Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
191012141567

Komentáře

• upraveno 4. prosince 2011
    každopádně....The north remembers!!!
  • upraveno 5. prosince 2011
    No co se týče Freyů... nemá snad Martin ve zvyku až nelidsky krutě trestat každý hloupý rozhodnutí, který nechá svoje postavy udělat (Rudá svatba je ostatně ukázkovej případ)? A přijít na sever je v případě kohokoliv jménem Frey kreténismus prvního stupně. Proto si ostatně myslím, že ani zbytek Freyů, ani Roose Bolton Zimohrad neopustí po svých - Bolton už ostatně dostal několik varování ohledně oddanosti svých "věrných" a tak to vždycky začíná.

BTW Po Tanci s draky mi na druhou stranu přijde nápad, že někdo ze Starkovic děcek zdědí sever, čím dál víc jako iluze laskavého čtenáře. Martin zkrátka z jejich špatných rozhodnutí (a snad každý starkovský rozhodnutí se časem ukáže jako špatný), smutku a vzpomínání na lepší časy udělal něco jako gilotinu na jakýkoliv čtenářovi iluze. Shrneme si to:
    1. Hra o trůny: Bran zmrzačenej, Ned popravenej
    2. Střet králů: Sansa drsně mlácená, Arya ve válečným pekle, Zimohrad v troskách
    3. Bouře mečů: Robb zmasakrovanej, Catelyn mrtvá, Arya zlomená, Sansa zbavená všech iluzí a pod ochranou pedofila
    4. Hostina pro vrány: Arya je slepá (a to jste věřili, že z ní bude asasínka?)
    5. Tanec s draky: Jon pobodanej a každopádně v háji, Arya se propadá pořád hlouběj do svojeho vražednýho módu, z Brana nejspíš bude - co vlastně, věčnej snílek?

Na Rickona zapomeňte - Davos se chystá udělat správnou věc a víme, jak to u Martina dopadá. Já teda nechci být prorok, ale vidím, co vidím. A světlo na konci tunelu to opravdu není.
    myslím, že to že Rickon je tak v tieni udalostí znamená, že ho len tak neodloží. ale možné je všetko...
    Nevím, jestli pro Martina něco znamená, jestli rod udělá správné nebo špatné rozhodnutí. Připadá mi, že rány rozdává padni komu padni a osud země leží spíš v rukou jednotlivců než vládnoucích rodů. Starky zlikvidoval už dříve a Lannisterové padli v Tanci. V dalších dílech jsou na řadě Dornové a Vysoká zahrada.
    svoa00 napsal(a):

No co se týče Freyů... nemá snad Martin ve zvyku až nelidsky krutě trestat každý hloupý rozhodnutí, který nechá svoje postavy udělat (Rudá svatba je ostatně ukázkovej případ)? A přijít na sever je v případě kohokoliv jménem Frey kreténismus prvního stupně. Proto si ostatně myslím, že ani zbytek Freyů, ani Roose Bolton Zimohrad neopustí po svých - Bolton už ostatně dostal několik varování ohledně oddanosti svých "věrných" a tak to vždycky začíná.

Tak hlavně zbytek Freyů, ani Roose Bolton na Zimohradu není... Co vím tak ho ovládá Mors Umber (a v knize se přímo říká že čeká na Krále, ikdyž v Umberech mám bordel takže nevím kdo je s kým :-D)

"Lannisterové padli v Tanci" To je odvážné tvrzení zvlášť když ovládají pořád půlku říše a hlavně Královo přístaviště :-)

Edit: Anebo je Umber pod hradbami Winterfellu - omlouvám se :-D
    Amaroun: Mors Umber je pod hradbama Zimohradu, to je všechno, co víme. BTW To o Lannisterech zdaleka není odvážný tvrzení. Tywin a Kevan byli jediní obratní a oba mrtví, Tyrion je půlku světa daleko, aby znova zachraňoval situaci. Jaime má blízko k tomu, aby skončil na oprátce v Řekotočí. Cersei je blbá kráva, co všechno podělá, i kdyby se nějak vyvlíkla z procesu. Je to jenom otázka času. Je to trochu děsivý, ale připomínám, že ve Válce růží se Lancesterové a Yorkové vzájemně vyvraždili a byla to samá matka, co jí povražděj děti, mrtví princové a padala hlava za hlavou.

