Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1910121415144

Komentáře

• upraveno 3. června 2011
    Tak to měl Lovecraft štěstí, že nežil v době audioknih. :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. června 2011
    Máš snad problém s : "Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn?"
  • upraveno 3. června 2011
    Já mám problém i se samotným Cthulhu... jak se to vlastně vyslovuje?
  • upraveno 17. srpna 2011
    Přečetla jsem toho Rothfusse - Jméno větru.
    Příběh je nejprve lineární, ale pak se skáče do minulosti, kdy hlavní hrdina vypráví své zážitky. Jsou tam tajemní démoni a historie (legendy), za kterou by se nemusel stydět GRRM. Hlavní hrdina je samozřejmě nejchytřejší, hudebně nejnadanější a taky nejkrásnější.

Zajímavé, že před nějakou dobou spisovatel napsal knihu a když se komerčně ujala, napsal pokračování. Teď se s pokračováním už počítá při první knize, a pokud to bude propadák, fanoušci mají holt smůlu a ukončení se nedočkají.
    Tím jsem chtěla říct, že zmíněné dílo je nedokončené. Druhý díl je napsaný, ale prý to začíná být moc rozvleklé a nudné.
    Hlavní hrdina je samozřejmě nejchytřejší, hudebně nejnadanější a taky nejkrásnější.
    A to mne na tom strašně nebavilo... A to jak se tam o něj na začátku horlivě stará ten sluha... No přišlo mi to celý gayný :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 17. srpna 2011
    Hlavní hrdina je samozřejmě nejchytřejší, hudebně nejnadanější a taky nejkrásnější.
    Takže asi pěkná nuda co? :D
    Něčetl jsem a vaše komenty mě ještě více odradili. :-))
    Nemá někdo z vás zkušenosti se Simonem Scarrowem? Nedávno jsem totiž dostal jeho knihu Pod znakem orla ale ještě jsem se k ní nedostal. Mám se těšit?
    Bernard Cornwell se o něm vyjádřil takto: "Taková konkurence dá spisovateli zabrat"
    Když to nebudu srovnávat s Martinem, tak se to číst dalo :-)
    A to jak se tam o něj na začátku horlivě stará ten sluha... No přišlo mi to celý gayný :-)
    Jiný důvod v tom asi nebude, protože hrdina je chudý Cikán (jmenuje se to jinak, není snědý, ale inspirace byla), celou knihu se jakž takž protlouká a nikde nevysvětlí, kde vzal takového uslužného kamaráda. Možná je to džin z láhve. :-)
    ad Rothfuss - nic tak dobrýho jako ten první díl jsem dlouhá léta nečetl. Druhý díl prý není nic moc, ale stejně se těším. Už by to mohlo vyjít v překladu...
    Souhlasím s Alekem, že Jméno větru byla asi nejlepší fantasy kniha, kterou jsem za poslední roky četl - a to počítám i Hostinu a Tanec.

Zvěstem o tom, že druhý díl není nic moc, nevěřím a těším se, až si jej přečtu. Je třeba brát v potaz, že takové řeči pravděpodobně šíří typičtí fantasy fanoušci. Nic proti nim, ale Jméno větru jim - se svou poetičností a vícevrstevnatostí - není moc určeno. Doporučil bych ho hlavně osobám praktikujícím sodomii s klasickou literaturou.

Kvothe se prostě asi nebude líbit těm, kdo považují za vrchol Sapkowského, stejně jako se Bradbury nebude zamlouvat vyznavačům Hvězdných válek.

Každý máme zkrátka to své.

Jen já jsem zlovlk... a nic lidského mi není cizí. :-)
    Koupila jsem si Hladové hry a líbily se mi moc. Sice jsem plánovala, že si velkou knihu budu "šetřit", bohužel jsem ji přečetla za jediný den :-(

