Tanec s draky

upraveno 21. května 2011 v Píseň ledu a ohně
27. dubna 2011 - Kong je mrtev!

Číst celý článek zde
1252628303149

Komentáře

• upraveno 28. srpna 2011
    zrovna sem začal s tancem a mam takovej pocit, že než ho dokončim tak si o hodně rozšířim anglickou slovní zásobu :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 29. srpna 2011
    to můžu potvrdit
  • upraveno 5. září 2011
    Tak konecne docteno. Zklamani, ach jo. Martin zacina Jordanovatet v tom nejhorsim slova smyslu. (Nasleduji velmi mirne spoilery.) Postavy celou knizku nekam jdou (Tyrion, Stannis) nebo nad necim porad dokola bloumaji (Jon + Dany), aniz by se cokoli podstatneho delo, a na konci se stejne nic nevyresi a musime cekat na dalsi knizku. Mezitim ale dostaneme dokonaly obraz kazdodenniho jidelnicku v Meereen a na Zdi. Martin proste travi spoustu casu casu charakterizaci postav a ozivovanim sveta, kasle pri tom ale na dej.

Ve srovnani s ostatni fantasy je to porad nadprumer, pac je to furt Martin. Ve srovnani s prvnima dilama pisne je to ale imho mizerie.

P.S. Martin je mirny k postavam a nepouziva nejakou slozitou anglictinu, srovnejte to treba s Mievillem.
  • upraveno 6. září 2011
    Musim se pridat k nahodnemu kolemjdoucimu. Mam z toho ten samy pocit.
    upraveno 6. září 2011
    P.S. Martin je mirny k postavam
    Opravdu dočteno až do KONCE?

Jinak u mě zaujal tanec celkově 3. místo za doposud nepřekonanou bouří a druhým střetem králů. 4. místo patří hře o trůny a poslední příčku okupuje hostina
  • upraveno 6. září 2011
    Tak u mne je to tedy boure a hra o truny na prvnim miste. Stret je druhy a hostina mi prisla jeste snesitelna oproti takovehle grafomanii...
  • upraveno 7. září 2011
    Hlavně si říkám, že na Královo přístaviště už přišla zima, protože tam děj naprosto zamrznul. Od jistého záchodového incidentu se tam (kromě uvězněn Cersei a Margaery a vzkříšení Gregora) vůbec nic nestalo a to mi na dvě knihy přijde trochu málo. Hostinu zachraňovalo dění na Železných ostrovech (které se taky dalo seškrtat na polovinu) a v Dorne. Brienniných kapitol taky mohla být půlka. V Tanci se aspoň něco děje, když už ne v Meereenu (tam je jediné zajímavé dění kolem chudák Quentyna), tak aspoň na Zdi.
  • upraveno 7. září 2011
    Pro mě je Tanec s draky na úrovni prvních dvou knížek. Hostina pro vrány byla utrpení, což o Tanci s draky rozhodně říct nemůžu. Přišla zima, umírá se tu po desítkách a kapitoly Jona a zvlášť Theona jsou docela emotivní výplach. A co se týče toho natahování, dokonce i u Bouře mečů jsem měla pocit, že to klidně moh Martin o čtvrtinu seškrtat a nic by se nestalo. Pravda je, že je trochu mučení opustit dost postav v takových prekérních situacích. Má pořád nějakých dva a půl tisíce stránek, ale pokud tímhle stylem napíše i šestou knížku, začnu věřit, že celá ta situace snad ani řešení nemá. A snad ho teda nakladatel dokope k tomu, aby šestou knížku dopsal během nějaký rozumější doby.
  • upraveno 7. září 2011
    Hlavně je třeba začít uzavírat hlavní zápletku, jinak se stane, že sedmá kniha skončí nějakým nesmyslným velkým třeskem.
    To raději, ať to skončí uprostřed děje.
  • upraveno 7. září 2011
    Ben Nevis: Sakra, to ne, proč bych to pak celý četla? To už by byla přijatelnější ta apokalypsa AKA noc plná hrůz. I když i za to bych Martina proklínala, protože je tam pořád dost postav, který mám ráda.
  • upraveno 7. září 2011
    Dalsi vec, ktera me na tanci zacala hrozne tocit je, ze je to sama deus ex machina. Nejdriv vyskoci Targ. Princ. , potom se nam objevi Quentyn, ktery za zahy zemre. Takze byl v knize jen takova vata.. Dalsi - zazracna zachrana Victarionovy ruky... Gregor, ... a dalsi a dalsi. Nerikam, ze je v knize par peknych kapitol a momentu. Ale prvni pulku knihy to bylo porad dokolecka "you know nothing", "where goes whores", .... tech par kapitol jako Barristan, Cersei, Jaime, Arya bylo peknych. Skoro polovina Jonovych kapitol byla dobre. Az na jednu, mozna dve kapitoly s Dany, byly jeji kapitoly o nicem. Vicemene i Tyrionovy. Priznam se, ze jsem se na tu knihu mozna moc tesil...
  • upraveno 7. září 2011
    tiež je tanec na 3 mieste za hrou a stretom
  • upraveno 7. září 2011
    Aqwarty: Tak já měla štěstí, že jsem začala číst až na základě nějakých prvních tří dílu seriálu, takže jsem ani neměla čas se těšit. Ta knížka je IMO už kvůli výběru postav a větší dějovosti rozhodně lepší než Hostina pro vrány, ale Martin měl část kapitol ze čtvrtý a pátý knížky proškrtat a vyházet a vydat to jako jednu bichli třeba i o čtrnácti stech stranách. S tím deus ex machina rozhodně souhlasím, ve všech případech to bylo vlastně zbytečný.
  • upraveno 7. září 2011
    Aqwarty: očekávám, že ta "zázračná" záchrana ruky bude mít nějaký další/hlubší smysl, už se to myslím i rozebíralo.
  • upraveno 7. září 2011
    Khadgar: Můj názor (a zbožné přání) je, (a následuje megaspoiler, nečíst před dočtením Tance) že Melisandra uzdraví stejným způsobem vážně raněného Jona. A Quentynova smrt podle mě bude možná mít nějaký větší dopad - naštvaní Dorni se obrátí proti Targaryenům? Menší spoilery: Victarion kdyby nebyl, tak se nic nestane. Targaryenský princ možná není ten, za koho se vydává. Pokud ano, naštvu se.
  • upraveno 7. září 2011
    Khadgar: Smokin'!
  • upraveno 7. září 2011
    Asi tak, prostě to mělo ukázat na další schopnosti rudých kněží. Vždyť doteď jsme mohli mít hodně pochybností o jejich věrohodnosti. Takže POV Melissandry a Victarionův kněz (ruka, dlouhý pobyt na moři bez pitné vody), to všechno je další díl do skládačky.
  • upraveno 7. září 2011
    Khadgar: A to je presne o cem mluvim. To je presne to deus ex machina v pripade Mel a Rattleshirta, Vicovi ruky,... jejich zazraky me dohaneji k tomu, ze prestavam mit pocit, ze ctu kvalitni stredovekou fantasy, ktera je spis historii z alternativniho sveta, nez pohadkou. Kdyz jsem zacal cist prvni knihu a precetl si prvni kapitolu s Dany, dalsi jsem preskakoval. Vlastne az do Hostiny jsem o Dany a Targaryenech vedel jen z vypraveni Malickova a dalsich. Tim jsem unikl tomu mysticismu, ktery ztelesnovala ta starena, kterou Dany upalila, vsem tem "pohadkam" s draky a krome toho i Danyninymu se ... hmmm... "hnipani". Vlastne, vsechny kapitoly do te doby, da se rici, splnovaly zakony fyziky. A od te doby co jsem otevrel tanec, tak nevychazim z uzasu (v negativnim slova smyslu). A to mi neprijde dobre. Velkou skladacku vzal R'chrchla a Velky Jiny, jehož jmeno nesmí být vysloveno (z tohohle jsem si malem pustil do kalhot. WTF?:)
  • upraveno 7. září 2011
    Aqwarty: trochu to má smysl, protože magie je spojena s draky a GRRM ji postupně stupňuje. V prvních knihách máme více méně jenom POV Západozemí, kde magie spolu s draky vymizela.
  • upraveno 7. září 2011
    Ben: A to mi vyhovovalo:)
  • upraveno 8. září 2011
    zdravím všechny, neví někdo kam se ztratil ten amatérský překlad, nebo už to nikdo nepíš?
    díky za odpověď
  • upraveno 8. září 2011
    Aqwarty: Vsechny kapitoly do te doby, da se rici, splnovaly zakony fyziky. A to mi vyhovovalo:)
    Jsi si jistý, že se ti líbí žánr fantasy? ;-)

