Duch Nejvyššího srdce
Proroctví, sny a tvrzení ducha stařeny z Nejvyššího srdce, které vyslechla Arya spolu s psanci.
Stín, vrána, ryba
Bouře mečů, str. 249 (v češtině: I. - str. 317)"Staří bohové se hýbou a nenechají mě spát," slyšela ženu říkat. "Zdálo se mi o stínu s planoucím srdcem, jak zabijí zlatého jelena, ba, ba."Toto je vize smrti Renlyho (zlatý jelen rodu Baratheonů) rukou Melisandřina stínu."Zdál se mi sen o...
Číst celý článek zde
Stín, vrána, ryba
Bouře mečů, str. 249 (v češtině: I. - str. 317)"Staří bohové se hýbou a nenechají mě spát," slyšela ženu říkat. "Zdálo se mi o stínu s planoucím srdcem, jak zabijí zlatého jelena, ba, ba."Toto je vize smrti Renlyho (zlatý jelen rodu Baratheonů) rukou Melisandřina stínu."Zdál se mi sen o...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Alternativní vysvětlení může ovšem být Černý hrad a Wun-wun, panna pak může být princezna Shireen (u které vlastně celá ta akce začala), případně třeba Mel (upřímně, nikdo si myslím nemůže 100% tvrdit, že není panna), která může dát život za život a obětovat Wun-wuna na oživení Snowa...
Jen teorie...
já myslím,že Mel na 100% panna není ..
vždyť ten stín,co zabil Renlyho..ten porodila Mellisandra.
Chtěla bych upozornit, že to to početí stínu nemuselo nutně být doslovné (v knize, pochopitelně). Jako panna (pokud je tedy v originále slovo maiden) se i ve středověku obecně označovala mladá žena, pokud to zrovna nebyla prostitutka. V tomhle smyslu by prošla i Mel, i když si nemyslím, že to tak doopravdy je. Ani to, že se nabízí, se nijak nevylučuje s tím, že by byla panna, vy naivkové :roll:
PS: Mluvím o knihách a tam je to popsáno dost nejednoznačně - může jít o sexuální akt i jen o iluze a královskou krev ("Budu ti řezat žíly a bude nás to hrozně bavit :king: ")... A najdou se skalní zastánci toho i onoho...
Keby to bolo "té..., která", tak jo, ale je to "té..., jak". To nebude o Mell, či Shireen. Reč je o tej istej slečne, čo mala jed vo vlasoch - Sansulíně. Docela to vidím na tu scénu z Orlího hnízda, pokud to možno zvát zlomovým bodem v jejím vývoji (jakože změna kousek po kousku přicházela už dlouho a tady byla ta hranice, kdy se přesunula z jedné fázy do druhé), ale zároveň je to udalosť, ktorá neovplyvnila nič (keby to mala byť predzvesť Lysinho skonu, to by byl spíš polibek), takže asi se ještě dočkáme nějakého zabití. Tak mi napadlo... Baelish je síce drozd, ale tento znak si vymyslel sám a zdedeným erbom je kamenná hlava s planúcimi očami na zelenom poli - prý se dědeček inspiroval Titánem z Braavosu. So... Ale je to veľmi vzdialená asociácia, takže asi pôjde o iného obra.
PS: navíc si nemyslím, že by Jiní nakonec nutně museli být "čiré zlo" (ale nerad bych se přímo stavěl do pozice Lizzie z TWD :o))
Virgin - panna , panic
Maiden - dívka , panna , děvče
(Ostatně podobný překladatelský oříšek je údajně i Panna Marie - původní slovo má údajně i význam prvorodička, takže tolik ono neposkvrněné početí :o))
Jinak ano, početí stínu ani jeho porod nevidím nutně natolik exaktní aby nutně vyvracel možnost panenství. Na stranu druhou, Mel v "civilu" bude možná baba typu Mirri Maz Dur,... přece jenom magii iluze a mamu zvládá dokonale. Z pohledu její krásy jí nevěřím ani ten rudý šutr mezi ňadry...
- Panenské početí Ježíše Krista to je to co myslíte
tetička wiki pomůže https://cs.wikipedia.org/wiki/Neposkvrněné_početí_Panny_Marie