Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1388389390392394

Komentáře

• S Mattom Smithom odporúčam Last Night in Soho. Nádherný atmosférický horor so skvelým obsadením.
  • Docela originální způsob propagace filmu v divokých devadesátkách na festivalu v Cannes Jean-Claude Van Damme vs. Dolph Lundgren .
  • upraveno 22. prosince 2022
    Jestli jste ještě neviděli - tenhle film mě docela překvapil. V traileru se totiž tváří jako akční, ale ve skutečnosti vlastně není (dívat se na trailer předem proto vůbec nedoporučuju). Hodnocení na csfd je kvůli tomu dost rozporuplné:
    https://www.csfd.cz/film/1017009-the-contractor/prehled/
    Zápletka není složitá, ale stačí. Provedení vzhledem k žánru slušné, i když "Za každou cenu" se stejnou hereckou dvojkou je samozřejmě ve vyšší kategori. Další letošní film Bena Fostera kromě Žižky
  • Nejsem fanoušek stále nových verzí známých příběhů, ale tohle vypadá dobře The Three Musketeers (2023) Part I D'Artagnan. Tak uvidíme jetli to bude lepší než pro mě nejpovedenější hvězdně obsazená verze z roku 1973 kde měl hlavní roli Michael York. Tentokrát to podle traileru vypadá na vážno bez srandiček. Hlavně že tam třeba nelítají válečné vzducholodě, což už taky bylo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Na Netflixu je s českou podporou anime Šepot srdce.
    https://www.csfd.cz/film/161687-sepot-srdce/recenze/

A na HBO Max pro změnu Ghost in the Shell. Film, bez kterého by nevznikl Matrix.
    https://www.csfd.cz/film/34300-ghost-in-the-shell/recenze/
    upraveno 2. ledna 2023
  • @čejka Viděl jsem ho v seriálu Normal People a docela sympaťák, myslím že se na to hodí. Timothé Chalamet je strašný hubeňour, to jsem rád že to nedostal :D
  • Ten wow efekt, co u mně ve formativních letch první Glafiátor měl to už stěží dosáhne, ale za pokus to stojí.
  • upraveno 8. ledna 2023
    @DanielSvatoš a @Aviv
    Právě že původní film se dá jen těžko dotáhnout. Ale když bude mít pokračování v ruce zase Ridley Scott a jestli tedy bude i slušné obsazení, tak to šanci má
  • AvivAviv
    upraveno 15. ledna 2023
    Zaujímavý projekt toto, veľmi zaujímavý.

Na youtube pristál taký pilot, ktorý má získať podporu pre vznik väčšieho filmu. Predloha knižka Diabel Lancucki od Jaceka Komudy.
    Ešte keby k tomu boli nejaké titulky, hoci aj len poľské, pre tých, čo proste nemajú poľštinu v uchu... Ale orientovať sa dalo.
  • Tip na film hlavně pro pejskaře Togo. Ale i pro ostatní - je to nekomplikovaný příběh podle skutečné události. Jako u většiny ostatních filmů, tam nesedí úplně všechno ale +-to docela jde. Hlavně ta větší sláva pro psa Balta. Tady je článek o Závodu se smrtí.
  • upraveno 24. ledna 2023
    Akurát som si v kine pozrela nového Avatara a stálo to za to. :-) A ešte doplním, že nový Avatar získal 4 nominácie na Oscara za najlepší film, najlepšie vizuálne efekty, najlepšiu výpravu a najlepší zvuk. :-)
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Tak málo nominací pro Babylon je hřích.
    Pár dní dozadu jsem na tom byl. I když je to tak o patnáct minut delší než by mělo být (ale asi jde jen o to že tři hodiny bez záchodu nedám, heh) , je to naprostá bomba.
  • Zemřel Juraj Jakubisko. Film Nejasná zpráva o konci světa je zajímavý a zvláštní. Podle mě má asi nejlepší soundtrack z českých a slovenských filmů.
  • AvivAviv
    upraveno 19. května 2023
    A kruci... Bylo to jméno. Nu... Ať tedy odpočívá se svou včelou.
  • Oscary boli odovzdané. Tu sú ocenení herci a ocenené herečky.
    Herec v hlavnej úlohe: Brendan Fraser(Veľryba)
    Herečka v hlavnej úlohe: Michelle Yeoh(Všetko, všade, naraz)
    Herec vo vedľajšej úlohe: Ke Huy Quan(Všetko, všade, naraz)
    Herečka vo vedľajšej úlohe: Jamie Lee Curtis(Všetko, všade, naraz)
    Naprázdno neodišiel ani nový Top gun, ktorý získal cenu za najlepší zvuk. A zatiaľ čo nový Black panther získal sošku za najlepšie kostýmy, nový Avatar získal sošku za najlepšie vizuálne efekty. :)
    Janulka napsal(a):

