Výslovnost jmen

upraveno 6. listopadu 2010 v Překlady

Zajímalo by mě, jak vyslovujete různá jména a názvy z Písně. Mám pocit, že to nikde nebylo osvětleno; a jestli se k tomu někdy vyjádřil Martin, pak o tom nevím (což ovšem nemusí nic znamenat, já nevím nic). :)

Takže Cersei číst jako [Cersej], [Sersej], [Sirsej] nebo dokonce [Kersej]?

A co Daenerys? Může to být [Dénerys], podle latinské výslovnosti, anebo [Dajnerys], případně [Da´enerys], dvě hlásky namísto dvojhlásky.

Dále Brienne, je to [Briéne], nebo [Brién]?

[Jon], anebo [Džon]?

[Tivin], či [Tajvin]?

A nejistota zůstává i u dalších jmen. Panuje příliš mnoho falešných dohadů. :wink:

15791011

Komentáře

• upraveno 23. října 2011
    nvm :D i papiry na pracak sem mel vyplneny z pocitace... rukou? jo ted jedine zapisky na VS, ale to si stejne spis maluju
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 23. října 2011
    nvm
    Tohle mě vytáčí ještě víc než hrubky! ;o)
    A jsme u toho:-))
    Nevada: jo, tohle mě taky točí... Ale to už bych asi byla za semetriku.:-)
    :D .. nvm , ale rukou, ty jo... tak jako oficial asi nic, spis jen seznam polozek atd ...

btw: proc te vytaci nvm? :D je ti 16 ne? tohle jsou slova a zkratky tvoji generace
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 23. října 2011
    btw nwm wtf atd. PRÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓČ?????
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 23. října 2011
    btw: proc te vytaci nvm? :D je ti 16 ne? tohle jsou slova a zkratky tvoji generace
    Tak proč je používáš i ty?
    Montezuma: protoze je mi 22 ? setkavam se s nima denne asi tak 100x na ruznejch forach, v hrach i pri pokecu s lidma... a je to rychlejsi nez psat celej vyznam.

nez psat "mimochodem" tak radsi napisu btw.... nez nekomu napsat "co to sakra melo bejt"/"co to sakra je" tak napisu WTF .... rychlejsi, lepsi, kazdej to mezinarodne zna .... copak travite na internetu cas jen na CZ/SK strankach? ... mno nekteri asi ano, ale ja sem vetsinu dne na nakejch grafickejch forech atd , proste se tak pise, urychluje to a hlavne ulehcuje psani, navic to pomaha treba na twitteru kde mas omezenej pocet znaku atd. Kdyz hrajes nakou online hru tak nemas cas vypisovat celej vyznam, napises to ve zkratkach , rozumi tomu kazdej, teda skoro kazdej pokud vam neni tak 60, nebo ste nikdy nebyli na zahranicni strance :)....i moje 50 leta matka to pouziva

A kdyz takhle pisu celej den, tak se tezko prepina do "normalu".

jeste me Everett nevysvetlil proc to nema rad :)
  • upraveno 24. října 2011
    cr8g: Nepovažuj to tady Facebook ani Twitter! Jsem ještě mladší než Everett, ale to neustálé "nvm" mě taktéž nehorázně vytáčí...
    To, že se s něčím setkáváš neznamená, že to musíš používat absolutně všude.
    Jsem totálně mimo, dokonce víc než padesátiletá žena:-)))....Nevěděl jsem, co znamená btw, nwm, wtf..A i když to teď možná tuším, rozhodně to používat nebudu...Zůstanu halt anachronismem na webových fórech (stejně chodím jen na dvě)...
    cr8g: Na jakou výšku chodíš?
    chmur: FHS na UK v Praze
    Ty zkratky... když vím, co znamenají, což většinou nějak vyluštím, zas tolik proti nim nemám. V sms je dokonce používám, protože nesnáším vyťukávání písmenek na mobilní klávesnici. Ale až nebezpečně mi připomínají newspeak z románu 1984. Budeme zkracovat a zkracovat, až se přestaneme umět vyjadřovat?
    Za "naších mladých let" se psalo na internetu pouze bez diakritiky, protože to bylo normální. :-)
    Dneska už to není třeba, čeština je všude podporována, tak se píše s diakritikou.
    A zkratky typu btw, wth, rtfm, imho se používaly už tenkrát, tak to není výmysl nejmladší generace.

U nás práci se v mailech používá pls (please), fyi (pro info)... někdy DD místo dobrý den, ale to už někteří považují za neslušné.
    Ben Nevis: kde je treba cestina podporovana? :) to uz z nakyho duvodu je podporova vic polstina

a tim "tenkrat" myslis kdy asi tak? ... :) a ja jsem nerekl, ze to je vymysl nejmladsi generace, ale ze to nejvic pouziva Everettova generace... tak pred 5-6 rokama se to zas tka moc nepouzivalo :)
    (double post sry)
    a tim "tenkrat" myslis kdy asi tak?
    před 15 a více lety. Čeština (kódování) se dala použít maximálně tak we wordu nebo T602. Na škole bylo pár nepoužitelných PC s windows 3.11, které byly tak slabé, že ani nezobrazily www stránky. Chatovali jsme v dosovské aplikaci (BBS), stahovali přes FTP. Na forumy se dostali pouze studenti z VŠ, ostatní neměli internet.
    Konec vzpomínání na zlaté časy. :-)
    pred 15 lety si mapatuju jak sem stahoval MP3ku asi tak 3 hodiny :D
    T602 si taky ještě z dětství pamatuju. Doby Prehistoricu 2... :D
    T602 si moc dobře pamatuju. V dětství jsem do toho po večerech z nudy přepisoval knížky, pamatuju si, že jsem přepsal 4 díly Harryho Pottera. :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. října 2011
    Prehistorik je nejlepší hra všech dob :)
    ty propareny hodiny :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. října 2011
    To jo, než se člověk dostal k obřímu dinosaurovi, tak to chvíli trvalo :)
  • upraveno 25. října 2011
    To bylo na mě nebo na Nevadu? Pokud vím, tak jsme obě starší než šestnáct.:D

Jinak mě vytáčí české zkratky. Anglické používám taky, ovšem většinou jen při chatování právě proto, že je to rychlejší (ovšem všeho s mírou!). Na fórech není důvod urychlovat svoje postování, protože to není živá diskuze. Navíc anglické zkratky jsou poněkud vžitější než mmch nebo nvm. Pak bychom mohli psát následovně: "Tohle zkrac. mi přip. jako dmnc."

Taky mě občas pobaví, že někteří používají bo jako zkratku nebo:-)))
    Ivusha: to bylo an Everetta

yes ... bo davam misto nebo :D .... i kdyz mluvim... uz od mala to delam :D
    upraveno 25. října 2011
    Jj, bo jako nebo je obecně oblíbený omyl.
    vim ze bo je protoze, ale davam to misto nebo a kazdej me stejne pochopi :D
    upraveno 25. října 2011
    Jo, právě proto, že si spousta lidí myslí, že to je nebo.
    cr8g: Promiň, to bude tím stránkováním:-)

Nevada: ano, tenhle oblíbený omyl mě často rozesmívá, protože to dokáže větě dát úplně jiný smysl.
    to je Moravskej pojem BO? jen se ptam, protoze nevim kdo to vubec pouziva nejcasteji :D.. me prijde logicky ze to am bejt zkracenina NEBO...
    Ostravaci, přece. Ti maj krátký všechno:-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.