Hra o trůny 1x06 - Zlatá koruna

upraveno 19. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Zlatá koruna
Režie: Daniel Minahan
Scénář: Jane Espenson a David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
124

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 24. května 2011
    Thantos: Malíček imho nepočítá s jednou figurkou na šachovnici. Právě se Sansou. Resp. nepočítá správně.

Montezuma3: LOL, dík :oD
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. května 2011
    Malíček imho nepočítá s jednou figurkou na šachovnici. Právě se Sansou. Resp. nepočítá správně.
    Taky bych tomu rád věřil, ale Prstíček měl z matematiky vždycky samé jedničky.
  • upraveno 24. května 2011
    Tak sledovanost mírně poklesla. Na 2.4 mil oproti 2.6 mil z minulého týdne u prvního odvysílání. Celkově za noc pokles z 3,3 na 3,2 mil.
    ten pokles je imho docela minimalni
    a pokud rikaj, ze tam bylo spousta sportu a jeste k tomu finále jedne reality show...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. května 2011
    Jelikož je sedmí díl venku. Tak příště můžeme očekávat ještě menší čísla.
    Co by bylo tak špatného na tom, kdyby se Ross proměnila v Šae? Je to docela sympatická dívčina... a nebyla by to až tak výrazná dějová změna jako některé jiné. Moje první myšlenka byla, že ji strčí do královopřístavištního bordýlku místo našich oblíbených černých květin, jež zovou Chataya a Alalaya.

Když už je řeč o ní, zajímalo by mě, jak to udělají s pobočníkovým řetězem, když je to v seriálu takový bodáček. Napadá mě jen jedno brutální, ale ne příliš poetické řešení. A zároveň to vylučuje jednu případnou interpretaci proroctví o valonqarovi; tam se přece také hovoří o rukou položených na určité místo, nemám pravdu?

Docela mě rozčiluje ta snaha dělat z toho rádoby-drsnou generickou fantasy. Chápu, že je to kvůli diváctvu, z nemalé míry pologramotnému, ale stejně... Orlí hnízdo? Díra v podlaze? Penetrace Nedova stehna kopím? Ale přitom zlovlky, kteří by způsobovali jaw-dropping effect sami o sobě, jsou z velké části vypuštění, a to i ve scénách, kam by sedli jako Tywinova řiť na prevét, škoda. Pokud mají takový problém s pár přerostlými huňáči, raději ani nechci vědět, jak budou vypadat draci. Alespoň mám jistotu, že horší než v seriálu Zaklínač to nebude; ovšem to je slabá útěcha.

Addy je mimochodem skutečně výborný herec. Jeho hlas bych mohl poslouchat, i kdyby tam vedli patnáctiminutový rozhovor o klobásách. Ovšem ta scéna "tři muži na lovu (o Lancelovi nemluvě)" mi připadne vyloženě jako z nějakých Monty Pythonů, hezky si tam vykračují husím pochodem po pěšině, koně nikde, zbytek dvora nikde...
    Léto: A vieš, že v knižnej Hre nie je o pobočníkovej reťazi z pospájaných rúk ani zmienka? Špeciálne som sa na to sústredil a je tam VŽDY len ten odznak.
    A ako som už spomínal - Ros sa na Šae premeniť nemôže, pretože Šae je obsadená samostatne.
    No Ros skutečně ještě uvidíme, není třeba se obávat, pokud vám padla do oka. Mně teda moc ne, takže scéna v následujícím díle pro mě byla dvojnásob utrpení :-) Bohužel představitelka Šae se taky moc netrefila do mého vkusu, takže v tomhle směru je mi útěchou východní linka v čele s Doreah a Dany. Díky za ty dary! :-)

Jo, tak z draků mám taky hodně velkej strach, když maj očividně potíže s vlky. Na druhou stranu, u vlků jim to asi stěžujou ti psíci, draci už budou muset bejt čistě počítačový.
    Je pravda, že řetěz si někdo (Tyrion?) nechá vyrobit až později, něco takového se mi matně vybavuje. Škoda, mohli jsme poodkrýt roušku tajemství věcí budoucích.