Herec vo vedľajšej úlohe: Ke Huy Quan(Všetko, všade, naraz)

Mimochodem, tenhle herec je ten malý kluk z Indiany Jonese a chrámu zkázy :)

image
  • upraveno 1. dubna 2023
    @Janulka
    Janulka napsal(a):

Akurát som si v kine pozrela nového Avatara a stálo to za to. :-) A ešte doplním, že nový Avatar získal 4 nominácie na Oscara za najlepší film, najlepšie vizuálne efekty, najlepšiu výpravu a najlepší zvuk. :-)

Avatar = efekty. Ty jsou samozřejmě špička stejně jako minule ;-) no a jednička měla navíc velikou výhodu překvapení. Příběh ve stylu Tance s vlky je sice použitelný pořád, jenom bych řekla, že roztáhnout ho na pět dílů asi nebude zas tak jednoduché, jak si to Cameron plánuje. Vypadá to, že z toho chce udělat nejdražší seriál na světě, kterému by pomohlo ho spíš zkrátit. Druhý díl vytáhl místo lesa moře, což bylo opravdu fajn, ale celkově jsem měla pocit, že scénáristé teď už tak moc tlačí na pilu, aby se diváci dojímali, až se to přehnalo a smutné scény už nepůsobí, jak by měly.
    Včera jsem si zašla ještě na Dungeons & Dragons a to je zas něco úplně jiného. Efekty o dost levnější, ve výsledku ale na podívání pěkný fantasy svět, který by si zasloužil víc přiblížit (jo každý prostě není znalec, aby se v něm chytal na první dobrou). Příběh byl bez nějakého extra filosofického hloubání, zato se při něm dalo docela zasmát. (Jeden fórek dokonce přidali kluci, co seděli v kině za námi. Úkryt za stěnou pro miminko ohodnotili jako „babybox“ :-)). Stoprocentně nadšený z toho bude asi jenom fanoušek, neznalec (kolem kterého kdysi s bídou prošlo vzdáleně příbuzné Dračí doupě) o cosi míň, ale za vidění to myslím stojí (a vtípek s kostlivcem byl výborný 8-))

• No tak Traja mušketieri (2023) u mňa zabodovali.
    Docela z toho byla cítit Francie. S tou hnědou patinou mohli trochu ubrat, ale zase měla atmosférický efekt, to uznávám. Akce na dlouhé záběry, kdy kamera doprovází herce a běží, skáče padá s ním, pak se posune k jinému aktérovi - to se jim povedlo. A D'Artagnan je první, koho náboženství zachránilo (vyřknuto ve filmu, kde je pozdĚji započata válka proti protestantským odpadlíkum). :D
    kamera doprovází herce a běží, skáče padá s ním, pak se posune k jinému aktérovi

Já tohle na filmech nesnáším.
  • upraveno 20. dubna 2023
    @Aviv Díky za tip, podívám se. Jenom se pro zajímavost zeptám na Athose na Milady, jak to s nimi je na škále Oliver Reed (1973, nenávist, která by se dala krájet) a Kiefer Sutherland (1993, proboha, co jsem to udělal?) :D

