No abych přišla se svojí troškou do mlýna... ano, v sáze ještě žijou postavy, kterým bych přála brutální dekapitaci, ačkoliv jsou to chytrý hlavičky (Malíček, Frey, Roose Bolton) a spousta těch, u kterých by mi to nevadilo, ale Dany mezi nima není. A to říkám jako někdo, koho její kapitoly nijak zvlášť nebavěj, proto mě dění v Essosu vlastně nezajímá.
Ještě k Dany. Je těžké ji nesnášet, protože je to hodná holka, která se chová jako většina západní civilizace. Akorát západní civilizace narozdíl od Martina neřeší důsledky. Je morální podvést obchodníka? Ne. A když obchoduje s otroky? Je morální zabít otrokáře? Ano. Proč se vyměnily role otrokářů a otroků místo aby otroci byli vděční a užívali si svobody? Je morální postarat se o bývalé otroky, kterým byla dána svoboda? Ano. Proč ti otroci musí jíst? Ve fantasy se přece nejí...
Morálka je vůbec ošemetná věc. Třeba v Mass Effectu tam měli quest, že jeden muž chtěl vydat tělo manželky zahynulé v bitvě (k pohřbení). Vojáci ho nechtěli vydat, protože ho chtěli zkoumat a leccos vyzkoumat o zbraních nepřátel. Kladný čin v tomto dilematu bylo tělo vydat k pohřbení.
Ben: Starkové nikdy ambiciozní nebyli, na rozdíl od Lannisterů, Freyů a hlavně Greyjoyů nikdy nevyznávali právo dobyvatele (který ani v naší historii dlouhodobě nefungovalo a IMHO nebude fungovat ani u Martina). Tipnu si ale, že pokud chce někoho ze Starků Martin vrátit na Zimohrad, musí z něj aspoň trochu ambiciozní svini udělat. Nikdo z nich k tomu ale nesměřuje, takže si vůbec nejsem jistá, že se něco takovýho stane.
jasne, že chmur má pravdu, ale to sa tu už nevyháda :) dany nie je jednozančne dokonalá kladná hrdinka, ale má k nej omnoho bližšie ako k opaku. najdôležitejšie je, že je to v provom rade dobrý človek, má v srdci ľútosť, sympatie k slabším, snaží sa ich ochraňovať. iste je občas hlúpa a vzhľadom na okolnosti to ma fatálny rozmer. ale tak ako veríme, že zmúdrie Sansa, tak by som dal šancu aj jej. aj keď je možné, že skôr zomrie ako dôjde k víťazstvu.
každopádne navrhujem nechať to tak, ten zákop je prihlboký, a nech sa kopal z akýchkoľvek dôvodov, proste tam je. osobne som sa k tomu už nechcel vyjadriť, ale nedalo mi keď som videl ako je Chmur pod paľbou.
Já nevím, proč se po každý pouštím do obhajoby Dany a to po sto padesáté, přestože vždy tuším, že mě uchvatitelovi psi budou cupovat na kousky (hlavně pražský krysařík:-).
Chmur: Nemusíš jí přece obhajovat, nic tak hroznýho neudělala a že jí někdo nemá rád je jeho osobní věc. Stejně by mě zajímala její reakce, až se dozví, co byl taťka zač, protože nepochybuju, že ji toho Martin neušetří.
Chmur: asi to nebylo poznat, ale já ji obhajovala. V každém jiném fantasy by to byla superoblíbená postava pro svou dobrotu, protože se neřeší důsledky, ale Martin ji to nechá sežrat i s úroky. :-)
U Daenerys je otázka do jaké míry věděla, co dělá. Ráno jsem četla její poslední kapitolu z Hry. V určité části si "je jistá, co má udělat", ale doopravdy to tak bylo? Vlezla i s vejci do ohně protože věděla, že se tak vylíhnou? Vejce měla být věky změněná v kámen, a Targaryeni skutečně nejsou ohnivzdorní. Myslím, že jí prostě v tu chvíli "přeskočilo"- zrovna přišla o manžela i syna, traumatizující situace jak vyšitá- a udělala, první věc, co ji napadla a připadala logická. Draci potřebují oheň- šup s nimi na hranici, jsem krev draka- nic se mi nestane. Že to vyšlo bych viděla spíš jako náhodu a její štěstí. Značně pochybuji, že to se dá označit za zásluhu. Teď mě napadá, že to je krásná ukázka různého pohlížení na věc v závislosti na výsledku. Kdyby jednoduše uhořela, měli by ji všichni za dalšího šíleného Targaryena i kdyby bylo její konání podpořeno sebelepší logikou (např. ten její předek, co se nalokal Dračího ohně).