Co se týče Ross, šlo mi spíše o to, že Krisa psal, že by ho taková proměna nakrkla. Tak jsem se zajímal, co je toho důvodem.
    Asi Krisu Ross taky nezaujala. Ale je fakt, že spojením se Šae by se hezky protnuly dějové linky. Nicméně je to jen hypotéza a po sedmém díle prakticky vyvrácená.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Šae je mi celkem ukradená, sám nemám víceméně žádnou představu. No a draky tady stejně budou zastupovat nějaký kuřata tak co :)
    upraveno 24. května 2011
    Tady už člověk neví, co všechno může bejt považovaný za bojler. Nevim, jestli je to tim, že jsem nak indoktrinovanej starym fórem, kde se člověk nemusel pořád bát, aby něco neprozradil. Ten seriál nám byl Cizinec dlužen.
    S Létovým komentářem souhlasím, jelikož jsem částečně jeho rádcovskou spoluautorkou, chci jen dodat, že: Mě v tomto díle Joff rozesmíval snad ještě více, než obvykle, ta scéna se Sansou - Cizinče, smiluj se nade mnou! :D
    Názor na seriál jsem od počátku příliš nezměnila, jen ubývá naděje na zlepšení (vlastně už víceméně zmizela), přišla jsem o výborného Viseryse, teď už mi zbývá jen jeho "inteligentní" (tady se to naštěstí ještě neprojevuje) sestra a Skřet...
    Herci se opravdu snaží, ani jejich výběr by nemusel být v mnoha případech tak tragický nebýt maskování. Celkový vzhled seriálu se dost netrefuje do mé představy, palmy v Králově přístavišti? A co, že ještě nerostou u nás? Scénář je... Nu, to už probral ser Chlupatý...
    Teď jsem to zrovna znovu dokoukal a Joff byl dokonalej. Asi jsem se zamiloval :-)
    Tady už člověk neví, co všechno může bejt považovaný za bojler.
    No zrovna draci jsou imo spoiler úplně maximální, u Šae mi to taky přijde spíš zbytečný, to máš pravdu.
    upraveno 24. května 2011
    No, myslim, že ty šupinatý vobludy už se probraly tolikrát a na tolika místech - navíc když přihlídnu k těm vejcím, který se tam každej díl připravujou na velikonoce - že považuju svůj život v omylu za docela oprávněnej.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2011
    Tady možná ano, ale jinde se už párkrát nečtenáři ptali nebo spekulovali jestli se draci vylíhnou nebo ne. Jen aby jiní oponovali, že určitě ne, že ty dračí vejce jsou jenom něco jako drahé kameny ;o)
  • upraveno 25. května 2011
    Bylo by blbé, kdyby v každém díle si hráli s vejci, a pak nic. :-) Jak říká klasik: Když se v první scéně objeví na stěně puška, v poslední scéně musí vystřelit.

Ohledně Šae: Další důvod, proč to nemůže být Ross. Tyrion Ross určitě zná a není důvod, proč by ji měl nazývat Šae, i kdyby se přejmenovala.
    splynutie so Šae neznamená, ež by ju hrala tá istá herečka :). ale že by "texty" a "deje" týchto dvoch postáv splynuli do jednej.
    Addy je asi dobrý herec, ale v jeho ztvárnění Roberta mi něco chybí. Jsou to chvilky smutku a bolesti, kdy mi byl v Robert v knize aspoň trochu sympatický. Tenhle rozměr jsem u seriálového Roberta nezaznamenal. I poté co udeří Cersei a vzápětí toho lituje, jsem tam žádnou bolest nezaznamenal. Addy postavu Roberta dost oploštil. Věčně uřvaný, urážející (být Lancelem a věčně poslouchat urážky o mé matce, bodnu ho asi kudlou do zad) a machrující (viz scéna Robert versus Renly) Robert je mi krajně nesympatický. Jednoznačně fandím kňourovi...
    Rozhodně souhlasím s tím, že krátká scéna z Královského lesa působila směšně.
    Celkem fajn byla scéna Bronn versus Vardis. I když zas nechápu. Proč už si trochu nepohrát s detaily? V knize byl Bronn výrazně vyšší a mladší, tady je to přesně naopak. No nevadí, to není důležité. Bronn vypadá trochu jako ošuntělý alkáč z vlakového nádraží, ale až se umyje, tak se to snad zlepší.
    Nejvíc se mi líbily scény s Tyrionem a Dany potažmo Viserysem.

Ptal jsem se partnerky neznalé předlohy, které postavy jsou jí nejsympatičtější. Jsou to Ned a Tyrion, kupodivu, a to mě překvapilo, má její sympatie khal Drogo. Prý to určitě není zlý chlap:-)
    Nu, Viserys si to asi nemyslí. Také moc nechápe, proč Cat na základě pochybného důkazu, zajala Tyriona a přivodila tak Nedovi spoustu problému. V tom jsme na tom stejně.

Jinak díl se mi/nám celkem líbil. :-))
    Začínám se těšit na to tvoje komplexní shrnutí, Chmure ;-)

Já jsem s Robertem smypatizoval vždy když mluvil o Lyanně, a to se povedlo třeba v minulém díle přenést. A podobně když teď mluvil o bratrech.

No a Cat - tam jsme zajedno - omlouvá jí snad jen to, že je Tullyjka :-)
    Po páté epizodě se moje postřehy nečtenáře setkaly s pár kladnými ohlasy, tak to zkusím i tentokrát. A raději opět popořadě :-) Celkově vzato epizoda je parádně našlapaná, podle všeho to vypadá, že už to bude jen a jen hutnější. Když tak nad tím přemýšlím, vlastně tato epizoda nemá hluché místo (doplnění: má - lov).

Je poměrně zvláštní, že při probuzení Neda nad ním stojí Robert a Cersei. Po takovém zranění mohl "spát" dost dlouho. Jakou dobu nad ním oba asi tak stáli? A copak se jim při tom honilo hlavou? :-) Cersei opět ukázala, jaká umí být potvora, zvlášť když ví, jak se věci mají. Trochu mě zarazilo, že tolik obhajuje Tyriona. Měl jsem za to, že ho nesnáší. Asi dle hesla bližší košile než kabát to bere tak, že nesnášený Lannister je pořád lepší než všichni Starkové dohromady.
    Robert je prostě ožrala (skvěle zahraný), kterého evidentně zajímá jen chlast a děvky. Potěšilo mě, že si nenechal od Cersei srát na hlavu, jako ve druhé epizodě po půtce dětiček. Neschvaluji násilí na ženách, Cersei si ale o tu facku doslova říkala. Hodila pak při odchodu na Neda výtečný pohled „no počkej, já ti ještě ukážu“. Tak jsem zvědavý, co na sympaťáka Neda vymyslí. Mimochodem trochu mi uniká, jak může Ned, který se právě probral, vědět, že Jaime opustil město?
    Co mě také hodně překvapuje, že Robert, který má v radě „elitní špiony“, téměř nic neví. Asi ho prostě nic nezajímá, což je v tomto ohledu (důvod zajmutí Tyriona) zarážející. (nebo to ví, ale pak by byl asi za největšího připosraného šmejda ze všech).

Nevím, nakolik zásadní je pro budoucí děj přiznání Roberta, že se bojí kvůli dluhům zasáhnout proti Lannisterům. Každopádně je cítit, že si na ně nedovolí a tak raději uťápne oddaného Starka. Poměrně komicky pak působí jeho věta „Jsem král a dostanu, co chci.“ Naopak je docela smutné, když jde vlastně proti Nedovi a pak mu řekne, že si ho vybral jako bratra… Mimochodem výraz „yellow head shits“ mě velice pobavil :-)

Celkově mi přijde, že Robert musí být strašný král. Nic ho nezajímá, jen se chce bavit a myslí si, že téměř válečné rozepře dvou velkých rodů vyřeší tříminutovým pohovorem s Nedem a pak si odjede na lov a nechá mu plnou odpovědnost za „kralování“. Naivita volající do nebes… A výhružku, že jmenuje Jaimeho pobočníkem, radši nebudu rozebírat, to snad „král buran“ nemůže ani myslet vážně…

Uniká mi důvod, proč Dany dává zkamenělé dračí vejce „na gril“. Dračí omeleta z toho asi nebude… Zřejmě to má ukázat, že, jak již zaznělo, oheň nemůže zabít draka (nepopálí se) a naznačit, že se v budoucnu dočkáme více fantasy prvků.

Další mlhu mám u Branova snu. Vlastně je zopakováno, co již bylo ukázáno tuším ve 4. epizodě, akorát přibyla vteřina, jak havran letí do podzemí. Čekám, že pokračování snu asi má něco v budoucnu odhalit. Ale tady fakt nevím.

