Hobit
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.
Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.
Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.
Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.
Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.
Těšíte se? Já strašně. 8) :!:
Zvláště na ten druhý film. :idea:
Komentáře
Šel jsem na Hobita od Jacksona a film se mi velmi líbil. Jediné co se mi nezdálo bylo předlouhá scéna léčení Killiho.
Vůbec bych se nedivil,
Zatiaľčo dvojka BW má plné ústa lásky k Západozemiu, no v činoch to nevidieť. Prvá séria bola ešte celkom dobrou adaptáciou. Od druhej série to kolíše. Ešte v druhej sérií sa zmeny dajú s privretím očí akceptovať, no potom už sa to odchyľuje od definície adaptácie. Skôr sa tým knižným príbehom inšpirujú a držia sa nejakej základnej línie, ale čím ďalej tým viac bočných línií je úplne a často nelogicky zmenených. Možno ak by som zabudol na Pieseň, tak by bolo ľahšie to prijať. Píšu, že je to založené na tej ságe, takže s privretím očí to môžeme chápať tak, že len základ tam je. Ale potom si môžu odpustiť tie reči o milovaní príbehu, pretože u mňa vzniká podozrenie, že od začiatku to hovorili len na presvedčenie GRRM na predanie práv, urobili prvú sériu takým štýlom, ale potom aj tak plánovali si z toho urobiť vlastný príbeh, keďže si povedali, že toto sa im nepáči a toto tiež nie a toto hej a chceli to spraviť po svojom. Nie preto, že by sa to nedalo, chceli proste vlastný príbeh.
Ja osobne v tomto smere nedbám. Inšpirovali sa a teraz nech ukážu svoju kreativitu. Niekedy je ju vidieť, inokedy sa človek chytá za hlavu. Ale mohli s tým prísť úprimne. Takto to vo mne vyvoláva pocit, že len zneužili potenciál Piesne a toho, že GRRM to pôvodne túžil mať viac-menej vo forme filmu (v prvotnom zárodku nápadu). A to nie je zrovna čestné.
Podľa mňa je Hobbit dobrý (jednotka, na dvojku si ešte počkám), no nepáči sa mi tá prehnaná a absolútne nevhodne zakomponovaná "rodinná" atmosféra, ktorá spôsobuje logické trhliny v príbehu, teda vzťah Thorina s Bilbom vo všeobecnosti. Keď som to prvýkrát videl, tak ma dostihlo dejavú z HP7 druhej časti, scéna kde Voldemort objíma Draca... mimovoľne som sa začal chechtať a fangirls v kine na mňa do konca premietania vrhali nenávistné pohľady...
Ale predsalen je trochu divné, že jedna kniha je podobne dlhá ako celá PP trilógia...
nebol vedel, mohol by si mi skaziť prekvapenie
Ja chcem najskôr dočítať knihy, potom to juknúť.
Dobrý postup, Tolkien approves. Máš na muške aj Nedokončené knihy a pod.?
OT: To so Seanom by sa ale dalo krásne manipulátorsky využiť. Keby som bol režisér, obsadil by som ho do nejakej role, stále by som ho posielal do nebezpečenstiev a "takmer-smrtí", až by nakoniec prekvapivo prežil celý film.
čakal som presne ten koniec :D Taká posttitulková scéna ako v Marvelových filmoch. Dokonalý záber. Bude ukázané, ako naňho padá obrovská krava a už len ten výraz "Fuck" :D
Ách, takže to nebolo až tak nepredvídateľné? Mal by som prestať podceňovať divákov, ono to normálne začína myslieť... ani sa nenazdám a moje filmárske ambície sa rozplynú ako novoročné predsavzatia pri tácke citrónových koláčikov...
Jinak drak nádhernej, Thranduil zváštní, Tauriel trochu přes čáru (ale to je možná dáno tím, že nemám rád elfy... asi proto že jsou skoro všude apriori příliš kladní, moudří, a tak.)
Ostatně příklad mistrovského filmu, který je téměř slovo-od-slova kniha je Spalovač mrtvol (Znáte někdo věrněji zpracovanou knihu???)... a i tam nepamětihodnější scéna (Dáš si věneček, nebo rakvičku?) je proti knize upravená... a beze sporu k lepšímu
Každý skalní fanoušek knih má možnost ignorovat (jakékoli) filmové zpracování (Hobit není zpracovaný poprvé, ale podle mě zatím nejlépe), každý divák filmu má možnost přečíst knihu... Osobně já k dílu JRRT přičichl až díky natočenému společenstvu a světe div se, obdivuji JRRT (pro detail, s jakým řešil i nejdrobnější věci jako název toho a toho ve čtyřech řečech) i PJ (pro to, jak úžasně vizuálně takové dílo zpracoval, skloubení hudby, kulis, kostýmů,...).