Ašaj
V jedné kapitole ve Hře o trůny říká Jorah Mormont, že Ašaj je "přístav daleko na jihu".
Vývozní artikly tohoto exotického sídla: Rudí kněží, Poutačky stínů, Azor Ahai, rudé hedvábí, dračí vejce... a další.
V Jonově kapitole vypráví Mance, že divoká žena mu zašila plášť ašajským hedvábím, které nalezla ve ztroskotané bárce na Zamrzlém pobřeží.
Ptám se: jak se tam ta bárka vzala? Když pomineme možnost, že to hedvábí bylo určeno pro Jorahovu Lynesse (bylo by to vůbec z časového hlediska možné?), pak mě nenapadá, proč by někdo vozil takovou vzácnou látku na sever k divokým. Ano, pašeráci s nimi obchodovali, ale co dobrého mohli dostat výměnou? Kdybych byl pašerákem, spíše bych se snažil vzácné hedvábí udat někde, kde jsou dámy a kde se vyrábí ošacení. Což za Zdí určitě není.
Vzpomeňme v této souvislosti na slova Quaithe : "Aby ses dostala na sever musíš jít na jih. Abys dosáhla západu, musíš jít na východ." Co když Ašaj leží tak daleko na jihovýchodě, že už tam je celkem zima? Co když má svět Písně takový zvláštní tvar, že Ašaj leží zároveň i na severozápad od Zdi? V takovém případě se tam ta bárka mohla dostat přímo z Ašaje, jen ji tam odnesla bouře, nebo něco podobného.
Víme, že Ašaj leží u Stínu. Třeba je stín totéž, co Srdce zimy, jen z druhé strany.
Azor Ahai je koneckonců ašajská legenda. Připadne vám obvyklé, aby hrdina putoval tisíce mil na druhý konec světa, tam porazil Jiné, zase se vrátil zpátky a byl považován za zachránce všeho? Považuji za pravděpodobnější, že AA vykonával hrdinské činy spíše nedaleko Ašaje. Snad bojoval proti Stínu; porazil Jiné útokem z tohoto směru, a tím zachránil i Západozemí.
Co myslíte? Diskutujte, ťunkové! :)
Komentáře
Aaa, vidim, že se stále nevzdáváš teorie, že mapy jsou chybné, respektive, že v nich je klíč. Halt, když se Léto zakousne, jen tak nepustí. :-)
Já ti nevim, myslím, že všechno bude jednodušší...ale nřikam, že seš na špatné cestě...jen mě tahle teorie pořád ne a ne oslovit jako ty další. Nečet jsi zahr. fora? Co o tom myslí oni? zmiňují to?
Z principu nevěřím žádným mapám, kromě těch, které posvětil sám GRRM. A i k těm raději přistupuji se zdravou skepsí. :P
Na zahraničních fórech to zmiňují, ale moc to nediskutují, nebo jsem alespoň nenašel žádné odpovídající téma trochu většího rozsahu. Kdosi tam navrhl, že by svět mohl mít tvar jako torus, ale byl vypískán. :D Já bych tu představu ale až tak úplně nezavrhoval. Pořád mi v hlavě znějí ta Quaithina slova...
Mimochodem, s tím Azor Ahaiem, který "kalí ocel" v hrudi své milované to asi taky nebude tak horké. Nezapomínejme, že zpracování železa vynalezli až Andalové, pár tisíc let po těchto událostech. Takže to skoro určitě bylo trochu jinak a ten příběh o meči je pouze metafora nebo výmysl. :wink:
GRRM se, už je to nějaká doba, nechal slyšet, že Princ, který byl přislíben, je tatáž postava jako Azor Ahai. Nicméně Princ patří, nemýlím-li se, do valyrijské mytologie. A Valyrijská svobodná država vznikla až nějakou dobu po Dlouhé noci. Takže bych to viděl tak, že ašajskou legendu potom převzali a navázali na svoje reálie.
Ještě by mě docela zajímalo, co by nám k tomu všemu řekl Euron. :idea: :wink:
huh, dobrý postreh! páči sa mi! odkedy môj kolega z Citadely, nejaký Mikolo Copernik,blábolal pri Stromovinskom červenom o heliocentrizme, mám pocit, že svet naozaj môže byť guľatý. Uvidíme, čo kámo Krystof keď sa vráti z výpravy :-)
Inak, my filmový fanúšikovia máme ešte jedného princa, ktorý bol prisľúbený. Princ of persia. :-)
teším sa
Jediný problém vidím v tom, že i kdyby byl svět opravdu kulatý (ale moc tomu nevěřím, je to opravdu bláznivá, hodorovská představa), pak by Stín mohl ležet u jižního pólu, zatímco Srdce zimy u pólu severního... a tudíž by od sebe byly dost vzdálené. :roll: GRRM také řekl, že jeho svět je větší než skutečná Země, čímž v tom všem způsobil ještě větší zmatek.
