Nemohu se zbavit dojmu, že Kenneth od určité doby hraje hlavně záporáky :D.
  • upraveno 26. ledna 2022
    https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/peter-dinklage-snehurka-trpaslik-disney.A220126_103014_filmvideo_ts

Hmmm. Každá kritika Disney je dobrá. Ani jsem netušila, že po loňské progresivistické verzi Popelky se chystá i tohle. Takže Sněhurka s havraními vlasy a pletí bílou jako sníh:

image

Oh... No tak nic, nebudu zbytečně sarkastická. Hezká holka, na Popelku nebo Bellu by byla dobrá.

Víte, co bych radši viděla? Hororový animák na motivy Sněhurkovského příběhu od Neila Gaimana. Toho, kde královna je na začátku hodná šestnáctiletá blonďatá čarodějka a Sněhurka je děsivá pubertální holčička, co vypadá jako upírka. Ne že by na to někdo dal peníze...
  • Kromě zmíněného já se moc nechytám ani na to, proč další Sněhurku. Ta s Lilly Collins a taky ta s Kirsten Stewart nejsou zas až tak dávné.
  • @Aviv Stejný důvod, proč se v Hollywoodu dělají skoro výhradně odvážnější filmy za několik milionů dolarů nebo mega produkce ve formě pokračování, remaku, rebootu nebo adaptace něčeho už známého. Proč se před dvěma lety dělal další propadák jménem Robin Hood? Producenti tuhle jednoduchou strategii opakují pořád dokola, jako by jenom zkoušeli, co se chytne na zdi.
    Vzpomínám na slova z Werichovy forbíny: "Tady ve výši očí mám knihy přísně o dnešku. Ovšem musí se to hlídat, aby tam nebylo něco snad už vo včerejšku."

Hm, co tak točit, aby to progresivisty náhodou neurazilo svým "zpátečnictvím". Člověk se diví, jak toto vystoupení Šípa a Uhlíře bylo vizionářské, pokud jde o politickou korektnost (přičemž tento termín asi tehdy ani nikdo neznal):

• Včera jsme s dětmi koukali na animák Raya a drak a, i když mi to lehce připomínalo Posledního vládce větru, líbilo se nám to všem. Doporučuji.

• Mám Daniela Craiga radši než Moorea, ale uznávám, že tohle je férové vyjádření k předchozím Bondům. A souhlasím, že další Bond by měl být Henry Cavill. On teda už podobnou roli hrál v The Man From UNCLE, ale podívejte se na to :D

image

image
    upraveno 29. ledna 2022
    svoa00 napsal(a):

A souhlasím, že další Bond by měl být Henry Cavill. On teda už podobnou roli hrál v The Man From UNCLE, ale podívejte se na to :D

100x jo :)
    Cavilla jako nového Bonda propaguju už řadu let.

http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/204746/#Comment_204746
    Nevada napsal(a):

...
    Hodnocení 80 %, ale do značné míry ovlivněné tím, že mám ráda dobovky a miluju špionážní filmy.
    Cavill si hlasitě řekl o roli dalšího Bonda.

http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/239746/#Comment_239746
    Nevada napsal(a):

... Cavill by mi jako Geralt nevadil, naopak. Líbí se mi čím dál víc, když role hezounků už nechává jiným. Ale mnohem raději bych ho viděla jako nového Bonda. V nové Mission: Impossible si o tu roli řekl ještě hlasitěji než v Krycí jméno U.N.C.L.E.

• Dočetla jsem se, že Cavill hrál v Hvězdném prachu, ale zaboha jsem nemohla přijít na to, koho. Pak jsem se podívala na wikipedii a musela se zasmát: Humphreyho!
  • @Nevada Jo, jo, vybavuju si to :D Nevím sice, jakou kontinuitu po skončení Craigovy éry tvůrci chystají, ale pravděpodobně to bude opět reset. Co bych byla ráda, aby se vrátilo, tak to je volnější návaznost bondovek. Zkrátka aby nebylo třeba pro pochopení filmu znát všechny předchozí filmy s daným představitelem Bond. A druhá věc je vrátit Bondovi trochu z jeho předchozích charakteristik. Ta postava zkrátka není unavený Jason Bourne věčně na kraji deprese. Chápu, že diváci ho musejí mít rádi, ale i přes ten šarm a smysl pro humor je součástí Bonda i to, že je emočně chladný zabiják se sklony pro alkohol a kur*ení a nic z toho ho netrápí. To se přece dá zasadit i do kontextu 21. století a nikdo netvrdí, že to má být prezentované pozitivně nebo že ho to nekousne do zadku. Jsou jiné věci, co Bonda můžou humanizovat. Henry Cavill je rozhodně dost talentovaný a zkušený, aby to uhrál. Je ve věku, kdy vypadá dobře, ale zároveň mu věříte toho zkušeného agenta. Zkrátka přišel jeho čas, i když v té roli rozhodně nemusí strávit patnáct let ;)
  • Kdysi dávno jsem viděla parodii na erotickou scénu v limuzíně. Celé roky jsem hledala původní snímek, věděla jsem jen, že mužský hrdina má na sobě uniformu. Nakonec se zadařilo, nevím proč jsem si myslela, že hrdinu hrál Richard Gere, a on to byl mladičký Kevin Costner. Film Bez východiska (No Way Out) je sice staršího data a hodnocení na ČSFD nemá vysoká, byla jsem u toho ale napnutá jak kšandy. Navíc na Costnera v uniformě se fakt HODNĚ dobře koukalo! Pokud někdo nezná a chtěl by se podívat, doporučuji nečíst uživatelské komentáře na ČSFD, protože většina z nich obsahuje zásadní spoiler. Po shlédnutí lze pak pro porovnání posoudit zparodovanou scénu v limuzíně se Žhavými výstřely:
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Velký ještěrky úplně všude
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.