House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

17810121321

Komentáře

• AvivAviv
    upraveno 3. října 2022
    Aegon je fakt na facku.
    Haelenu mám naopak ráda a žádná husina se nekoná. Těžko říct, co přesně s ní je, ale je to jiné než v knize. V minulém díle byl vlastně náznak, že by mohla mít jisté věštecké vlohy, viz to o zavíraní oka. Jinak by se dalo u ní spekulovat o autistickém spektru - uzavřenost, tlumený projec emocí, lhostejnost a/nebo averze k blízkému kontaktu, pohroužení v jednom úzkém a třeba i nezvyklém tématu.
    Lidi už mají i celou teorii o tom, že v seriálu od Viseryse s tím jeho bílým modelem skrz ní s hmyzem a faktickou asociálností po její dceru Jaehaeru jde o gen pro autismus/aspergera projevující se s ruznou intenzitou.
  • DanielSvatoš napsal(a):

@Aviv začal jsem jí nesnášet s novou herečkou takže na tom možná něco bude. Nesnáším její pokrytectví, to jak se chovala během celé včerejší epizody, nesnáším její bastardy.

Shit, to je hodně... intense... :-D

Tak to já jsem rozhodně #teamBlack
  • @sfik já upřímně moc taky nechápu tu oblíbenost Daemona. Podlě mě tedy vlastně nic nepředvedl.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Co se Daemona týče, mě štve ta jeho oblíbenost stykem "hes good guy" a pak to nadávání na Ottu.
    Zatím mi teda Daemon rozhodně nepřijde jako lepší člověk než Otta. Spíš naopak.
    Jako jo, Daemon je cool a všechno, ale co se čistého lidství týče, víc fandím Ottovi.
  • AvivAviv
    upraveno 3. října 2022
    Otto je spořádanější. Sice ty své tlačí do konfliktu a snaží se z nich ukovat z nich tvrdé pragmatiky, ale nevyžívá se v bouři kdežto Daemon ano. U Daeho je větší pravděpodobnost collateral.
    Daemon je kromě cool taky svým zpusobem hodně přímý a myslím, že tohle nebrání si servítek a neohlížení se povrchné dekórum mu získáva body.
    Jinak řekla bych, že Aemonduv kousek se mu docela líbil a má pro něj uznání. Což mu samozřejmě nijak nebrání roznést na kopytech, páč stojí v cestě Daemonově vyvolené.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Benji Já mám rád oba. :-D

Daemon je živel, občas zbytečně krutý, zbrklý a impulzivní, ale zároveň statečný a cílevědomý, zkrátka Targaryen...a podle mě je svým způsobem i dobrý člověk, neublížil Rhaenyře ani Viserysovi, i když důvodů měl více než dost.

A Otto je schopný politik a zdatný manipulátor, cílevědomý chlap, který přesně ví co chce a jde za tím.
  • Intenzivní epizoda, kde hvězdou by Aemond. Badass děcko, které si odteď diváci budou dobře pamatovat. Dokonce pořád lepší materiál na vládce než bratr, který zatím má nakročeno na jednu z nejneoblíbenějších postav... Zítra napíšu víc.
  • @svoa00 Já si myslím že z Aegona II budou chtít udělat Joffreyyho II. Baratheona. Prostě postavu kterou budou diváci spíš nenávidět.
  • @sfik Ale tak on je zatím jenom takový obyčejný puberťák, ale diváci zatím nemají jakýkoliv důvod podporovat ho. Aemond se snadno uchyluje k násilí, ale je statečný, cílevědomý a rychle čte situaci. Jestli má být Aegonova jediná vykupující kvalita, že král být nechce (to radši jenom chlastat a děvkařit), tak po smrti otce se může sbalit do bezpečí do Essosu.
  • upraveno 4. října 2022
    SPOILERY (začerňovat už nebudu :D)

Sedmá epizoda je kompaktně napsaná a režíroval Sapochnik, pro kterého mám jenom slova chvály. Celá se odehrává na jednom místě a vyjma scén s draky spolu postavy v různých konstalacích mluví a sem tam vytasí meče a epizoda má teda trochu nádech divadla.