Tak si říkám, kolik času tak mohlo uplynout od střetnu Ned vs. Jaime, že o tom Robb s Theonem mluví? Trochu mi to přišlo, že Robb se nepovažuje za lorda ze zimohradu a možná měla ta diskuse naznačit, větší výbojnost rodu Greyjoyů. Odpověď Robba je vůči Theonovi vzhledem k jejich přátelství docela drsná. Když pak divocí zajmou Brana, zaujalo mě, že utíkají před „white walkers“ na jih. Že by další potvrzení nárůstu fantasy prvků? Při té solidní bitce pak bylo vidět, že je Robb v boji nezkušený. Kdyby místo té holky na něj zaútočil chlap, je po něm. A přidám jeden detail. Všimli jste si, kam namířil Theon svůj šíp? Podle mě to bylo tak pět centimetrů nad hlavu Brana… Setkání Theona s Ros podle mě má jediný důvod, proč je zmiňováno. I kurtizána tuší, že zanedlouho bude válka. Myslím, že se dočkáme brzy…

Opět se objevil Syrio, který mě moc baví. Když jsem ho viděl poprvé, myslel jsem si, že je to pěkně vypasený Robert Downey jr. :-D První hodina „tance“ mě ale bavila mnohem více, než tato krátká lekce, i když i ta byla pěkná. Doufám, že se Syrio objeví i nějakém ostrém souboji.

Dany prochází od prvního dílu velkým vývojem od ustrašené dívenky po královnu. Při obřadu se srdcem to v prvním momentu vypadá, že má v ruce snad kilové srdce, vzápětí je to ale kousek jen jak plátek z hamburgeru. Po zdolání mňamky má Dany výraz jak zombíci v béčkových hororech :-). Když pak řekne, že syn se bude jmenovat Rhaego, Drogovi se pěkně třese brada. Že by mistr zabiják byl dojat? Mimochodem tak mě napadá jedna věc. Čas plyne, už je těhotná delší dobu, ale zatím není vůbec vidět, že by jí rostlo břicho. Na to, jak je drobné postavy, by to už dávno mělo být znát. Viserys tentokrát nepůsobí tak šíleně jako jindy, přišel mi o dost civilnější. Když pak vidí oddanost dothraků směrem k Dany, vypadá to, že se cítí ukřivděný (ona má, co on nikdy nedostal). Navíc, na sestře mu vůbec nezáleží, bere jí jen jako prostředek ke svým cílům. Postava je skvěle zahraná, škoda, že cinknul.

Probuzení Tyriona je luxusní, pěkně mu zvonila hrana :-). Já bych už dávno létal… Mord je výborně zahraný a diskuse Tyriona s takovým hlupákem byla také moc pěkná. Souzení Tyriona je pak velice zábavné. Mladý Arryn se čím dál více projevuje jako pěkný spratek a v mých očích začíná konkurovat (ne-li překonávat) Joffreyho. Při přiznání Tyriona jsem se opravdu nahlas zasmál, i když jde o humor trochu pokleslých hodnot. Rozhodně je to nejvtipnější moment seriálu. Měsíční dveře jsou pěkná vychytávka. Moc pěkný pohled (zavřete tomu spratkovi pusu) pak hodí Tyrion, když Robin Arryn chce, aby létal. Mimochodem můžete mi někdo osvětlit šermířské kvality sera Vardise? Podle jinak velmi dobrého souboje to vypadalo, že moc na výši není. Bronn vyhrál na celé čáře a podle mě bez větší námahy. Trochu jsem taky nepochopil, proč Bronn, když se přihlásil, že bude bojovat za Tyriona, hodil pohled „Co jsem měl dělat?“ Šel do toho za účelem výdělku?

Králův lov, to je snad sranda, ne? Čtyři hluční výletníci, jeden vypitej. Takhle štrádovat lesem by nenarazili na zvíře ani náhodou… Tak a dostávám se asi k (alespoň dle mého soudu) k zásadní scéně epizody – Ned na trůnu. Malíček hází opět parádní pohledy. Nemyslím si, že by Ned překročil vyřčením tvrdého rozsudku své pravomoci. Na druhou stranu to asi je potřeba brát tak, že otevřeně vytáhl do boje proti Lannisterům. Když Ned oznámí předvolání Tywina, Malíček má jasný výraz, že to není rozumné. Zřejmě mu to hatí dosavadní plány.

Rozhovor Sansy s Joffreym mě pobavil. Dvě pubertální telátka… Joffreymu nevěřím ani nos mezi očima, čekám, že tím něco sleduje, nebo byl naveden. Ostatně Cersei mu tuším v 5. epizodě říkala, že by měl udělat zdvořilost… Ale od té doby uteklo tolik času… Rozmluva Neda s dcerami je pěkná, a to nejen hláškou Aryi (seven hells). Moc pěkné je, když Sansa básní o tom, jak miluje Joffreyho a Ned pěkně potlačuje smích. Pak mu konečně dojde důležitý fakt, i když mu to dcerky musí podat doslova polopatě. Myslím, že kdyby se to Robert dozvěděl, byla by (bude?) to pořádná mela.

Závěr epizody skvělý. Vysersi zahrál opilost solidně, korunovace hodně drsná. Zajímavé je, že Drogo se po vylití zlata hodně zblízka podívá Viserysovi do očí. Na co asi myslí? „máš cos chtěl…“? No a konečné cinknutí o zem nemá chybu.

Uff, nějak začínám mít pocit, že za každým slovem a pohledem hledám skrytý význam… :-)
    pekne, v zásade si slušne v príbehu, všetko ok. akurát prebudenie Neda netreba vnímať ako jeho prvé precitnutie. proste leží v horúčkach na posteli a raz sa zobudí na príchod kráľa. možno týždeň, možno deň po akcii. preto mohol vedieť, že Jaime odišiel z mesta. ak to nevdedukoval z toho, ako vysadol na koňa a odfujazdil.

čo sa týka Syria, ťažko povedať, čo je ostrý súboj. ale nejaký drevený sa ešte nájde :)
    Postřehy moc pěkné, ale nešlo by to příště trochu zkrátit? ;-) Nicméně je vidět, že pokud nad tím diváci trochu zapřemýšlí, tak ani neznalost předlohy není velká překážka. Dobrá práce! :-)
    Ohledně Bronnova pohledu "Co jsem měl dělat"... já jsem ho bral spíš jako pohled "A co, stejně dneska nemám nic jiného na práci". :)
    nešlo by to příště trochu zkrátit?
    baltime, rozhodně nezkracovat! Z takovýchto úvah nečtenářů mám snad větší radost, než ze seriálu samotného. :)
    Těch pár sekund poté, co Viserys zjistí, že by se opravdu mohl dočkat splnění slibu (myslím ten okamžik, ještě než zjistí že ta koruna nebude asi to co si myslel), zahrál Harry Lloyd neuvěřitelně dobře. To se mu opravdu povedlo. Ten výraz, ta směsice různých emocí, to byl snad jeden z nej hereckých výkonů zatím.
    upraveno 25. května 2011
    baltim: Ona ta bitka Robba s divokými je tu jinak než v knize, kde je divokých víc a zasáhnou do ní vlci. Taky v knize to o trochu jinak vyznívá tím, že Robb je mladší (cca 15). I vzálemný vztah Robb - Theon je trochu jiný tím, že v seriálu jsou cca stejně staří, zatímco v knize je Theon o asi 4-5 let starší. Tady jsem jeho počínání v souboji bral tak, že celekm ví, že pustit si za záda tu ženskou (Oša) si může dovolit spíš než ztratit ze zornýho pole ty ostatní.
    Co se týče rychlosti přenosu informací (Robb a Theon vědí, co se stalo v KL), to je i v knize, prostě se předpokládá, že mistři si mezi sebou posílají data - totiž havrany poměrně slušnou přenosovou rychlostí.
    Souboj v Orlím hnízdě - Bronn je zkušenej žoldák, bojuje v lehkým odění a Vardise se snaží utahat. V knize mu Lysa tuším pro souboj věnuje nějaké těžké Arrynovo brnění, což, jak si Cat všimne (souboj je v knize z jejího pohledu), rytíř moc nevítá.
    A rozhodně pokračuj i u dalších dílů v rozborech.
    Nehledě na to, že Šae je po dvě knížky hlavní Tyrionovou motivací. Z Ros prostě takový ten femme fatale pocit nemám.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. května 2011
    Léto: nakrklo by mě to, že Tyrion se s Ross již zná. Z Šae jsem měla pocit, že při poznávání Tyriona ho začíná mít ráda. Tento pocit se teda ke konci rapidně změnil :). Paní, co hraje Ross je hezká, ale prostě mi nějak nesedí jako mladá kurtizána, kterou Tyrionovi přivedli. Pro mě za mě, ať je Ross nakonec Šae, ale v knize se mi líbilo to jejich poznávání a "zkamaraďování"
    Ikdyž je pravda, že nejsem schopna dostatečně ocenit Rossiny kvality, protože pro mě je stejně nejhezčí Jon Snow, ale toho bych v Tyrionově posteli viděla velmi nerada :)))
    Nerad nabourávám něčí teorie, ale v seriálu jsou a budou Ross a Šae dvě odlišné postavy, dvě odlišné herečky. :) Ross je nová postava, která ještě asi sehraje nějakou svou roli nejspíš u Chatayi (nevím přesně jak se to píše :D Ale postava Šae bude stejná jako v knize a bude jí hrát Sibel Kekilli.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.