Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
A nečetl jsi náhodou Dumasův klub od Artura Péreze-Reverteho?
Sháním ho už pěkně dlouho. Je to docela vyhledávaný kousek. Nabízejí za něj až litr. :x
Já bych ho případně koupil za podstatně méně. :wink:
Ten jsem nečetl... ale viděl jsem film, který byl podle toho natočený (tuším, že to bylo ono). :)
Tisícovka za knížku mi nepřijde až tak přehnaná. Podívej se, kolik stojí hard-covery v zahraničí, tam se to v přepočtu občas vyšplhá až ke dvěma tisícům... :roll:
Samozřejmě, takovou oběť bych byl podstoupit jen u knížek, které by za to z nějakého důvodu opravdu stály.
Jinak mám radši levnější kusy.
Já teď čtu Tufova dobrodružství. Ze všech knížek, které jsem od Martina četl, mi tahle příjde jako nejslabší.
Co takhle ohodnotit Martinovy knížky (5% nejhorší, 100% nejlepší)
Dle mně?
Bouře mečů - 100%
Hra o trůny - 100%
Střet králů - 100%
Písečníci - 95%
Nightfyers - 85%
Hostina pro vrány - 80%
Nečekané variace - 75%
Křídla snů - 75%
Tufova dobrodužství - 70%
Co vy?
A co třeba žebříček deseti nejoblíbenějších fantasy knížek?
1. Bouře mečů
2. Střet králů
3. Hra o trůny
4. Vzpomínky ledu
5. Čas opovržení
6. Krev elfů
7. Silmarillion
8. Růže pro Algernon
9. Nádraží Perdido
10. Dům mrtvých
Moje Top 10 (fantasy a sci-fi dohromady)
v prvej 5 neviem určiť poradie, u mňa sú proste úúúplne hore.
Pán Prsteňov - (tak trochu mimo poradia :shock: )
Piesne (nebudem ich rozdeľovať na knihy)
Zaklínač (dtto)
Duna
Seznam 7 a 6 mesiášov
Základňa
Nádražie Perdido
Sandman
Harry Potter :twisted:
Seznam 7 a 6 mesiášov
Základňa
Tyhle knížky neznám. Zkusím o nich něco vyšťourat na netu.
Zadej do vyhledávače heslo: Nadace
Pak: Isaac Asimov
Podívej se na jeho fotku.
A teď upřímně: Kdo z vás dvou má hezčí licousy, lorde Tywine?
:lol:
Bohužel, to nedokážu posoudit. Já spíše pozoruji, hodnotím a obdivuji jiné věci. Tuto složku lidského vzhledu ponechám někomu povolanějšímu. Někomu, kdo si dá tu práci a vyhledává na netu chlápky s licousy. (vtip)
Je opravdu nutné mě neustále oslovovat lorde Tywine? Můj nick je Chmur!!! Asi zas musím do profilu a dát si novej obrázek.
Milý Chmure,
co třeba tenhle obrázek:
:lol: :lol: :lol:
No tohle, takhle si dělat legraci z klasika Zlatého věku SF! :shock:
( :lol: :lol: :lol: )
Škoda, že tu není smajlík znázorňující pád ze židle. 8)
To měl být vtip? Pokud ano, musím ti napsat, že v mém případě je zbytečné vtipkovat. Tvým vtipům nerozumím a navíc se neumím smát.
Je to jako házet perly sviním. Naprosto zbytečné.
No tak abychom se vrátili zpět k tématu...:-)
poslední dobou jsem toho co se týče fantasy moc nepřečet:-(, ale jednu přeci jen - útlý soubůrek povídek, ideální do busu - Prokletá přísaha od Alexandry Pavelkový. A bylo to fakt dobrý, ne nadarmo jí přirovnávaj k Sapkovi. Bylo to fakt pěkný, oddechový (v tom dobrém slova smyslu), svižný čtivo. Rozhodně se chystám i na další její tvorbu. Musím kostatovat, že naši bratři na Slovensku mají dalšího nadějného autora - jen tak dál!
