Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

11819212324144

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. května 2012
    Ještě u toho něco lízat a je to fotka do časopisu... :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 12. května 2012
    Jarla napsal(a):

Ben Nevis napsal(a):

Mít celou knihovnu s sebou taky není k zahození, třeba na dovolené. Odpadne těžké rozhodování, co a kolik si toho přibalit. :-)
    Ale hlavní nedocenitelná výhoda elektroniky - slovník. Kdybych četla v AJ papírové knížky, tak se ochudím o spoustu slovíček, protože by se mi nechtělo pořád listovat ve slovníku.

S lepší znalostí angličtiny ani ne...ono hlavně - každý spisovatel má svou slovní zásobu a na tu si člověk medle zvykne. Jistě - Pratchett je trochu jiná liga a Tolkien se taky nedá zadarmo, ale jinak je to většinou celkem snadné....
    Chech - před lety když jsem žila chvíli v UK, tak jsem si tam přivezla nějaké Zaklínače v polštině - začtu se a říkám si - kde to krucišpik vázne a pak jsme se načapala, že si to z polštiny v hlavě překládám do angličtiny!!! A pak proč čtu tak pomalu :-D
    :D To aj mne sa stalo, neviem presne čo to bolo, ale raz ako som tak čítal článok v nemine, tak som si ho prekladal do angliny.. nebolo to síce také intenzívne, pretože anglinu ešte nemám takú silnú, ale po chvíli som si uvedomil, čo sa blbosti robím :D

ách, ty si žila v UK? Ja by som sa tam chcel dostať aspoň na dovolenku :/ No nič, musím našetriť a budúci rok možno s gympľom pôjdeme do paríža alebo UK - ja chcem ísť do UK :)
    Ben Nevis napsal(a):

Mít celou knihovnu s sebou taky není k zahození, třeba na dovolené. Odpadne těžké rozhodování, co a kolik si toho přibalit. :-)
    Ale hlavní nedocenitelná výhoda elektroniky - slovník. Kdybych četla v AJ papírové knížky, tak se ochudím o spoustu slovíček, protože by se mi nechtělo pořád listovat ve slovníku.

Ja som skúšal vylepšiť si svoju áninu čítaním Hry po anglicky.. som si povedal - už trocha viem o čom asi to bolo, tak by som sa mohol čo to priučiť.. aj tak som potreboval translate :D Ale vďaka epilógu z Tanca som zistil, že trpieť sa povie Shuffering .D
    sarven napsal(a):

Jarla napsal(a):

Gepeto - taky bych chtěla velkou knihovnu - místnost jen pro knihy - dvoupatrovou s ochozama jako třeba toto
    //Obrázok odstránený
    ale uprostřed nějaké bezva pohodlné doupě s nízkým stolkem a polštářema :-)

to je fakt paráda. akurát že by som tiež potreboval diván dlhý dva metre a cca 40 cm vysoký. Viac ako 50% času čítam ležiačky na bruchu, kniha na zemi...
    Tak som čítal na zemi asi pred tromi rokmi knihu od učiteľky triednej požičanú.. a trocška ju omylom narthla sestra :/ takže na to moc dobré vzpomienky nemám :D Ale bola to zaujímavá kniha, Pomsta oceána... nedočítal som ju, ale teraz keď sa tak zamyslím.. chýba mi, bola zaujímavá :D
    Jarla napsal(a):

No to znám - taky na břiše, protože na boku když se začtu, tak mám dojem, že mi ta podepřená hlava nakřivo upadne :-)))

No já si časem vytvořila polohu sfingy, kdy se mi čte nejlíp :-)

Majestátna poloha... :D Ja čítam tak menlovi, po chvíli ma daná poloha omrzí, tak sa pretočím :D Cítim sa ako transformer

EDIT: Obrázok som musel odstrániť lebo som bol akosi roztiahnutý cez menu topicov :D
  • upraveno 12. května 2012
    Gepeto - na tom není nic majestátního, zvlášť když to tatík překřtil podle Křemečkova vtipu na polohu unaveného hrošíka :-)) (jak má Křemeček v kreslených vtipech po zdech obrazy s různýma oftopik vtípkama, tak tam byl i hrošík v poloze sfingy a nadpisem "unavený hrošík" :-D )
    Sarven: No ved to, svalstvo mi trpi pod vahou 10-kiloveho dietata a nie este sa mrzacit aj takto :)
    Tak jsem si dnes udělal radost a koupil si dvě knihy:-) Normálně si už knihy nekupuji. Jedině tak v antikvariátu, ale devátý díl Malazké knihy padlých mít musím. Když už jsem si koupil osm předchozích. Tahle série se i po grafické stránce Talpresu kupodivu docela povedla a v knihovně se všechny ty díly vedle sebe hezky vyjímají. Jsem moc zvědavý na Prach snů. I když má nejoblíbenější postava - Anomander si už asi v ničem "nezahraje".
    Pak jsem si v antíku koupil 1000 + 1 rad pro rybáře a bylo mi veselo:-)
    Lord Gepeto: Pomstu oceana mam precitanu a strasne mi to donicil slovensky preklad.
    Uz som to tu kdesi napisala, ze system check prelozili ako systemovy šek :)
    upraveno 12. května 2012
    Jarla napsal(a):

