Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

178101213144

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 26. května 2011
    PN jsem nečetla, ale zatím jsem slyšela a četla pouze samé chvály. Bohužel nevím, co je na nich pravdy, ještě jsem nezvládla půjčit či zakoupit nějakou její knihu. Z cz autorů doporučuji Kulhánka.
  • upraveno 26. května 2011
    Já osobně z CZ/SK fantasy znám jen Juraje Červenáka, a ten se mi třeba vůbec nelíbil.
    A teda ještě Kulhánka, ale toho moc nepovažuju za fantasy.
    Tak já ji zkusím. Já jsem na fantasy náročná. Nesmí tam být žádný elf ani trpaslík nebo tyto archetypy. Výjimka je Sapkovski, protože nemá alespoň hobity. :-)
    Jestli nemáš ráda archetypy, tak to by se ti mohla líbit sága Malazská kniha padlých, pokud si jí už nečetla.
    Ben Nevis: Sapkowski a nemá hobity? :-D To asi budeš na něj muset změnit názor :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. května 2011
    Ben Nevis: Půlčíky Sapkovski má.
    Malsz jsme měl co dělat přečíst první díl. Každou chvíli nějaká nová magická síla kde se vzala tu se vzala. Na můj vkus je to moc přepálený, byť tam je řada dobrejch věcí.
    Ovšem myslím že jsou vynechaný v sáze, kterou teda já nemusím... Líbí se mi Zaklínačův život a jeho cestování po nuzných vesničkách a "neepické" příběhy, přesto zajímavé ...
    K povídkám se hodí
    flanker.27: Už jsme to tady řešili, ale v Malazu jsou všechny ty nadpřirozené síly dobře vysvětlené, jen autor to vysvětlování roztáhnul na celou ságu. :-)
    Amaroun: hm, na půlčíky jsem zapomněla. Mají chlupatá chodidla? :-)

Olorin: O MKP jsem se dozvěděla tady ve fóru. Zrovna jsem dočetla druhý díl. Pokud to někdo vzdal po prvním dílu, tak se nemusí bát pokračování, protože druhý už není tak zmatený a počet hlavních postav rovněž prořídl. Akorát mi vadí nadužití vojenského násilí.
    upraveno 26. května 2011
    Amaroun: Objevili se na konci, nějak epizodně, odkráglovali nějaký dezertéry, co se je pokusili přepadnout. Vida, jak moc nemám Zaklínače rád, kupodivu si ledasco pamatuju... :)
    Olorin: Jo, vim, že už to tu padlo. Jenže mě tim trochu padá zážitek ze čtení. V porovnání s Martinem, kde človk dokže zhruba předvídat množství zapojenejch sil a dokáže s hrdinou tak nějak uvažovat o tom, s čím je třeba počítat, to neustálý zapojování dalších a dalších prvků v Malazu mě postupně otrávilo. Nemluvě o tom, že mi víc vyhovuje realističtější svět spíš s tušením magie, než neustálý výbuchy kouzel, lítající šutry a mocný tyrani. Too much magic will ruin fantasy.
    Ben Nevis: Je to holt drsná doba. :-) Ale vážně: Ani Martin se s násilím moc nepáře (ani se sexem :-)).

flanker.27: To je samozřejmě věcí názoru. Já taky nevyhledávám fantasy, kde se to magií jen hemží, ale Malaz je nesmírně propracovaný svět, kde ta magie taky není zrovna tradičně pojatá - což se mi líbí. Někomu se to zkrátka líbí, někomu ne - jako u všeho. :-)
    Fantasy obecně se odehrává v dobách, kdy lidský život měl nulovou hodnotu. Násilí k fantasy patří, ale zrovna v Domu mrtvých (následuje spoiler) vzbouřenci zabíjejí desetitisíce neozbrojench lidí včetně dětí jenom kvůli pomstě nebo rozzuření protivníka
    Zato sexu je v Malazské říši málo, samí impotenti. :-)
    Proto si to kompenzují tou přehnanou brutalitou. :-)

