LOTR vs. ASOIAF

upraveno 17. října 2011 v George R.R. Martin
Včera som náhodou narazila na tento príspevok na tumblre:
http://winteriscomingbitch.tumblr.com/post/8820524534/um-what-eowyn-doesnt-approve-of-this-bullshit
V skratke - autorka sa rozčuľuje nad porovnávaním ASOIAF a LOTR - hlavne kvôli tvrdeniu, že Tolkien nemá výrazné ženské postavy, ktoré by boli definované len svojou krásou, ale tvrdí aj to, že Tolkien je výrazne lepší spisovateľ ako GRRM - čo si o tom myslíte? Súhlasíte s tým?
Ja mám teda LOTR fakt rada a súhlasím s tým, že Tolkien je výborný spisovateľ, ale GRRM ho podľa mňa v mnohých veciach prekonáva - teda možno by sa tie dve knihy ani nemali porovnávať, ale trochu ma zarazila tá hromadná kritika (komentáre) GRRM a súhlasím, že minimálne Martinove ženské postavy sú omnoho komplexnejšie a realistickejšie ako Tolkienove...
24

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. října 2011
    Proč se vlastně staví Tolkien vs. Martin? Neměl jsem pocit, že by to byly protiklady, ale z těch různejch debat to tak skoro vypadá.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 18. října 2011
    Protože mají oba RR ve jméně :)))
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. října 2011
    No, to asi bude ten důvod :)
    Ale jsme my to lidi skvělý. Nemůžem si užít to nebo to nebo oboje. Musíme pořád přeměřovat, co je lepší. Ach jo.
  • upraveno 18. října 2011
    flanker: tak ja som narazila na diskusiu, kde ich proti sebe stavajú a podľa mňa s dosť divným výsledkom :) Ináč dôvod, prečo som to zakladala tu, ani tak nie je v tom, že by som to chcela porovnávať, lebo však naozaj je to dosť o inom, ale zaujímalo ma, čo si o tom myslíte, koho preferujete, v čom a tak..Nie v zmysle " x je fuj, y je 1000x lepší" ale normálna diskusia, nejde mi o nejaké hádky :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 18. října 2011
    Náhodou, je tam spousta nápadných podobností:
    GRRM - JRRT
    Oboje je fantasy
    Na začátku knihy je mapa.
    Draci.
    V obou knihách jsou lidé.

Sakra, už mě toho víc nenapadá.
  • upraveno 18. října 2011
    Nie v zmysle " x je fuj, y je 1000x lepší" ale normálna diskusia, nejde mi o nejaké hádky :)
    Tolkien suxxxx, Martin ftw !!!111!! LOL ROFL

Něco takovýho? O:-)
  • upraveno 19. října 2011
    Montezuma3: ešte
    -"medzi hlavnými hrdinami sú postavy s podpriemernou výškou"
    -"v knihe sú neštandardní vlci":))

Arutha2321: WTZ LOL! :))
    To už se můžou porovnávat i jiné fantasy díla... teď o víkendu běžela Narnie a jelikož jsem nečetl, tak minimálně z filmu jde děj shrnout tím, že se tam řešila Velká zima, a hlavní hrdinové tam pobíhali v purpurových oblecích se zlatým lvem... Tak si říkám jestli jsem to už někde nečetl... :o)

Prostě jo, jsou stereotypy, které spousta fantasy dodržuje, ale každá vypráví svoje. Tam kde Narnie je fantasy pohádka, tam Středozemě je fantasy hrdinský epos a Westeros je fantasy literatura faktu... bez vylepšování charakteru postav, bez toho aby se dbalo na jejich životy a bez zanedbání toho, že každý má svojí pravdu.