Doporučuji všem, kteří mají rádi politické trillery s mystickým nádechem.
    súhlasím, že Meno vetra je mimo GRRM naj fantasy ake som čítal za posledné roky. ale má výrazný útlm v jednej časti (asi tretia štvrtina príbehu) a trochu sa obávam či dokáže naviazať na kvalitu a byť dostatočne hutný. ale zatiaľ skôr verím a dúfam.
    veľmi sa mi páči potenciál základnej zápletky, tak uvidíme...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. srpna 2011
    Jméno větru mě neuvěřitelně bavilo, mám ráda tenhle typ příběhů. Na druhý díl se velmi těším, protože jedničku řadím mezi nejlepší fantasy knihy, které jsem kdy četla.
    A to jak se tam o něj na začátku horlivě stará ten sluha... No přišlo mi to celý gayný :-)
    Tohle mě naopak velmi potěšilo, fandím gayům ve fantasy, hlavně Dannylovi v Trilogii o černém mágovi od Trudi Canavan :)
  • upraveno 18. srpna 2011
    Zrovna přemýšlím, co je nejepší fantasy, co jsem poslední dobou četla (mimo GRRM). Všechno se to nějak splývá a nic nevyčnívá. Jménu větru jsem vyčetla pouze dokonalost hlavního hrdiny. Stačilo by, kdy měl jednu nej vlastnost a ve zbytku byl průměrný.
    GRRM v tomhle umí dělat uvěřitelnější postavy. Ale má jich víc, u jediného POV se musí přistupovat jinak. Když srovnám pouze první díly, asi se mi líbil víc Abercrombie První zákon.
    Koupila jsem si Hladové hry a líbily se mi moc
    Včera jsem to začala číst a dost si od toho slibuji. Na Amazonu je na třetím místě v prodeji ebooků. Ale nevypadá to na klasické fantasy, spíš něco zasazené do budoucnosti v našem světě. Nechci nazývat scifi všechno, co se odehrává pět let v budoucnosti.
    Nečtu to teď "zrovna," nicméně se k tomu pravidelně vracím, protože se mi to prostě neomrzí.

Cressida Cowell, How to Train Your Dragon (a navazující knihy). Já mám audiobooky, které načítal David Tennant (Doctor Who), nejsou to dlouhé záležitosti, takže počítám i knížky budou tenké, ale je to výborná zábava. Inteligentní humor, který si užije i dospělý a zároveň vhodné pro děti. Nedávný animák si z toho vzal hlavní myšlenku, ale pracoval s ní jiným způsobem, takže i pro někoho, kdo to viděl, je tohle nový příběh. Určitě to doporučuju jako odlehčenou četbu na jedno odpoledne (nebo na odpolední několik, pokud se rozhodnete pokračovat v sérii).
    Ben Nevis: No já bych řekla, že se to odehráva trochu dál v budoucnosti, rozhodně spíš sci-fi. A příští rok na jaře bude i film, který má naděje vyvolat histerii u Twilight zafanatizovaných puberťaček!
    film, který má naděje vyvolat histerii u Twilight zafanatizovaných puberťaček!
    Jak to? Hraje tam Patizon? :-)
    Ben Nevis: Ne Liam Hemsworth, který má určitě víc předností než Patizón :)
  • upraveno 23. srpna 2011
    Hunger Games: dočtený první díl. Autorka umí úžasně popsat atmosféru totáče, úplně jako by žila s námi za bolševika, kdy každé dítě školou povinné bylo poučeno, co může na veřejnosti povídat, a co si má nechat pro sebe.
    tiež som sa dal na hladové hry. keby som si uvedomil, že to je od autora hyperionu tak do toho skočím ešte skôr. zatiaľ fajn
    To budou jiné Hladové hry. :-)
    Od autora Hyperionu jsem četla Terror. Hrozná bichle.
    hrozná veľkosťou či kvalitou?
    Velikostí. Kvalita dobrá, moc se mi to líbilo. Je to hodně temné a mystické.
    Tyhle Hladové hry jsou v originále Carrion Comfort

ktoré tie čo si odporúčala ty? takže som vlastne na odporúčanie zobral úplne inú knihu? vtipná náhoda, ale zatiaľ pomerne vhodná :)
  • upraveno 24. srpna 2011
    Tyna četla taky Simmonse?
    Já měla na mysli Suzanne Collins - recenze
    Nenechte se odradit námětem, není to "splatter horor", ale spís psychologické drama. Přece jenom to psala ženská. :-)
    Tak já jsem dnes dočetl The Wise Man's Fear (pokračování Jména větru). Je sice pravda, že je tam několik slabších míst a celkově moc mně nevyhovující struktura, kde jednotlivá dobrodružství jsou docela násilně poskládány za sebou, jako třeba Kvothe stráví několik týdnů s lesní sex-vílou, což má na něj údajně obrovský psychický vliv, a následně v průběhu týdnu odchází s nájemným vrahem studovat bojové umění. Psaní je ale velice kvalitní a poutavé, a troufám si říct, že z něj čiší něco jako poetickost. Komu se líbilo Jméno větru, druhý díl je pro něj povinností.
    Zrovna dočítam hru o truny.A pak skočim čist znovu na odkazy dračích jezdcu protože v unoru příštího roku už vyjde zavěrečny díl. Už se těším :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.