Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

11011131516144

Komentáře

• upraveno 24. srpna 2011
    Já jsem před týdnem dočetl DwD takže už sem můžu beze strachu ze spoilerů zase vstoupit - bylo to super, lepší než v češtině i přes nutnost koukat sem tam do slovníku, občas pomalejší tempo, ale jinde to Martin tisíckrát vynahradil. Jinak jméno větru jsem četl a souhlasím s výše napsaným - moc pěkně odvyprávěné, zajímavý styl psaní, ale Kvothe má štěstí a talent snad na všechno a téměř nic z kapitol v přítomnosti nebylo vysvětleno, v částech příběhu se u mě taky objevoval pocit deja vu. S dalším dílem asi počkám na překlad, angličtiny mám prozatím dost. Jinak na minulý vánoce jsem dostal Nadaci od Asimova, do té doby mi ta klasika nevímproč unikala. Ale kdo jste to nečetl a nemáte vyloženě odpor k sci-fi tak to běžte napravit, ta trilogie má spád, stručnost, promyšlenost a myšlenku dotaženou do konce. Navíc je to příjemná změna od Martinových tisícistránkových eposů. A pokud vůbec nevíte co číst tak mně při výběru fantasy už několikrát dost pomohla http://bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php , ačkoli nemám rád porovnávání kvality knížek, poněvadž většinou je každá jiná a naprosto neporovnatelná tak je tam slušný seznam na vyzkoušení.
  • upraveno 25. srpna 2011
    nadace je super
    Tyna četla taky Simmonse?
    Já měla na mysli Suzanne Collins - recenze
    Nenechte se odradit námětem, není to "splatter horor", ale spís psychologické drama
    Jo, Simmonse. Takže tohle je taky dobrý? Uvažuju, že si to koupím. Já horory ráda :-)
    Já horory ráda :-)
    To já taky. :-)
    Ale tady toho hororu moc není. Nejhrůznější je tam ta vláda, co posílá děti na smrt v reality show. Čte se to jedním dechem.
    Já se nechám nalákat na toho Simmonse, protože dřívě se mi do toho nechtělo kvůli upírům. Knížek s upírskou tématikou je plno, a to co jsem četla, mě odradilo od dalších pokusů (Pravá krev, Mercedes Thompsonová...)
    Simmons ty upíry pojímá trochu netradičně, takže neuškodí, když tomu dáš šanci.
  • upraveno 1. září 2011
    znáte Chinu Miévilla?
  • upraveno 1. září 2011
    Ben Nevis: Odhalila jsi původ mojí přezdívky!!! =)
    Hunger Games(Catching Fire,Mockingjay) stojí za přečetení, ovšem měla jsem pocit,že jsou pro lehce jinou věkovou kategorii.
  • upraveno 1. září 2011
    Já myslím, že na věku až tak nezáleží. Vzhledem k tomu, že je to jediná kniha, která donutila mého mladšího bratra vypnout bednu a číst, ale zároveň se do ní začetla i moje máma, tak myslím, že je docela dobře vhodná pro všechny věkové kategorie ;)
  • upraveno 1. září 2011
    Trošku jsem se zděsila, když jsem se dočetla s křížkem po funuse, že autorka píše dětské knížky. :-)
    Asi je to cílené na šestnáctileté slečny, ale nebylo to moc poznat (kromě absolutní absence sexu, což mě u 16+ postav udivilo). S dětskými hrdiny se dají psát i dospělé knížky, třeba To od S. Kinga.
    Přečetla jsem celou trilogii a poslední díl už byl nějaký divný, hlavně konec.

PhilBrown: Od Chiny jsem četla Stanici Perdido.
  • upraveno 1. září 2011
    Znám. Četla jsem Nádraží Perdido, Jizva, Město a Město a Un Lun Dun.
    Miluju podivná velkoměsta a bizarní totalitní režimy, takže u mě není, co řešit.

