Střet králů

upraveno 29. dubna 2011 v Píseň ledu a ohně
Druhá část ságy ledu ohně.

Anotace
George R. R. Martin, spisovatel nepřekonatelné vize, síly a imaginace, vytvořil stěžejní dílo fantastické fikce. Ve druhém díle své epické ságy Píseň ledu a ohně opět potvrzuje kvality mistra a vypravěce, čímž nasazuje laťku, podle které budou v následujících letech hodnocena všechna další díla.
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se...

Číst celý článek zde
2

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 2. srpna 2011
    Zatím nedá. Vázaná Bouře mečů vyjde na podzim, vázaná Hostina pro vrány až na jaře příštího roku. Přesné datum zatím není známo.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Bouře mečů vyjde vázaně tento podzim, Hostina pak na jaře roku příštího.

EDIT: Ach tak, ono se to přestránkovalo... a měl jsem takovou radost, že jednou budu rychlejší než Nevada :-(
    upraveno 2. srpna 2011
    :oD
    Já se příště polepším ;o)
  • upraveno 6. srpna 2011
    čiže pohoršíš :)
  • upraveno 7. srpna 2011
    DNeska jsem jí skoro dostal, respektive mohl - toho Dotrice jsem měl v plánu napsat už kolem 8 hod, jenže jsem na to pak nějak zapomněl :-)
    upraveno 7. srpna 2011
    Sakra, já zapomněla, že se nemám snažit. Kolem osmé jsem teprve chystala na snídani :o)
  • upraveno 7. srpna 2011
    BTW, mám svědka, dal jsem to na Twitter dávno před Nevadou - je pomalá takhle při neděli :-) https://twitter.com/icefirecz
    upraveno 7. srpna 2011
    LOL!
    Já si toho všimla skoro náhodou. Když jsem se vrátila ze snídaně, tak jsem začala kontrolovat jedny titulky a po čase mě to přestalo bavit, protože je tam dost blbostí a tak jsem začala radši brouzdat po netu :)
  • upraveno 11. srpna 2011
    Elwin:
    Vázaná ještě nevyšla. Bouře mečů vyjde letos na podzim a hostina pro vrány na jaře 2012.
    víc na stránkách vydavatele: www.talpress.cz
  • upraveno 19. srpna 2011
    zeptám se, nebylo někde zmíněno jak přemluvil Malíček Tyrelly aby se přidali k Lannisterům? už si vůbec nevzpomínám ..
  • upraveno 19. srpna 2011
    Strejda: pokud se nepletu, tak jim předložil návrch Tyriona (svatbu Maergery s Joffreym). A pokud si to pamatuji dobře, pak to vydával za svůj návrh...
  • upraveno 20. srpna 2011
    baltim: to si pamatuju ale pochybuju, že by to použil jako páku aby se připojili k Lannisterům .. svatba s králem .. je sice hodně ale řekl bych že to bylo jen počátkem spojenctví, nikoliv důvodem, proč jim Tyrellové vytáhli na pomoc ..
    upraveno 20. srpna 2011
    Ničím jiným pobízet nepotřebovali. Další variantou bylo ohnout koleno před Stannisem a z toho měl Mace Tyrell strach, když tak promptně podpořil Renlyho (nemluvě o tom, že proti tomuto řešení byl ostře proti Loras, který měl na svého otce dost velký vliv). A navíc dcera na královském trůnu a vnuk budoucím králem je lákadlo přímo obrovské. Toužil po tom i sám mocný lord Tywin.
  • upraveno 20. srpna 2011
    děkuji chrochtovi za rozvinutí mé fantazie :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 20. srpna 2011
    Sečteno podtrženo = Tyrellové jsou profesionální řiťolezci.
    upraveno 20. srpna 2011
    No, řiťolezci... to sice jsou, ale zároveň nedělají nic jiného, než většina ostatních v Západozemí :o)
    Prostě to byl oboustranně výhodný obchod. Malíček měl úspěch téměř zaručen.
    Lannisteři poprvé nemuseli čelit sami třem silným protivníkům a navíc tím odebrali případnou sílu Baratheonům. Ve spojení s Rovinou tak říši ovládají dva nejsilnější a nejbohatší regiony. Za to přimhouřili oko nad avantýrou s Renlym. Svatbou si Tyrellskou věrnost pojistili.
    Tyrellové se mohli tvářit, že úlet s Renlym neexistoval, nemuseli se plazit před Stannisem o odpuštění. naopak podpořili "pravého" krále a v neposlední řadě získali obrovské majetkové výhody, jak píše chrochta. Svatbou si pojistili, že jejich potomek bude královské krve.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 20. srpna 2011
    No, řiťolezci... to sice jsou, ale zároveň nedělají nic jiného, než většina ostatních v Západozemí :o)
    To sice ano, ale ostatní to dělají, protože musí.
  • upraveno 21. srpna 2011
    Tyrellové nikdy nebyli královským rodem (jen majordomy králů) a Mace Tyrtel je... Mace Tyrell (ostatně to dost charakteristicky komentuje Lady Olenna, jeho matka). Nabídka na dceru královnou (a vnuka krále) mu NESKUTEČNĚ zalichotila, navíc Malíček nechal hrát "vhodné" písně ("Loras mezi Bílé pláště!") a asi diplomaticky sdělil, že "Lannisterové jsou ve srabu a kývnou na skoro všechno trochu rozumného". Spojte si to s nepokrytým podkuřováním (Mace je tak ÚŽASNÝ generál, Rovina je bohatá a vojensky nejsilnější část Sedmi království, takže je vlastně trestuhodná URÁŽKA, že její vládce králové přehlíželi) a vyhlídkou politických (opatrovnictví - někdo z Lannisterů to komentoval tak, že Mace snad musí mít dva žaludky, jak moc je při chuti při rozebírání si poručnictví), územních (konfiskace majetků těch zrádců a věčných kverulantů a opozičníků Florentů a jejich předání "bezprizornímu" Garlanovi) a hospodářských (na nějaká ta privilegia jistě také došlo - přinejmenším Redwyne chtěl osvobodit od daní jednu vinici) zisků, a je jasné, jak a proč došlo ke spojenectví Železního trůnu s Vysokou Zahradou.
    Když jsme u toho, MOC by mne zajímalo, jestli by byl lord Hoster tak nadšenou oporou Roberta Baratheona, kdyby si jeho dcerušky nevzali za manžele vyhlídkově DVA NEJMOCNĚJŠÍ muže Sedmi království (věděl, že Tywin má ma Targaryeny pifku a že je tudíž docela slušná šance na úspěch). Catelyn sama nepochybovala, že cenou za meče a kopí Tullyů byla svatba postaršího lorda Arryna s její sestrou.
    upraveno 21. srpna 2011
    To mi přijde z velké části podobná situace jako Tyrell/Lannister v předchozí debatě. Hoster Tully byl zřejmě velmi schopný a chytrý muž. Věděl, že Tullyové by díky aktuální spřízněnosti se Starky (Catelyn už byla v té době zasnoubená se "zrádcem" Brandonem) mohli být u Aeryse minimálně v podezření. A tak vytřískal z dané situace co jen šlo. Stejně ani neměl moc na výběr. Zůstat stát stranou nemohl a počítat uměl.
    Popravdě mi přijde, že ze všech velkých rodů jsou na tom Tullyové nejhůř. Nikdy nemůžou stát stranou kvůli své pozici uprostřed Západozemí. Skvělým příkladem je právě Válka pěti králů, kdy 90% zničeného uzemí a krajiny bylo Tullyů .. Catelyn jim to sice jaksi podělala ale Válka Uchvatitele .. mnoho menších bitev předcházející Trojzubci bylo na území Tullyů, už třeba známá Bitva Zvonů ..
    Catelyn sama nepochybovala, že cenou za meče a kopí Tullyů byla svatba postaršího lorda Arryna s její sestrou.

