Hostina pro vrány

upraveno 5. května 2011 v Píseň ledu a ohně
Čtvrtý díl ságy ledu a ohně.

Anotace

Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…

Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...

Číst celý článek zde
1235789

Komentáře

• ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 9. července 2012
    Myslí tu dívku které je ve skutečnosti 36 let, nemám knihu u sebe. Učila ji řeč Braavosu a zkoušeli se ve lhaní.
  • upraveno 20. července 2012
    Montezuma3 napsal(a):

To je ta Dívenka

Vdaka
  • chcem sa opytat mam hostinu pro vrany ale ze tam je nejaky zly preklad ci sa to da citat alebo si budem musiet kupit novsie vydanie
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @zaklinac
    Prekladateľka sa rozhodla pre revolučný krok sčasti doslovne prekladať názvy ako Royce (Královič); Hightower (Vysokověžděc); Redwyne (Rudovín) a pod. Myslela to dobre, no po troch iným štýlom prekladaných knihách nastal zmätok. V novom vydaní je to opravené a názvy navrátené. Ja osobne by som odporúčil nové navrátené vydanie. Ale neviem, aké vydanie máš ty. Nové vydanie je napr. aj novo zviazané z obidvoch dielov a má obálku so Cersei pred zeleným ohňom. Máš ten?
  • ja mam hostina pro vrany dve knihy nemaju pevnu vazbu na jednej obalke je tusim ze briene
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 31. prosince 2012
    (Královec, Vysokověžský)

Pokud jsou v knížce divná jména, tak se jedná o první vydání.
    Opravené vydání - brožované dvoudílné i jednosvazkové s pevnou vazbou - poznáš podle notně sebevědomé poznámky v tiráži: "Druhé, opravené vydání, Praha 2012."
  • tak ja mam prve vydanie chcem sa opytatž da sa to citat nebudem mat v tom chaos
    Trochu chaos asi zpočátku jo, ale číst se to dá - četla to tady tak asi většina lidí. Já osobně měla největší zmatek ve vazalech Lannisterů. V závěru druhého dílu máš stručný rejstřík přejmenovaných postav. Navíc pokud umíš trochu anglicky, tak se dá u hodně lidí odhadnout kdo by to snad měl být.
  • upraveno 31. prosince 2012
    @Branislav_Gepeto u toho bych se zastavil, na obálce s pevnou vazbou je Jaime s useklou rukou a dlouhýmy vlasy ? Zajímalo by mě jakej šampon používá?

Jinak čemu dáváte přednost pevná vazba nebo paperback?
    Já teda radši pevnou vazbu.Na Paperbacku nesnášim:1. věčný samovolný zavírání, 2.nemožnost mít rovný stránky tím pádem nastavají dvě situace: 2a nemůžu pořadně přečíst co je "v údolí" ve hřbetu 2b ničí se hřbet knihy
  • mne je to jedno ja mam prvu knihu pevnu vazbu a 2 3 4 paperback a 5 asi si kupim pevnu vazbu vcera som bol na obede s martinim a 6 cast vyjde za 5 rokov tak mozte cakat
  • upraveno 31. prosince 2012
    @zaklinac hmm já někde čet že to pokusi napsat do roku 2014 6 knihu
    A ještě bych asi nerozdejchal jinou stylizaci obálky
    Ja mám Pána prsteňov paperbackového (lacnejší) a až ku koncu knihy som zistil (keď to spomenuli), že v Sivých horách je Dain. Na mapke sa dalo prečítať len D?in a aj to len pri schopnosti dedukcie. A pravda, niekedy dostávam kŕče ako to musím držať, pretože sa to samo zaviera a najhoršie je to pri vyťahovaní záložky. To mi lezie pri paperbackoch na nervy.

Na druhú stranu pri tvrdých väzbách vydavateľstvá preferujú dať grafický prebal a samotná kniha má len čierne drevené krídla. To je niekedy pekné, ale napríklad pri PP sa mi viac páčia tie kresby na vrchu a to ako kniha vyzerá zaujímavo, keď je celá zarovnaná a hrubá. To je zase plus paperbackom.

Ale keď už hľadám Pieseň tak jedine spojené obidva diely v pevnej väzbe. Toľko k môjmu názoru.

K obálke: Je pravda, že ešte keď došiel do KL, tak mal krátke vlasy, aspoň myslím, že sa pri tom Cerise zhrozila (mierne). Ale to mi nevadí. Ani tá ruka - je to mierny spoiler, ale aspoň skrytý a ja som si ho nevšimol, kým to ktosi nespomenul v diskusii k obálke. Skôr som sa zasmial pri nelogickom umiestnení meča. Ale mne osobne sa obálka Hostiny asi páči najviac (je taká pestrá a svietivo zelená, irituje ma, že tmavé žltkasté farby sú už v troch knihách - Stret, Búrka, Tanec). Hra je tiež taká pestrá a modrastá až azúrová, ale nejako ma nevzala. Naozaj sa mi prebal Hostiny páči najviac.
    M1on napsal(a):

@zaklinac hmm já někde čet že to pokusi napsat do roku 2014 6 knihu
    A ještě bych asi nerozdejchal jinou stylizaci obálky

Na svojom blogu písal, že dúfa (optimisticky), že t môže výjsť 2014, ale k tomu dodal "Ale nečakajte to, veď viete, veci okolo vydania..." alebo čosi také. Ale vzhľadom na to, že časť knihy bude tvoriť už napísaný Tanec a že už to píše hodnú dobu, mohlo by to výjsť toho '14
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Ani tá ruka - je to mierny spoiler, ale aspoň skrytý a ja som si ho nevšimol, kým to ktosi nespomenul v diskusii k obálke.

Teda jako já jsem magor na spoilery, ale událost z Bouře mečů bych za spoiler nepovažovala ani já, navíc v diskuzi u Hostiny :o))
  • @Branislav_Gepeto zrovna u Pána prstenů jsem volila pevnou vazbu, protože toto ilustrované vydání je prostě nádherné, i když přiznávám, že nevím, jak vypadá paperback :)
  • podla mna 6 cast vyjde niekedy v polovici roku 2015 a kym to prelozia citat budem v roku 2016
  • U nás v knihovně je tohle
    image
    image
    image
  • necital niekto z vas malazska kniha padlych je to lepsie alebo horsie nez hra o trony ze vraj to ma 10 knih rozmyslam ze sa do toho pustim
  • no na http://www.legie.info/serie je na prvním místě spolu s písní tak nevim
  • ten autor co napisal malazku knihu kazdy rok napisal jednu cast kazda cast ma okolo 1000 stran neviem preco martin tak pomaly pise aby vobec stihol napisat posledne dva diely
    Nevada napsal(a):

Branislav_Gepeto napsal(a):

Ani tá ruka - je to mierny spoiler, ale aspoň skrytý a ja som si ho nevšimol, kým to ktosi nespomenul v diskusii k obálke.

Teda jako já jsem magor na spoilery, ale událost z Bouře mečů bych za spoiler nepovažovala ani já, navíc v diskuzi u Hostiny :o))
    Ja som hovoril o obálke. Ktosi, kto ešte nečítal Búrku si len tak prezerá obálku Hostiny a môže si všimnúť niečo preňho nebezpečné. Kapišto? :)
    Dreamer napsal(a):

@Branislav_Gepeto zrovna u Pána prstenů jsem volila pevnou vazbu, protože toto ilustrované vydání je prostě nádherné, i když přiznávám, že nevím, jak vypadá paperback :)

No vieš, ale ja nemám české vydania. Ale tie obálky sú naozaj pekné, hlavne tá súrodosť - už som kdesi spomínal ako ja milujem súrodosť obálok sérií...
    Slovenské paperbacky:
    http://www.martinus.sk/?uItem=134254
    http://www.martinus.sk/?uItem=134255
    http://www.martinus.sk/?uItem=134256
    http://www.martinus.sk/?uItem=134257
    Slovenské pevné (ktoré vidím teraz prvý raz):
    http://www.martinus.sk/?uItem=134260
    http://www.martinus.sk/?uItem=134261
    http://www.martinus.sk/?uItem=134262
    http://www.martinus.sk/?uItem=134263

