Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1457910144

Komentáře

• upraveno 3. března 2011
    čítať ale nemyslíš na počítači, či? lebo v tomto som teda už asi navždy staromódny. kniha je kniha.
  • upraveno 3. března 2011
    No jasně, že kniha! I když, když není vyhnutí, tak se musím uchýlit i k čtení na PC, ale papírová kniha je pro mě pořád na prvním místě. :-) Koneckonců jsme to už řešili v minulé diskusi, ještě na d20.
  • upraveno 4. března 2011
    Číst knihu v počítači je pro mě nemožné. Za chvíli mě začnou bolet oči. Navíc, není to krásné se ráno probudit, natáhnout ruku na noční stolek, vzít si do ruky nějakou dobrou knihu a začít den příjemným počteníčkem? Když navíc víte, že na vás čeká dobrá snídaně...No tak to se mi moc často nestává...Maximálně tak o víkendu.
    Taky rád s knihou usínám. Bohužel to už nejde vůbec...Stejně je ale klasická kniha nejlepší...
    ráno ani veľmi nie, ale večer vlastne končím takmer každý deň s knihou. niekedy čítam a zrazu zisítm že sú 4 ráno (už iba veľmi zriedka), inokedy zrazu zistím, že spím :) (stále častejšie)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. března 2011
    Budeme se bohužel muset připravit na velkej nápor elektronickejch čteček knih, vydavatelství už řadu věcí distribuujou tímhle způsobem.
    Jo bohužel.. tuhle módu doopravdy nemusim... ono ani nejde o tu distribuci jako o Warez.. ebooky na netu volně ke stažení
    Já osobně zrovna proti něčemu volně šiřitelnému nic nemám (přecejen nejsem Jorge ze Jména růže ;-) - naopak mám problém spíš s těmi audiobooky a ebooky obecně....
    upraveno 4. března 2011
    Velkýho rozšíření by se to mělo dočkat právě u komerčního obsahu. Čtečky nedávno klesly na cenově dostupnou úroveň (poprevdě nechápu co na nich může bejt vůbec drahýho), nakladatelé s tím začínají počítat. I kdyžs e to teprve vytváří, technologie tu trochu předběhla představy o využití a jeho zíkonnej a licenční rámec.
  • upraveno 5. března 2011
    Olorin: Tak zase myslíš že by Martin se tolik hrnul do psaní kdyby vše bylo šiřitelné? :-)
    Já proti spoustě šíření kvalitních knih a poznatků nic nemám... na druhou stranu napsat knihu stojí taky nějaký čas a úsily že ? :-)
    Myslel jsem tím starší knihy...
    Super, už je tam 50 000 podpisů.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. března 2011
    Ne, že by to něčemu pomohlo, ale taky jsem svůj připojila. A rozeslala mailem dál.
    Já myslím, že pomůže; dvacet procent je fakt na úrovni absolutní slaboduchosti. Normální je nula ;)
    upraveno 5. března 2011
    Já myslím, že nepomůže, protože vláda ty peníze chce a zvýšení si prosadí za každou cenu.

Nula je nenormální. Stát daně potřebuje, ale všechno má mít své hranice.
    Přesun většiny položek ze snížené sazby do 20 % je zlodějna a tvrzení, že to všechna zvýšená DPH půjde na důchody je lež.
    Nula za knihy je zcela v pořádku. Že by to bylo třeba v Británii jinak, si ani nedovedu představit. I v tom chudém Polsku je to pět. DPH z knih je v kontextu důchodů tak nepatrná položka, že je to projev naprosté blbosti, nic jiného. Ale ono se v zemi, kde jsou nejoblíbenější kapelou minista kultury Kabáti, není co divit.
    upraveno 5. března 2011
    A tak, já mluvila o DPH jako celku. Špatně jsem Tě pochopila.
    všechna zvýšená DPH půjde na důchody je lež.
    Nechci se teda moc pouštět do politický diskuze, ale - Nebudou náhodou důchody ve formě těch soukromých fondů, fo kterých bude každý povinně cpát penize?.... ach jo :D K tématu: 20 % je vážně smutný :-(
  • upraveno 6. března 2011
    nějak nechápu jak tam píšou že spousta knih nebude moc vůbec vyjít tak proč? Teď kniha třeba stojí 190kč. Po novým zdanění bude stát plácnu 220kč. To tich 30 korun je takovej problém?
    Co jsem pochopil z reportáže v televizi, tak dneska když někdo vydá knihu má vysoký náklady a knihkupci už ted mají minimální marže. Tak se bojí toho že až budou knihy dražší bude větši risk vydat knihu ( velký náklady a malý předkokldaný zisk), tak spousta knih vůbec nevýjde ( budou moc "rizikový"). Nějak to tam vypočítali, že průměrný čtenář si koupí o jednu knihu měsíčně mín, takže poklesne produkce knih a malý knihkuectví můžou mít existenční problémy (prodaní mín knih)
    upraveno 6. března 2011
    Knížek za 190,- Kč opravdu moc není :o)
    Ale i kdybychom to vzali jako modelovou cenu, tak po zvýšení DPH bude tato kniha stát necelých 210,- Kč.
    Nedokážu si pak představit, že by tu někdo vydával takový ty pěkný encyklopedie jako je Západní fronta nebo Napoleonský války
    U knížky za 200 to ještě takový problém není (pro nás čtenáře), ale za dvě stovky dnes pomalu knihu nekoupíš a při těch cenách ostatních knih je zvýšení DPH už docela vražedný. :-)

