House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Haelenu mám naopak ráda a žádná husina se nekoná. Těžko říct, co přesně s ní je, ale je to jiné než v knize. V minulém díle byl vlastně náznak, že by mohla mít jisté věštecké vlohy, viz to o zavíraní oka. Jinak by se dalo u ní spekulovat o autistickém spektru - uzavřenost, tlumený projec emocí, lhostejnost a/nebo averze k blízkému kontaktu, pohroužení v jednom úzkém a třeba i nezvyklém tématu.
Lidi už mají i celou teorii o tom, že v seriálu od Viseryse s tím jeho bílým modelem skrz ní s hmyzem a faktickou asociálností po její dceru Jaehaeru jde o gen pro autismus/aspergera projevující se s ruznou intenzitou.
Tak to já jsem rozhodně #teamBlack
Zatím mi teda Daemon rozhodně nepřijde jako lepší člověk než Otta. Spíš naopak.
Jako jo, Daemon je cool a všechno, ale co se čistého lidství týče, víc fandím Ottovi.
Daemon je kromě cool taky svým zpusobem hodně přímý a myslím, že tohle nebrání si servítek a neohlížení se povrchné dekórum mu získáva body.
Jinak řekla bych, že Aemonduv kousek se mu docela líbil a má pro něj uznání. Což mu samozřejmě nijak nebrání roznést na kopytech, páč stojí v cestě Daemonově vyvolené.
Daemon je živel, občas zbytečně krutý, zbrklý a impulzivní, ale zároveň statečný a cílevědomý, zkrátka Targaryen...a podle mě je svým způsobem i dobrý člověk, neublížil Rhaenyře ani Viserysovi, i když důvodů měl více než dost.
A Otto je schopný politik a zdatný manipulátor, cílevědomý chlap, který přesně ví co chce a jde za tím.
Sedmá epizoda je kompaktně napsaná a režíroval Sapochnik, pro kterého mám jenom slova chvály. Celá se odehrává na jednom místě a vyjma scén s draky spolu postavy v různých konstalacích mluví a sem tam vytasí meče a epizoda má teda trochu nádech divadla.
Rhaenyra je tentokrát o dost sympatičtější a jako by tvůrci věděli, že po minulé epizodě bude diváky kritizovaná, že si dělá bastardy a o právoplatného dědice se ani nepokusí, tak je to tu adresované. Aspoň to zkusili, i když to netrvalo dlouho. Tentokrát bylo podané vlastně sympaticky, že se snaží získat to, chce. Za přežití Laenora jsem ráda, je to milá změna. Tvůrci se snažili získat pro nový pár sympatie, ale o to divnější je teď už nechvalně známá scéna s vraždou manželky. Možná to Daemon teď udělal jinak, protože věděl, že Rhaenyra to tak chce?
Rhaenys mi bylo fakt líto, tvůrci na ni hodili smrt druhého dítěte na pohřbu prvního jako od Shakespeara. Teď by mě jenom zajímalo, proč by ona osobně a Velaryoni jako celek dál měli podporovat Rhaenyru, která jim může nabídnout leda tak bastarda za dědice (jak v seriálu dobře vědí) a to si pište že přesně to by si jako královna prosadila. Možná že Daemon se bude extra snažit, aby zůstali na jejich straně.
Alicent - no řekněme, že scéna s dýkou byla přešlap téhle epizody. Se znalostí budoucích věcí si nemůžu pomoct a většinu viny dávat Viserysovi. Pokud je tak neoblomný ohledně Rhaenyry, tak se sakra neměl znova ženit, přinejmenším si neměl brát mladou ženskou. Měl Rhaenyru rychle vdát a tlačit bratra, aby i on měl nějaké děti. Všimla jsem si, že nejenom Alicent ale i její děti jsou k němu dost chladné. Vlastně mě napadá, co by pomohlo postavě Aegona. Rozmluva s otcem na téma "proč sis mě vůbec dělal?"
