Ašaj

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

V jedné kapitole ve Hře o trůny říká Jorah Mormont, že Ašaj je "přístav daleko na jihu".

Vývozní artikly tohoto exotického sídla: Rudí kněží, Poutačky stínů, Azor Ahai, rudé hedvábí, dračí vejce... a další.

V Jonově kapitole vypráví Mance, že divoká žena mu zašila plášť ašajským hedvábím, které nalezla ve ztroskotané bárce na Zamrzlém pobřeží.

Ptám se: jak se tam ta bárka vzala? Když pomineme možnost, že to hedvábí bylo určeno pro Jorahovu Lynesse (bylo by to vůbec z časového hlediska možné?), pak mě nenapadá, proč by někdo vozil takovou vzácnou látku na sever k divokým. Ano, pašeráci s nimi obchodovali, ale co dobrého mohli dostat výměnou? Kdybych byl pašerákem, spíše bych se snažil vzácné hedvábí udat někde, kde jsou dámy a kde se vyrábí ošacení. Což za Zdí určitě není.

Vzpomeňme v této souvislosti na slova Quaithe : "Aby ses dostala na sever musíš jít na jih. Abys dosáhla západu, musíš jít na východ." Co když Ašaj leží tak daleko na jihovýchodě, že už tam je celkem zima? Co když má svět Písně takový zvláštní tvar, že Ašaj leží zároveň i na severozápad od Zdi? V takovém případě se tam ta bárka mohla dostat přímo z Ašaje, jen ji tam odnesla bouře, nebo něco podobného.

Víme, že Ašaj leží u Stínu. Třeba je stín totéž, co Srdce zimy, jen z druhé strany.

Azor Ahai je koneckonců ašajská legenda. Připadne vám obvyklé, aby hrdina putoval tisíce mil na druhý konec světa, tam porazil Jiné, zase se vrátil zpátky a byl považován za zachránce všeho? Považuji za pravděpodobnější, že AA vykonával hrdinské činy spíše nedaleko Ašaje. Snad bojoval proti Stínu; porazil Jiné útokem z tohoto směru, a tím zachránil i Západozemí.

Co myslíte? Diskutujte, ťunkové! :)

2456

Komentáře

• upraveno 6. srpna 2012

Tyna napsal(a):

Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie
    Naše teorie je, že dolétne do západozemí :-)
    Aha, takže 6 kníh sa bude snažiť dobyť Západozemie, bez úspechu a keď sa čisto náhodou vydá na let-prechádzku na Drogonovi do Ašaja... Zrazu sa tam náhodou dostane :D
    Ne, ale podle proroctví, musí jít na východ jestli se chce dostat na západ, taky tam zazní že v Ašaji nalezne pravdu (o dracích, o jiných, kdo ví) a tudíž by to nebylo náhodou, zkrátka by to vzala druhou stranou...
  • upraveno 6. srpna 2012
    Aha, takže 6 kníh sa bude snažiť dobyť Západozemie, bez úspechu a keď sa čisto náhodou vydá na let-prechádzku na Drogonovi do Ašaja... Zrazu sa tam náhodou dostane :D
    A kudy se do Západozemí dostal AA? Ha? :-) Třeba to měl z baráku kousek:-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

Pravda, už tu někde zaznělo že je zvláštní, že by šel bránit kontinent tisíce líg vzdálený od jeho domoviny, mezi Ašají a Západozemí bude nějáká bližší spojitost.....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    No, podľa mňa sa Daenerys dorazí na Zeď a to na konci Vichrov, bude to taký "cliffhanger"
  • upraveno 6. srpna 2012
    AA nemohl jít přes Západozemí. Vždyť ho tam skoro neznají. Kdyby mi někdo zachránil zadek a zdržoval se blízko mého domova, tak si ho budu sakra pamatovat.
    upraveno 6. srpna 2012
    Rudy napsal(a):

Tyna napsal(a):

Pravda, už tu někde zaznělo že je zvláštní, že by šel bránit kontinent tisíce líg vzdálený od jeho domoviny, mezi Ašají a Západozemí bude nějáká bližší spojitost.....
    Alebo si len uvedomoval, že ako Zípadozemie môže padnúť aj Ašaj a chcel to zahubiť skôr, než to porastie :)
    upraveno 6. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

AA nemohl jít přes Západozemí. Vždyť ho tam skoro neznají. Kdyby mi někdo zachránil zadek a zdržoval se blízko mého domova, tak si ho budu sakra pamatovat.

No oni si ho možno pamútali, iba to bolo 8000 rokov...