A Un Lun Dun je perfektní knížka pro děti, kterou si s chutí přečtou i dospělí.

Někomu vadí, že se v knížkách promítá autorovo politické zaměření, mně je to srdečně jedno.
  • upraveno 1. září 2011
    A este kral krysa. S perdidom moje naj "číny"
  • upraveno 1. září 2011
    Král Krysa je super kniha. Vřele všem doporučuju!
  • upraveno 1. září 2011
    Četl jsem od Miewilla skoro všechno, co u náš vyšlo, ale Perdido a Jizva jsou jednozančně nejlepší. Železná rada je už o dost slabší a Město pro mě bylo nečtitelné (nebavilo mě to)...Král krysa celkem jde, ale není to nic zvláštního. Vykreslení velkoměsta v Mievillem má svojí poetiku a krásu, ale nakonec to stejně působí destruktivně...Není v tom velikost a živost přírody...
  • upraveno 2. září 2011
    V poslední době se snažím číst některé starší fantasy kusy, abych si rozšířil přehled v žánru, ale je to zklamání za zklamáním. Skoro mi připadá, že do roku 1990 se (až na obecně známé výjimky) skoro nic kvalitního nenapsalo. Zkoušel jsem některé věci z toho Sapkowského seznamu, třeba Bránu Ivrelu nebo Svět čarodějnic - hrůza. Teď mám rozečtenou Ledovou kovadlinu a taky nic moc.

Zajímalo by mě, jestli jsem moc zmlsaný, nebo je to vážně tak strašné.
  • upraveno 2. září 2011
    Ruzne knihy od Terryho Pratchetta
  • upraveno 2. září 2011
    Svět čarodějnic jsem četla shodou okolností nedávno a musím souhlasit. Autorka to dost odbyla.
    Možná je to tím, že vychází teď hodně věcí, a tak je z čeho vybírat.

Pratchett je fajn, ale víc mi přijde jako sranda než fantasy. Stopařova průvodce bych taky nečetla kvůli scifi.
  • upraveno 2. září 2011
    Pro zajímavost: koncepci dlouhých horkých lét a roky trvajících zim použil GRRM už ve sci fi povídce, které teď nemůžu přijít na jméno, ale vyšla v novější verzi sbírky Píseň pro Lyu. Myslím, že se jmenovala Krutinky.

Já jsem vůbec GRRM brala původně jako sci fi autora, začala jsem Nightflyers, pak byla ta starší Píseň pro Lyu, sbírky Písečníci, Nečekané variace a sci fi román Soumrak na Worlonu. Obecně tam bylo minimum fantasy povídek (vzpomínám si jen na skvělé) "V pustinách" a "Ledový drak". Takže doporučuji přečíst.

