Ašaj
V jedné kapitole ve Hře o trůny říká Jorah Mormont, že Ašaj je "přístav daleko na jihu".
Vývozní artikly tohoto exotického sídla: Rudí kněží, Poutačky stínů, Azor Ahai, rudé hedvábí, dračí vejce... a další.
V Jonově kapitole vypráví Mance, že divoká žena mu zašila plášť ašajským hedvábím, které nalezla ve ztroskotané bárce na Zamrzlém pobřeží.
Ptám se: jak se tam ta bárka vzala? Když pomineme možnost, že to hedvábí bylo určeno pro Jorahovu Lynesse (bylo by to vůbec z časového hlediska možné?), pak mě nenapadá, proč by někdo vozil takovou vzácnou látku na sever k divokým. Ano, pašeráci s nimi obchodovali, ale co dobrého mohli dostat výměnou? Kdybych byl pašerákem, spíše bych se snažil vzácné hedvábí udat někde, kde jsou dámy a kde se vyrábí ošacení. Což za Zdí určitě není.
Vzpomeňme v této souvislosti na slova Quaithe : "Aby ses dostala na sever musíš jít na jih. Abys dosáhla západu, musíš jít na východ." Co když Ašaj leží tak daleko na jihovýchodě, že už tam je celkem zima? Co když má svět Písně takový zvláštní tvar, že Ašaj leží zároveň i na severozápad od Zdi? V takovém případě se tam ta bárka mohla dostat přímo z Ašaje, jen ji tam odnesla bouře, nebo něco podobného.
Víme, že Ašaj leží u Stínu. Třeba je stín totéž, co Srdce zimy, jen z druhé strany.
Azor Ahai je koneckonců ašajská legenda. Připadne vám obvyklé, aby hrdina putoval tisíce mil na druhý konec světa, tam porazil Jiné, zase se vrátil zpátky a byl považován za zachránce všeho? Považuji za pravděpodobnější, že AA vykonával hrdinské činy spíše nedaleko Ašaje. Snad bojoval proti Stínu; porazil Jiné útokem z tohoto směru, a tím zachránil i Západozemí.
Co myslíte? Diskutujte, ťunkové! :)
Komentáře
Když se skříň otevře v Narnii a zavře se v Neverlandě, když Zeměmoře vyschne a Azeroth začne létat v ovzduší jako Outland. Tehdy přijde khal Drogo od Sunset Sea, no né dřív.
BTW: Kde je zemeplocha?
země plocha lítá nad planetou a voda která z ní padá čas od času vyvolá monzunové srážky v zemích věčného léta :)
Já bych chtěla vidět město zavěšené na řetězech ze Zjizvené noci.
...ty jo, tak tam se chci podívat :)
***************************************** Svět ledu a ohně.
Nicméně, zřejmě během jeho cest vládl pobočník, ať už to byl kdokoliv.
ok, díky za info. Svět jsem koupil teprve nedávno a jsem zatím jen u kapitoly Děti Valyrie nebo Invaze Andalů...
Co má mít společného cestování s tím, že Egg žil ve stejné době jako jeho prastrýc Bloodraven?