Proč? Jen je nechte, už jsou jim vidět bělma! 8)
Chceš říct, že se vyrovnají Létovu ecovsky pojatému příspěvku o smrti Artura Dayneho v sekci Turnaj? :o
já jsem rád, že sleduju průběh tunaje, ty literární výplody už vůbec nestíham - k vlastní škodě, přiznávám; asi v koutku duše doufám, že nakonec z toho někdo udělá nějaký semknutější dílo, který bych si pak přečet:-))
Takže říkáš, že stojí za to? Koupím si ji. Už dlouho jsem pořádnou fantasy od jiného autora než GRRM nečetla, ani nepamatuji. Nějak mi už nechutná, od doby, co jsem objevila Sapka. Tehdy jsem při čtení jiných knížek měla pocit, jako bych byla narkoman zvyklý na herák a někdo mi cpal nurofen :wink: Zkrátka žádný velký požitek. A objevení "Písně" bych přirovnala k novému dealerovi na trhu, který má ještě čistší zboží :twisted:
Na milost jsem byla ochutná vzít tak ještě Lukjaněnka a jeho "Hlídky", protože to není čistá fantasy, navíc je mi kulturně blízká (viz plasticky popsaná sídliště a debilové, co nechávají dveře od výtahu otevřené :wink:) a taky jazykově (nejvyšší světlá kouzelnice, kterou zběsile hledají, se jmenuje Světlana a holčička, která se má stát mesiáškou Naděnka (rusky naděje) ) a ráda jsem se dozvěděla něco o ruské mentalitě. Nehledě na to, že Lukjněnko je podle mého jediný, který dokázal ve svých knížkách vystihnout, že i dobro má co nabídnout. Psát o tom, jak je přitažlivé zlo, je strašně jednoduché. Můžeš si dělat, co chceš, jak chceš. A ti dobří ve většině knížek jak idioti.
Navíc má vážně smysl pro hlášky, takže se i člověk zasměje. A jako třešnička na dortu je ta část Denní hlídky, která se odehává v Praze s upírem Vítězslavem Hrubínem v hlavní roli. Takže, i když kvalita různě kolísá, já ho mám ráda.
Momentálně čtu (konečně jsem se k tomu dostal) Sto roků samoty od Márqueze a Jatka č.5 od Vonneguta. Příjde mi, že většina věcí, které v poslední době (50 let) vychází, obsahuje alespoň pár fantastických prvků. Nezdá se vám?
Lukjaněnkovi hlídky se mi moc líbí. Připadají mi takové lehce melancholické. Tak nějak si představuji ruskou mentalitu. Zasmušilou se sklonem utápět svůj žal v samohonce.
Nejvíce se mi líbil tragickej vztah Igora a Alice. Oba se milovali, ale nedokázali překonat své "morální či nemorální" mantinely.
Taky příběh Kosti, upíra, který chce změnit svět je skvělý.
Já mám pocit, že mezi světlýma a temnýma není moc velkej rozdíl.
Obě skupiny využívají lidi, jen k tomu používají trošku jiné metody.
Já jsem tak trochu fandil temným, teda hodně. Mají v sobě náznak svobody a radosti, který u světlých nevidím.
Velká síla Martina i Lukjaněnka je ve vykreslování charakterů postav. Podobnej je v tomhle i Mieville a Erikson. Pokud jste je nečetli, vřele doporučuji. Originální, temná fantasy, ikdyž u Mievilla se nedá určit přesně literární styl.
Teď jsem dočetl Písně mrtvých. Moc pěkná sbírka povídek. O hodně lepší než Portréty děti. Řekl bych skoro na úrovni Písečníků. Zvláště povídky Masovna a Proměněná kůže jsou skvěle pochmurné, Proměněná kůže je navíc hororově napínavá:-) Super čtení, ale dost drahé:-((
Tobě by se líbil svět, tak jak ho vykreslila Alice tomu taxikáři? Absolutní svoboda. Žádná morálka, ty můžeš absolutně uspokojovat svoje potřeby a když se ty potřeby kříží s přáním někoho druhého, tak on má právo ti v tom absolutně zabránit? A co ta Afrika, jak jsem ji vykreslila? Tam to přeci takhle funguje....
Souhlas. Jsou dobří.
Proměna kůže patří přesně k těm povídkám (resp. knihám), které mě, když jsem je četla poprvé, vůbec nezaujaly a na druhé počtení jsem zjistila, že jsou naprosto boží a neustále si je pročítám. Spolu s Nightflyers (česky jako Netopýři) ta nejlepší "nepísňovitá" dílka GRRM.
Taky vám Willie něčím připomíná Tyriona? Takovej správně jízlivej a sebeironickej, ale přitom citlivej chlápek.
V tomthle smyslu jsem to nemyslel. Spíše vy smyslu svoboda = odhození konvencí mé třídy. Alice by je dokázala kvůli Igorovi překonat. Igor toho asi schopen nebyl, ikdyž ji miloval stejně hluboce jako ona jeho.
Pak se mi líbil Kosťa, který šel za svým snem, ve kterém chtěl, aby byl svět lepší. Bylo to z jeho strany asi bláhové, ale já mu fandil.
Nemohu si pomoci, ale Geser = Zavulon = to samé
Proměněná kůže se mi líbila od začátku. Prostě skvěle napsaná hororová detektivka. Willie se mi moc líbil. Na první pohled nic moc, ale pod tím zevnějškem a astmatickýma záchvatama se skrýval silnej, odvážnej, citlivej chlápek.
