jason: nn, Mel porodí stín, který zabije Renlyho. Doufám, že si to pamatuju dobře :D.
Ne. Stín porodí Melisandra až pod hradbami Bouřlivého konce a ten pak zabije správce hradu. Zrození stínu, který zabije Renlyho a má podobu Stannise v knize nebylo.
No já Robba taky nemusím, respektive v knize rozhdně nebyl nějakou mou obíbenou POV - měl jsem ve škatulce ten podivnej spíš tully než stark spolu s Cat a Sansou. Ale v seriálu mám jeho linii fakt rád. Jsem zvědavej, jak přečká tu druhou sérii, která teda vlastně není moc popsaná.
No vida, dvě nejneoblíběnější postavy pokupě - Joff a Ross. K dokonalosti už chyběla jen Šae a Gregor, který by je všechny zmasakroval :-)
Broskev mi také chyběla. A pak se mi zdálo, že epizoda chytala moc zajíců, klidně mohli linii Robba vynechat a dát jí větší prostor v dalším díle.
Nevada: No jo! Jejda... si to budu muset znovu přečíst, už mi nějak uniká co kdo kdy :D. Miss Utahraptor a brbr: Proti Robbovi nic nemám, nějak jsem ho v knížkách neřešila. Dany se sice občas chová povýšeně, ale taky je jediná pravá královna. Pokud ovšem má být království zachováno... Nevím, jaké hlouposti dělala, zatím jsem s ní skoro vždy souhlasila (až na Jorahovo vyhnání). Navíc je Targaryenka a má draky! (ano, ano, jsem trošku úchylná na oheň a draky a Targaryeny :D). A nevím... s tou RW - byla to síla, ale víc mi bylo líto Cat, která umírala s tím, že všechny (téměř) její děti jsou mrtvé. Robb byl blbec, nechápu, že si Jayne vzal. To si fakt myslel, že mu to jen tak projde? Začínám číst Tanec ;)
No já Robba taky nemusím, respektive v knize rozhdně nebyl nějakou mou obíbenou POV - měl jsem ve škatulce ten podivnej spíš tully než stark spolu s Cat a Sansou. Ale v seriálu mám jeho linii fakt rád. Jsem zvědavej, jak přečká tu druhou sérii, která teda vlastně není moc popsaná.
Robb nikdy POV nebyl :-) Robb mi nikdy taky nevadil, ale rád jsem ho taky neměl. Oni Starkové jsou tak moc čestní, že jsou až nebetyčně hloupí. Jen Arya s Jonem jsou postavy, které za něco stojí. Co se týče Brana, ten má kapitoly hrozně dlouhé a nudné, které nikam neposouvají děj. Ze seveřanů jsou nejlepší Velký Jon a Roose Bolton, přes vše co provedl :-)
Tenhle termín nemám ráda. Jak se pozná pravý král? Že přijede, zmasakruje armádu rolníků původního vládce a prohlásí území za své? Protože přesně tohle Targaryeni udělali a z toho vyvozovali veškerá svá práva na trůn. Jenže v podstatě to samé udělal i Robert- s tím rozdílem, že nepřijel bůhví odkud, ale byl už na místě. Zrovna tak Greyjoyové v Hostině. Přijeli na pár ostrůvků, zlikvidovali, nebo zajali zdejší šlechtu a prohlásili ostrovy za své. Je tedy Euron jejich jediným pravým králem?
Nic jako pravý král neexistuje. Dá se to říct v kontextu dědictví a i tam bych použila spíš slovo právoplatný, ale ne dobývání a nedobrovolného předávání koruny ve válkách. Dany je jedinou členkou bývalé královské rodiny, která své právo na korunu ztratila ve prospěch Roberta, a královnou Meerenu, ovšem i tady to souvisí jen s tím, že město dobyla, ne že by jí patřilo.
A že má draky? Starkové mají zlovlky- další zvířata, která už měla být jen v příbězích. Znamená to, že jsou jedinými pravými králi Severu? Stannis má Melisandru- kněžku vládnoucí magií. Znamená to, že je pravý král? Daenerys je možná má, ale jak se ukáže v Tanci, nevychovává je a rostou z nich jen nebezpečné potvory koledující si o ASoIaFáckého svatého Jiří.
