Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
1373840424393

Komentáře

• upraveno 27. dubna 2012
    Jarla: V Amerických bozích by mi popletené mytologie až tak nevadily , a to i kdybych si jich všimla . Americký kulturní guláš mi vadí, když Amíci páchají příběhy z jiných, poměrně jasně definovaných míst a dob . Ale tahle bichle je, kromě jiného, i o vzniku amerického guláše, a tam je to na místě - navíc popisovaní bohové jsou vždycky něčí, osobní - někdo je sebou přes moře přinesl, a tak se můžou lišit od oficiální verze - ostatně, co my víme o slovanských bozích - pár zmínek ve středověkých kronikách, které jsou přepisem převyprávěného.
    Echm, ale nemůžeš tam plácnout něco na způsob rukopisu zelenohorského - v takové bohy nikdo nikdy nevěřil. Jo jsem pintlich detailista, ale to já neberu. Mohl pro to udělat víc a nastudovat si víc. Nehledě na to, že dualitní bílo černý bůh měl slovanskou podobu - to jest - bílá je zlo a smrt ! Což Gaiman z neznalosti prohodil aniž by si zjistil víc, když tam potřeboval zrovna tohle.
    Ale samozřejmě že je zbytečné o tom diskutovat - jinými slovy - mi neuhoví, jiným ano :-) Zkrátka se z ničím jiným než perfektním nespokojím. Tolstému taky nebaštím, že armáda pochodovala mezi Olmikem a Brnem 20 minut a mezi Olmikem a Kromclem je to větší vzdálenost - či-li 30 minut....moh si to najít v mapě :-p
    No, nejsem v tom zběhlá , ale teta Wiki hlásí, že v dvojce Bělobog - Černobog je bílá ta "dobrá" - a tak to tuším měl i Gaiman. Ale máš pravdu, každému sedí něco jiného. Pro mě musí být třeba není až tak důležitý, kolik mil je do Betléma, ale jestli má postava zatraceně dobrý důvod tam jít.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. dubna 2012
    Ano wikipedie je mi trnem v oku již leta :-)) Nepíše se v ní spousta věcí a to, co se tam píše píšou různí lidé a ne odborníci v daném oboru. To je hlavní nedostatek. Takže některá hesla jsou dobrá, některá excelentní a některá zcestná....
    Huh, vyhrábla jsem Váňu - ten uvádí velmi málo:

"Mnoho diskusí vyvolala Helmondova zmínka o dobrém a zlém bohu.....jméno dobrého boha sice neuvádí, ale logickým doplňkem Černoboha by měl být "Běloboh".....Z polarity těchto dvou božstev se vyvozuje závěr o dualistických představách ve slovanském náboženství....není však jisté, zda jde v tomto případě o původní představy, anebo pojmy dodatečně ovlivněné křesťanskými misiemi s antitezí Boha a ďábla. Sám Helmond píše diabol sive Zcerneboch....."

