LOTR vs. ASOIAF
Včera som náhodou narazila na tento príspevok na tumblre:
http://winteriscomingbitch.tumblr.com/post/8820524534/um-what-eowyn-doesnt-approve-of-this-bullshit
V skratke - autorka sa rozčuľuje nad porovnávaním ASOIAF a LOTR - hlavne kvôli tvrdeniu, že Tolkien nemá výrazné ženské postavy, ktoré by boli definované len svojou krásou, ale tvrdí aj to, že Tolkien je výrazne lepší spisovateľ ako GRRM - čo si o tom myslíte? Súhlasíte s tým?
Ja mám teda LOTR fakt rada a súhlasím s tým, že Tolkien je výborný spisovateľ, ale GRRM ho podľa mňa v mnohých veciach prekonáva - teda možno by sa tie dve knihy ani nemali porovnávať, ale trochu ma zarazila tá hromadná kritika (komentáre) GRRM a súhlasím, že minimálne Martinove ženské postavy sú omnoho komplexnejšie a realistickejšie ako Tolkienove...
http://winteriscomingbitch.tumblr.com/post/8820524534/um-what-eowyn-doesnt-approve-of-this-bullshit
V skratke - autorka sa rozčuľuje nad porovnávaním ASOIAF a LOTR - hlavne kvôli tvrdeniu, že Tolkien nemá výrazné ženské postavy, ktoré by boli definované len svojou krásou, ale tvrdí aj to, že Tolkien je výrazne lepší spisovateľ ako GRRM - čo si o tom myslíte? Súhlasíte s tým?
Ja mám teda LOTR fakt rada a súhlasím s tým, že Tolkien je výborný spisovateľ, ale GRRM ho podľa mňa v mnohých veciach prekonáva - teda možno by sa tie dve knihy ani nemali porovnávať, ale trochu ma zarazila tá hromadná kritika (komentáre) GRRM a súhlasím, že minimálne Martinove ženské postavy sú omnoho komplexnejšie a realistickejšie ako Tolkienove...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ale jsme my to lidi skvělý. Nemůžem si užít to nebo to nebo oboje. Musíme pořád přeměřovat, co je lepší. Ach jo.
GRRM - JRRT
Oboje je fantasy
Na začátku knihy je mapa.
Draci.
V obou knihách jsou lidé.
Sakra, už mě toho víc nenapadá.
Něco takovýho? O:-)
-"medzi hlavnými hrdinami sú postavy s podpriemernou výškou"
-"v knihe sú neštandardní vlci":))
Arutha2321: WTZ LOL! :))
Prostě jo, jsou stereotypy, které spousta fantasy dodržuje, ale každá vypráví svoje. Tam kde Narnie je fantasy pohádka, tam Středozemě je fantasy hrdinský epos a Westeros je fantasy literatura faktu... bez vylepšování charakteru postav, bez toho aby se dbalo na jejich životy a bez zanedbání toho, že každý má svojí pravdu.
Třeba se za pár let dočkáme v tisku "studenti zatčeni za fanouškovský překlad šesté knihy slavné série..." nebo "na anglický originál knihy fanoušci už stojí frontu před knihkupectvím od půlnoci".
Tolkien byl větší perfekcionista; pozadí příběhu věnoval stejnou ne-li větší pozornost než příběhu samotnému. V tom se mu nikdo nevyrovná.
Vadilo mi však na něm, že někdy příběh násilím vedl tam, kam chtěl on sám a nevyvaroval se jisté nevěrohodnosti/nereálnosti (Chodec na Větrově zaženě bandu nazgůlů klackem, ohněm a pokřikem: „Huš!“ ; Sauron nepozná, že Frodo i s Prstenem vstoupil do Mordoru a producíruje se mu takřka pod nosem aj.) Tyto pohádkové prvky mi kazily potěšení z příběhu. V tomto ohledu je GRRM „uvěřitelnější“, i když ani on se nevyhnul několika scénám, kdy „skeptikovo obočí se shovívavě nadzvedne“.
Co Tolkiena a Martina spojuje a v čem jsou dobří, je cit pro jména. Což se sice nezdá, ale je velmi důležité. Už jen dobré jméno připoutá čtenářův zájem a pozornost. Je to podvědomý reflex. Oba mají (vymysleli, převzali) opravdu dobrá a nezvyklá jména, která se vám vryjí do paměti. Ostatní fantasy autoři se mají co učit, tam mi to splývá.
Martin, to je – ať se to komu líbí nebo ne – taková fantasy telenovela - ne nadarmo to nebylo zfilmováno jako film/pentalogie, ale jako seriál. GRRM nemá ani tak příliš mnoho děje, jako spíš příliš mnoho postav, a každou z těchto postav se zaobírá až příliš mnoho.
Nechci porovnávat, zda je lepší Tolkien nebo Martin (do doby než jsem objevil Hru o trůny byl Pán prstenů moje jasná jednička), ale vzhledem k tomu, že se vyskytuji na těchto stránkách a ne na fóru věnovaném Tolkienovu dílu – ostatně, jak to máte vy, nejspíš nějak podobně – George mě baví o něco víc.
Jinak Martin zkrátka je příbězích jednotlivých postav. Přesto si nemůžu odpustit poznámku, že počínaje Bouří mečů měl "zabít miláčky" a seškrtat i tu už seškrtanou finální verzi. Zkrátka se trochu víc soustředit na to, co je pro ságu podstatný. Ale co je holt dokonalý... ;)
Inak postreh s návštevnosťou je zaujímavý. Je pravda, že som nikdy nefungoval v žiadnej LOTR komunite a tu som už dlhé roky. Ale myslím, že to je aj tým, že ide o dielo v procese, ktoré si pre seba dovytvárame čakaním a diskutovaním.
LOTR je vážna hudba, GRRM je kvalitná rocková kapela. Skôr pôjdem na koncert rocku, a klasiku si vypočujem v patričných chvíľach sám. ale obidvoje mám proste veľmi rád.
Jo, přestože mě zajímá, jak to Martin ukončí, jsem team Tolkien :D
takovy hrozne naivni cely :/