Robb je v knížce tak trochu obdoba Sansy. Oba byli vychovaný chovat se určitým způsobem a věřit určitým věcem a podle toho se chovaj a oba hodně rychle ztrácej iluze. Je to jedna z postav, kterou jsem chtěla jako POV postavu, ale Martin se rozhod jinak, i když uznávám, že tady věděl, co dělá. Jinak mě překvapuje, že někdo říká, že Robba neřešil, to myslím nečetli moc dobře :)
,,Jediná pravá královna" je doufám vtip. Její rod založil Aegon Dobyvatel, a podle jména Seven Kingdoms nedostal darem, že... Jediný pravý král je možná tak nějaký ten zelený mužíček v lese.
Aj ta krajte, tak to dopadá, když píšete dlouhý post o Danny a Robbovi a nakonec se rozhodnete, že je to moc dlouhý a nemá to až tak moc společnýho a zkusíte Dany vynechat :-)
Tak koukám na 2x04. Šedý Vítr na začátku nedopadl zrovna nejlépe ale Lechtač... Ten je naprosto dokonalej. jak se při tom mučení ještě směje. naprosto úžasný výběr...
Tak koukám na 2x04. Šedý Vítr na začátku nedopadl zrovna nejlépe ale Lechtač... Ten je naprosto dokonalej. jak se při tom mučení ještě směje. naprosto úžasný výběr...
Miss Utahraptor: Ona je jediná pravá královna, pokud by mělo být zachováno Sedm království, tak jak ho známe teď (tj. jedna velká říše). Targaryeni ho dali dohromady, takže na něj mají právo jen oni. Ale tím neříkám, že jsem proti rozdělení Západozemí opět do sedmi jednotlivých království, tak jako to bylo dřív, pak ať si každému království vládne ten, kdo na to má dědické právo. Ovšem nejlepší by samozřejmě byl návrat Dětí lesa a prostě všecko tak, jak bylo před Aegonem (zbožné přání). To ale nemění nic na tom, že nějací Baratheoni si trůn zaslouží. Ani Renly a ani Stannis nemají na trůn žádné právo. Robb má právo leda tak na to, o co tak nějak usiluje - osamostatnit sever a tam vládnout. To beru. Ale aby nějakej Stannis nebo Lannisterové seděli na trůně.. fuj ne :D. Stejně si myslím, že to nakonec dopadne tak, že se všichni navzájem povraždí a vládnout bude bolestínský Ed, o kterém zjistíme, že jeho původ sahá až kamsi k Dětem lesa a ještě dál:D.
HBO za mnou: - nejlepší část je bez debat příjezd tywina na Harrenhall, byla to jen chvilka, ale super - velmi dobře: mučení, joff obecně, tyrion a lancel, margaery s malíčkem - ne-jaine je mi šumák, v knize je to taková nezajímavá postavička, sice se kvůli ní... no však víte - ale prakticky jsem ji zaznamenal až při návratu z RW - takže zde mi nevadí
- dany je kráva ;), což ovšem už dávno víme - osciluje mezi šílenstvím a rozumem, a tohle byl zrovna ten špatnej konec, ještě že ji chce xaro (nebo jak) vojet, jinak by se do města v seriálu nepodívala
jinak dil se mi docela libil. Zmeny oproti predloze jsou ok, nijak mi nevadily. Jednotlive sceny vetsinou dobry, ale celek na me pusobil nejak... nevim, nebylo to uplne ono, predchozi dil se mi libil vic. Dneska prumer. :-)
třeba Talis nebude TA Jeyne (jinak si to nedovedu vysvětlit). mi připadá herecky naprosto marná Mel (ty její deklamce o Pánu světla, ble, trochu života by to chtělo). no těsně v závěsu je Lancel. jinak souhlas s knedle (až na to hodnocení).
p.s: toho tlustého Quarthana by skvěle zahrál Norbert Lichý.
