Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1679111267

Komentáře

• upraveno 6. září 2011
    Postavy celou knizku nekam jdou
    Asi přešel na filosofii, že cesta je cíl. :-)

Nemyslím si, že by se pětka až tak moc lišila od předchozích dílů. Děj se vymýšlí těžko a pochybuji, že by GRRM byl taková výjimka mezi spisovateli, a psal čím dál tím lepší knihy v rámci jedné ságy.
    Měli by zavést pravidlo, že trilogie je maximum. Donutilo by to bibliofily, aby byli konzistentní.
  • upraveno 7. září 2011
    No k tej telenovelizaci - a ona u Martina nějaká romantika skončila jinak než v krvi a slzách? Pravda, ty rodinný vazby k tej myšlence občas sváděj :D Tyrion ať si je syn koho chce, v jeho případě je to fuk, stejně to bude lord z Casterlyovy skály (pokud teda neskončí ještě hůř než Zimohrad). No jasně že Jeyne čeká dítě. Bude to holčička a bude se jmenovat Catelyn, to jste nevěděli? :D Protože pokud Martin neplánuje apokalypsu, tak kdokoliv chce sedět na Železným trůně, bude potřebovat Starka, za kterýho se postaví sever. Čili už spíš Brana nebo Rickona. Se kterýma dost možná zůstane na Zimohradě i Theon Greyjoy (protože pokud přežije, stejně nemá kam jinak jít).
  • upraveno 7. září 2011
    Dedič Zimohradu Theona akurát tak popraví a nenechá ho tam
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 7. září 2011
    Tak mě napadlo že Varys by se měl přejmenovat z pavouk na chrabrý :D
  • upraveno 8. září 2011
    zdravím všechny, neví někdo kam se ztratil ten amatérský překlad, nebo už to nikdo nepíš?
    díky za odpověď
    upraveno 8. září 2011
    Najdeš je na uloz.to tady už nejsou odkazy
  • upraveno 11. září 2011
    Zajímalo by mě, co si myslíte o řečech Val, že princezna Shireen je nečistá a šedý mor není nikdy vyléčen, jen spí. Znamená to něco, nebo šlo jen o pověrečné řeči?
  • upraveno 11. září 2011
    mám tendenciu veriť divokým v takýchto veciach, na druhú stranu M. to nevidí. prečo?
  • upraveno 11. září 2011
    Taky jsem nakloněna věřit tomu, že z toho něco bude. Jenže co? Způsobí Shireen epidemii? Nebo něco Jiného?
    upraveno 11. září 2011
    Já myslim že je to jako se seriálem lost. Martin už tam nacpal tolik "podivných" událostí a odkazů že to nakonec nestihne vyřešit a o všem za čím hledáme záhadu že je to prostě nedůležitý
  • upraveno 11. září 2011
    Everett Young: No Martin se tomu právě brání. Prý se chce takové věci jako v případě Lost vyhnout. Ale taky mám takový neblahý pocit, že pomalu začínají vystrkovat růžky Deus Ex machiny :-D A že jich bude více a více :)
  • upraveno 12. září 2011
    Já musím říct, že mi tak nějak unikají ty Deux Ex Machiny, které tady byly ve spojitosti s DwD tak bohatě skloňovány (vtipné je, že jsem se teď ne zcela úspěšně snažila najít nějaký konkrétnější příklad, asi jsem už paranoidní). Jak jsem se to učila já, DeM je zpravidla vyřešení problému, a s výjimkou odstranění nudného Quentina (což není zrovna DeM, každé dítě ví, že je špatné dráždit draka bosou nohou), Martin těch problémů fakt moc nevyřešil, spíš si je přidává.

Jen takové nesouvislé brumlání tady ode mě, pay me no mind...
  • upraveno 12. září 2011
    Val - podle mě se ji snažil Martin jenom polidštit, aby měla nějaké slabé stránky. Zase bych netvrdila, že divocí mají nějaké věštecké schopnosti. Chápu, že se obávají každé přenosné nemoci, která může jejich národ rychle zdecimovat. Nemají prostředky na hýčkání nevyléčitelně nemocných a slabých, proto ta silná reakce na Shireen.