No tak co je větší fantasy stereotyp než draci a Martin je v knížkách má taky. Draka ve znaku maj tuším v artušovských pověstech ve znaku Pendragoni a lev byl v historii i fantasy žánru celkem obvyklý erbovní zvíře (Češi by to měli vědět :)). Porovnávat ale Martina a C.S Lewise by bylo opravdu směšný - jeden z důvodu je i to, že Lewis se snad nikdy nepřehoup ani přes 200 stran na knížku a stačí mu dvě tři témata, o kterých píše. Martin rozehrává některý myšlenky třeba přes tři knížky, občas je docela děsivej a zdá se, že v Západozemí největší šanci přežít postava, která je syn děvky se sklonama k sadismu.
    Taky jsem ještě zapomněla zmínit, že Martina na rozdíl od Tolkiena nenávidím :D
    Lidi se pořád musí proti něčemu vymezovat, ať už je to literatura, nebo víra nebo politika...Možná kdyby obě díla nebyla na obrazovce, nedělaly se hry, ani po nich pes neštěkne.

Třeba se za pár let dočkáme v tisku "studenti zatčeni za fanouškovský překlad šesté knihy slavné série..." nebo "na anglický originál knihy fanoušci už stojí frontu před knihkupectvím od půlnoci".
    Ještě pár nesouvislých postřehů.
    Tolkien byl větší perfekcionista; pozadí příběhu věnoval stejnou ne-li větší pozornost než příběhu samotnému. V tom se mu nikdo nevyrovná.
    Vadilo mi však na něm, že někdy příběh násilím vedl tam, kam chtěl on sám a nevyvaroval se jisté nevěrohodnosti/nereálnosti (Chodec na Větrově zaženě bandu nazgůlů klackem, ohněm a pokřikem: „Huš!“ ; Sauron nepozná, že Frodo i s Prstenem vstoupil do Mordoru a producíruje se mu takřka pod nosem aj.) Tyto pohádkové prvky mi kazily potěšení z příběhu. V tomto ohledu je GRRM „uvěřitelnější“, i když ani on se nevyhnul několika scénám, kdy „skeptikovo obočí se shovívavě nadzvedne“.
    Co Tolkiena a Martina spojuje a v čem jsou dobří, je cit pro jména. Což se sice nezdá, ale je velmi důležité. Už jen dobré jméno připoutá čtenářův zájem a pozornost. Je to podvědomý reflex. Oba mají (vymysleli, převzali) opravdu dobrá a nezvyklá jména, která se vám vryjí do paměti. Ostatní fantasy autoři se mají co učit, tam mi to splývá.
    Martin, to je – ať se to komu líbí nebo ne – taková fantasy telenovela - ne nadarmo to nebylo zfilmováno jako film/pentalogie, ale jako seriál. GRRM nemá ani tak příliš mnoho děje, jako spíš příliš mnoho postav, a každou z těchto postav se zaobírá až příliš mnoho.
    Nechci porovnávat, zda je lepší Tolkien nebo Martin (do doby než jsem objevil Hru o trůny byl Pán prstenů moje jasná jednička), ale vzhledem k tomu, že se vyskytuji na těchto stránkách a ne na fóru věnovaném Tolkienovu dílu – ostatně, jak to máte vy, nejspíš nějak podobně – George mě baví o něco víc.
    Telenovela se sadisty, mučením, nemrtvými a masakry :D