Ako ty vieš, že existovali dinosaury? Učí sa to v škole, je to vraj vedecky dokázané, máš knihy. Ale oni to nemajú. Predstav si, že by ti ktosi vykladal o jašterích príšerách, čo kedysi žili - brala by si to ako rozprávku, ak b sa to neučilo. Rovnako, oni na to časom zabudli a brali to ako rozprávku.

Prečo vlastne beriem my draky ako rozprávku? čo ak žili? Nu, polož si túto otázku. Ak by sa po zemi preháňala príšera chrliaca oheň, tak by som si ju sakra pamútal :)
  • upraveno 6. srpna 2012
    No, pamatovali si, že přišlo 7 týpků, co byli super. Pamatovali si že ten a ten týpek postavil Zeď z toho a toho důvodu atd.

Já na draky věřím :D. A pamatujem si je - resp. známe je. Ale Západozemí AA nějak neznalo. Ale Jiné ano.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Pár faktů - dinosauři nejsou ještěři - to už je snad dávno překonaný omyl. Ptáci jsou jediní přeživší dinosauři. V taxonomii jsou ptáci vlastně podtřída, protože třída jsou dinosauři. Ale ze setrvačnosti se ponechává zatím třída ptáci. Dinosauři byli (jsou) teplokrevní, předpokládá se že přinejmenším většinou opeření (pozdnější druhy dozajista) - jak ukázaly nálezy zkamenělin peří. Vejcorodí, hnízdiví. Zda-li krmiví a kteří - to je otázkou zatím nezodpovězenou. Každopádně o potomstvo narozdíl od většiny plazů (ještěrů) pečovali. Jejich vnitřní stavba orgánů také ukazuje na ptáky. O tom, že ptáci z dinosauru vzešli už pochybnosti nejsou dávno.

"vraj vedecky dokázané" - je kapánek mimo záchodovou mísu :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

No, pamatovali si, že přišlo 7 týpků, co byli super. Pamatovali si že ten a ten týpek postavil Zeď z toho a toho důvodu atd.

Já na draky věřím :D. A pamatujem si je - resp. známe je. Ale Západozemí AA nějak neznalo. Ale Jiné ano.

Přesně tak, pamatovali si dlouhou noc , a hlavně Jiný samotný, kteří od té doby taky v podstatě nebyli k vidění, ale ne toho kdo je porazil, což je zvláštní, když se nad tím člověk zamyslí, protože lidi mají tendenci hrdiny pamatovat a často si je i různě přokreslovat a a překrucovat....ale drtivá většina obyvatelů Západozemí o AA nikdy neslyšeli
    upraveno 6. srpna 2012
    Týpka čo postavil Zeď si pamätajú, pretože obrovská stavba sa nedá prehliadnuť a Brandon Staviteľ je pýcha rodu Starkov. Aj my máme Boha, Aláha a pod. a ,,pamätáme" si ich vďaka šíriteľom viery, preto si oni pamätajú tých sedem týpkov.

A pamätáme si aj Karkulku, no kto by veril na krpaňu, čo sa zhovára s vlkmi a je tak nachlastaná, že nespozná vlastnú babku? Čo ak to bola hrdinka a bojovníčka proti vlkolakom, ale sme na ňu zabudli a teraz máme len stupídnu detskú rozprávku ;)
    upraveno 6. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Pár faktů - dinosauři nejsou ještěři - to už je snad dávno překonaný omyl. Ptáci jsou jediní přeživší dinosauři. V taxonomii jsou ptáci vlastně podtřída, protože třída jsou dinosauři. Ale ze setrvačnosti se ponechává zatím třída ptáci. Dinosauři byli (jsou) teplokrevní, předpokládá se že přinejmenším většinou opeření (pozdnější druhy dozajista) - jak ukázaly nálezy zkamenělin peří. Vejcorodí, hnízdiví. Zda-li krmiví a kteří - to je otázkou zatím nezodpovězenou. Každopádně o potomstvo narozdíl od většiny plazů (ještěrů) pečovali. Jejich vnitřní stavba orgánů také ukazuje na ptáky. O tom, že ptáci z dinosauru vzešli už pochybnosti nejsou dávno.