No, ono to bylo oboustranně výhodné. Lord Hoster potřeboval najít zoufalého vysoko postaveného muže, který by byl ochotný vzít si Lysu i přes to, že byla zneuctěna (nejen ztrátou panenství, ale navíc potratem bastarda).
    Tyrellové se mohli tvářit, že úlet s Renlym neexistoval, nemuseli se plazit před Stannisem o odpuštění. naopak podpořili "pravého" krále
    V té situaci bylo jistě praktické, že Renly se intimně stýkal se švagrem, nikoliv s manželkou, takže měli v zásobě i panenskou manželku pro joffa :-)
    Skvělým příkladem je právě Válka pěti králů, kdy 90% zničeného uzemí a krajiny bylo Tullyů ..
    Lepší než bojovat v Dorne nebo na Severu, v tom vedru/zimě...
    problémom tejto bitky rodov je Lysa. pretože Údolie nepodporila Zimohrad a Řekotočí, a Tullyovci zostali tak trochu nahí. keby bola Lysa lojálna k rodine, tak by to od začiatku vyzeralo trochu inak
    upraveno 21. srpna 2011
    I tak by byly Říční krajiny hlavním bojištěm. Leda by se společným silám Tullyů a Arrynů podařilo zatlačit Lannistery zpátky na západ. Ale to pochybuji, že by se Tywin nechal.
  • upraveno 22. srpna 2011
    bojiskom by určite boli, o tom žiadna. skôr som mal na mysli krehkosť aliancie dobra, kde jedna svadobná politika zlyhala...
  • upraveno 9. října 2011
    OK, podruhý jsem si přečetla Rudou svatbu a musím říct, že:

a) není tam žádná postava, který bych nechtěla dát pěstí za ignoraci nebo za krutost
    b) potvrdila jsem si, proč se přikláním spíš k názoru, že sága skončí nějakou katastrofou; Martin tak spravedlivě podělí fanoušky hodných i špatných kluků a holek - nejspíš umřou všichni
    c) až na to přijde řada v seriálu (tipnu si, že to bude poslední scéna třetí série, když scénáristům Bouře mečů připadá dlouhá), budu mít v zásobě dvě tři epizody sitcomu jako balíček první pomoci před spaním. Ale sakra, natočte to přesně tak, je to zkrátka WTF scéna, tak nás nešetřete.
  • upraveno 9. října 2011
    problémom tejto bitky rodov je Lysa. pretože Údolie nepodporila Zimohrad a Řekotočí, a Tullyovci zostali tak trochu nahí
    Myslím, že vzhledem k rodinným vztahům, byl úspěch, že Lysa by nebyla ochotná na ani na žádost svého milovaného Petyra poslat svoji armádu proti Řekotočí. (viz rozhovor, kdy Tyrion předstíral, že chce oženit myrcellu s Robertem Arrynem za cenu Lysiny pomoci s tím, že ji Malíček přesvědčí.)

Nějaká pomoc je úplně v říši fantazie :-) Vždyť ani nepřišla, když její otec umíral. A já se jí zrovna v tomhle případě nedivím...
  • upraveno 16. listopadu 2011
    Tak jsem si přečetl 1. 2 díly a byl jsem nadmíru spokojen takže jsem hned zajel do obchodu a koupil si vázaný střet králů.
  • upraveno 16. listopadu 2011
    Rob Stark: Tos udelal moc dobre.
  • upraveno 14. února 2012
    tady mně to ještě bavilo...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.