Božstva

upraveno 23. dubna 2011 v Organizace
2

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. června 2011
  • upraveno 22. června 2011
    upraveno 22. června 2011
    To je pravda, to by se asi obracel na nějakýho svatýho...
    A BTW vlastně nevim proč jsem se do toho tak obul, jako by teologická rozprava bylo něco mýho oblíbenýho...
    Jak jsem měl asi vědět, že máš na mysli zrovna 1. Nicejský koncil, když napíšeš prosté "odhlasováno"? Ale rozhodně se tam neřešilo, jak se bude Bohu říkat. Bůh je Bůh, ať je jeho součástí Kristus nebo ne. A taky mě ta diskuse už unavuje, zvlášť když to celé začalo takovou prkotinou, že židovský bůh je jen a pouze Jehova.... :-)) Taky teologické rozpravy moc nežeru. :-))
    Ty jsi něco, co napsal Flanker nepochopil?...Musím říct, že z toho mám škodolibou radost..Nejsem tak aspoň jediný:-)))
    Co bych pro kolegu z tohoto webu neudělal. :-))
    upraveno 22. června 2011
    Jo, u tebe chmure, který sám uvedeš jako příklad jedno psí plemeno a pak se podivuješ, že někdo užije jako příklad jiné plemeno, mě neporozumění čemukoli nepřekvapuje :)))

Olorin: A já snad někde říkám, že se na koncilu řešilo, jak se bude bohu říkat? Ale už jsem napsal, že jsem to začal řešit zbytečně, jako obvykle během psaní tří dalších věcí, pročež přiznávám, že jsem se měl vyjádřit jasněji. Bohužel, musí to ven, hlava mi občas myslí rychlejc než to jsem schopnej přetavit ve smyslnou větu. Měl bych si o tom promluvit...

Se mnou ne, já už mám tohohle vlákna plný zuby! :-))
    upraveno 22. června 2011
    Ach, proč někteří lidé musí vše brát tak doslovně a osobně :)
    Vždyť si dělám prdel, ne? Alespoň jsem tě vytrestal za to tvoje "ohlasováno"! :-D :-D :-D
    upraveno 22. června 2011
    A já snad ne? Jej, teď si budem vzájemně vysvětlovat, že si děláme prdel... Tahle diskuse mi vážně nějak ujela, tečka konec.
    Kdo si teda prosím dělá prdel? A když já jsem já a ty jsi on... Kdo pak jí tohle kuře?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 22. června 2011
    Nedorozumění v diskuzi je běžný jev. B-) Způsobený nedostatkem smajlíků ve větách. :-) ;-)
    :D
    Já už končím.... :-) Nějak mě ta dnešní diskuse vysílila.
    upraveno 22. června 2011
    No response
    upraveno 22. června 2011
  • upraveno 1. dubna 2012
    Každý bůh/božstvo, je souhrnem několika aspektů ,,jedniného", více či méně abstraktního vyjádření určité idei po které touží lidská bytost, hledajíc pravdu svého chápání světařádu :)
  • @Sandy nioeee moj element a je to potopeny? no ale ak uŽ to chceme podľa živlon poďme na to uplne.... ajs poloelementami
  • Dle mého názoru který může mít mezery tudíž prosím o schovívavost to je takto :
    R´hllor-Hospodin
    Azor Ahai-Ježíš
    Sedm-severská mytologie Odin a spol.
    Staří bohové- staré modly
    jen On mnoha tváří mi do toho nezapadá
  • @Etirp vzhledem, k tomu, že GRRM řekl, že Sedm vymyslel podle křesťanství... a jako „Odin a spol.“ mi spíš přídou staří bohové
  • upraveno 6. září 2014
    upraveno 6. září 2014
    Já bych staré bohy přirovnal spíše ke keltským bohům. Menhiry, posvátné stromy. Bohové nějakým způsobem spojovaní s přírodou a přírodními jevy.
    Velmi staré a téměř vymřelé náboženství, vytlačované křesťanstvím (sedm) a přežívající díky druidům až do středověku.
  • @Mikjan 1.Odin a spol. jsou určití bohové stejně jako Sedm
    2.Staří bohové mají více společného s modlamy Keltů než s Odinem a spol.
    3.GRRM toho řekl hodně
    4.Ke křesťanství a vztahu duch, otec a syn mají R´hllor, Azor Ahai a duch porozený Melisandrou mnohem blíž než Sedm
    a za 5. je to fantasy pánové neřešme to...
  • @Etirp No řekl bych že to hlavní co ukazuje podobnost Sedmi a Křesťanství je moc církve. V Západozemí je Víra v Sedm nejrozšířenější proti Targaryenům dokonce Církev povstala a Targaryenové museli zrušit ty dvě armády(Myslím Meče a Hvězdy? Jedni rytíři druzí obyčejní? :D).
    Ve středověku měla v Evropě Církev taky své bojovníky a stejně jako církev v Západozemí velký majetek a moc.
  • upraveno 9. září 2014
    Sedm, struktura církve, kněží, povstání v minulosti i to co se pomalu zvedá v Králově přístavišti nyní mi také nejvíce připomínají Křesťanství. Rudý bůh ač prezentovaný jako pán světla, pro mě představuje jednak velkou neznámou, vůbec celé to náboženství, jeho původ nebo nějaký řád jsou spíše zahaleny stínem. :) Melisandra pořád žvaní to dokola to stejné o souboji tmy a světla, ale o tom, jak to vypadá v zemi, která je takovým náboženstvím ovládána nevíme nic. Ale je známo, že R' blabla je velmi citlivý na své postavení a nesnese konkurenci.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.