"vraj vedecky dokázané" - je kapánek mimo záchodovou mísu :-)

čo tým básnik myslel?
  • upraveno 6. srpna 2012
    Ale přesně, jak říká Rudy - pamatují si proti komu bojovali, proč si nepamatují, kdo za ně bojoval? Třeba AA Jiné překvapil, protože na ně šel ze severu. Nemusel bojovat proti spoustě Jiným, ale jednoduše to obešel a zapích přímo VJ.
    Jarla: díky za vysvětlení, se mi to nechtělo vysvětlovat a doufala jsem, že se toho někdo chopí :D.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Gepeto - je to reakce na to, co jsi psal o ještěřích dinosaurech, co vraj žili a vraj je to dokázané :-) Žili, žijou a prokázané to je bez debat. To je pointou pro upřesnění. Nic víc na tom nehledej :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

Ale přesně, jak říká Rudy - pamatují si proti komu bojovali, proč si nepamatují, kdo za ně bojoval? Třeba AA Jiné překvapil, protože na ně šel ze severu. Nemusel bojovat proti spoustě Jiným, ale jednoduše to obešel a zapích přímo VJ.
    Jarla: díky za vysvětlení, se mi to nechtělo vysvětlovat a doufala jsem, že se toho někdo chopí :D.

Ale oni si ho pamatují, jen mu říkají Last hero... :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    sveva napsal(a):

Kolikokoli napsal(a):

Aha tak to já jsem do teď bral AA a Last Hero jako dva rozdílný lidi.....ale dávalo by to smysl

Ale oni si ho pamatují, jen mu říkají Last hero... :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Rudy napsal(a):

Aha tak to já jsem do teď bral AA a Last Hero jako dva rozdílný lidi.....ale dávalo by to smysl

Já si myslím, že jsou to jen variace na jednoho hrdinu - každá kultura mu říká jinak, ale ten příběh je v podstatě stejný. V Západozemí mají Posledního hrdinu, Valyrijci mají Prince, který byl přislíben, a v Ašaji zase Azora.
    upraveno 6. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Gepeto - je to reakce na to, co jsi psal o ještěřích dinosaurech, co vraj žili a vraj je to dokázané :-) Žili, žijou a prokázané to je bez debat. To je pointou pro upřesnění. Nic víc na tom nehledej :-)

Tak ja som si nie je istý ničím. Od malička mi hovoria, že Zem je guľatá a ukazujú mi fotky - ja som ale vo Vesmíre nebol, aby som sa presvedčil na vlastné oči. Hovoria mi o dinosauroch, ukazujú kostry (ktoré sa dajú vyrobiť aj umelo) a pri tom ja som žiadneho dinosaura nevidel. Samozrejme, že to znie absolútne absurdno paranoidno konšpiračne, ale zase na druhú stranu nevieme, koľko faktov v histórií sa učíme tak, ako Oni chcú, aby sme sa učili a koľko je naozaj pravda.

Predsa sa tu nájdu aj takí, čo spochybňujú Cirkev (z časti aj ja), že nie je pravda to, čo hovorí, že sa stalo. Je treba povedať, že veda narozdiel od Cirkvi má množstvo dôkazov svojej pravdy, ale aj tak vidíme, že Cirkev čato veci učí tak, ako chce, nie tak, ako sa stali. :)

Týmto chcem len opodstatniť svoje "vraj" (prosím, neberte to ako výzvu na zdĺhavú a zbytočnú debatu)
    upraveno 6. srpna 2012
    sveva napsal(a):

Rudy napsal(a):

Já si myslím, že jsou to jen variace na jednoho hrdinu - každá kultura mu říká jinak, ale ten příběh je v podstatě stejný. V Západozemí mají Posledního hrdinu, Valyrijci mají Prince, který byl přislíben, a v Ašaji zase Azora.
    A Daenerys má Daaria Nahaarisa
  • upraveno 6. srpna 2012

Tak ja som si nie je istý ničím. Od malička mi hovoria, že Zem je guľatá a ukazujú mi fotky - ja som ale vo Vesmíre nebol, aby som sa presvedčil na vlastné oči. Hovoria mi o dinosauroch, ukazujú kostry (ktoré sa dajú vyrobiť aj umelo) a pri tom ja som žiadneho dinosaura nevidel. Samozrejme, že to znie absolútne absurdno paranoidno konšpiračne, ale zase na druhú stranu nevieme, koľko faktov v histórií sa učíme tak, ako Oni chcú, aby sme sa učili a koľko je naozaj pravda.

