Ašaj
V jedné kapitole ve Hře o trůny říká Jorah Mormont, že Ašaj je "přístav daleko na jihu".
Vývozní artikly tohoto exotického sídla: Rudí kněží, Poutačky stínů, Azor Ahai, rudé hedvábí, dračí vejce... a další.
V Jonově kapitole vypráví Mance, že divoká žena mu zašila plášť ašajským hedvábím, které nalezla ve ztroskotané bárce na Zamrzlém pobřeží.
Ptám se: jak se tam ta bárka vzala? Když pomineme možnost, že to hedvábí bylo určeno pro Jorahovu Lynesse (bylo by to vůbec z časového hlediska možné?), pak mě nenapadá, proč by někdo vozil takovou vzácnou látku na sever k divokým. Ano, pašeráci s nimi obchodovali, ale co dobrého mohli dostat výměnou? Kdybych byl pašerákem, spíše bych se snažil vzácné hedvábí udat někde, kde jsou dámy a kde se vyrábí ošacení. Což za Zdí určitě není.
Vzpomeňme v této souvislosti na slova Quaithe : "Aby ses dostala na sever musíš jít na jih. Abys dosáhla západu, musíš jít na východ." Co když Ašaj leží tak daleko na jihovýchodě, že už tam je celkem zima? Co když má svět Písně takový zvláštní tvar, že Ašaj leží zároveň i na severozápad od Zdi? V takovém případě se tam ta bárka mohla dostat přímo z Ašaje, jen ji tam odnesla bouře, nebo něco podobného.
Víme, že Ašaj leží u Stínu. Třeba je stín totéž, co Srdce zimy, jen z druhé strany.
Azor Ahai je koneckonců ašajská legenda. Připadne vám obvyklé, aby hrdina putoval tisíce mil na druhý konec světa, tam porazil Jiné, zase se vrátil zpátky a byl považován za zachránce všeho? Považuji za pravděpodobnější, že AA vykonával hrdinské činy spíše nedaleko Ašaje. Snad bojoval proti Stínu; porazil Jiné útokem z tohoto směru, a tím zachránil i Západozemí.
Co myslíte? Diskutujte, ťunkové! :)
Komentáře
Ako ty vieš, že existovali dinosaury? Učí sa to v škole, je to vraj vedecky dokázané, máš knihy. Ale oni to nemajú. Predstav si, že by ti ktosi vykladal o jašterích príšerách, čo kedysi žili - brala by si to ako rozprávku, ak b sa to neučilo. Rovnako, oni na to časom zabudli a brali to ako rozprávku.
Prečo vlastne beriem my draky ako rozprávku? čo ak žili? Nu, polož si túto otázku. Ak by sa po zemi preháňala príšera chrliaca oheň, tak by som si ju sakra pamútal :)
Já na draky věřím :D. A pamatujem si je - resp. známe je. Ale Západozemí AA nějak neznalo. Ale Jiné ano.
"vraj vedecky dokázané" - je kapánek mimo záchodovou mísu :-)
A pamätáme si aj Karkulku, no kto by veril na krpaňu, čo sa zhovára s vlkmi a je tak nachlastaná, že nespozná vlastnú babku? Čo ak to bola hrdinka a bojovníčka proti vlkolakom, ale sme na ňu zabudli a teraz máme len stupídnu detskú rozprávku ;)
Jarla: díky za vysvětlení, se mi to nechtělo vysvětlovat a doufala jsem, že se toho někdo chopí :D.
Predsa sa tu nájdu aj takí, čo spochybňujú Cirkev (z časti aj ja), že nie je pravda to, čo hovorí, že sa stalo. Je treba povedať, že veda narozdiel od Cirkvi má množstvo dôkazov svojej pravdy, ale aj tak vidíme, že Cirkev čato veci učí tak, ako chce, nie tak, ako sa stali. :)
Týmto chcem len opodstatniť svoje "vraj" (prosím, neberte to ako výzvu na zdĺhavú a zbytočnú debatu)
Stáří kostí lze určit několika různými metodami - nic ti nebrání vystudovat to a pak si to určit sám. Ale pokud to chceš jen vidět, tak když budeš slušný a zajdeš si na příslušný ústav Akademie věd a hezky poprosíš, tak ti to i ukážou, jak se to dělá a budeš moci posoudit sám. Na akademii jsem pracovala leta a ačkoliv jsou vědci divní pavouci, tak jim vůbec nevadí komunikovat se světem - je to pro ně příjemné zpestření a nikdy jsem nezažila, že by nějakého zvědavce odbyli
:-)
Na to, aby sis uvěřil, že je země kulatá, nemusíš do vesmíru. Prostě vyjeď z Prahy a pohybuj se pokud možno na stejné zeměpisné šířce a uvidíš, co se stane. Dalo by se to udělat i po poledníku, ale bylo by to krapet komplikovanější, protože by tam místy byla dost zima :-)