Deux ex machina - přímo asi pomocí toho Martin nic nevyřešil, ale jsou tam věci, co se přímo nedají nazvat deux ex machina, jako objevení mrtvého Aegona, ale v přeneseném smyslu je to jako blesk z čistého nebe. Proto si myslím, že Aegon je někdo jiný. Neumím si představit, jak někdo, kdo tuší, že Aerysova rodina zemře, nabídne matce, že zachrání syna tím, že vymění miminka, ale ona s dcerou budou muset zemřít. Taková Sophiina volba bez možností volby.
  • upraveno 12. září 2011
    Mně to objevení Aegona tak neuvěřitelné nepřišlo. Nemusela to být nezbytně výměna "můžeme tady zachránit tvého syna, ty a holka ale umřete" - mohla to být prostě prevence, mužský dědic byl přece důležitý, bylo nezbytné ho chránit. A i kdyby dostala přímo tu první možnost - je možnost zachránit tvého syna, nebo nikoho. Bylo by tak nepochopitelné, že to přijala? Vysvětlení, které jsem dostala, mi smysl dává, já to beru.
  • upraveno 12. září 2011
    Co se týče zachránění, Aegon byl opravdu nejbezpečnější mrtvý. Kdyby vyměnili Rhaenys, někdo by to poznal, zatímco mimina vypadají přibližně všechny stejně. Tak proč ne? Ale stejně mi přišlo, že ho vytáhl jako králíka z kloubouku. Mohl aspoň naznačit.
  • upraveno 12. září 2011
    Áno, u každého rodu sa predáva z pokolenia na pokolenie kniha: "Prežitie vo Westerose." Máte mužského potomka do 10 rokov? Vymeňte ho! ..
  • upraveno 12. září 2011
    Tak v podstatě ano, člověk nemusel být velký génius, aby chápal, že se na Targaryeny řítí docela bouře. Odklidit dítě bylo dávalo smysl. Kdyby se něco stalo, bude v bezpečí - pokud ne, better safe than sorry, zase by si ho vzali nazpět.
  • upraveno 12. září 2011
    Nejen mužského. Pokud si vzpomínáte, Myrcella se do Dorne plavila s vlasy přebarvenými na hnědo, zatímco s ní jela stejně stará vzdálená příbuzná Rosamund Lannister, kterou ostatní námořníci oslovovali jako princeznu. Tyrion Myrcelle řekl, že jde o hru, ale Myrcella není pitomá. Později Arianne, která se ptala, kdo je Rosamund, v Dorne řekla, že dobře věděla, že nešlo o žádnou hru, ale o ochranu pro případ, že by se lodi zmocnil Stannis.

Nicméně jde o dost dvojsečnou zbraň. Když na loď vlítne přepadové komando, v boji a zmatku se snadno může stát, že nějaká obyčejně oblečená brunetka dostane mečem, protože se hledá zlatovlasá princezna.
  • upraveno 12. září 2011
    Takže takhle se GRRM vyjádřil k otázce, jestli nějaká postava ASOIF přežije sedmej díl: "No one will be alive by the last book. In fact, they all die in the fifth. The sixth book will be just a thousand-page description of snow blowing across the graves ..." Asi už ho taky takovýhle otázky otravujou :D
  • upraveno 12. září 2011
    V Dorne si cení i dcer, proto si nemyslím, že by Elia vyměnila mimino a spokojeně čekala na smrt zbytku rodiny. Pokud by Rhaegar něco tušil dopředu, mohl odklidit celou rodinu do bezpečí. Viserys se zachránil. (ale ti asi nebyli v centru dění, už si detaily tolik nepamatuji).
  • upraveno 12. září 2011
    The sixth book will be just a thousand-page description of snow blowing across the graves ..."
    Jenom si z toho dělejte srandu... :-)
  • upraveno 12. září 2011
    Jenže si nejsem jistá, jestli opravdu čekali, že vyvraždí celou rodinu. Podle všeho všechny dost zaskočilo, co Lannisterovci provedli. Na druhou stranu je pravda, že nebyli blbí a muselo jim dojít, že Robert je asi na dovolenou nepošle. Ale tak nějak mám pocit, že Elia do toho neměla možnost kecat. Jak znám Varyse, dokázal by kluky vyměnit bez jejího vědomí. Buď a nebo dostala volbu zachránit Aegona nebo nikoho. Varys se asi bál uklidit celou rodinu. Přece jen jedno mimino se schovává snáz než princezna se dvěma dětmi.
  • upraveno 12. září 2011
    Čistě teoreticky nemusel Gregor Aegona najít, takže zabil jiné mimino, aby vyzískal titul a pocty (úkol zněl jasně, zabít dračí potěr). Ale nevím, nevím...