Na to by ti dobře odpověděl Bohuš :D.
  • upraveno 6. srpna 2012
    sveva napsal(a):

Rudy napsal(a):

Je pravda že když se nad tím člověk zamyslí tak je to hodně pravděpodobné.....teď už jen zjistit jestli je to Dany, Jon, Hodor nebo Bolestínský Edd a je vyhráno :D
  • upraveno 6. srpna 2012

Jarla napsal(a):

Predsa sa tu nájdu aj takí, čo spochybňujú Cirkev (z časti aj ja), že nie je pravda to, čo hovorí, že sa stalo. Je treba povedať, že veda narozdiel od Cirkvi má množstvo dôkazov svojej pravdy, ale aj tak vidíme, že Cirkev čato veci učí tak, ako chce, nie tak, ako sa stali. :)

Týmto chcem len opodstatniť svoje "vraj" (prosím, neberte to ako výzvu na zdĺhavú a zbytočnú debatu)
    Tak s těmi Dinosauri a kulatou zeměkoulí souhlait nemůžu, tady myslím že moc možností pro konspirace není, ale co se týče církve tak té nevěřím ani nos mezi očima...
  • upraveno 6. srpna 2012
    Umelo vyrobené kosti dinosaurů...z plastu ? Zkameněliny..hm taky z plastu ? Stačí navštívit nějaké to muzeum :-) Tyto důkazy jsou naštěstí dostupné všem a k šáhnutí taky všem :-)

Stáří kostí lze určit několika různými metodami - nic ti nebrání vystudovat to a pak si to určit sám. Ale pokud to chceš jen vidět, tak když budeš slušný a zajdeš si na příslušný ústav Akademie věd a hezky poprosíš, tak ti to i ukážou, jak se to dělá a budeš moci posoudit sám. Na akademii jsem pracovala leta a ačkoliv jsou vědci divní pavouci, tak jim vůbec nevadí komunikovat se světem - je to pro ně příjemné zpestření a nikdy jsem nezažila, že by nějakého zvědavce odbyli
    :-)
    upraveno 6. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Umelo vyrobené kosti dinosaurů...z plastu ? Zkameněliny..hm taky z plastu ? Stačí navštívit nějaké to muzeum :-) Tyto důkazy jsou naštěstí dostupné všem a k šáhnutí taky všem :-)

Stáří kostí lze určit několika různými metodami - nic ti nebrání vystudovat to a pak si to určit sám. Ale pokud to chceš jen vidět, tak když budeš slušný a zajdeš si na příslušný ústav Akademie věd a hezky poprosíš, tak ti to i ukážou, jak se to dělá a budeš moci posoudit sám. Na akademii jsem pracovala leta a ačkoliv jsou vědci divní pavouci, tak jim vůbec nevadí komunikovat se světem - je to pro ně příjemné zpestření a nikdy jsem nezažila, že by nějakého zvědavce odbyli
    :-)

Samozrejme som tým nechcel spochybniť vedecké štúdie a hovoriť, že neverím v guľatosť zemi či existenciu dinosaurov, len tým odôvodňujem, že všetko je možné a Istí si môžeme byť len tým, že sme si ničím nie je istí :P
  • upraveno 6. srpna 2012
    Tak ja som si nie je istý ničím. Od malička mi hovoria, že Zem je guľatá a ukazujú mi fotky - ja som ale vo Vesmíre nebol, aby som sa presvedčil na vlastné oči. Hovoria mi o dinosauroch, ukazujú kostry (ktoré sa dajú vyrobiť aj umelo) a pri tom ja som žiadneho dinosaura nevidel.
    Osobně jsem nikdy nebyla ve Frenštátě pod Radhoštěm, přesto spousta lidí tvrdí, že existuje. Je i na satelitní mapě. Ale co, když je to celé konspirace?

Na to, aby sis uvěřil, že je země kulatá, nemusíš do vesmíru. Prostě vyjeď z Prahy a pohybuj se pokud možno na stejné zeměpisné šířce a uvidíš, co se stane. Dalo by se to udělat i po poledníku, ale bylo by to krapet komplikovanější, protože by tam místy byla dost zima :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Fren je docela hezké město :-))
  • upraveno 6. srpna 2012
    Fren je docela hezké město :-))
    Tsss, jen jestli s Nimi nejsi spolčená... :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. srpna 2012
    ja som ale vo Vesmíre nebol, aby som sa presvedčil na vlastné oči.
    Čím jen to, že to lidi věděli dávno než odpochodoval Gagarina oběžnou dráhu... :)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Čím jen to, že to lidi věděli dávno než odpochodoval Gagarina oběžnou dráhu... :)

Přečetli si Cestu kolem světa za 80 dní? .-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    No námořníci to věděli, protože na širém moři je vidět to zakřivení - na obzoru se nejprve vynuřují vrcholky :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.