image
    image

Většina novějších adaptací volí laskavější pojetí, i když ta nenávist je zajímavější.
  • AvivAviv
    upraveno 20. dubna 2023
    No... Žil v tom, že je mrtvá a žil s lítostí. Teď, když bude zjišťovat, čemu se věnovala v mezičase, uvidíme jak to vykrystalizuje v druhém filmu. Ale prozatím má holka sympatičtější pozadí, než v knižní předloze - na to, zač byla odsouzena, by se teď pohlíželo mírněji. Celkem šance, že to bude spíš to laskavější.
  • upraveno 21. dubna 2023
    @Aviv OK, díky, jejich konfrontace mě vždycky bavily nejvíc, protože jsou snad nejvíc osobní. Koukám, že v nové verzi se už potkali, akorát těžko říct, jestli na sebe v dalším záběru nevytáhli kudlu :D

image
  • Jeden z trailerov obsahuje upútavky z oboch filmov, ale v tom prvom filme to bolo len veľmi krátke stretnutie vo večerných hodinách. Táto fotka sa vzťahuje k druhému, ktorý bude uvoľnený tuším koncom roka.
  • Pinocchio Guilerma del Torra (2022)

Ne že by nějak moc potřeboval roztrubovat své jméno, ale touhle dobou jaksi vyšlo víc adaptací najednou.
    A tahle je dělána stop-motion animací podobně jako Koralína, což ladí s tématikou dřevěných loutek. Má to svou malebnost, starosvětskejší nádech.
    A starosvětskejší nádech jefajn, protože specifikem tohto filmu je umístění do prostředí Itálie první poloviny dvacátého století. Geppeto ztrácí svého lidského syna při bombardování za WWI a toho nového si vystruhá ze dřeva léta později, když je na vzestupu fašismus a Mussolini.
    Tím se lehce mění i zápletka a ruzne detaily - místo tábora divých kluku čeká Pinocchia výcvikový tábor pro dětské vojáky (byť plynová maska se dosti ponáší na oslí hlavu), v moři plujou miny, loutka slouží propagandě protože se smluvně upsala cirkusantovi a tak zpívá o snadném vítězství mezi dřevěnými tanky střílejícimi konfety, Duce dojde v obří limuzíně a jeho urážení neprojde bez dusledku a vztah rezbáře a umělého synka a poselství filmu jsou taky trochu o jiném.
    Víc než k andělské poslušnosti vybízí k milování nedokonalých lidí takových, jací jsou, k odpoutání se od starého žalu a k schopnosti vzbouřit se, když autorita přikazuje nesprávné věci. Varuje před naivitou a vyzdvihuje vzácnost času, který na sebe navzájem máme. Protože o smrti je to taky. O ztrátě, oběti, druhých šancích, nových začátcích.
    A o tom jak svrček odhání lesní víly miniaturní plácačkou na mouchy a každou chvíli ho něco praští, zadláví, nebo zelektrizuje.

https://www.csfd.cz/film/317351-pinocchio-guillerma-del-tora/recenze/
  • upraveno 19. května 2023
    Tak zatímco Zemeckisovu loňskou verzi jsem se neobtěžovala vidět a zábavnější byla video o ní na YT, tohohle Pinocchia jsem viděla. A nelituju toho. Zatímco Zemeckisova verze je jenom laciný pokus dostat do povědomí dnešních dětí figurku z filmu z roku 1940, tohle je opravdová kreativní variace. Už když na začátku vidíte Gepetta s jeho synem, je vám jasné, že tohle nebude lehká zábava. Film má svoje vady - mohl být klidně o patnáct i dvacet minut kratší (celá sekvence ve výcvikovém táboře ostatně na příběhu nic nemění) a těch pár písniček není moc zajímavých. Upřímné hlavní poselství filmu, to už je o nečem jiného. Asi vás překvapí, že je to z velké míry film o smrti. Ale jenom v tom smyslu, jako o ní vypráví Coco. Jak zmiňuje Aviv, film říká, ať si užíváme čas se svými milovanými a že máme s úsměvem vzpomínat, když už to nejde. Nesnaží se vás prvoplánově rozbrečet. Určitě to není film pro děti, respektive vhodný je tak pro děti od deseti let. Je to animák pro dospělé a jsem vděčná za každou zábavu pro dospělé, která se netýká sexu a/nebo nějakého typu drog.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.