Jinak Martin zkrátka je příbězích jednotlivých postav. Přesto si nemůžu odpustit poznámku, že počínaje Bouří mečů měl "zabít miláčky" a seškrtat i tu už seškrtanou finální verzi. Zkrátka se trochu víc soustředit na to, co je pro ságu podstatný. Ale co je holt dokonalý... ;)
    upraveno 19. října 2011
    Už se těším, až se bude řešit, že Chajme nepřijel na recepci a co si s tím Doňa Kírsej (nebo jak to bylo) počne :)))
    fantasy telenovela ! To říkám dávno... Jinak Flanker to vystihl pěkně :-)
    Fantasy telenovela... tím se ovšem vysvětluje ten nešťastný Chaime. Ono i třeba teorie L+R=J je taková... venezuelská.
    Mně zajímá jestli Martin už počítal v původní koncepci s tím, že se bude snažit napsat postavy tak, aby Fanoušci vedli ohledně nich dlouhosáhlé diskuze :-D A to mne oproti Lotrovi baví. U Lotra toho zas tak není moc k prodiskutování...
  • upraveno 20. října 2011
    LOTR je skôr na filozofovanie.
    Inak postreh s návštevnosťou je zaujímavý. Je pravda, že som nikdy nefungoval v žiadnej LOTR komunite a tu som už dlhé roky. Ale myslím, že to je aj tým, že ide o dielo v procese, ktoré si pre seba dovytvárame čakaním a diskutovaním.
    LOTR je vážna hudba, GRRM je kvalitná rocková kapela. Skôr pôjdem na koncert rocku, a klasiku si vypočujem v patričných chvíľach sám. ale obidvoje mám proste veľmi rád.
  • upraveno 20. října 2011
    A tak to sarven vystihl úplně přesně.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 20. října 2011
    Ano to si řekl správně Sarvene
  • upraveno 21. října 2011
    svoa00: Četla jsi někdy něco od Lewise? On sice nepíše dlouhé knížky, ale jsou to perly. Taky neměl zas takové ambice v žánru fantasy. On se hlavně věnoval křesťanské literatuře a tady nejde o délku, ale o obsah.
    upraveno 21. října 2011
    No jenomže ty Letopisy Narnie jsou všechny díly trochu takový moc pohádkový až naivní
    upraveno 21. října 2011
    Však Narnie byla určena pro děti, proto je to taková pohádka. Měla ukázat, že bůh (Aslan) je bezva a musí se poslouchat a pak ti pomůže... Ikdyž podle mě to byl pěknej šmejd - já být Zuzanou, tak ho nakopnu :)))
    Krisa má pravdu v tom, že to byla dětská série. Jen, Aslanovi se spíš muselo naslouchat... :) Navíc Letopisy nikdy nebral jako stěžejní dílo, vznikly jako takový vedlejší produkt. I když si troufám tvrdit, že ti, kteří je četli jako malí, se k nim můžou vracet a stále tam nacházejí něco nového. To je můj případ, ale je pravda, že jsem vyrůstala ve věřící rodině a Letopisy mi byly odmala předkládány jako "náboženská" literatura, jo, je to strašnej termín, ale momentálně nedokážu vymyslet lepší. Mají svou hloubku.

Jo, přestože mě zajímá, jak to Martin ukončí, jsem team Tolkien :D
    uprimne nesnasim Narnii, aspon tu filmovou (knihy sem necetl) ..
    takovy hrozne naivni cely :/
    upraveno 21. října 2011
    Já Narnii četla, už je tomu dost dávno. Knihy se mi líbily a jsou naivní, protože jsou pro děti! Filmy jsou taky určené pro děti, proto jsou stejně naivní, já je považuji za pěknou pohádku, proto se mi líbily. Kdybych chtěla film náročnější, nebudu si přece pouštět něco, co je vytvořeno podle dětské knížky. To jen pro ty, kteří odsoudí Narnii jako špatnou, kvůli naivitě... :)
    upraveno 21. října 2011
    Mě z těch čtyř dětí (moje nejoblíbenější hlavní postavy) byli sympatyčtí akorát petr a ta mladší jak se jmenovala? Edmund a ta druhá holka mi přišli uplně strašný
    Narnie je skvělá, když na ní člověk kápne (jako já) cca v osmi, devíti letech. Později už má moc tendence srovnávat ji s Tolkienem a podobnými, což je něco psaného s naprosto odlišným záměrem. Logicky Narnie z takového srovnání nevychází nejlépe...
    upraveno 21. října 2011
    Jo, Zuzana je tragická, to uznávám...ale fakt mi jí bylo nakonec vlastně líto - nejdřív jí a Petrovi Aslan řekl, že už se do Narnie nemůžou vrátit a nakonec jí zabil (rozuměj poslal do Nové Narnie) všechny sourozence a ona zůstala sama. A filmaři jí ještě nechali zamilovat do Kaspiana a pak jí od něj Aslan odtrhl...je to prostě šmejd :))). A Edmund je trubka!!! Nejmladší byla Lucie
    upraveno 21. října 2011
    Lomeril: Však jo, jenže ono by ani 8-mi či 9-ti leté dítě nehodnotilo moc dobře LOTR, kdyby ho četlo. Aspoň si to teda myslím, protože to není úplně nejjednodušší čtení. Prostě Narnie je psána pro děti a LOTR pro větší. LOTR miluju, ale rozhodně budu Narnii obhajovat, jako skvělou fantasy knihu pro děti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.