Ale já tě nenutím podrobně odpovídat, ani to číst hned či vůbec. To je na tobě. Ale vzdát to plně, jen protože teď nemáš náladu, je trošku zbabělé. :P A já si nepotřeboval ulevit, ale srovnat myšlenky. Nemusíš se do mě navážet, jen protože se ti to nechce číst. :)
A teď moje nepopulární teorie... Azor Ahai je mýtus, pohádka. Nemusí to nakonec být nikdo konkrétní, ale jenom symbol. V příbězích od Tolkiena můžeme čekat hrdinu zachránce, v příbězích od Martina nikoli. Daenerysini draci jsou asi tak největší fantasy klišé, co od Martina můžeme čekat. Ráda bych viděla, že lidi ze Západozemí vezmou do ruky obsidián a budou svůj svět zachraňovat sami.
Takže AA je jen personifikace bojovného lidského ducha? To by mi vůbec nevadilo, naopak si taky myslím, že by se to k Martinovi hodilo. Protože jestli se tam v závěrečné knihe objeví deux ex machina, který všechno zachrání, tak to mě teda naštve
Mně se líbí ta část příběhu AA o jeho manželce. Bylo by fajn,kdyby (v případě,že AA bude osoba, ne dav) byla i u toho nového na cestě k "hrdinství" nějak zakomponovaná "osobní oběť", ne jenom ty kecy přímo z proroctví (sůl, popel a blablabla). Když chtěl AA meč, musel ho prohnat hrudníkem ženy, kterou údajně strašně miloval. Sranda by byla, kdyby nastala obdobná situace (třeba jen přeneseně) a nový Azor by se rozhodl opačně... :D A úplně nejlegračnější by bylo, kdyby byl Azor doopravdy Rhaegar, jak si původně někteří mysleli, a naděje na porážku "temnoty" by byla rozdrcená Robertovým kladivem necelých dvacet let před koncem dlouhého léta. :DDD
AA je Darth Vader. No jen se nad tím zamyslete. Princ který byl přislíben - ano. Zabil svojí ženu? - Ano. Má rudý svítící meč? - Ano. Povstal z popela a soli? - ano (I když byl spíše znovusestaven). Prostě Azor Ahai je Darth Vader. Všechno z proroctví na něj sedí.
Hmm... Zaujímavá teória, tá sa mi páči :D Takže Darth Vader príde k Velkému Jinému a povie: ,,Ale předtím, než tě zabiju, ti musím něco říct.... Jsem tvůj otec!"
Tak mu povie: ,,Ale predtým, než ťa zabijem, musím ti niečo povedať... Som bývalý spolubývajúci tvojej tety, matky, otca, dedka, synovca, syna, brata, psa, tety, babičky, omáčky, otca, dedka, brata.... Takže sme si nie je absolútne nič..."
Jenom říkám, že k Martinovi mi prostě nesedí hrdina, co má všechno zachránit (je jedno, že nikde není psáno, že má i uspět). Ale kdyby to měl být fakt Rheagar Targaryen, asi bych se hodně trpce pousmála a poklepala Martinovi na rameno :D
Na druhou stranu má Martin na hrdinech a vůdčích typech postavené téměř všechny zlomové události. Myslím si, že bez konkrétní postavy jako Azora Ahaie se neobejde. Jestli ovšem tento hrdina vůbec dostane prostor, je další otázka :)
Nikde není ani napsáno, že má uspět sám. Jen že pokud on neuspěje, tak nikdo. Tedy je podmínkou nutnou, nemusí být však dostatečnou. Podle mě ti to nesedí, protože to chápeš jinak, než to nakonec bude předvedeno. Vidíš toho hrdinu jen jako hrdinu zachránce, bez žádných variací a bez ostatních. Něco na tom jistě přesně nehraje, je však otázka co. Vyhnout se té otázce podle mě nejde a určitě ji nelze snadno otmítnout tím, že řekneme, že se na proroctví najednou vykašle, když mu do teď dával takovou váhu a dokonce jich zmiňoval více.
Komentáře
A úplně nejlegračnější by bylo, kdyby byl Azor doopravdy Rhaegar, jak si původně někteří mysleli, a naděje na porážku "temnoty" by byla rozdrcená Robertovým kladivem necelých dvacet let před koncem dlouhého léta. :DDD
Totok holdám pořídit svým potomkům :