Rhaenyra je tentokrát o dost sympatičtější a jako by tvůrci věděli, že po minulé epizodě bude diváky kritizovaná, že si dělá bastardy a o právoplatného dědice se ani nepokusí, tak je to tu adresované. Aspoň to zkusili, i když to netrvalo dlouho. Tentokrát bylo podané vlastně sympaticky, že se snaží získat to, chce. Za přežití Laenora jsem ráda, je to milá změna. Tvůrci se snažili získat pro nový pár sympatie, ale o to divnější je teď už nechvalně známá scéna s vraždou manželky. Možná to Daemon teď udělal jinak, protože věděl, že Rhaenyra to tak chce?

Rhaenys mi bylo fakt líto, tvůrci na ni hodili smrt druhého dítěte na pohřbu prvního jako od Shakespeara. Teď by mě jenom zajímalo, proč by ona osobně a Velaryoni jako celek dál měli podporovat Rhaenyru, která jim může nabídnout leda tak bastarda za dědice (jak v seriálu dobře vědí) a to si pište že přesně to by si jako královna prosadila. Možná že Daemon se bude extra snažit, aby zůstali na jejich straně.

Alicent - no řekněme, že scéna s dýkou byla přešlap téhle epizody. Se znalostí budoucích věcí si nemůžu pomoct a většinu viny dávat Viserysovi. Pokud je tak neoblomný ohledně Rhaenyry, tak se sakra neměl znova ženit, přinejmenším si neměl brát mladou ženskou. Měl Rhaenyru rychle vdát a tlačit bratra, aby i on měl nějaké děti. Všimla jsem si, že nejenom Alicent ale i její děti jsou k němu dost chladné. Vlastně mě napadá, co by pomohlo postavě Aegona. Rozmluva s otcem na téma "proč sis mě vůbec dělal?"

No a nakonec Larys :D Pobavil. Oko za oko? No, radši ne. Alicent by jich mohla dostat třeba hned šest.
    Vykreslení Viseryse jako nerozhodného konformisty se mi vlastně zamlouvá, to vědomí, že kdyby v některých situacích jednal rázněji, tak by k Tanci nedošlo, je úžasné.

Na druhou stranu, člověk ho prostě musí litovat, když vidí jak dopadl. Nemocný umírající chlap, který přišel o milovanou manželku a s rozpadající se rodinou, ano za to druhé měl hlavní zodpovědnost on.

Vlastně nechápu proč Rhaenyru nevydědil, když bylo veřejné tajemství, že Jaecerys a spol nejsou Velaryoni, ale Strongové, kolikrát vlastně Rhaenyra zklamala jeho důvěru? :-D

Aegon byl nesympatická postava i v Ohni a krvi, na rozdíl od bratrů, tady se drží kánonu, který Aegona vykreslil právě jako opilce a kurevníka.
    Ostatně, po Viserysově smrti ho našli právě v bordelu.
  • @Achileus Jo, já vím, že tahle část odpovídá. Taky má korunu přijmout kvůli bezpečnosti pro sebe a bratry. V seriálu ale vidíme, že to jsou paranoidní představy. Trochu ale tvůrci zapomněli, že pak by s touhle meta znalostí mělo být pro diváky pochopitelnější, proč by Aegon něco takového dělal. Čili ambice. On přece bude pro říši o tolik lepší než rozhoďnožka s nevypočitatelným manželem a bastardem za dědice (což moderní diváci vidí tak, že syn je aspoň Rhaenyry). Jestli chtějí takhle pojmout celý konflikt Černých a Zelených, tak potěš koště, ambivalence v tom opravdu nebude.
  • Dá se říct, že Rhaenyra měla smůlu, že se geny Strongů pokaždé tak prosadily. Zato její otec má s hnědovlasou manželkou krásně blonďaté potomky 8-)
  • svoa00 napsal(a):

Teď by mě jenom zajímalo, proč by ona osobně a Velaryoni jako celek dál měli podporovat Rhaenyru, která jim může nabídnout leda tak bastarda za dědice (jak v seriálu dobře vědí) a to si pište že přesně to by si jako královna prosadila. Možná že Daemon se bude extra snažit, aby zůstali na jejich straně.