Gepeto - na tom není nic majestátního, zvlášť když to tatík překřtil podle Křemečkova vtipu na polohu unaveného hrošíka :-)) (jak má Křemeček v kreslených vtipech po zdech obrazy s různýma oftopik vtípkama, tak tam byl i hrošík v poloze sfingy a nadpisem "unavený hrošík" :-D )

Predstavujem si tvojho otca - Jarlička, ty môj malý unavený hrošíček :D
    Hildegarda napsal(a):

Lord Gepeto: Pomstu oceana mam precitanu a strasne mi to donicil slovensky preklad.
    Uz som to tu kdesi napisala, ze system check prelozili ako systemovy šek :)

No, niekedy sa preklady nevydaria... v jednom filme povedali Golden Gate Bridge a amlo to byť most Golden Gate, veď on sa nevolá Bridge, len to Golden Gate... aspoň myslím.. je tod eatil, ale ak sa spojí viac deatilov vznikne aj takéto čosi..
    Chmur napsal(a):

Tak jsem si dnes udělal radost a koupil si dvě knihy:-) Normálně si už knihy nekupuji. Jedině tak v antikvariátu, ale devátý díl Malazké knihy padlých mít musím. Když už jsem si koupil osm předchozích. Tahle série se i po grafické stránce Talpresu kupodivu docela povedla a v knihovně se všechny ty díly vedle sebe hezky vyjímají. Jsem moc zvědavý na Prach snů. I když má nejoblíbenější postava - Anomander si už asi v ničem "nezahraje".

Mne pozajtra pride 71 eurova zasielka vratane Hostiny, tak bude co citat :). Sice cast je manzelova, ale iba preto, ze som ju uz kedysi citala (Boh much napr. - to bola vtedy depka v nemocnici :))
    No na knihách rozhodně nešetříte:-)
    Chmur napsal(a):

No na knihách rozhodně nešetříte:-)

No rodicovsky prispevok mam 210 eur mesacne, takze nieco zvysi aj na jedlo a plienky :)
    Hildegardo - to znám :-)
    upraveno 12. května 2012
    U mňa to je tak - sestra: ,,Veď ty si skoro celý deň pri tom počítači, aj ja tam chcem ísť..." otec: ,,Chceš ho zabaviť na taký mesiac? Máš vo vrecku takých 20 €?" Na druhý deň na stole Búrka mečov .D Tomu sa hovorí obchod .D
    No rodicovsky prispevok mam 210 eur mesacne, takze nieco zvysi aj na jedlo a plienky :)
    Jak dlouho ti ho budou vyplácet?
    Chmur napsal(a):

Jak dlouho ti ho budou vyplácet?
    Do 3 rokov veku dietata, ak nebudem pracovat, ak budem, daju mi prispevok na jasle cca 250 eur
    Mne na první mateřské fantasticky pobavilo, že nemám nárok na příspěvky na dítě, protože jsem si na mateřské přivydělávala (celé 3000 měsíčně, protože někdo neplatil výživné a mateřská nepokrývala náklady na bydlení, jídlo a oblečení :-) To bylo skutečně motivační.....
    Chmur napsal(a):

Chmur, daj nejaku motivaciu: ja som tusim v sestke - lovci kost- zaseknuty asi pol roka a strasne ma nebavi. Vsetky tie bocne linie. Bude lepsie? Bude viac paličov, dujeka a pod?
    Tak mně osobně se nejvíc líbily tyto díly:
    1. - Měsíční zahrady, 3. Vzpomínky ledu (možná pro mě úplně nejlepší díl) a 8. Daň pro ohaře.
    Jinak neztrácej naději. Erikson má skoro vždy zdrcující finiš a stojí za to se k němu prokousat.
    Do 3 rokov veku dietata, ak nebudem pracovat, ak budem, daju mi prispevok na jasle cca 250 eur
    Tak to je podobné jako u nás, jestli se nepletu. Nic moc, ale co se dá dělat.
    Chmur napsal(a):

Dá si zvyknout. Pořád lepší než drátem do oka.
    Tak záleží v jaké je člověk situaci. Základem je bydlení. Pokud vám rodiče nebo prarodiče zajistili bydlení a nemusíte platit nájem nebo hypotéku, tak je to hned o hodně veselejší život. Pokud ale někdo začíná vyloženě od píky a patří do střední třídy, tak to zas žádná sranda není.
    A pokud je žena samoživitelka, protože jí chlap zdrhnul s nějakou jinou a navíc jí neplatí výživné, ale podle zákona ho má dostávat, takže s ním stát počítá, i když ty peníze fyzicky nikdy neuvidíš a hradíš si bydlení, a všechno další sám a máš mimino ? Pak jsi v kelu....
    upraveno 12. května 2012
    Chmur napsal(a):

1. - Měsíční zahrady, 3. Vzpomínky ledu (možná pro mě úplně nejlepší díl) a 8. Daň pro ohaře.
    Jinak neztrácej naději. Erikson má skoro vždy zdrcující finiš a stojí za to se k němu prokousat.