• upraveno 12. září 2011
    .
    Jak znám Varyse, dokázal by kluky vyměnit bez jejího vědomí
    To je klidně možné, ale pak už by Elia musela hrát s ním. Mimina sice vypadají všechna stejně, ale představa, že by matka nepoznala to svoje, není reálná. Ony to poznají. A nejen vizuálně. Ženské poznají svoje mimino i podle vůně, nebo podle toho, jak brečí. Vyzkoušeno na kamarádkách :-)

Leda že by Elia rodila v Třebíči a strčili jí falešného Aegona od začátku :-)
  • upraveno 12. září 2011
    Mimina sice vypadají všechna stejně, ale představa, že by matka nepoznala to svoje, není reálná.
    Pravda, to mě nenapadlo. Ale na druhou stranu mohla jednoho dne přijít do dětského pokoje, tam jiné dítě a Pavouk. "Tak, princezno, vašeho kluka jsem poslal pryč. Ale pořídil jsem vám jiného."
  • upraveno 13. září 2011
    Jinak ještě něco musím k Tanci s draky podotknout. Je to vlastně knížka, kterou táhnou dopředu tři postavy - Jon, Theon a Daenerys. Zvlášť kapitoly Theona IMO pozvedají jinak řekněme na Martina průměrnou knížku. Až mě skoro bolelo je číst. Zvlášť na Zimohradě to byla... eh... krvavá poezie.
  • upraveno 13. září 2011
    Úplně mi to vypadlo - Varys se angažoval v ukrytí Aegona? Nějak mi připadá, že se soustředil na Viseryse a pak na Daenerys.
  • upraveno 13. září 2011
    KAŽDÁ matka, a to i nevidomá (ano, sleduji dokumenty na Discavery :-), pozná své mimino mezi stovkou jiných.

Varys, nebo někdo jiný, mohl mimino vyměnit. Ale pak musel Eliu přesvědčit, aby hrála maškarádu s ním a nezburcovala hrad, že ztratila dítě.
    Varys se angažoval v ukrytí Aegona?
    To je jen teorie :-)
  • upraveno 13. září 2011
    Ben Nevis: Teď jsem zmatena. On se neangažoval? A kdo v tom případě? (Mám pocit, že Griff tvrdil, že Varys našel vhodné mimino na výměnu)
  • upraveno 13. září 2011
    Ano, Elia by rozhodně poznala, že má v kolébce jiné dítě, ale kdyby byly děti vyměněny za jejími zády, samozřejmě by na to přišla, ale sotva by s tím mohla něco dělat. Mimochodem, věděl o celé záležitosti Rhaegar? Pokud v tom byl angažovaný, pochybuji, že s tím Elia mohla něco dělat. I když Rhaegar, podle jeho prohlášení "Musí být ještě jeden" by se pravděpodobně snažil zachránit i Rhaenys, aby mohl mít drak tři hlavy (Aegon, Rhaenys, "Visenya")
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.