Zdálo se mi to, anebo byl mezi třináctkou před branama Quarthu už taky vidět Pyat Pree? (napravo, ta hubená vysušená holohlavá záležitost neurčitýho pohlaví s podezřele tmavým rtem) a jestli jo nejde mi to na rozum - ten byl přece z jinýho společenství??
No jo, nemůžu za to. Dany je má POV oblíbenkyně (po Tyrionovi, Sanse a Brienne). Ano, ano, je tak trochu šílená, ale přeci jen, ty její kapitoly jsou nejvíc fantasy části z celé Písně, tak možná proto se mi tak líbí. Ale jak říkám - ještě jsem nečetla Tanec, kdo ví, jak to tam stihne ještě pokazit :D. A s těmi šperky souhlasím, pravý majitel je dědic, ne uchvatitel. Proto nemám ráda Greyjoye a to jejich "vzít si něco železem, a pak je to moje". Prdlajs. Možná to teď je u nich v úschovně, ale právo na to má jedině dědic toho, kdo to vynalezl. Tak jako Jeden Prsten patřil vždycky jenom Sauronovi, i když si ho přivlastnil kde kdo. (neberme to do extrému, jakože kovář vyrobí přilbu a někomu ji prodá. Ta přilba už samozřejmě patří tomu, kdo ji koupil. Kdyby však za sto let byla ta přilba nějak vzácná a hádaly by se rodiny potomků kováře a kupujícího, tak bych tu přilbu dala potomkům kováře.)
Už aby ten tanec s draky vyšel v čestině. Takhle se tu ještě řeší práva Dany na železný trůn. I když uvidíme jak se to všechno rozvine. Mně třeba poprvé přesvědčila Dany o svojí neschopnosti být dobrou královnou v Bouři mečů Má příležitost se Barristana vyptat na historii v Západozemí, na to jak on vidí Targaryeny, Starky, Baratheony atd., aby si dala hlavně dohromady jeho názory a jejiho bratra... to ne, asi nechce být jako královna objektivní. Raději si ponechá svůj naivní, zkreslený pohled.
paul-cz: Tanec čtu v originále, ale nemám moc času. Zatím jsem na začátku (Tyrion se zajímá o Dany), jenže zkouškové je za humny a drak musí počkat na léto :D.
2x04 Léčitelka/chirurg z Volantisu je na pár facek a zdatně "vynahrazuje" absenci Šae. Kéž by v Joffreyho komnatě umlátili Ros. Melisandra by za "noc je..." zasloužila vytrhnout jazyk. Scéna s trestáním Sansy zpracovaná dobře, i když ten konec při odchodu už byl nic moc. Příjezd Tywina sice načasovaný v pravou chvíli, jak taky jinak, když se dostalo na (zbytečné) mučení Gendryho, ale následující scéna taky zklamání. Tenhle bodrý taťka že je chladný a neúprosný lord Tywin? Proč je Harrenov až taková ruina? Malíček a Catelyn - WTF? Jestli má Malíček Nedovy ostatky, tak by tam měl být asi z pověření Tyriona, ne? Pochybuju, že by jen tak čmajzl Joffreyho oblíbenou ozdobu. Daenerys působila směšně. Každý rozumný vládce by těch pár ubožáků nechal na místě povraždit a draky si nechal. To neodhadli, tak blbou scénu si nezasloužila ani ona. Lancelův komediální výstup pobavil, jinak jsem se spíš nudila. Nejlépe fungují ty části, které jsou příběhově věrné knize. Jak si seriál začne dělat své vlastní příběhy, tak to značně pokulhává. Pro mě jeden z nejslabších dílů vůbec.
Proč se to vůbec jmenovalo Zahrada kostí? Vysvětlení co to je, padlo jen v jedné větě od Joraha a ani to neukázali. Tři dny cesty přes smrtící poušť a pokud neotevřou brány, tak se staneme její součástí. Šupky dupky a jsme tam. Co na tom, že už před týdnem jsme téměř neměli vodu ani jídlo.