Ben Nevis: Ty je vážně chceš vidět všechny mrtvý, viď? :D
    No tak Dornové to mají jasné. Někteří už jsou mrtví, Aryanne zadělala na neskutečnej průšvih, nápadu se nepochybně chytí Zmije a je otázka, jak zareaguje Cersei na zmrzačení dcerky (ještě možná stále má v rukávu onoho upraveného válečníka - a Vodní zahrady nejsou až tak dobře chráněné).
    chrochta: Ne, nemají. Pokud vůbec se Cersei ještě dostane k moci, proti Dorne nic nemůže udělat, pokud nechce o dceru přijít. I když... hloupá je na to dost. Myslím, že jí pořád poněkud přeceňuješ.
    Ben Nevis: Ty je vážně chceš vidět všechny mrtvý, viď? :D
    Ani ne. :-) Více méně k nim žádné city nechovám, ani mě neohromili udatnými činy, ani nevyvolali soucit roztomilými dětmi.

Cerseiny děti to mají dopředu spočítané, jestli se má vyplnit věštba té staré čarodějnice. Otázka je kdy a jak. Smrt Cersei si nejspíš nechá Martin na poslední knížku jako třešničku na dortu všeobecné destrukce. :-)
    Ben Nevis: Pak by mě zajímalo, proč ASOIF čteš, když jsou ti postavy ukradený.
    svoa00: Ja by som chcel vidieť všetkých mrtvych, poriadný epický koniec :)
    svoa00: Ztraceno v překladu na foru. :-)
    Pokud se nebavíme o Dornech a Tyrellech, všechny postavy mi nejsou ukradené. U těchto dvou rodu ano, včetně chudáků Quentyna a Lorase.

Zapper: Na epický konec se taky těším, ale někdo by mohl přežít. Nechám se překvapit, i když předčasná smrt mých oblíbených postav mě bude mrzet. :-)
    Ach jo, to já bych se na totální destrukci netěšila. Řekla bych, že v příští knížce už bude hrát větší roli zima než politikaření a některý postavy umřou právě kvůli tomu, co se zimou přichází. Pokud bych si přála, aby někdo přežil, tak hlavně ti, kdo chápou, že boj o moc za všechny ty ztráty nestojí. A děcka, protože kromě Joffreyho si nikdo z nich smrt nezaslouží, ať jsou občas jakkoliv protivný a přitroublý. Ale to se nestane, že ne, Georgi?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. prosince 2011
    No já věřím že kdo určitě umře bude Malíček (a bohužel právě vinou blboučké Sansy) a většina lidí ze západozemí. Ale uplně všechny hlavní postavy? to těžko to by to v budoucnu nikdo nečetl. Každej by si řekl: "všichni umřou? tak to je o ničem." Pevně věřím že zkáza se vyhne alespoň těm za mořem a za zdí (tzn. arya, bran, Baristan, daenerys, jorah mormont......) a ne každý v západozemí umře. Doufám taky v přežití Dornů.
    Neřekl bych, že Cersei přeceňuju. Stačí, aby ji stále poslouchal náš odpadlý mistr. Pokud nařídí na oplátku zabít pár Martellů...
    Pokud se soud povleče a naopak ser Balon Swann rychle dorazí na Sluneční oštěp - což by mohl, už ho zdržují jen Tollandové (?) - je reálná šance, že při zadávání úkolu mistr stále ještě nehodil Cersei přes palubu.
    Zapper napsal(a):

svoa00: Ja by som chcel vidieť všetkých mrtvych, poriadný epický koniec :)

hm, rozmýšľam prečo by som mal chcieť takýto koniec. Asi GRRM by to vedel napísať, aby to nepôsobilo hlúpo deštruktívne, ale s nejakým presahom. aj keď názov knihy by bol potom trochu bizardný.
    pre mňa skôr stojí otázka čo bude na konci. vnímam to ako dejiny jednej epochy, asi jej záveru. netvrdím, že to musí byť konštruktívne pozitívne ako Assimova Nadace, ale myslím, že dôsledkom nemá byť tma, ale nová situácia. možno to bude "príchod Tudorovcov" rozumej zlatý vek, silný panovníci, možno to bude "zánik antiky po veľkom sťahovaní národov" rozumej rozpad do malých kráľovstiev, kto vie. uvidíme :)
    Mám obavu, že ať je Malíček jaký je, bude jednou z postav, která přežije v celku. Pokud tedy nepraskne co všechno ukuchtil.
    Thanatos: Což by mohla docela snadno zařídit právě Sansa, až ho nebude potřebovat ;) Mám dojem, že to, že si jí vzal k sobě, byla jediná chyba, kterou zatím udělal.