jeden malý odstaveček v hrubé knize o slovanských bozích a démonech, ve kterém autor píše jen o faktech a ne o tom, co kde kdo zaslechl nebo si domyslel. Je těžké oddělovat zrno od plev. Nemůžu dohledat Pitra a Vokáče. U nich myslím bylo rozvedeno více na téma nelogičnosti černoboha jako zlého a běloboha dobrého, protože Slované měli tuto dualitu barevně prohozenou jako třeba žluťáci (japonci, číňané, korejci...pro nedostatek vhodného označení) - znalí japonských kreslených filmů a her - bílé vlasy má záporňák. Ruské hřbitovy jsou bleděmodré.
    hlavním znakem slovanského náboženství byla absence zlého ďábla, který trestá a má nad lidmi moc. Ďábel dostal podobu toho čerta z pohádek, jak ho známe - roztomilého trouby, co se neuměle snaží lidi oblafnout a nevede se mu to a naopak často pomáhá. U mnoha náboženství to bylo pro křesťanství snadné - překrýt jména a napasovat charaktery do ustálených podob, ale u Slovanů to měli těžké a proto nejdéle odolávalo. Nebylo kým zastrašovat, neexistovala vize zlého pekla - březový háj ve formě Návu není zastrašující - nedělí se dobří vlevo a zlí vpravo. I smrt měla u slovanů podobu blédé dívky, která vezme člověka za ruku, aby nešel sám. a když jí byla posléze přisouzena podoba smrtky s kosou, tak ji stejně šlo ošidit - stačilo otočit postel s nemocným. Krásným dokladem bijících se náboženství je Kytice od Erbena - jen si to pročtěte :-) Kdo je vlastně hodný a kdo zlý a jaký v tom musel mít prostý člověk maglajz. Holka si dovolila poprosit Mariu aby se jí milý vrátil zdravý zpět a jak exemplárně byla potrestána! holky šly podle starého zvyku, který měl být dle církve vymýcen koukat do vody, kdo je jejich vyvolený a moc dobře to taky neproběhlo. A vynášení Moreny...to je zvlášť pikantní - Morena je zkomolená Mařena a hádejte kterou Mařenu vyhazovali z vesnice :-D To, že Bořivoj čabral v barelu nafty ještě neznamená, že to lidi přijali :-D
    A Gaimanovi se nepodařilo zachytit nic z toho, nasáčkoval tam nějakou Zoru, o které v žádné odborné literatuře není zmínka a běloboha/černoboha, o jehož existenci a neexistenci se váhá zda-li je vůbec původní a ne samoúčelově prosazená....to neberu!
    Naopak třeba vysoce cením autory, co si nastudují reálie - například Stín modrého býka - tahle kniha (ačkoliv jsou v ní nepřesnosti dané rozporem v názorech odborníků) nasadila vysokou laťku mých požadavků :-D
    Sapkowski je taky pěkný sprosťák.
    Ano, ale podává to v ruzumnějších dávkách :-)) a ano - o incest tam jde a celé je to o tom, jak u někteří chtějí zabránit a nakonec to otěckovi rozmluví :-D
    upraveno 27. dubna 2012
  • upraveno 28. dubna 2012
    upraveno 28. dubna 2012
    Perun s námi :)
  • upraveno 28. dubna 2012
    upraveno 28. dubna 2012
    Zvláště od Lumíra slovanského pěvce :)
  • upraveno 3. května 2012
    Kunderu. Celého. A hlavně poslední věci. Nejsou sice česky, ale není to tak dlouhé jako Tanec :)
  • upraveno 3. května 2012
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 4. května 2012
    Čítal tu niekto trilógiu Atramentový svet? :D Atramentové srdce, Atramentová krv a Atramentová smrť?
  • upraveno 4. května 2012
    Aha to mám ve starším vydání z 99 roku :-) Jo je to hezké a poněkud ..echm...prostě pro některé nesnášenlivé to není :-))
    Ale ne..už na úplném začátku v tom vězení je to zjevné, ne? akorát člověk tak nějak nevěří vlastním očím, že dva hlavní hrdinové, o kterých to celé je...:-)) Ale musím říct - proč ne - příběh je bezva a proč ne změna, která je navíc pojata naprosto přirozeně....hlavně to nesmí dostat do ruk HBO :-D
    Hehe, četla jsem kromě Lynn Flewelling (ale jenom první dva díly) i Martina Moudrého - Iustus. Nevím, jestli se autor snažil ze mě udělat homofoba, ale málem se mu to podařilo. Bylo to tam samá tlamička a tlapička a já jsem z těch milostných zdrobnělin rostla. :-)
    Jo myslím, že to je normálně obyčejně slušně zpracovaný příběh a do něj zapracován vztah a to ne způsobem jako Goodkin nebo Martin, že :-)
    Hrozně se mi líbilo když Thero v třetím díle vyvolá to paměťové kouzlo v jejich pokoji v domění že vyvolá nějaké chrápání či tak něco...když je sháněli elfové, to ráno, kdy utíkali zastavit invazi...víme co se ozvalo :D
    Jo to byla srandovní scénka :-D
  • upraveno 4. června 2012
    Ahoj, po dočtení Terroru (mimochodem, skvělá kniha) mám chuť zakusit ještě trochu temna a hororu. Vybírám mezi To a Prokletí Salemu od Kinga a mezi Hladovými hrami od D. Simmonse. Která vás nejvíc oslovila ? případně, kdybyste měli nejaký další typ, tak si rád počtu :)
  • upraveno 4. června 2012
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.