Mne sa slovenské paperbacky páčia viac ako pevné :)
    zaklinac napsal(a):

podla mna 6 cast vyjde niekedy v polovici roku 2015 a kym to prelozia citat budem v roku 2016

To ja sa nedočkavo pustím na eng. verziu aj keď z nej za toľko rozumieť nebudem :D
    zaklinac napsal(a):

ten autor co napisal malazku knihu kazdy rok napisal jednu cast kazda cast ma okolo 1000 stran neviem preco martin tak pomaly pise aby vobec stihol napisat posledne dva diely

Je otázka, či tých 1000 strán za to stoja tak ako Martinových 1000. A nechcem tu prudiť, ale iné knihy sú už offtopic a aj na to tu máme tému. Už diskusia o obálkach je dosť off-topic.
  • upraveno 6. ledna 2013
    Tak, úkol splněn.
    Navzdory názvu se nakonec žádný mejdan na Zdi nekonal a zůstali jsme jako vždy o chlebu a sušeném hovězím :-(
    Mladej Tarly se zpronevěřil svojí přísaze s Divokou a sotva vylezl ve Starém městě na břeh, už kuje pikle i proti Citadele. Na svých pravidelných cestách do Krtince mě někdy napadá, že jestli to takhle půjde v Hlídce dál, asi se vrátím na svůj hrad k ženě a dětem.

Hostinu jsem četl cca po pěti letech a s chutí jsem si připomněl mé oblíbené scény, jako Aryu prodávající škeble v Hadrníkově přístavu, Jaimeho rozhovor s Bryndenem před branami Řekotočí, Princeznu (Arianne "jsemchytřejšínežfotr" Martell) ve věži a Cersein úžasný plán, který tak trochu nevyšel (asi jí to někdo nepřál, chudince). Jak je z výčtu vidět, většina z nich se odehrává až v samém závěru knihy, který má solidní spád, a je tak odměnou za některé dřívější slabší pasáže.

Brienne je sice stále mojí nejoblíbenější ženskou postavou, nicméně Hyle k ní nedokáže vytvořit dostatečný kontrast, a jejich putování se tak redukuje na likvidování vyvrhelů od Trojzubce. Nejsilnější byla asi jejich návštěva ostrova v doprovodu bratra Meribalda. Samova linka byla nevýrazná od samého začátku, a vzpomínám, jak jsem se již při prvním čtení nemohl dočkat, až už dorazí do té Citadely, kde bude konečně ve "svém živlu" a dozvíme se jeho prostřednictvím třeba nějaké zajímavé informace z historie Západozemí. Cerseino kopání jámy bylo rovněž natahované až příliš, i když následný pád stál za to. Při té příležitosti jsem si vzpomněl na headovu kritiku seriálové Margaery - její rozhovor s Cersei v cele Baelorova septa se mi líbil právě pro kontrast jejich povah.

Teď otázka, zda střihnout to 3. kolo povídek, než se dám do Tance..
  • Hlasování už proběhlo, jsi v mírném skluzu. :-)
    Povídky si nech do zásoby. Přece bys neupřel heavy_headovi dárek k příštím vánocům :)
  • zatial som len na tretom dieli ságy ale chcel som sa opýtať, či je fakt pravda, že tento 4. diel je najhorší s celej série...
  • @FireAndBlood Veľa ľudí to hodnotí zle možno preto lebo ich obľúbené postavy nie sú v 4 diely. 4 a 5 diel sa totiž odohrávajú v rovnakom čase, no 4 diel sa zameriava na Západozemie, zatiaľ čo 5ty diel na Sever a na krajiny za Úzkym Morom. Podľa tvojho nicku predpokladám že si asi 4 časť neužiješ.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @FireAndBlood

Tahle kniha je jen taková...Jiná. Po druhém přečtení bych řekl že je lepší než Tanec. Možná jde o nejlépe napsanou knihu ze všech, jen ten děj to brzdí... ;-)
  • upraveno 24. ledna 2013
    Tak pár zajímavejch zvratů se tam najde.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Já mám radši dělení časové než prostorové, takže mi chyběly některé postavy a číst POV
    Cersei
    pro mne bylo utrpením (nevím, jestli to je spoiler).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.