• upraveno 9. září 2011
    jsem asi jedinej, ale ty detaily me proste bavej :) libi se mi, kdyz vidim do duse kazde postavy a navic jsem si zamiloval tohle dilo, takze doufam, ze martin bude v tomhle stylu pokracovat.
  • upraveno 10. září 2011
    tyna: Ano:) Ale nemam rad deus ex machina a zazraky:)
  • upraveno 11. září 2011
    Liq: No o tom to přece z velký části je. Jenomže Tanec s draky má sice dobrou atmosféru, ale všechno se tam snad ještě víc zkomplikuje. V šestým díle ať řeší všechny ty ztrápený duše, ale ať taky ságu žene do finiše, ať už bude jakejkoliv. Nezodpovězených otázek a otevřených situací má k dořešení habaděj. Jestli uslyším, že se plánuje osmá knížka, tak asi vyletím z kůže. Takže si nabrus nože, Georgi, některý postavy prostě musej umřít, ať už hrajou za jakejkoliv tábor. Máš ještě nějakých tři tíce stran, proboha.
  • upraveno 11. září 2011
    Všichni umrznou. Kromě těch, které sežerou draci. Nakonec umrznou i draci. V závěrečné scéně Dream of Spring zahřeje poslední umírající drak svým posledním dechem zem a na ní vyraší sněženka.

Vidíte. Není to tak těžké. =)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. září 2011
    Můj tip:
    V závěru posledního dílu prolomí Jiní po několika pokusech Zeď a zahájí invazi do zamrzlého království, zatímco lidi pořád ještě budou válčit o to, kdo má vlastně být králem. Daenerys bude pořád ještě za mořem, čekat až draci dospějí.
  • upraveno 11. září 2011
    Nevada: Dobre som sa zasmial :]
    upraveno 11. září 2011
    já bych řek že GRRM řekne že se všechno dozvíme v poslední kapitole ta bude za hodora a bude to přímá řeč s 8 stranami slova hodor.
  • upraveno 11. září 2011
    nevada: len doplním, barristan sa odhodlá predstaviť tyriona svojej kráľovnej, ale skrět sa opije a príde o pol hodinu neskôr na stretnutie. medzitým princ Doran uvážlivo potiahne figúrkou na šachovnici.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.