Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
"Vincentka je přírodní léčivá minerální voda vyvěrající v lázních Luhačovice. ... První písemná zmínka o existenci luhačovických minerálních vod pochází od fyzika a lékaře Jana Ferdinanda Hertoda z Todtenfeldu. V roce 1669 vydal písemnou zprávu o chemickém složení luhačovické vody, popsal způsob pitné léčby a úspěšné výsledky léčení. Historie prodeje Vincentky v lahvích sahá do roku 1820."
Tak u nás vede Čuňák, to bude mít bábi radost.
Nevím proč bych se měl stavit negativně ke společenství, které dokázalo to, že se dnes Řecku pomáhá ekonomicky a řešení nepřichází brutální silou. Před padesáti lety by kde kdo přemýšlel jak Řecko obsadit. EU přináší spoustu výhod - pro mně například studijní program Erasmus - který je dokonalý a sbližuje spousty mladých lidí uvnitř unie (toliko k tomu že se vzdalujeme). Není to rajská hudba, ale kdyby nebyla tato krize, byla by jiná. Lepší hledat jak chyby napravovat než hledat jak s toho zbaběle vycouvat (Což je pro Čechy ovšem typické). USA také neměla lehké začátky - dokonce na tom byla hůře než pod Korunou. EU má chyby přesto jsem solidárním a kritickým Evropanem :-) .
P.S. Ještě podotknu, že pro organizaci výměnných pobytů mezi studenty opravdu nepotřebujeme Evropskou komisi, Evropský parlament ani tisíce úředníků v Bruselu, Štrasburku, Lucemburku a kýho šlaka ještě.
EU má spoustu pěkných myšlenek..
To rozhodně má a dost z nich se i podařilo zrealizovat. Navíc si troufám tvrdit, že ke spoustě věcí by se jednotlivé státy jinak sotva nedokopaly.
..a je dosti naivní vůbec přemýšlet o kulturní a společenské rovině.
Pro mě je kulturní a společenská rovina dost zásadní, pakliže mám s někým něco sdílet. A odkdy je pro Boha/Darwina (nehodící se škrtněte) naivní o něčem přemýšlet?! Zatím se mi stalo pouze to, že jsem v důsledku naivity něco nepromyslel pořádně.
Inde, Čína, Indonésie, USA to jsou země, kde je tolik kultur přesto to nějak funguje: Není to ideální, ale funguje to.
Ideální to nebude nikdy a nikde a "fungování" je věcí definice. Jsou věci, které v EU fungují lépe než v USA nebo Číně.
Evropská tedy západní kultura je ještě hooodně stejná
Tady máš asi jádro problému: žádná "evropská kultura" neexistuje a s tzv. "západní" kulturou nechce mít značná část Evropy stále ještě nic společného. Chápu, že z pohledu Ruska nebo Číny termín "západní" může zahrnovat Evropu celou, ale to nic nemění na tom, co jsem psal v mém posledním postu v tomto topicu o sjednocování Evropy.
Navíc tebou zmiňovaná Čína má společné například písmo, takže to co napíše Číňan kdekoliv, si kterýkoliv jiný Číňan přečte. Proto to také ten Čchin tenkrát zavedl. Teoreticky by to mělo platit i pro USA, i když při všeobecné míře negramotnosti a stále se zvětšující hispánské komunitě kdo ví..
Ich wei3, Europe has удивительный gůgltranslejt...
Nevím proč bych se měl stavit negativně ke společenství, které dokázalo to, že se dnes Řecku pomáhá ekonomicky a řešení nepřichází brutální silou.
Já také ne, to musíš vědět nejlépe sám, jak se k němu máš stavět. Já zas třeba nevím, proč útočit na někoho, kdo mi dluží peníze (ne že bych o někom takovém věděl)..
Před padesáti lety by kde kdo přemýšlel jak Řecko obsadit.
Když oni teď přemýšlej, jak obsadit Sýrii, a válčení na dvou frontách najednou má historicky špatnou bilanci..
EU přináší spoustu výhod - pro mně například studijní program Erasmus - který je dokonalý a sbližuje spousty mladých lidí uvnitř unie (toliko k tomu že se vzdalujeme). Není to rajská hudba, ale kdyby nebyla tato krize, byla by jiná. Lepší hledat jak chyby napravovat než hledat jak s toho zbaběle vycouvat (Což je pro Čechy ovšem typické).
Ok, tohle už nebudu kouskovat :-) Erasmus dokonalý není, ale dlužno poznamenat, že jeho nedostatky leží téměř výhradně na straně uživatelů, tedy škol. U nás na ČVUT je to především nedůslednost kateder při výběru zájemců, i když poslední dobou se situace zlepšuje a přestává to být cestovka pro lemply, a dostává se tak konečně víc na studenty, kteří vyjíždějí s úmyslem zvyšovat si odbornost. Jestli ti Erasmus v tomhle vyšel, tak super, jen houšť.
Se zbytkem celkem souhlasím, jenom si prostě nemyslím, že tyto ušlechtilé pohnutky sdílejí ti, kteří zpoza opony členským státům vládnou a ztotožňují "zájmy Evropy", jejích států a obyvatel, se svými vlastními. To, že jsou směrnice EU často paskvily je důsledkem faktické bezmocnosti této organizace. Úředník se prostě snaží dělat svou práci, a když jediné, co může, je "útočit" s různými obměnami jednoho a toho samého lejstra, tak bude vždycky buď prudič v očích lidí nebo lempl v očích zaměstnavatele. Tady jsou zaměstnavatelem de facto ti lidé, takže na unii nadávají už z podstaty věci.
To, že by celá EU, a ostatně jakékoliv společenství fungovalo lépe, pokud by lidé více přemýšleli, čím do něj přispět, než co od něj získat, není nic nového. Akorát toho těžko dosáhneš ve chvíli, kdy to nefunguje ani na úrovni jednotlivých států, protože si dokážeme vážit akorát svého vlastního úsilí.
Máš vždycky dvě možnosti. Můžeš volit pro minulost nebo pro současnost. Můžeš vinit voliče nebo současnou garnituru. Můžeš mít demokracii nebo něco, co se jen demokracie nazývá.
Volební hlas není hlasování o popularitě, o sympatiích. Spíš o nesympatiích. každopádně nelze počítat s tím,l že současná garnitura bude mít předplaceno být doživotně volen s odvoláním na něco, co skončilo před 23 lety. Jestli si navykli na to, že budou zvoleni ať udělají cokoli jen kvuli tomu, tak ať raději jdou plít zahrádku, protože očividně svojí roli nezvládají. To bych oět shrnul větou z Jistě pane ministře, když ministr říká siru Humphreymu: "Já jsem pro Evropu, ale proti Bruselu. To vy jste někdy proti Evropě ale pro Brusel."
Každopádně bych doporučil o věcech (vč. uglova příspěvku) více přemýšlet, nejet podle hesel a neškatulkovat podle jednoduchých schémátek.
Směrem k Uglovi jsem to vůbec nemyslela nijak špatně, naopak - líbí se mi, že i když není velký příznivec EU, umí jí přiznat nějaké dobré myšlenky a úspěchy.
Stejně tak pustili z hlavy, jak omezeně sem pronikala nová léčiva, i to, že když jsme po revoluci vyjeli do Rakouska, mohli jsme si tam koupit leda jedno kafe dohromady :-)
Na druhou stranu lze třeba těžko popřít, že když někdo kradl, šel do vězení a nedostal podmínku na svou pátou podmínku...
Vím, že to tak nemyslíš, ale dost to tak zní.