Jinak ty mapy světa, které zatím máme, jsou skoro určitě špatně. Protože ve Hře o trůny říká Jorah, že Ašaj je "přístav daleko na jihu". V Qarthu se potom rozmýšlejí, kterým směrem se vydat dál. Quaith naznačuje, že do Ašaje, ale ser Jorah oponuje: "Nejeďme na jih do Ašaje, vydejme se radši na východ." Z toho jasně plyne, že Ašaj je na JIH od Qarthu. Na jihovýchod od Qarthu (tzn. patrně na východ od Ašaje) je pak Yi Ti - leží za Nefritovým mořem. Na východě zřejmě leží Faros, Ztracené město básníků (hovoří o něm Xaro Xhoan Daxos) atd. :P
zostáva nám veriť, že Martin tu mapu v hlave má, a že mu to jednoducho neušlo. Tomu však neverím. Jednak je to macher a pedant (čo sa týka dĺžky času na napísanie jednej kapitoly až priveľký) a jednak je pri písaní takýchto kníh kreslenie si vlastnej mapy nutnosť a hlavne zábava. Aspoň u mňa určite.
Mně se taky nechce věřit, že by mistr záměrně posvěcoval špatné mapy (knížky, hry, rpg setting)...leda že by Ašaj byl třeba pohyblivý. :-)
Já také k smrti rád kreslím ruční mapy. Kdybych žil ve středověku, stal bych se kartografem. :wink:
A víme určitě, že ta pdf mapa je oficiálně posvěcená? Máš k tomu nějakou citaci? :?: :)
To samozřejmě nemám, ale předpokládám to, když na tom spolupracoval. Si prostě naivně řikam, že by nedopustil šíření nějakých bludů.
Třeba mu tu mapu radši ani neukazovali. :wink:
A víme určitě, že ta pdf mapa patří k tomu rpg?
Já jsem našel toto: This series gets the high-quality treatment it deserves in two gorgeous editions of the A Game of Thrones RPG: a mammoth 576-page deluxe limited edition in September and a 496-page standard edition in October. Both of these authoritative reference guides and roleplaying games include full-color printing on premium-quality paper, hardcover binding, a poster-sized color pull-out map of the continent of Westeros, and a host of stunning artwork and graphic design by a team of exceptionally talented artists.
Z čehož mi tak nějak vyplývá, že tam je mapa jen Západozemí. :roll: :)
Ted si nejsem jist, odkud to pdf mam, tos tak nějak spojil ty svým vlčím můstkem, já snad netvrdil že je z rpg settingu. :-) Ale mam nějak zafixováno, že to pdf bylo odněkud, kde grrm participoval.
Teď jsem na tu mapu koukal a je tam napsáno jen "Map of the known world v2.6 by Kevin Hatch" - takže bych odhadoval, že to je spíše nějaký fanouškovský počin. Je dost dobře možné, že stavitelem vlčích mostů jsem nejen já, ale i ty. :wink:
Důležitý je, že ač fanouškovský počin se v podstatě shoduje s tou černobílou, jen ji trochu víc odhaluje, možná příliš kreativně. Jde o to, jak je to s tou černobílou, která se tváří jako když ji kreslil onen autor co dělal mapy do knížek...ted mi tak dochází, že vlastně už ani nevim, co se tu řeší, mně přijde všechno jasný. :-)
Co tě vede k domněnce, že černobílou mapu dělal ten, co kreslil i oficiální mapy? Podle mě tomu nic nenapodívá, někdo prostě vzal naskenované mapy z knížek, zmenšil je a zbytek dokreslil v grafickém programu.
Jde tady hlavně o to, že Ašaj se podle všech poznámek v knihách nachází na JIH od Qarthu, zatímco na východ od Qarthu je taky něco, ale není to Ašaj. :wink: Nefritové moře se pak rozkládá určitě na jihovýchod od Qarthu, možná na jih a možná na východ.
V obou fanouškovských mapách světa to mají špatně - Ašaj je tam zakreslena přímo na východ, ne na jih (na té černobílé ani Ašaj není, ale je tam šipka východním směrem). Alespoň, že v té černobílé je víceméně správně Yi Ti - to se má nacházet "na jihovýchod od Qarthu, přes Nefritové moře".
Okrem toho, ak sú odhady správne a Zem je guľatá, Sam to má na skok či už tam alebo naspäť .D
Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie