Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
17810121353

Komentáře

• upraveno 19. října 2011
    Vida, vida. Naše malá, sympaticky nezvladatelná, všemi obdivovaná Arya dostává nějak zabrat. Konečně někdo pojmenovává věci jejich pravými jmény. Navrhuji založit topic "Arya: rozená psychopatka či zanedbaná výchova?" :-) Já už jsem zapomněl, jak se to dělá.
    Všiml jsem si rovněž, že jsou zde malé děti nazývány fakany, popř. haranty nebo malými parchanty. Udělali vám snad něco? Nebo je to snad rovněž důsledek benevolentní výchovy? :-)
    nechajte Aryu na pokoji, chudiatko. to že sa vymyká dievčenskému stereotypu, a že sa snaží prežiť v strašnej situácii z nej nerobí obludu. áno niektoré udalosti ju smerjujú zlým smerom, ale aj za to dostáva tvrdé lekcie - viď oslepnutie.

heade, heade, a to som mal takú radosť, že si sa vrátil :)
    Přesně tak, Aryu nechte na pokoji, i v Braavosu je pořád to pořád sympatičtější postava než Cersei nebo Malíček. No tak vraždí a nevadí jí to. Kdyby to nedělala, tak už je taky po drnem. A jestli jí chce někdo třeba vyčítat, že se vykašlala na Ohaře, tak asi sám zapomněl, jak přemejšlí dítě, natožpak dítě v její situaci.
    Chudiatko kačiatko. :-) No tak radši ji nebudeme rozebírat, abychom se nedobrali něčeho překvapivého.
    heavy_head: Čeho bysme se měli dobrat? Arya byla na začátku bojovná holka, nic víc, a okolnosti jí donutily zabíjet. Měl by sis přečíst znova, že až do Rudý svatby jí zabíjení žádnou radost nedělalo a přijala ho jenom jako nutnost. Ta její otupělost vůči smrti potom je jiná věc. Jestli se na ní mám něčeho dobrat, tak třeba to, že i na svůj věk a povahu se leckdy chovala a chová iracionálně, ale to je holt Martinův způsob, jak docílit toho, aby se určitý věci staly.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. října 2011
    No nevim, někdy je ta její divokost už dost přehnaná i v situacích, který si to nevyžadujou a bejt to moje dcera, asi bych drobnej výprask užil.
    Všiml jsem si rovněž, že jsou zde malé děti nazývány fakany, popř. haranty nebo malými parchanty. Udělali vám snad něco? Nebo je to snad rovněž důsledek benevolentní výchovy? :-)
    Fakan jsem použila ve smyslu, jak asi uvažuje Martin, když tvoří dětské postavy. Neudělaly mu něco dětičky? :-)
    Ty hodné jsou nemilosrdně decimovány a ty zlé taky.
    Já moc nemám rád jak Aryu tak Sansu... Jedna je fiflena. Druhá je střelená až moc.., Kdybych neměl oblíbenou Daenrys tak nevím kdo by mi tam byl tak sympatický z ženských postav... Asi v určitých chvílích Catelyn...
    Arya je stále dítě. Pokud si někdo myslí, že děvčata, která z jejich domovů unášejí v subsaharské Africe vojenské jednotky a nutí je ve dne zabíjet a v noci souložit, uvažují o tom, jakou Barbie by chtěly, tak já ne...

A v takovém Muzeu dětských obětí v Terezíně jsou k vidění obrázky, co ta chuďata malovala. A taky na nich nejsou rozkvetlé louky a malí jednorožci :-(
    No nevim, někdy je ta její divokost už dost přehnaná i v situacích, který si to nevyžadujou a bejt to moje dcera, asi bych drobnej výprask užil.
    Zajímaly by mě ty situace, kdy Arya svou divokost přeháněla...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 19. října 2011
    Ve hře o trůny buď fandíš Arye nebo Sanse. Střední cesta nevede.
    subsaharské Africe - jak jsme se k tomu dostali? scratch my head... Pokud vím tak Aryu nikdo zabíjet nenutí....

Montezuma3: Tvoje zákonitost neplatí :-D
    upraveno 19. října 2011
    Tyna: Třeba v tom rozhovoru s Edrikem, jak mu hrozila dát facku, aniž by jí k tomu dal jakejkoli důvod. Tam jsem měl chuť dát facku já jí.
    Myslim, že vzdor tomu, co se jí stalo, ke svý povaze měla sklony dávno, boj jí lákal aniž by se ptala po příčinách boje.
    Vždycky jsem si říkal, že by bylo zajímavý, kdyby se role obrátily, teda Arya zůstala v Rudý baště a Sansa naopak utekla, co by to s povahama těch dvou udělalo (samoyřejmě za předpokladu, že by Aryu udrželi uvnitř a Sansa někde nezůstala omdlelá při první kapce krve).
    Montezuma3: Žádný s náma nebo proti nám neuznávám.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 19. října 2011
    Sansa by si po dvou dnech bez jídla šla hodit mašli a Arya by nejspíše utekla z žaláře a otevřela brány pro Stannise při obléhání města.
    upraveno 19. října 2011
    Everett Young: Viz pozn. v závorce.
    Ve hře o trůny buď fandíš Arye nebo Sanse. Střední cesta nevede.
    A můžou mi být obě dvě stejně nepříjemný? ;)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 19. října 2011
    Arya v sobě má prostě vlčí krev. Nezapomínejte, že Ned byl asi spíš netypickým představitelem Starků. Příliš vážný a uvážlivý. Brandon a Lyanna měli (zřejmě) oba horkou hlavu a příliš se nezabývali následky svých činů. Arya je na tom podobně. Jen se dostala v útlém věku do šílené situace a tak převládla primitivní touha přežít. Takže se to naučila. Ne, není to dobře. Ale to vyvraždění rodiny taky ne.
    (Neznám události z Tance, po jeho přečtení si možná poupravím názor - i když o tom pochybuji.)
    Sansa by asi neutekla, protože je naučená dělat, co jí řeknou. Arye její divokost mnohokrát zachránila život. Jako literární postava rozhodně nenudí, ale doma bych jí nechtěla. "Mami, víš jak jsi nadávala na toho nadřízeného... už se s ním nemusíš zabývat. Spokojeně si plave Odrou do moře."
    upraveno 19. října 2011
    Tak to je dost nefér. Pokud by vyrůstala dál pod dohledem matky a otce (čti nezabili by jí rodinu), tak by sice byla divoška a dělala problémy, ale pochybuji, že by z ní vyrostl vrah. Neměla by k tomu důvod.
    upraveno 19. října 2011
    Z čehož vyplývá, že kdyby Sanse Yoren řek pojď se mnou, tak by šla...
    Arye chybí empatie, přičemž samozřejmě netvrdim, že je to její vina. Ale pokud by stejnym stylem pokračovala do dospělosti, byla by jak odbržděnej náklaďák.
    upraveno 19. října 2011
    Souhlasím. Na druhou stranu nevidím důvod, proč by s pevným dozorem nemohla vyrůst bez toho, že by někomu pouštěla žilou. A v tomto směru by byl její otec mužem na správném místě.
  • upraveno 20. října 2011
    No samozřejmě, že se Arya stala tím, čím je, kvůli okolnostem. Ve Hře o trůny v ní teda žádnou malou psychopatku nevidím. Ten její vývoj je myslím vykreslený hodně dobře. Ale nesouhlasím, že Ned byl netypický Stark. Jon, Bran a Benjen jsou taky klidní a vážní. A Robb vlastně byl taky, jenom u něj občas převládla Tullyovská prchlivost.
    A co takový Dexter? Ten vychovat nešel. :-)
    Nabízí se srovnání ohledně traumatického zážitku v dětství. Zatímco Dexter je dělaný, že musí vraždit, Arya takové pudy nemá. Přesto, když před ní ležel celý Bravos, zamířila si cílevědomě k asasínům. Udělala vlastní volbu.

Dexter je prave vychovanej, kdyby ho jeho tata neusmernoval a neucil ho kodexu tak by to byl jen dalsi psychopat...
    Ben Nevis: Hmmm... že by k nim zamířila, protože má v úmyslu jistých pár lidí z jistých důvodů poslat do hrobu? :D Tady není nic moc k filozofování.
    upraveno 20. října 2011
    svoa00: O Benjenovi víme kulové. A Bran byl taky pěkné kvítko - neposedný, neposlušný.
    Nevada: Řekla bych, že Bran a Benjen jsou/byli spíš trochu dobrodruzi, ale rozhodně ne divocí v tom smyslu jako Arya a Bran nikdy nebyl neposlušnější než jakýkoliv jiný dítě. Tak mě napadá, že pokud George neplánuje nějakou finální katastrofu, tak dobrá pointa by byla, kdyby Stark ze Zimohradu byla tak bezohledná a tvrdá mrcha, že i Tywin Lannister by moh závidět (a z podobných důvodů, proč takový byl Tywin). A jak mám Aryu ráda, má k tomu docela nakročeno ;)
    Přátelé :-), někteří z vás mi nápadně připomínají tetu spisovatelky Evy Erbenové, která přežila koncentrák, ztratila oba rodiče, a když jí coby sirotka po válce natočili tetince, ta dobrá žena si stále stěžovala, že je "divná" a vůbec se nechová jako její děti.

Arye je deset. Viděla na vlastní oči vraždu otce, viděla a osobně ji ohrožovalo brutální mučení, byla svědkem znásilňování, násilné smrti většiny svých přátel, ve chvíli, kdy měla naději, že uvidí matku a bratra, byli oba jí nadosah zavražděni, našla už hnijící mrtvolu své matky. Její zbývající bratři byli zavražděni a domov zcela zničen. Pak odešla na jediné místo, kde byla chtěná... Stále jí je deset, zažila deprivaci na několik životů, ale ...hm... je taková "divná", že...
    upraveno 20. října 2011
    Na Zimohradu jsem mezi Aryou a Branem neviděla žádný zásadní rozdíl. Benjen se taky jistě nedostal na místo prvního průzkumníka jen díky jménu Stark a hezkému úsměvu (ale tady už taky vařím z vody, protože o něm fakt téměř nic nevíme). Je otázka jaký by byl Jon, kdyby nebyl vychovávaný jako bastard, navíc částečně odstrčený (díky) Catelyn.
    A co takový Dexter? Ten vychovat nešel. :-)
    Prosím, vůbec mi nepřipomínejte tenhle stupidní, idiotskej a deblní seriál. Jsem na něj tak alergická, že mi ho občas kamarádi připomínají, jen aby mě vytočili :-)

Z osobně-pracovních důvodů NESNÁŠÍM v populární kultuře tak oblíbenou adoraci psychopatů.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.