No a nakonec Larys :D Pobavil. Oko za oko? No, radši ne. Alicent by jich mohla dostat třeba hned šest.
Na druhou stranu, člověk ho prostě musí litovat, když vidí jak dopadl. Nemocný umírající chlap, který přišel o milovanou manželku a s rozpadající se rodinou, ano za to druhé měl hlavní zodpovědnost on.
Vlastně nechápu proč Rhaenyru nevydědil, když bylo veřejné tajemství, že Jaecerys a spol nejsou Velaryoni, ale Strongové, kolikrát vlastně Rhaenyra zklamala jeho důvěru? :-D
Aegon byl nesympatická postava i v Ohni a krvi, na rozdíl od bratrů, tady se drží kánonu, který Aegona vykreslil právě jako opilce a kurevníka.
A taky se Corlys neměl rád s Otto Hightowerem už z dřívějška a obecně byli Velaryonové pro zelené nepřátelé, protože Rhaenyru podporovali od začátku.
Abych byla realistická po tom, co jsem viděla - Rhaenyře tvůrci dali v seriálu několik lepších vlastností a zvolili si ji jako feministickou ikonu. Jestli si myslíte, že si tvůrci odpustí moderní politická témata a nemají favority, tak jste neviděli některé rozhovory. Mě stačili nadpisy. Ono to zatím není tolik vidět, ale obávám se, že to postupně bude zřetelnější a zřetelnější.
Už i ta smrt lovera Joffa prolítla internetem že to je homofobní :D
Ale jak řekl sfik, do toho pojetí to opravdu sedlo líp jako sfalšované a opět musím pochválit jak si audiovizuálně vyhráli s předestřením toho komplotu. A ani se to nebije s kánonem a nevidím tam ani vzniklé chyby v zápletce. A jsem zároveň zkrátka ráda, že je o oběť a zákeřnost míň.
Ze seriálu nemám pocit, že by scénář tlačil na sílu do popředí něco, co není ve zdrojovém materiálu, nebo protěžoval některé postavy na úkor jiných.
Viserysův vztah k dětem z druhého manželství chladný je, ale co chtít od slabocha, se kterým několikrát vyoral jeho bratr.
Já se paradoxně díky seriálu stávám zeleným, to protežování černých je strašně na sílu a okaté
Rhae s tátou a dětmi to má zas vřelejší a hezky se na to kouká.
A moc ráda bych viděla tu konfrontaci mezi Aegonem a Viserysem, co tady svoa navrhla.
Velmi chytrý člověk by se podruhé neoženil, zlikvidoval by Daemona a tím zabezpečil, že trůn převezme Rhaenyra
Chytrý člověk by si vzal Laenu Velaryon, tím by rozbil alianci Daemona s Mořským hadem, bratříčka by se zbavil a syna z toho manželství by oženil s Rhaenyrou
A teď se zamyslete co udělal Viserys. :-D
Svým způsobem to byl opravdu nejhorší král v historii Západozemí po Dobytí
To máte tak. Viserys nezměnil tradiční dědický systém, jen z něj chtěl výjimku pro Rhaenyru. Jedna strana svoje nároky bude zakládat na tradici, druhá na tom, že dědictví Rhaenyry byl královský rozkaz. Viserys podcenil ochotu, se kterou Zelení půjdou proti jeho přání.
Nevím, jak moc si to tvůrci uvědomují, ale je trochu problém, že seriálový Viserys není ten původní západozemský Santa, co chce všem udělat radost a miluje i svoji druhou ženu. Ten seriálový je opravdu jenom konformista, co složité věci řešit nechce.
A ano, že roli hraje i to, jak byla Rhaenys ošizena. O to víc protěžuje svoju holčičku. No ale právě proto by tou druhou chotí měla být Laena. Myslím, že tím spíš by Rhaenyra přijala své odsunutí.