Zadostiučinění pro královnu, která nebyla??

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    svoa00 napsal(a):

Rhaenys mi bylo fakt líto, tvůrci na ni hodili smrt druhého dítěte na pohřbu prvního jako od Shakespeara. Teď by mě jenom zajímalo, proč by ona osobně a Velaryoni jako celek dál měli podporovat Rhaenyru, která jim může nabídnout leda tak bastarda za dědice (jak v seriálu dobře vědí) a to si pište že přesně to by si jako královna prosadila. Možná že Daemon se bude extra snažit, aby zůstali na jejich straně.

Pokud scenáristé nezvolí zase nějakou debilní zkratku a pojedou podle předlohy, tak
    třeba proto, že se pak bude rýsovat trůn pro jejich vnučku, Laeninu dceru. Jacaerys i Lucerys byli zasnoubení s Rhaenou a Baelou. Podotýkám, že Jacaerys byl králem uznaný jako následník trůnu (druhý v pořadí po Rhaenyře).

A taky se Corlys neměl rád s Otto Hightowerem už z dřívějška a obecně byli Velaryonové pro zelené nepřátelé, protože Rhaenyru podporovali od začátku.
  • Hmm, zadostiučinění by šlo snadno zahojit zlatem, že jo ????Ale Nevada má pravdu, tak by to bylo možné, to je slušná udička.
  • Jo a ještě k debatě "nesnáším Rhaenyru a její bastardy"... No, její fanoušci stejně jako Rhaenyra in-verse všechno vidí tak, že Rhaenyra má právo na trůn a právo dělat si, cokoliv právě chce, protože se narodila první. Jaká ironie, že přesně tohle by kritizovali u muže. Pravda je - a je to i v seriálu - že jí všechno prochází jenom kvůli papínkově favorizování. Ačkoliv jeho důvěru opakovaně zklamala. Rhaenyra je možná politicky o něco obratnější než Aegon a v tomhle směru vhodnější - ne že by to ale moc vypovídalo. Beztak je skoro neschopná vidět věci z pohledu druhých, využívá je a snadno si dělá nepřátele. Její děti za svůj původ nemůžou, ale to neznamená, že by se to s nimi netáhlo celý život. V tomhle nejspíš plánovala donekonečna tyransky umlčovat kohokoliv, kdo by na to jenom upozornil, stejně jako její otec. Vztek a pohrdání ze strany Alicent naprosto chápu. Jak jsem neměla moc ráda tu její mladou naivní verzi, co jednala ve prospěch svaté Rhaenyry i proti zájmům vlastní rodiny, tak ta dospělá verze (ženská plná hořkosti a vzteku, která na rozdíl od někoho jiného musela hrát podle pravidel a je o to nešťastnější) mi přijde zajímavější a bližší než Rhaenyra. A to upozorňuju, že v předloze mi obě přišly podobně hrozné :D