Jinak jestli tě znechutilo povstání v Sedmiměstí v Domě mrtvých, tak se začni pomalu připravovat na jatka ve Vzpomínkách ledu. :-)
    O MKP jsem slyšel a někdy na to třeba příjde řada. Myslím, že člověk, který se zatím neodhodlal (jako já) má problém. Příznivci jsou rozděleni na dva tábory - jeden ji miluje a druhý nenávidí :)
    Já ještě nejsem rozhodnutá, do kterého tábora patřím. Asi zůstanu neutrální, protože nejsem ani nadšená ani znechucená. To bude tím, že přelouskám cokoliv a vše dočtu do konce. :-)
    upraveno 26. května 2011
    Já nemyslim, že by tam bylo co k nenávidění, akorát se mi do druhýho dílu moc nechce. Snad časem, až nebude co číst.
    ja som neutral. rozhodne to nemilujem, ale da sa to čítať keď je sucho.
    ja ted ctu TNNF(tajemství nesmrtelného niklase flamela) a musim rict ze je to bezva knizka moc dobre provedena a uz sem ju cetl nejmin stokrat a furt me bavi.
    upraveno 26. května 2011
    Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela je fajn, je to teda pro mladší čtenáře, ale pokud chcete ne moc náročné, zábavné čtení, vřele doporučuji...
  • upraveno 31. května 2011
    Sondoval jsem terén a další díl Patricka Rothfusse nazvaný v originále The Wise Man's Fear by měl vyjít asi na podzim. Překladatelka na něm, údajně, pilně pracuje.
    super. ja som sa na staré kolená dostal ku knižnej sérii "Master a Comander". vyzerá to "libově"
    Střídám knihy- Válka ve Středověku od Philippe Contamine a Krok ze tmy od Howarda... To první je dobrý a zajímavě napsaný. U toho druhýho mám po pár povídkách pocit, že bych něco takového taky dokázal stvořit :-)
    upraveno 31. května 2011
    Sarven: Schvaluju. O'Brian je král historickýho románu, podobně jako Martin fantasy :)
    Zdravím

Já právě čtu WarCraft: Příliv Temnoty od Aarona Rosenberga... Po několika letech přemlouvání jsem k fantasy také vyzkoušel detektivku od Jo Nesba, Nemesis a musím říct, že je to velmi čtivé a povedené...
  • upraveno 2. června 2011
    Přečetla jsem tu Neomillnerovou. Prozatím povídky ve sbírce Vlastní krev. Je to čtivé a nenáročné. Dostatečně temné. Sexu je tam dost, i když nic explicitního. Hrdinky jsou takové rozhoďnožky. :-)
    V doslovu se autorka dušuje, že nevykradla Sapkowského. Inu, nikdo už nic originálního nevymyslí, všechno už tu bylo... Nicméně na Zaklínače jsem při čtení myslela často. Kdo má rád Yenefer, tomu se bude hlavní hrdinka líbit.
    Mně byla sympatičtější Triss Ranuncul. :-)
    Taky taky... Ale v Knihách moc není což?
    upraveno 2. června 2011
    Chystám se na druhou trilogii od Trudi Canavan Věk pěti (zatím vydané 2 díly). Trilogie o černém (temném) mágovi se mi moc líbila, tak doufám, že mě Věk pěti nezklame. A právě jsem opět dočetla Hobita. Triss jo (?), já vždycky byla na straně Yenefer :). A samozřejmě Ciri, ikdyž moje nejoblíbenější postava za Zaklínače je Cahir.
    Amaroun: Pokud se nepletu, tak je až v sáze o Zaklínači a Ciri, ale zmínky o ní jsou i v povídkách, myslím. Každopádně je s ní větší sranda než s Yen a navíc má vlasy s kaštanovou barvou!
    upraveno 2. června 2011
    Kaštanová...nuda, to má každá druhá :)))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.