Kolikokoli: Jak už jsem psala, s tímhle nesouhlasím. Žádná pravá královna není. Její rodina ztratila veškerý nárok na trůn ve chvíli, kdy prohrála válku o něj. Trůn přešel na Roberta (Vybojoval celých Sedm království- všechna ho uznala.). Je to jako jakákoliv jiná hra. Pokud třeba Tvůj děd prohraje v kartách rodinné šperky, nemůžeš tvrdit, že jsi jejich pravá majitelka, přestože jsi je měla původně zdědit ty. ;) Je to stejný princip- něco mám, "bojuji" o to, přijdu o to, nemám to. Souhlasila bych s tím, že trůn nepatří Lannisterům. Byl Robertův, Joff ani Tommen nejsou jeho potomci=> dědicem je nejbližší Robertův příbuzný- Stannis. To už je věc dědického práva. A ano, Stannis taky prohrál bitvu o trůn, ale zdaleka ne válku (a ne, jako krále bych ho nechtěla).
Neznáte někoho, kdo by za drobný peníz položil Benioffovi a Weissovi do postele koňské hlavy? Měli by dostat pořádné varování než to zmrví definitivně.
Komentáře
No vida, dvě nejneoblíběnější postavy pokupě - Joff a Ross. K dokonalosti už chyběla jen Šae a Gregor, který by je všechny zmasakroval :-)
Broskev mi také chyběla. A pak se mi zdálo, že epizoda chytala moc zajíců, klidně mohli linii Robba vynechat a dát jí větší prostor v dalším díle.
Miss Utahraptor a brbr: Proti Robbovi nic nemám, nějak jsem ho v knížkách neřešila. Dany se sice občas chová povýšeně, ale taky je jediná pravá královna. Pokud ovšem má být království zachováno... Nevím, jaké hlouposti dělala, zatím jsem s ní skoro vždy souhlasila (až na Jorahovo vyhnání). Navíc je Targaryenka a má draky! (ano, ano, jsem trošku úchylná na oheň a draky a Targaryeny :D). A nevím... s tou RW - byla to síla, ale víc mi bylo líto Cat, která umírala s tím, že všechny (téměř) její děti jsou mrtvé. Robb byl blbec, nechápu, že si Jayne vzal. To si fakt myslel, že mu to jen tak projde? Začínám číst Tanec ;)
Robb mi nikdy taky nevadil, ale rád jsem ho taky neměl. Oni Starkové jsou tak moc čestní, že jsou až nebetyčně hloupí. Jen Arya s Jonem jsou postavy, které za něco stojí. Co se týče Brana, ten má kapitoly hrozně dlouhé a nudné, které nikam neposouvají děj.
Ze seveřanů jsou nejlepší Velký Jon a Roose Bolton, přes vše co provedl :-)
Jenže v podstatě to samé udělal i Robert- s tím rozdílem, že nepřijel bůhví odkud, ale byl už na místě.
Zrovna tak Greyjoyové v Hostině. Přijeli na pár ostrůvků, zlikvidovali, nebo zajali zdejší šlechtu a prohlásili ostrovy za své. Je tedy Euron jejich jediným pravým králem?
Nic jako pravý král neexistuje. Dá se to říct v kontextu dědictví a i tam bych použila spíš slovo právoplatný, ale ne dobývání a nedobrovolného předávání koruny ve válkách.
Dany je jedinou členkou bývalé královské rodiny, která své právo na korunu ztratila ve prospěch Roberta, a královnou Meerenu, ovšem i tady to souvisí jen s tím, že město dobyla, ne že by jí patřilo.
A že má draky?
Starkové mají zlovlky- další zvířata, která už měla být jen v příbězích. Znamená to, že jsou jedinými pravými králi Severu?
Stannis má Melisandru- kněžku vládnoucí magií. Znamená to, že je pravý král?
Daenerys je možná má, ale jak se ukáže v Tanci, nevychovává je a rostou z nich jen nebezpečné potvory koledující si o ASoIaFáckého svatého Jiří.