Daň pro ohaře? :D
    Lord Gepeto napsal(a):

Chmur napsal(a):

Daň pro ohaře? :D
    No musím povedať, že ja mám iný rebríček.
    1-Dóm reťazou
    2-Polnočné vlny
    3-Víchor smrti
    4- Daň pre oharov
    Ide skôr o to, aby si pri jeho knihách vydržal. Erikson je majster v tom, že sa v deji nestratí a všetko ma výborne premyslené. Napr. u hostiny pro vrány sa mi zdalo, že sa Martinovi dej vymkol z rúk... normálne som preskakoval strany. Dej stratil dynamiku. A to Erikson dokáže pekne rozbehnúť. Rozmiestni figúrky a teba hodí na bojisko.

Chmur napsal(a):

Tak záleží v jaké je člověk situaci. Základem je bydlení. Pokud vám rodiče nebo prarodiče zajistili bydlení a nemusíte platit nájem nebo hypotéku, tak je to hned o hodně veselejší život. Pokud ale někdo začíná vyloženě od píky a patří do střední třídy, tak to zas žádná sranda není.

Mam hypoteku, ale nastastie aj zarabajuceho manzela, takze ten to isti :). Minule omylom jednemu klientovi zadal v zmluve moje cislo uctu, takze zatial mam aj na rozky bez pytania :). My sme taky zvrhlici, ked padne euro, vzdy sa potesime, bo manzel ma mzdu v USD
  • upraveno 14. května 2012
    Potřebuju poradit. Kamarádka je teď hrozně odvařená ze Zeměplochy a pořád do mě hučí abych si to taky přečetla. Já s tím mám ale dost blbý zkušenosti. Kdysi jsem viděla jeden film a to mi přišlo naprosto o ničem a taky jsem asi ve třinácti četla knížku Otec prasátek a to mi přišlo hrozně nevtipný a nudný. Takže je chyba ve mně, ve věku třináct let, v Zeměploše nebo ve výběru dílu?
    Když chceš číst Zeměplochu - musíš mít všeobecný přehled, vzdělání a načteno mnoho literatury z klasiky i jiné fantasy.....a pak ještě záleží z kterého konce tvorby se zakousneš. Na začátku byl Pratchett parodistou, co to dělal pro zábavu a časem jeho postavy dostaly hloubku a charaktery a morální pointy....já ho hluboce obdivuji, protože se dokážu ztotožnit aspoň s jednou fantasy postavou - Esme Zlopočasnou :-))
    Jeho příběhy většinou vycházejí z něčeho - například Maškaráda je Fantom opery, Nohy z jílu napsal po návštěvě Prahy a shlédnutí Císařova pekaře, Národ je reakcí na Dawkinsův Boží blud :-) (Shodou okolností jsem právě přečetla Boží blud, když jsem šáhla po Pratchettově Národu - čtu a už od počátku mám neodbytný dojem, že jsme četli totéž...v epilogu se prokecnul :-D

Podtrženo sečteno - pokud se ti líbí Vampires diary a podobně, tak Zeměplochu určitě nečti :-D
    Já zatím četla jenom Zimoděje (stydím se a doženu to :)- třetí díl podsérie se nezdá jako dobrý začátek- a moc se mi líbil. Zfilmovanou jsem viděla jen Barvu kouzel a hlavně první půlka mi přišla slabá, podle té bych se čtením taky nezačínala.
    Zkus to z jiné strany, knížek to má dost. :)
    Tetralogie o Toničce Bolavé je půvabná - Fígly miluji!
    Jednoho mám i doma :-)
    fi
    No Vampires diary fakt ne, poslední dobou jsem četla knížky na maturitu, pottera (na toho nenechám dopustit, na tom jsem vyrůstala) a střet králů abych si to připomenula k seriálu a aby mi z těch Válek s mloky a Spalovačů mrtvol nehráblo. Takže fajn, Zeměploše dám druhou šanci, kterým dílem bych měla začít?

A Jarlo, Tonička je úžasná.
    V tom případě si dej další čarodějky a doporučila bych ti tedy tu o upírech a emo dětech :-) Carpe jugulum ....
    Pokud se ti líbí Tonička, tak by to do stylu pasovalo. Svého času jsem začínala vlastně taky od prostředka a časem jsem se propracovala ke všem dílům, jak jsem je postupně sehnala. Asi si to chce nejprve zvyknout na ten styl - naštěstí nevadí přeházené pořadí :-)
    Já jsem teda nečetl všechny příběhy ze Zeměplochy, ale z těch, co jsem četl, se mi asi nejvíc líbila Zasl(r)aná pošta (ikdyž možná jen proto, že se mi strašlivě obdivuju lorda Vetinaryho...).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.