Různé filmy
Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.
Dobrá kvalita obrazu.
Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.
Efektní vizuální podívaná.
Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.
Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jeden z nejlepších animáků za poslední dobu. Vtipy, které si to dělá z vlastního univerza (speciálně odkaz na trapný taneček ze Spider-man 3, zkoušení se skokem a zakopnutí o tkaničku ze Spider-man 1 xD) Tenhle film ukázal, jak trestuhodně se nevyužívá koncept paralelních světů nebo cestování v čase, protože právě díky tomu si tenhle film vybudoval temnou atmosféru (dovolil si zabít jednu velmi důležitou postavu) Druhá série vtípků je samozřejmě zkoušení a objevování nových schopností, která ukazuje, že i když máte nějakou schopnost, tak musíte se hodně namáhat (scéna s vlasy výborná, stejně tak jako neschopnost se odlepit od povrchů všeho druhu až po samozřejmě přehnané smysly, kdy slyšíte všechno). Rozhodně mi přijde mnohem zábavnější udělat film o tom, jak hlavní hrdina bojuje s tím ovládnout vlastní síly, než celé dva filmy s běhnou, co kdo ví proč je úžasná ve všem bez jakékoliv námahy (a ne nemám v úmyslu přestat :twisted:) Také fakt, že tlustej Peter Parker naučil Milese za 2 minuty víc věc, než jistý psychopatický senilní dědek běhnu za celý film je rozhodně k dobru. A co se týče paralelních návštěvníků, tak všichni naprosto skvělý (Noir-Spiderman) Ale tenhle film nemá jenom výborný obsah, ale i formu. Kresba v některých momentech jako radioaktivní pavouk nebo boj na rozhraní světů je prostě lahoda pro oči a jsem za to rád, stejně jako za velice zajímavé považuji poměrně nápadité úvodní titulky. Shrnuto podtrženo závan svěžího vzduchu po několika letech a komixovka, která hravě strčí do kapsy všechny hrané Spider-vepře a další originy. Takhle podle mne vypadá originální a nápaditá tvorba a fungující komedie.
Jinak ke Spider-manovi. Tento konkrétní jsem neviděl a ani neplánuji, jediné čím mi to imponuje je animace a znatelná nadsázka, jinak se mi však komiksové filmy přejídají. Nedávno jsem si ale pustil spider-manovský Homecuming a ten se mi celkem zalíbil, což je obdiv, protože současnou komiksovky považuji za jeden velký omyl. Tudíž je možné že Spider-man nějaký ten potenciál má.
Deviza nového Spider-mana je především v tom, že to pracuje s paralelními dimenzemi a cestováním v čase, proto může mít koule na to rozbít některým postávám běžnou dějovou zbroj. Jakž takž pozoruji tu oblibu ve všech těch prequelech a spinn-offech (Grindelwald, Bumlbee), tak si myslím, že by udělali tvůrci mnohem lépe, kdyby prostě v jednu chvíli zabili nějakou důležitou postavu a pak vyhlásili, že to je paralelní časová linie (to by byla mnohem větší zábava :D) To ostatně si myslím by zvýšili nepředvídatelnost a dodalo konečně nějaké opravdové kulervoucí obrácení očekávání. A co se komixovek týče, tak shodneme se, že se neshodneme. :D
Á propos, na paralelních světech, ve kterých umře důležitá postava, není nic odvážného. Marvelovkám by prospělo jako praseti drbání, kdyby nějaké smrti oblíbených ve filmovém univerzu byly trvalé. Spoiler - stejně nebudou.
A co se týče smrti v Marvelovkách je naivní si myslet, že se opravdu všechny postavy vrátí. Speciálně, když do toho vstupují další faktory jakože Bautista se nechal slyšet, že vzhledem k odvolání Gunna se nemusí do svojí role vůbec vracet, když byla v příběhu zabita. A i sami tvůrci se podle mne budou tohle snažit nějak reflektovat ve druhém dílě (přestože nejvíc umře ze syndromu "vyprchal mi kontrakt")
edit: Teď jsem si ještě vzpomněl na další moment a to je v seriálu Rick a Morty, kdy kvůli zpackanému experimentu časovou linii Ricka a Mortyho ovládnou hmyzí monstra a oni opustí celou svou původní rodinu do jiné časové line, kde oba vybouchli při dalším zpackaném experimentu a ta scéna, kdy pohřbívali kousky svých verzí do hrobu byla poměrně dost silná. A pak to hraje roli, když se morty snaží ukázat svojí sestře, že Rick je h*vado, tak ji právě zavede zpátky do té časové linie, která je zlikvidovaná. A na oba to má poměrně silný emocionální dopad, takže říct, že na zabíjení v rámci časových liniích není nic odvážného je přinejmenším velice krátkozraké.
