Různé filmy
Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.
Dobrá kvalita obrazu.
Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.
Efektní vizuální podívaná.
Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.
Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tohle je ale jako tak pitomá výtka, že se divím, že se ozvali. Zaplať panbuh za Walkera.
Pohľadala som to video.
V zásade nesúhlasím s tým, ako dramaticky to berú. Príklady favoritizmu vo filme, hudbe a maľbách (vypadajících celkem dobově mimochodem), ktoré uvádzajú, mi nepripadajú ako plošný štandard a vytláčanie iného vzhľadu. Však známe z vtipu, že bruneta moudrá a bloncka hezká a podobní stereotypy a nikdo je extra neprožívá, nebo jo? Ku kozmetike sa vyjadriť nedokážem, rovnako by mohli preháňať, rovnako by dostupnosť a kvalita produktov mohla byť horšia. Môže aj záležať do akého obchodu človek vlezie.
Ale práve tá veta o celebritách na niečo poukazuje. Prečo sa snažia zosvetlieť? Prečo idú zosvetľovacie produkty na dračku?
Mohlo by ísť o to, že svetlejšia pleť spolu s ďalšími europoidnejšími rysmi (miešanie) sú žiadané? Dá sa s nimi ľahšie preraziť? Mohlo by ísť o internalizovanú hodnotu, ktorá je nezmyselná (Jacksonove bieliace snahy boli choré a smutné)? Mohlo by ísť o biologické preferencie, ako je preferencia pre užší pás? IQ štatistiky zmienim a rozvádzať nebudem.
Historicky existovala spojitosť medzi bledosťou a vznešenosťou, prípadne ženskosťou.
Egypťania stvárňovali mužov tmavších a ženy svetlejšie.
Potom tu máme to, že poddaní pracovali pod oblohou celý dlhý deň, takže sa opálili, kým vyššie postavené triedy nie, takže bledá pleť bola vecou statusu a hľa, púder ala krieda sa stal vychytávkou.
Každá doba mala nejaký ideál, ktorý spočíval vo farbe, tvaroch, plnosti, dĺžke niečoho atď. a áno, snahy dosiahnuť ho často zachádzali do nezdravosti. Niektoré veci sa menili viac, niektoré menej, myslím, že svetlosť bola z tých stálejších.
S rasou nesúvisiace - svetlo rovná sa bezpečie, tma rovná sa nebezpečie, takže čierna a biela boli asociované s istými vecami. To isté kov zlato. Ale nie je to absolútne, v istých prípadoch, na istých miestach je výklad tej istej farby rozdielny. Zlato vznešenosť vs zlato korupcia, biela svadobné šaty v Európe, biele pohrebné oblečenie v Ázii, biela ako hrozba v Ázii, červená ako život pred stredovekom, červená ako hriech počas stredoveku, pretože pohanská, červená ako agresivita, červená ako láska a šťastie.
Trocha špekulatívne, mám dojem, že podstatné by mohlo byť, že biela pôsobí žiarivejšie a čistejšie a je kontrastná. Ale nie je bledosť ako bledosť. Niekoho opíšu ako nezdravo bledého a nevýrazného. Ide skôr o tú žiarivosť a čistotu ako znaky zdravého tkaniva.
Niečo, čo by ste radi vyvrátili, upresnili?
Ale do solárka chodí bělošky. Teď je opálení tak trocha status, pretože opálená vyšportovaná osoba je zrejme zdravá a má voľný čas a zabezpečenie. Tohle přišlo koncem 19. a v 20. století, v některých částech víc, jiných míň. Navyše to maskuje kŕčové žily a podobné veci.
Stejně jako nesehnatelnost mejkapů. Ať se kouknou na ANTM, tak byly značky, které se dělaly věci pro nejrůznější odstíny pleti. A když se kouknu na nejběžnější mejkap sehnatelnej u nás, tak je to tmavej pomeranč (zdravím paní Růžičkovou s chotěm), takže jestli oni nebudou náhodou colourismovat i české drogérky nás :P. Teď vážně, já s tím problém nemám, teď stejně na sebe nic nepatlám a dřív jsem si vystačila s korejskými BB, ale pokud nějaká paní má fakt hodně světle bílou pleť, tak má taky dost smolíka, protože hodně světlé odstíny se taky blbě hledaj.
To teda je barva, ten pomeranč... Takže spíš jde o to, že lidí toho typu je málo a moc věcí jim vyhovujících se nevyrobí. Ok, to by bylo uzavřeno.
@Krisa o tom mi povídej, sehnat něco, co nemá "pomerančový" nádech a má SPF 50+ je zázrak. Je to diskriminace oranžových lidí proti ředitelkám vápenek.
Stvárniteľovi hlavnej postavy som toho nezdolného kráľa akosi uveriť nemohla a tí, čo tvrdia, že záporákovo hranie bolo prehnané, sú niečomu na stope. A je to taká jednoduchšia nízkorozpočtová vec.
Ale je v tom vidieť dobovosť a zanietenie pre materiál a kto má rád ozbrojené konflikty, príde si na svoje. Niektoré momenty boli vyslovene nádherné. Ja som rada, že som si to pozrela.
https://www.csfd.cz/film/531730-pohansky-kral/prehled/
General Alladeen prequel má nový trailer. A konečně se tam něco děje, přestože to stále vypadá hodně zvláštně a uměle. A ty džinovi popkulturní reference si zčásti mohli odpustit, s prostředím se to bude hodně bít, jako by už tak prostředí nebylo samo o sobě ranou pro oči. Od někoho kdo natočil Artuše bych čekal víc :-k
Dobře, tohle vypadá hlavně levně. A žádný cool nápad. Nic.