- nejlepší část je bez debat příjezd tywina na Harrenhall, byla to jen chvilka, ale super
- velmi dobře: mučení, joff obecně, tyrion a lancel, margaery s malíčkem
- ne-jaine je mi šumák, v knize je to taková nezajímavá postavička, sice se kvůli ní... no však víte - ale prakticky jsem ji zaznamenal až při návratu z RW - takže zde mi nevadí
- dany je kráva ;), což ovšem už dávno víme - osciluje mezi šílenstvím a rozumem, a tohle byl zrovna ten špatnej konec, ještě že ji chce xaro (nebo jak) vojet, jinak by se do města v seriálu nepodívala
zbytek ucházející
celkově dobrej díl, pro mě horší než s02e03
Protoze sem prispiva vic zenskych nez chlapu... :-))
mi připadá herecky naprosto marná Mel (ty její deklamce o Pánu světla, ble, trochu života by to chtělo). no těsně v závěsu je Lancel.
jinak souhlas s knedle (až na to hodnocení).
p.s: toho tlustého Quarthana by skvěle zahrál Norbert Lichý.
A s těmi šperky souhlasím, pravý majitel je dědic, ne uchvatitel. Proto nemám ráda Greyjoye a to jejich "vzít si něco železem, a pak je to moje". Prdlajs. Možná to teď je u nich v úschovně, ale právo na to má jedině dědic toho, kdo to vynalezl. Tak jako Jeden Prsten patřil vždycky jenom Sauronovi, i když si ho přivlastnil kde kdo. (neberme to do extrému, jakože kovář vyrobí přilbu a někomu ji prodá. Ta přilba už samozřejmě patří tomu, kdo ji koupil. Kdyby však za sto let byla ta přilba nějak vzácná a hádaly by se rodiny potomků kováře a kupujícího, tak bych tu přilbu dala potomkům kováře.)
Mně třeba poprvé přesvědčila Dany o svojí neschopnosti být dobrou královnou v Bouři mečů Má příležitost se Barristana vyptat na historii v Západozemí, na to jak on vidí Targaryeny, Starky, Baratheony atd., aby si dala hlavně dohromady jeho názory a jejiho bratra... to ne, asi nechce být jako královna objektivní. Raději si ponechá svůj naivní, zkreslený pohled.
brbr: Ano, už od začátku nadávám, jak je Melisandra nevýrazná. Ta má mezi všemi doslova zářit a ne vypadat jak Rusalka bledá.
Léčitelka/chirurg z Volantisu je na pár facek a zdatně "vynahrazuje" absenci Šae. Kéž by v Joffreyho komnatě umlátili Ros. Melisandra by za "noc je..." zasloužila vytrhnout jazyk. Scéna s trestáním Sansy zpracovaná dobře, i když ten konec při odchodu už byl nic moc. Příjezd Tywina sice načasovaný v pravou chvíli, jak taky jinak, když se dostalo na (zbytečné) mučení Gendryho, ale následující scéna taky zklamání. Tenhle bodrý taťka že je chladný a neúprosný lord Tywin? Proč je Harrenov až taková ruina? Malíček a Catelyn - WTF? Jestli má Malíček Nedovy ostatky, tak by tam měl být asi z pověření Tyriona, ne? Pochybuju, že by jen tak čmajzl Joffreyho oblíbenou ozdobu. Daenerys působila směšně. Každý rozumný vládce by těch pár ubožáků nechal na místě povraždit a draky si nechal. To neodhadli, tak blbou scénu si nezasloužila ani ona. Lancelův komediální výstup pobavil, jinak jsem se spíš nudila. Nejlépe fungují ty části, které jsou příběhově věrné knize. Jak si seriál začne dělat své vlastní příběhy, tak to značně pokulhává. Pro mě jeden z nejslabších dílů vůbec.
Proč se to vůbec jmenovalo Zahrada kostí? Vysvětlení co to je, padlo jen v jedné větě od Joraha a ani to neukázali. Tři dny cesty přes smrtící poušť a pokud neotevřou brány, tak se staneme její součástí. Šupky dupky a jsme tam. Co na tom, že už před týdnem jsme téměř neměli vodu ani jídlo.
Souhlasila bych s tím, že trůn nepatří Lannisterům. Byl Robertův, Joff ani Tommen nejsou jeho potomci=> dědicem je nejbližší Robertův příbuzný- Stannis. To už je věc dědického práva. A ano, Stannis taky prohrál bitvu o trůn, ale zdaleka ne válku (a ne, jako krále bych ho nechtěla).