Stejná věc a opět zmíním svoje Jojo První část se odehrávala ve Viktoriánské anglii, druhá část ve 30. letech v Americe, třetí část v 80. letech na cestě z Japonska do Egypta, čtvrtá část v Japonském městečku Morioh, pátá část v Neapoli, šestá část v Tichomoří a sedmá část se odehrává na Divokém západě v paralelní linii atd.... A proto je to nejdéle vycházející komiks, který si ale dokázal jako jedna z mála sérií udržet svoji kvalitu
A jak si myslíš, že byl schopný Terry Pratchett udržet kvalitu svého psání po 41 knih a být do příchody Pottera nejprodávanějším anglickým autorem? No ano znovu není to jedna série, několik knih je Mrakoplašovi, několik knih je o Noční hlídce a několik knih o Čarodějnicích atd. Ať se ti to tedy líbí nebo ne, Marvel má dostatečnou nápaditost na to, aby ten stroj udržel v chodu. A upřímně řečeno, když přemýšlím nad tím, jaký by byl svět bez něj no o dost depresivnější místo. :D Těžko hlavně říct čím by to nahradili, mohlo být lepší (pravděpodobně), mohlo být horší (ještě pravděpobnější :twisted:) No vzhledem k tomu, že jsme oba dva dali filmu tři hvězdy, tak ne :P Já to jenom zmiňuji jako příklad, protože na TLJ se prostě dobře ukazují, jak se věci dělat nemají, což samo o sobě je přidaná hodnota. Nemluvě o tom, že mne fascinuje, jak na tomhle filmu můžou odpůrci vidět porušování tradic, zatímco příznivci krok do neznáma, když oboje je absolutní kravina, protože jde pořád o tu samou písničku dokola. A vyplývá z mojí víry, že objektivního hodnocení se dá dosáhnout nejvíce pravě, když se to porovnává s ostatními věcmi (tedy alespoň něco, co se nejvíce blíží objektivitě). Jak bychom bez porovnávání věděli co je studené a horké, co je dobro a zlo, co je noc a co je den. Všechno tohle je spojeno nějakým způsobem s našimi očekáváními a zkušenostmi a je dobré to mít na paměti nejenom u kritiky fikce
Nemyslím si že vedlejší časové linie vnímám omezeně, jen podotýkám že ve spoustě případů slouží jen jako záplata toho, že tvůrci již nedokáží vymyslet nic nového. Přesto však uznávám že i s tímto nápadem jdou vytvořit zajímavé příběhy.
Stále omílaná písnička :-D Ano, každý uzná že tyto filmy jsou tvořené pro nenáročné diváky na oddech a jsou svým způsobem blbé. To jsem si ochoten přiznat a klidně přiznám, že pokud se chci s přáteli pobavit, spíš než nějaké hlubokomyslné drama si pustíme nějakou blbou akčňárnu, u níž v mnoha případech nemusím sledovat vše a pochopím ji i když prošvihnu půlku filmu. Mnohé tyto filmy jsem ochoten ocenit, viz třeba ten Spider-man, který byl blbý, vtipný ale hlavně nijak neurážel. Problém Marvelovek je ale ne ve své prostoduchosti, mnohdy ale v tom, že jsou často svojí blbostí na okraji snesitelnosti nebo že se snaží aplikovat se na jiný žánr. Jako příkladem použiju Civil war, která je prostě blbost na entou. Uznám zde zábavnou akci, i mne bavilo když Mravenec zalezl železňákovi do brnění, ale tento film se primárně prezentuje jako dospělý politický konflikt a na to zkrátka nemá, už jen proto že motivace postav i celkové řešení umělého konfliktu je prostě nesmyslné. Na toto už se pak nedá aplikovat i to, že má jít jen o blbinu.
Já nekritizuji propojené universum (což je zřejmě věc, kterou kritizuješ v sekci o Pratcettovi), myšlenky něčeho takového mne naopak nesmírně lákají. MCU se mi však v mnoha ohledech (o mnohých z nich už víš) hnusí a nechci být jeho fanatickým fanouškem jako je aktuálně velká část populace (čímž tě neoznačuju za jednoho z nich). Pokud si nad mými hodnoceními slintal pořádně, víš že jsem očividně velký fanda sérií jako Harry Potter či Piráti z Karibiku, který jsou stejně jako komiksovky hlavně k zábavě a oddechu. Stejně tak Pratchett se mi jako autor velmi zamlouvá, přestože jsem toho od něj nečetl nijak moc.
O Last Jedi už prosím ne. Stačí že mi už tak pomalu týden co týden píše jeden zatvrzelý fanatik do současného Legends, který mi píše jaká je to sračka. Tohoto tématu už mám plný zuby. Nepočkáme si na Ep IX.? Třeba se shodneme :twisted:
Brousím zuby na The Favourite. Pokiaľ niekto z vás videl, stojí to za pozretie v kine?
Moje topka
1. The Florida Project
2. Climax
3. Leave No Trace (Beze stop)
4. Den Skyldige (Tísňové volání)
5. Napszállta (Soumrak)
6. Phantom Thread (Nit z přízraků)
7. Jusquá la garde (Střídavá péče)
8. Call Me by Your Name (Dej mi své jméno)
9. Roma
10. Jupiter holdja (Měsíc Jupitera)
z českých filmů (bez pořadí) Na krátko, Všechno bude, Chata na prodej a Domestik
z blockbusterů namátkou Predátor: Evoluce (nejlepší Predátor, i mě samotného to překvapilo) nebo Halloween ale hlavně čínské Wolf Warrior 2 a Operace Rudé moře
Samozřejmě spoustu mainstreamových filmů mě absolutně nezajímalo a taky mám nějaký resty (třeba The Favourite nebo remake Suspirie) ale v tuhle chvíli to mám prostě takhle