Povídky Proměněná kůže, Nightflyers, Masovna a Písečníci jsou naprosto super.
Mně se od Martina zatím moc nelíbily Tufova dobrodružství a Soumrak na Warlornu.
Hlídky jsem četl taky a Tyna to trefila. Ačkoliv mě to nikdy nenapadlo, Afrika je světem, kde podle L. pojetí zvítězila Tma. Přesně ten svět, který popsala vědmička Alice. Dokud máš sílu, jsi predátor, jak ji nemáš, jsi oběť.
Hernajs, koukam, že Hlídka asi nebude tak špatná, když jí tak chválíte...:-) když on je to přesně ten žánr, kterej já nemusim - fantasy prolínající se časovejma rovinama. Já když fantasy, tak tu klasickou, nesměj se mi tam prohánět auťáky a ustřelovat si hlavy opakovačkou...a to se v Hlídce asi děje co?
Tyna: jo Prisahu můžu s klidnym svedomim doporučit...Sapak uznávám, ale neujíždím na něm, touž spíš na Flewellingové, Eddingsovi, Gemmelovi...
Hlídky mi nepřijdou špatný, Ljukjaněnko zvládá skvěle pohled z různých stran - v tomhle je imho ještě lepší, než GRRM. Jen mi trošku vadí, jak mává velkoruským praporem. Teď ale zkouším Měsíční zahrady od Stevena Eriksona, a přijde mi to jako docela nářez - jsem asi v půlce. Je to sice ten typ knihy, co po přečtení musíš vzít znovu od začátku, protože autor postupné odhalování a vysvětlování postav a reálií neřeší, ale stojí to za to.
A mimochodem, co sci-fi? Neal Asher - doporučuji!
Eriksona tu mám na poličce, ale vzhledem k rozsáhlosti a avizované komplikovanosti, si ho necham asi na nějakou klidnější dobu, takže asi až na léto.
co se týče sci-fi, tak to je právě můj problém - galaktickou scifárnou přímo opovrhuji, postrádá pro mě to kouzlo dávných dob, tu romantiku, které z fantasy přímo čiší. Nějak mě to prostředí ruší, uznávám, že např. Hvězdný války maj skvělý příběh, ale přesto jsem viděl asi jen jeden díl. Proto jsem dosud ani nečetl od Martina nic jiného než píseň...
Mě zas bere na fantastice hlavně příběh - jestli hrdina létá na antigravu nebo drakovi, jestli používá magii nebo mozkové implantáty je koneckonců jedno. Samozřejmě, jestli ti vadí jiný styl, tak tě nepřesvědčím - ale imho kdyby třeba schopný sci-fi autor - řemeslník přepsal Píseň cyberpunkovým jazykem a umístil do umělých habitatů na oběžné dráze Saturnu, příběh bude fungovat úplně stejně.
Mě osobně vadí hlavně neoriginalita a bezvýraznost - třeba Eragona jsem z toho důvodu nedokázal ani dočíst.
Samo pro mě je příběh taky na rpvním místě, ale ta galaktika je nepřekonatelnej rušinej element.
K písni v cyberpunku - no myslím, že úplně stejně by to nefungovalo - samo intriky a politika jo, ale je sousta detailů, který nepřepíšeš - namátkou mě napadaj Turnaje, všechny ty tradice, zvyklosti, o kterejch má čtenář ponětí z historie, že to fungovalo podobně, to by tam prostě přenýst nešlo...
Eragona jsem přečet, sice nic nezanechal, ale dalo se to, druhej dil pak přinesl příjemné zlepšení , troufám si říct že ve třetim, už přijde i ňáká ta originalita:-)
No dobře, trošku jsem si zapřeháněl :D
Měsíční zahrady od Eriksona jsou dle mého názoru vynikající. Erikson a Mieville jsou určitě nejoriginálnější spisovatele na poli fantasy.
Jedná se však, já si to tak pracovně nazval:-), hard fantasy. Člověk se u četby musí hodně soustředit a je takřka nutné to číst aspoň dvakrát, pokud chcete většinu pochopit. Nicméně stojí za to.
Ještě k těm Měsíčním zahradám - dočetl jsem je a okamžitě si od Erkisona ojednal všechno, co měli na Daemonu (stálo mě to přes litr :( ). Připojuji se tímto k Chmurovi - promakaný svět, výborný příběh, žádná omáčka (btw s tou to GRRM v Hostině trochu přehání). Komu se líbí Sága a snese trochu více temna a méně romantiky středověku, doporučuji na 200%.