Když jsem si kupovala první Hru o trůny, říkala jsem si, proč takový šikovný scifista leze na pole neorané :-)
  • upraveno 3. září 2011
    j, tak já právě před pár dny přečetl zase na jeden zátah (jaksi se to stává poslední dobou zvykem) ten Un Lun Dun a byl to prostě perfektní zážitek. Neuvěřitelná bizarní fantazie a výborné sympatické postavy, a i když je to pro děti, ani zdaleka to není nějaká pohádka. A určitě bych bral i další díly, ten konec mně neuspokojil.
    Jinak mám doma i Nádraží, a po přečtění recenzí i různých reakcí pod nimi (vesměs super nadšených) se na to těším hodně.
  • upraveno 6. září 2011
    Četli jste někdo Levou ruku boží od Paula Hoffmana, popřípadě, jak na vás zapůsobila? Pokud jste čekali na druhý díl, stejně jako já, tak tuším včera vyšel u nás.
  • upraveno 6. září 2011
    Mě se po mnoho let tak nějak vyhýbala Shannara, spoustou lidi vychvalovaná jako legendární dílo, skvělá fantasy hodná uznání. No a nyní se mi dostala do rukou a musím se přiznat, že mi to přijde velmi špatné a to je ještě slabé slovo. Je to až nestydatá kopie tolkiena. Jistě spousta děl ať už knižních či filmových více či méně kopíruje, ale až u shannary to slovo kopie nabývá takřka monstrozních rozměrů :-D To je prostě pán prstenů na druhou, jen trochu trapnější. Až neuvěřitelné množství postav, situací, dějových kliček je opravdu jako z Pána Prstenů. Možná, že kdybyc Pána Prstenů neznal, připadalo by mi to třeba lepší, ale takto...
    Jsem zatím zhruba za polovinou prvního dílu, tak ještě nechci tak úplně hodnotit, ale prozatím se mi to teda nelíbí. Nevím jestli jsem zmlsaný Martinem, ale tím to asi nebude, když jsem četl mnoho fantasy děl, i high fantasy a líbily se mi daleko více. Ovšem toto zatím patří k těm nejhorším.
    Nemohl by mi někdo doporučit něco lepšího? Preferuji fantasy.
  • upraveno 6. září 2011
    urban fantasy od mievilla alebo gaimana. nadraži perdido alebo nikdykde. to nesklame
  • upraveno 6. září 2011
    Souhlasím, že mieville alebo gaiman nezklamou, ale ne každý milovník čistokrevné fantasy najde zálibu v ubran fantasy. U mě se to obrátilo. Teď čtu hlavně urban fantasy, z klasiky jen GRRM.

Neznáte někdo dobrý horor se strašidelným domem? Miluju strašidelné domy.
  • upraveno 6. září 2011
    Prave nectu protoze nejsem moc doma a jsem spis v praci ale v mp3 mam Wiliama Kinga - Zabíječ Trollů a hrozne mi to pripomnelo starsi RPG jako Baldurs Gate, Icewind Dale a dobře se to poslouchá.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. září 2011
    Zabíječe čehokoli právě čtu, po dlouholetém čekání vydali dotisky a dokonce i nové díly. Už jich je 12 a zatím je to velmi zábavné čtení.
  • upraveno 7. září 2011
    Akurát som dočítal Noční hlídku a začínam s Dennou hlídkou
  • upraveno 7. září 2011
    Neznáte někdo dobrý horor se strašidelným domem?
    Napadá mě jenom Zánik domu Usherů, ale to je klasika. King má taky strašidelný dům (Dům v růžích), ale byla to minisérie, knižně to myslím nevyšlo.
    Akurát som dočítal Noční hlídku a začínam s Dennou hlídkou
    Hlídky se mi z urban fantasy líbily nejvíc. Všechny jsem přečetla jedním dechem. Četla jsem i romány Nanečisto/Načisto, ale tam mi ten příběh už připadal přitažený za vlasy.
  • upraveno 7. září 2011
    Krisa: Ohledně těch zabíječů, oni jsou nějak příběhově poskládané a nebo se dají číst jakkoliv na přeskáčku ? Koukám totiž, že těch dílů je vážně hodně a nejsou nijak číselně označené.

Jinak zrovna teď čtu první zákon od Abercrombie a docela to stojí za to :) i když píseň ledu a ohně to není :D
  • upraveno 7. září 2011
    Hm, jediná knížka se strašidelným domem, co znám, je Tři pátrači a Tajemství strašidelného známku. To ale asi není zrovna to co hledáš. :-P
  • upraveno 7. září 2011
    migthedragon:

Díly jsou příběhově svázané a pokud se nepletu, tak jsou i číselně označené. Navíc není nic lehčího, než trošku zagooglit :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Gotrek_and_Felix
  • upraveno 7. září 2011
    ono to s tím čtecím pořadím zabíječů bude složitější. Buď může člověk číst podle pořadí v jakém byly vydány nebo může číst chronologicky. Protože jsem někde vyděl ty knížky seřazené chronologicky podle děje, a to pořadí pak bylo úplně jiné. Takže velké dilema, tohle nemám rád když na podobný probém narazím :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.