Výslovnost jmen
Zajímalo by mě, jak vyslovujete různá jména a názvy z Písně. Mám pocit, že to nikde nebylo osvětleno; a jestli se k tomu někdy vyjádřil Martin, pak o tom nevím (což ovšem nemusí nic znamenat, já nevím nic). :)
Takže Cersei číst jako [Cersej], [Sersej], [Sirsej] nebo dokonce [Kersej]?
A co Daenerys? Může to být [Dénerys], podle latinské výslovnosti, anebo [Dajnerys], případně [Da´enerys], dvě hlásky namísto dvojhlásky.
Dále Brienne, je to [Briéne], nebo [Brién]?
[Jon], anebo [Džon]?
[Tivin], či [Tajvin]?
A nejistota zůstává i u dalších jmen. Panuje příliš mnoho falešných dohadů. :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tohle mě vytáčí ještě víc než hrubky! ;o)
btw: proc te vytaci nvm? :D je ti 16 ne? tohle jsou slova a zkratky tvoji generace
nez psat "mimochodem" tak radsi napisu btw.... nez nekomu napsat "co to sakra melo bejt"/"co to sakra je" tak napisu WTF .... rychlejsi, lepsi, kazdej to mezinarodne zna .... copak travite na internetu cas jen na CZ/SK strankach? ... mno nekteri asi ano, ale ja sem vetsinu dne na nakejch grafickejch forech atd , proste se tak pise, urychluje to a hlavne ulehcuje psani, navic to pomaha treba na twitteru kde mas omezenej pocet znaku atd. Kdyz hrajes nakou online hru tak nemas cas vypisovat celej vyznam, napises to ve zkratkach , rozumi tomu kazdej, teda skoro kazdej pokud vam neni tak 60, nebo ste nikdy nebyli na zahranicni strance :)....i moje 50 leta matka to pouziva
A kdyz takhle pisu celej den, tak se tezko prepina do "normalu".
jeste me Everett nevysvetlil proc to nema rad :)
To, že se s něčím setkáváš neznamená, že to musíš používat absolutně všude.
cr8g: Na jakou výšku chodíš?
Dneska už to není třeba, čeština je všude podporována, tak se píše s diakritikou.
A zkratky typu btw, wth, rtfm, imho se používaly už tenkrát, tak to není výmysl nejmladší generace.
U nás práci se v mailech používá pls (please), fyi (pro info)... někdy DD místo dobrý den, ale to už někteří považují za neslušné.
a tim "tenkrat" myslis kdy asi tak? ... :) a ja jsem nerekl, ze to je vymysl nejmladsi generace, ale ze to nejvic pouziva Everettova generace... tak pred 5-6 rokama se to zas tka moc nepouzivalo :)
Konec vzpomínání na zlaté časy. :-)
Jinak mě vytáčí české zkratky. Anglické používám taky, ovšem většinou jen při chatování právě proto, že je to rychlejší (ovšem všeho s mírou!). Na fórech není důvod urychlovat svoje postování, protože to není živá diskuze. Navíc anglické zkratky jsou poněkud vžitější než mmch nebo nvm. Pak bychom mohli psát následovně: "Tohle zkrac. mi přip. jako dmnc."
Taky mě občas pobaví, že někteří používají bo jako zkratku nebo:-)))
yes ... bo davam misto nebo :D .... i kdyz mluvim... uz od mala to delam :D
Nevada: ano, tenhle oblíbený omyl mě často rozesmívá, protože to dokáže větě dát úplně jiný smysl.