1) Ty vejce byly dar, ale dar od Iliria a jak víme ten je velkej kamarád s Varysem a kdo ví jestli ty vejce nebyly Daenerys dány záměrně protože to vymysleli tyhle dvě chytré hlavičky.
2) Geny. Dany může být sebe lepší ale jak to dopadlo př s Viserisem? taky magor. A tatík? Pycelle říkal že to byl dobrý člověk a že vyděl jak se mu ztrácí před očima. Navíc Dany zjevně trpí nekontrolovatelnými záchvaty vzteku, opět typu Já jsem krev Draka, jsem matka draků, jsem jejich královna a bla bla bla.... takže asi čim mladší dítě tím šílenější protože Rhaegar byl celkem normální. Proměna Daenerys je dobře vidět a k lepšímu to rozhodně není... Ze začátku byla dobrá ale bojím se, že na konec jí budou muset v rámci zachování říše zavraždit. Jinak by mohlo sed království hromadně zpívat písničku "Táborák plápolá"
Komentáře
Je morální podvést obchodníka? Ne. A když obchoduje s otroky?
Je morální zabít otrokáře? Ano. Proč se vyměnily role otrokářů a otroků místo aby otroci byli vděční a užívali si svobody?
Je morální postarat se o bývalé otroky, kterým byla dána svoboda? Ano. Proč ti otroci musí jíst? Ve fantasy se přece nejí...
Morálka je vůbec ošemetná věc. Třeba v Mass Effectu tam měli quest, že jeden muž chtěl vydat tělo manželky zahynulé v bitvě (k pohřbení). Vojáci ho nechtěli vydat, protože ho chtěli zkoumat a leccos vyzkoumat o zbraních nepřátel. Kladný čin v tomto dilematu bylo tělo vydat k pohřbení.
dany nie je jednozančne dokonalá kladná hrdinka, ale má k nej omnoho bližšie ako k opaku. najdôležitejšie je, že je to v provom rade dobrý človek, má v srdci ľútosť, sympatie k slabším, snaží sa ich ochraňovať. iste je občas hlúpa a vzhľadom na okolnosti to ma fatálny rozmer. ale tak ako veríme, že zmúdrie Sansa, tak by som dal šancu aj jej. aj keď je možné, že skôr zomrie ako dôjde k víťazstvu.
každopádne navrhujem nechať to tak, ten zákop je prihlboký, a nech sa kopal z akýchkoľvek dôvodov, proste tam je. osobne som sa k tomu už nechcel vyjadriť, ale nedalo mi keď som videl ako je Chmur pod paľbou.
Teď mě napadá, že to je krásná ukázka různého pohlížení na věc v závislosti na výsledku. Kdyby jednoduše uhořela, měli by ji všichni za dalšího šíleného Targaryena i kdyby bylo její konání podpořeno sebelepší logikou (např. ten její předek, co se nalokal Dračího ohně).
1) Ty vejce byly dar, ale dar od Iliria a jak víme ten je velkej kamarád s Varysem a kdo ví jestli ty vejce nebyly Daenerys dány záměrně protože to vymysleli tyhle dvě chytré hlavičky.
2) Geny. Dany může být sebe lepší ale jak to dopadlo př s Viserisem? taky magor. A tatík? Pycelle říkal že to byl dobrý člověk a že vyděl jak se mu ztrácí před očima. Navíc Dany zjevně trpí nekontrolovatelnými záchvaty vzteku, opět typu Já jsem krev Draka, jsem matka draků, jsem jejich královna a bla bla bla.... takže asi čim mladší dítě tím šílenější protože Rhaegar byl celkem normální. Proměna Daenerys je dobře vidět a k lepšímu to rozhodně není... Ze začátku byla dobrá ale bojím se, že na konec jí budou muset v rámci zachování říše zavraždit. Jinak by mohlo sed království hromadně zpívat písničku "Táborák plápolá"