Zrovna minulý týden jsem si koupil Umění války od mistra Sun-C' a to byla za hodně velkou dobu moje první kniha s cenou pod dvě stovky - je to jen taková knížečka.
    Zajímavé téma. Popravdě řečeno, když slyším kecy pana Kanzelsbergera ml. o elektronických knihách, tak to těm knihkupcům i trochu přeju. Navíc je imo hodně nefér, že el. knihy už dnes jsou ve vyšší sazbě a je dobře, že si budou rovny (sic bych je raději viděl obé v nižší sazbě, či lépe bez daně).

Odkazuju na zajímavý článek, který to rozebírá hodně dopodrobna a vcelku přesvědčivě dokazuje, že změna DPH se nijak významně na počtu vydaných knih neprojeví. Nejzajímavjší jsou asi čísla z posledních let (kdy taky došlo k růstu DPH) - hlavně pak vývoj počtu vydaných knih v závisloti na typu. Všechno roste i přes růst DPH, výrazný propad byl jen u učebnic (ale těmito čísly se nakladatelé "nechlubí").
    tak jsem se teď koukal kolik stály mé zatím poslední zakoupené knihy. 249kč. Při 20% dani budou stát o cca 40 kč víc. To už mě nezabije. Stejně lidi který bez knihy pomalu neusnou tak si je budou kupovat pořád a občasný čtenáři tich pár korun navíc ani neucítí.
    A stejně, to je pořád o knihách. IMO výjimku i přes všechny petice nedostanou, protože politici si nenechaj příležitost ubrat pár čtenářů tisku a médiím (fňuk fňuk). A kdyby knížky dostaly výjimku a tisk ne, bylo by to moc průhledný :-)
    Ještě, že si vždycky můžu chodit půjčovat do knihoven... Už teď si ani z daleka nemůžu všechno kupovat (holt chudý student fňuk fňuk). :-)
    upraveno 7. března 2011
    Ten článek je BTW zajímavej, ale má jeden zásadní nedostatek, počítá pouze s množstvím titulů, nikoli s nákladem a prodejem. V době, kdy vycházely řádově tisíce titulů, byly zároveň běžné náklady v desítkách až stovkách tisíc kusů, dnes pokud vím náklad u běžné knihy málokdy přesáhne 10000. takže knižní trh se stává sice bohatším, ale pro menší skupinu zákazníků, tím pádem je mnohem méně stabilní.
  • upraveno 9. března 2011
    http://blog.3tecky.cz/79-svetla-budoucnost-e-booku-aneb-proc-to-jinak-nedopadne
    A co tohle? Sníži to počet vydaných knih ? :-) škoda že neni statistika počet koupených ebooku vs počet stažených ebooku (upirátěných)...
  • upraveno 9. března 2011
    včera som si robil daňové priznanie a jedným z málá šťastí je, že si môžem odrátať nákup kníh. celkom som si uvedomil, keď som mal tie čísla pod sebou, že fantasy knihy(tie kupujem prevažne) sú drahšie ako sa mi zdá. zaplatil som v sumáre niekoľko stoviek euro za rok.
    čo tým však chcem povedať je, že to vidím takto iba v sumáre. keĎ kupujem knihu vlatne vôbec nepozerám cenu. ak ju chcem, kúpim si ju. iste, že má (prípadné) zdraženie kníh zamrzí, ale nezmení moje správanie...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.