sarven: Jsme na jednej lodi. To ať už radši některý rody vyvraždí, než aby zabil všechny do jednoho. A Everett má pravdu v tom, že pro jakýkoliv nový čtenáře by to pak postrádalo smysl.
    Malíček si už pár nepřátel udělal; zrovna takový Tyrion mu nocleh v nebeských celách neodpustí. A ani Daenerys nebude nadšená z toho, jak se choval při debatě co s jejím dítětem.
    Malíček a Tyrion a nebeské cely?
    Nezabúdajte, že Starkovia môžu vládnuť zas severu práve vďaka Sanse, ak vyjde plánovaný sobáš s dedičom údolia
    Nejsem si jistý, ale Tyrion neví, že bláznivá Lysa nejednala sama, ale Malíček tahal za nitky. Dany by to také musel někdo říci, pokud by to mělo způsobit nestabilitu, tak si myslím, že pavouk bude mlčet.
  • upraveno 6. prosince 2011
    Tyrion VÍ, kdo řekl Catelyn, že ta dýka byla jeho. Kvůli tomu ho Catelyn drapla, odtáhla k sestře a ta ho nechala zavřít do nebeských cel.
    Malíček odhalil karty před Sansou příliš brzy, proto pochybuji, že bude nějaké svatba s dědicem Údolí. Už se před ní cítí moc sebejistý a stačí se prokecnout, jak nenáviděl Neda, a Sanse se podaří konečně někoho strčit z pořádné výšky.
    Ben Nevis: Až se s ní zase bude chtít muchlovat :D Tak se mi zdá, že Sansa by po svých zkušenostech s mužským rodem radši severu měla vládnout sama, když se teda nevrátěj Bran ani Rickon. Ne že by musela být jako Aša, ale doporučila bych tej malej dámě trénink s dýkou ;)
    Ale no tak, Sansu přece přijde zachránit Ohař. Hned po tom, co se vypořádá s bratrem :D :D :D

Po pěti knížkách už si opravdu netroufám odhadovat co bude a co ne... Stále věřím jenom ve zhoubu rodu Freyů a přeživší(ho) od Starků (přeživší nutně neznamená vládce).
    A je mi celkem jasný, že sága skončí tak, že si budeme říkat "ještě pokračování prosím, prosím." :)
    Khadgar: No vzhledem k tomu, že se zdá, že si každej může zabít svojeho Freye... Dejte lordu Umberovi do ruky sekeru a uvidíme, co se stane :D

Martin se kdysi vyjádřil v tom smyslu, že poslední obraz bude písečná nebo sněhová bouře, co se převalí přes moře náhrobků. V tom případě by asi o pokračování nikdo neprosil :) On toho George už ale nakecal.
    já mam dojem že to o pláni s náhrobkama řikal ironicky, když se ho v několikátém rozhovoru po sobě zeptali jestli na konci ságy všichni umřou. Ještě pár takových dotazů a on to natruc udělá.
    Já bych rozhodně nerad aby to ukončil tak aby se snažil uspokojit všechny...
    Tak co se týče Cersei, tak ta mi připomíná historickou postavu válek Růží - Markétu z Anjou, manželku Jindřicha VI: - na začátku války s neschopným manželem a malým synem. O manžela nakonec přišla, ale už za jeho života byla jednou z vůdčích postav Lancasterů. Později byla poražena, syna jí taky zabili a dožila v zámoří. Takže co se Cersei týče, myslím, že odjede do Braavosu a tam ji odhrouhne Arya nebo Illyrio.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 6. prosince 2011
    Hmm bylo by příhodné kdyby Arya takto pěkně pomstila Eddardovu smrt.... To by se mi opravdu líbilo. a ještě happy end pro Aryu a Brana.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.