Abych byla realistická po tom, co jsem viděla - Rhaenyře tvůrci dali v seriálu několik lepších vlastností a zvolili si ji jako feministickou ikonu. Jestli si myslíte, že si tvůrci odpustí moderní politická témata a nemají favority, tak jste neviděli některé rozhovory. Mě stačili nadpisy. Ono to zatím není tolik vidět, ale obávám se, že to postupně bude zřetelnější a zřetelnější.
  • upraveno 5. října 2022
    @svoa00 Co se týká politických témat. Všichni jsme měli radost že Laenor přežil, protože to bylo míň prvoplánové. A myslím že to trochu politické bylo. Tvůrci dost možná věděli co by se stalo, kdyby během 2 týdnů brutálně zavraždili dva gaye právě proto, že to byli gayové :D
    Už i ta smrt lovera Joffa prolítla internetem že to je homofobní :D
  • AvivAviv
    upraveno 5. října 2022
    Tihle protestující ať se někam strčí. Ano, znám trópu Bury Your Gays, ale troufám si říct, že obzvlášť teď, když už se vynakládá snaha, aby se zobrazovali i jiné než tragické konce, by se to už snad dalo opět rehabilitovat a použít ve vyprávění. Mohlo se to stát? Mohlo. Tak to muže být odvyprávěno. Zrovna tady to smysl dáva dost vzhledem na prostředí a dynastické závazky a tak kolem. S tou scénou byly spíš zcela jiné problémy.
    Ale jak řekl sfik, do toho pojetí to opravdu sedlo líp jako sfalšované a opět musím pochválit jak si audiovizuálně vyhráli s předestřením toho komplotu. A ani se to nebije s kánonem a nevidím tam ani vzniklé chyby v zápletce. A jsem zároveň zkrátka ráda, že je o oběť a zákeřnost míň.
  • @svoa00 byla jsem rozhodnutá, že jsem team Black, ale starší verze Alicent je mi nyní sympatičtější než Rhaenyra. Rhaenyra má zase sympatičtější a milejší děcka :-k Každopádně po důkladném prostudování awoiaf jsem asi rozhodnutá, že neexistuje strana, které lze v konfliktu fandit. Obě strany víceméně rovným dílem přispívají k likvidaci říše/draků.

Ze seriálu nemám pocit, že by scénář tlačil na sílu do popředí něco, co není ve zdrojovém materiálu, nebo protěžoval některé postavy na úkor jiných.
    Spíš se těším, až ukážou, jak se píše přerod oblíbené hrdinky v paranoidního.
    :onfire: Rhaenyra není prvoplánově sympatická postava, je sebestředná, arogantní a tvrdohlavá a tahle kombinace ji nevede k nejlepším strategickým rozhodnutím. Feministickou ikonu v ní teda fakt nevidím. Jen to není jednorozměrně napsaná mrcha, člověk by jí chtěl fandit, ale pak to podělá nebo se zachová jako nafrněná husa. Stejně jako Alicent bych chtěla litovat a omluvit její kroky, ty ale nakonec často vedou k destrukci a utrpení.
  • @Dreamer Jo, vidím to podobně. Obě strany mají dobré důvody pro to, co dělají. Docela mě překvapilo, jak hlasitá je skupina fanoušků Rhaenyry. Asi ti samí, co za ikonu považovali Cersei, i když ta taky skoro za všechno vděčila mužům (pravda, v tom prostředí to těžko může být jinak). Seriál dal zatím sympatičtější stránky oběma ženským, i když to opravdu nic neomlouvá. Alicent je prostě zatím víc politováníhodná. Víc než zmrzačení syna manžela zajímají pomluvy o Rhaenyřiných dětech. Rhaenyru ani nenapomene, že by chtěla "ostře vyslýchat" zraněného kluka. Všechno ukončí tak, že Rhaenyře posvětí nemanželské děti tyranským gestem - opět, v téhle situaci. Alicent možná není tak vřelá a dobrá matka, ale svoje děti pořád miluje. Po tomhle díle bych se nedivila, kdyby ho v seriálu otrávila.
    Nepřijde mi, že by Alicent byla horší matka než Rhaenyra, alespoň co se týče Aemonda, tak bylo v posledních dvou dílech ukázané, že ho má velmi ráda, viz to jak sprdla Aegona kvůli Růžovému běsu a i její rozmluvy s ním, plus si myslím, že má ráda i Healenu, s jejíž seriálovou verzí musí být komunikace hodně složitá.

Viserysův vztah k dětem z druhého manželství chladný je, ale co chtít od slabocha, se kterým několikrát vyoral jeho bratr.

Já se paradoxně díky seriálu stávám zeleným, to protežování černých je strašně na sílu a okaté
  • Na Alicent s dětmi hezky vidno, že ji vychovával Otto. To jak nakopl a málem za ucho odtáhl Aegona bylo slušivou ilustrací. A je vidĚt, že u Helaeny se snažila projevit zájem, dokonce se natáhla pohladit ji, ale Helaena moc na hlazení není. Akorát je to s ní těžké. Alicent rozhodně nevyčtu nedostatek snahy, obzvlášť když vidím, že ona samotná se hrbí pod tíhou izolace, nenaplňujícího vztahu, nevděku a nebezpečí. Anger born of worry. A s Aemondem to bylo fakt při srdci hřející.
    Rhae s tátou a dětmi to má zas vřelejší a hezky se na to kouká.
    A moc ráda bych viděla tu konfrontaci mezi Aegonem a Viserysem, co tady svoa navrhla.
  • Sečteno podtrženo, největším záporákem seriálu je Viserys, který to královsky podělal, když si zaprvé nezpacifikoval prvního haranta a zadruhé rozdělil dědickou linii na dvě větve a obě mají povoleno mít draky :applause: :king:
  • Amen.
    K Viserysovi už jen tolik:

Velmi chytrý člověk by se podruhé neoženil, zlikvidoval by Daemona a tím zabezpečil, že trůn převezme Rhaenyra

Chytrý člověk by si vzal Laenu Velaryon, tím by rozbil alianci Daemona s Mořským hadem, bratříčka by se zbavil a syna z toho manželství by oženil s Rhaenyrou

A teď se zamyslete co udělal Viserys. :-D

Svým způsobem to byl opravdu nejhorší král v historii Západozemí po Dobytí
  • Tak nebudeme zase přehánět :D

To máte tak. Viserys nezměnil tradiční dědický systém, jen z něj chtěl výjimku pro Rhaenyru. Jedna strana svoje nároky bude zakládat na tradici, druhá na tom, že dědictví Rhaenyry byl královský rozkaz. Viserys podcenil ochotu, se kterou Zelení půjdou proti jeho přání.

Nevím, jak moc si to tvůrci uvědomují, ale je trochu problém, že seriálový Viserys není ten původní západozemský Santa, co chce všem udělat radost a miluje i svoji druhou ženu. Ten seriálový je opravdu jenom konformista, co složité věci řešit nechce.
  • Jiná možnost - říct Rhaenyře, že je to dědictví dočasná záležitost rovnou, do narození mužského dědice s novou chotí. Že ji potřebuje, aby ochránila trun před Daemonem a jestli zde opravdu bude syn, tak po odstupu od trunu dostane něco jiného a hned u toho specifikovat co. Protože chápu, že se člověka dotkne, když je dobrý jen na to, aby tam nesedla černá ovce, takže nějak u toho vyjádřit, že chápe, že je to trochu nefér požadavek a že to bude co nejlíp vynahrazeno. Ale nevím naklik by šlo spoléhat na to, že tahle kompenzace zabrání, aby se po odsunutí Rhaenyra spojila s Daemonem v dělání bordelu, hlavně když už předtím k sobě měli blízko a teď by navíc měli společné i to, že byli odsunuti a přitom dynastie mohla mít snadno upevnĚna jejich sezdáním a u trunu by byli oba.
    A ano, že roli hraje i to, jak byla Rhaenys ošizena. O to víc protěžuje svoju holčičku. No ale právě proto by tou druhou chotí měla být Laena. Myslím, že tím spíš by Rhaenyra přijala své odsunutí.
  • Jestli Paddy Considine nezíská všechna možná ocenění, tak se vzbouřím. Celou sérii byl výborný, ale tohle byla jeho epizoda, neskutečné.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    TheRightfulKing napsal(a):

Jestli Paddy Considine nezíská všechna možná ocenění, tak se vzbouřím. Celou sérii byl výborný, ale tohle byla jeho epizoda, neskutečné.

Jeho nečekaný vstup do trunniho sálu byla síla. Majestát přes všechnu bolest a umírání.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.